November on omamoodi vahepealne aeg. Jõulureise oodatakse alles kodudes, sügiseti reisijad ja pikkade nädalavahetuste veetjad on omad reisid juba lõpule viinud. Seetõttu on november üks soodsamaid kuid reisimiseks ning reisijad saavad nautida vaatamisväärsusi ja elamusi harvaesinevas rahus.

Lõunapoolkeral puhkeb kevad õide. Näiteks Kariibidel on hooaeg alles algamas, ilm on päikeseline ja hinnad madalad. Suurlinnad pakuvad vaatamisväärset küll aastaringselt, ent novembri külma ilmaga saab isegi Euroopa linnades veidi rahulikumalt huviväärsustega tutvuda.

Sydney, Austraalia

Pikema puhkuse võiks veeta Austraalias. Pealinnas Sydneys jätkub tegevust kõikidele. Novembri ilm ei ole veel lämmatavalt kuum. +20 kraadi on just piisavalt soodne, et näiteks rannas aega veeta.

Oktoobrist novembrini toimub Bondi rannas iga-aastane väliskulptuurinäitus Sculpture by the Sea. mis on üks Sydney populaarsemaid üritusi. Kolme nädala jooksul kogub näitus kokku peaaegu pool miljonit inimest nautima enam kui saja kunstniku loomingut.

Randadele lisaks võib avastada ka teistsuguse Sydney. Rahvusvahelised kultuuri- ja toiduüritused on tagatiseks, et iga reisija saab linnas mõnusalt aega veeta. Arhitektuurisõpru rõõmustavad ooperimaja ja Harbour Bridge. Samas on ka võimalik külastada Sydney Toweri Skywalki. Nii kaugele reisides tasub jääda pikemaks ajaks ja samas tutvuda vaatamisväärsustega ka väljaspool linna. Erakordse elamuse võib saada ka Austraalia Blue Mountainsi mägipiirkonnast.

Pariis, Prantsusmaa

Pariis, üks maailma populaarsemaid linnu, on hea reisisihtkoht igal aastaajal. Kui õhtud lähevad pimedamaks, saavutab valguse linn oma hiilguse ja kui turiste jääb vähemaks, on reisijatel ruumi selle võluva linnaga rahulikult tutvuda.

Novembris on lennupiletite ja hotellide hinnad odavad, sest turistid peavad novembrit talvereisideks valmistumise kuuks. Kuigi ka päeval on temperatuur +10 kraadi ringis, hoolitsevad terrasside soojalambid selle eest, et reisija saaks vabas õhus oma jooke nautida.

Jõuluturud avavad oma müügiletid tavaliselt novembri lõpus. Gurmaanide unistuste linn pakub elamusi kõigile ning muuseumide järjekorrad on novembris olematud - näitusi ja kohti, mida külastada on aga lõputult. Mugav ühistransport tagab selle, et nädalavahetusega jõuab külastada Eiffeli torni, jalutada mööda Seine’i jõe kallast, istuda linna kohvikutes, ronida Montmartre’ile ja jalutada mööda Pariisi katakombe. Lisaks veel ostuvõimalused, mida moepealinn oma arvukate kaubamajade ja kirbuturgudega pakub.

Uus-Meremaa

Novembris on Uus-Meremaal juba kevad oma õigustesse astunud. Loodus puhkeb õitsele ja maailm on värskust täis. Lõunasaarel saab hommikuti veel mägisematel aladel suusatada, aga pärastlõunal soojendab juba päike. Queenstownis saavad seikluste otsijad nautida adrenaliinilaksu kõige erinevamatel viisidel. Võimalusi on igale maitsele: bendži-hüpped kanjoni kohal, läbi katapuldi õhku sööstmine, kosk, vigursõit, ratsutamine - ning rahulikumate elamuste soovijatele ka matk Sõrmuste isanda maastikel.

