Kagu-Aasia riik Indoneesia proovib meelitada jõukaid maailmakodanikke oma enim külastatud saarele ehk Balile. Loodetakse, et just jõukate saabumine tugevdab piirkonna majanduslikku seisu. Viisa saamiseks tuleb potentsiaalsel kodanikul esitada lisaks pangakonto väljavõttele ka ridamisi muid dokumente, mis kinnitaksid isiku sobivust.

„See on stiimul valitud välismaalastele, et nad annaksid positiivse panuse Indoneesia majandusse,“ ütles riigi sisserände peadirektori kohusetäitja Widodo Ekatjahjana Bloombergi teatel.

Sama viisapoliitikat on kasutanud ka Kesk-Ameerika riik Costa Rica ja Põhja-Ameerika riik Mehhiko. Rikaste sisseränne meelitab nende hinnangul ligi nii väärtuslikud ja vajalikud spetsialistid kui ka jõukad pensionärid.

Nõudlus rändevõimaluste järele üle maailma on tõusnud just pärast koroonapandeemia algust, mil kõrgepalgalised ja haritud töötajad hakkasid otsima kaugtöövõimalusi.

Tai meelitab maaostudega

Ka Taimaa proovib meelitada rikkaid välismaalaseid majandust turgutama. Selle nädala alguses võttis riik vastu olulise otsuse, millega lubatakse välismaalastel osta maad eluasemeteks. Praegu on eraisikutele kinnisvara omamine piiratud – peamiselt omavad välisriikide kodanikud Tais kortereid või sõlmivad keerulisi ning pikaajalisi rendilepinguid.

Uus