Põhjasaarel seevastu kutsuvad mägimatkad, kuumaveeallikad ja riigi suurimad linnad Auckland ja Wellington. Hobiti-lugude austajatele jagub palju põnevat uudistamist näiteks Wellingtonis, kus asub filmiefekte valmistav Weta töökoda.

Uus-Meremaa on loodusturistide aardelaegas, kus tasub aega veeta. Rendi- või matkaautoga saab umbkaudu kolme nädalaga sõita läbi kahe saare. Uus-Meremaalt leiab maailma kauneimaid maastikke ja huvitavat loomastikku, mille toredaim näide on Lõunasaarel elav äärmiselt ohustatud mägipapagoi kea. Hoiatussildid keelavad lindude toitmise, kuid linnud keeldudest ei hooli ja haaravad turistide valveta suupisted hetkega endale.

Maldiivid

India ookeanis asuvad Maldiivid on alati kaunid, ent just novembris algab aasta parim aeg saarte külastamiseks. Troopiline päike hellitab ja türkiissinine meri kutsub. Turismihooaeg algab Maldiividel jõulude ajal. Seega on november veel veidi rahulikum ning troopilist paradiisi on mõnusam nautida.

Sukeldujate ja snorgeldajate jaoks on november aeg, mil Maldiivide lääneküljel on peaaegu alati näha tohutuid vaalhaisid.

Novembris tähistatakse Maldiividel riigi vabaduse saavutamise püha. Suurem osa pidustustest toimub pealinnas Males, kuid ka mujal saab näha kõrgel lehvivaid lippe ja pühade auks serveeritud traditsioonilisi roogasid. Novembri keskel, kaluripäeval (Fisherman Day), korraldatakse Males riigi olulise kalatööstuse auks ka suur kalaturg.

Tansaania

Tansaanias on november „lühikeste sadude kuu“. See tähendab, et kuu on turismi seisukohalt vaiksem ja odavam. Samas ei sega vihmahood reisijaid sugugi. Teed jäävad lahti ja vesi on jõgedes madal. Tavaliselt need sademed värskendavad kuivanud maastikku ning muudavad selle rohelisemaks.

Tansaania looduslikud vaatamisväärsused on lausa hämmastavad: Kilimanjaro, Serengeti rahvuspark, Ngorongoro kraater, Sansibar, Aafrika suured metsloomad ja loomulikult suur ränne, kus miljonid loomad rändavad Tansaania ja Keenia loodusparkide vahel toitu otsides. Novembris on laiemalt avatud safarid. Vihmaperioodi alguses poegivad rohusööjad meelitavad kohale hulgaliselt nälgivaid metsloomi, keda on siis retkedel kergem näha. Eriti just põhjas asuvad rahvuspargid on novembris loomade vaatlemiseks suurepärased, sest just siis suundub rännak Keeniast tagasi Tansaaniasse.

Kuuba

Novembris võivad sooja ilma otsijad suunduda Kuubale, sest kuiv hooaeg kestab seal oktoobrist aprillini ning selge taevas ja soe päike on garanteeritud. Turismihooaeg kestab detsembrist veebruarini, mistõttu on novembris ideaalne aeg Kuubale reisimiseks. Seega enne, kui turistide hordid selle liivarandadel tõuklema asuvad.

Kuuba pealinnast Havannast õhkub mõnusat minevikuhõngu, ometi puhuvad nüüd ka seal muutuste tuuled. Seega tasuks selle värvika ja võluva linnaga tutvuda juba praegu. Ja seda enne, kui on hilja. Kesklinna väikestes baarides saab stiilselt nautida pärastlõunaseid kokteile. Samuti pole Havannast Kariibi mere randadeni pikk tee. Meeldivaid mereäärseid hotelle leiab näiteks saareriigi idaosas asuvast Holguínist, kuhu pakett-turistid pole veel jõudnud.

Patagoonia, Tšiili ja Argentiina

Patagoonia mäeahelik, mis ulatub üle Tšiili ja Argentiina piiri, on Lõuna-Ameerika suurim ala. Patagoonia on üks maailma fotogeenilisemaid regioone, sest roheliste mäginiitude, lumiste mägede, kristallselgete järvede ja pimestavalt sinise taeva kombinatsioon sulatab ka kõige ükskõiksema südame.

Tšiili poolel asuv Torres del Paine'i rahvuspark on loodusrändurite ja fotograafide unistuste sihtkoht. Novembris on loodus lõunapoolkeral ärganud ja guanakod võistlevad kaaslaste otsinguil. Rahvuspargis elavad ka puumad, keda saab jälgida piirkonnas korraldatavatel loodussafaritel. Torres del Paine'i on lihtne ka omal käel uudistada, kuna piirkonnas on laiaulatuslik loodusradade võrgustik ja head teed erinevate vaatamisväärsuste vahel.

Parim aeg piirkonda reisimiseks on septembri lõpust kuni mai alguseni. Looduse ilu saabuvad detsembris-veebruaris nautima tohutud turistide hulgad, mistõttu on november vaiksem aeg selle ala rahvusparkidega tutvumiseks.

Málaga ja ülejäänud Andaluusia, Hispaania

November on Lõuna-Hispaanias suurepärane aeg väiksemaks puhkuseks, sest suvised turistide massid on kadunud, ent väljas on endiselt T-särgi ilm. Päikeserannikul asuv Málaga on oma vana kuvandi tuntavalt uuemaks muutnud ning on nüüd stiilne kultuurilinn, kust on lihtne külastada Andaluusia teisi paiku või kasvõi näiteks Gibraltari.

Atlandi ookeani rannikul asuv Cádiz on flamenko rütmidega täidetud võluv linn. Andaluusia piirkonna pealinn Sevilla on tänu oma uutele hotellidele rambivalgusesse tõusnud, ent turismilinnana on see siiski vaiksem kui näiteks Granada või Córdoba. Marbellast põhja pool asub mägedesse ehitatud ajalooline Ronda valge küla.

Novembris korraldatakse Andaluusia piirkonnas palju filmi- ja džässifestivale. Sevilla filmifestival, Ladina-Ameerika filmifestival Huelvas ja Jazz Granada on nende suurepärased näited.

Tenerife

Talveks valmistuv Tenerife pakub novembris endiselt päikest ja soojust. Samas paljastab ta oma selle poole, mis kuumal päikesepuhkusel kergesti kipub kahe silma vahele jääma. Saare mitmekesine loodus kutsub matkama. Tenerifet läbivad matkamiseks ja rattasõiduks sobivad teed ja rajad. Võimalikud on ka ratsaretked. Samuti peaksid matkajad tähelepanu pöörama ka Anaga mägede piirkonna matkaradadele.

Tenerife on Kanaari saartest kõige mitmekülgsem ja seal saab teha peaaegu kõike peale suusatamise. Saarel asub Hispaania kõrgeim mägi, Teide vulkaan, mis talvel saab endale valge katte. Pärast Teide tipu külastamist on mõnus naasta ranniku soojadele liivarandadele.

Dubai

Dubai ilm on kas kuum või veel kuumem. Novembris on aga õhuniiskus madalam ning temperatuur ei küündi päris suvenäitudeni, vaid püsib +30 C ringis. Päikesepuhkus on seega garanteeritud neile, kes unistavad pehmetest liivarandadest ja päikesepaistest, mis vastandub meie hallile novembrikuule.

Novembris võib ka Dubais kunsti keskele sattuda, kuna kuuepäevane Dubai disaininädal toob kunsti, etendusi, üritusi ja showsid üle linna. Põnev Global Village avatakse oktoobri lõpus ning maailma kõrgeimast hoonest, üle 800 meetri kõrgusest ja 163-korruselisest Burj Khalifast avaneb imeline vaade päikeseloojangule.

Allikas: Napsu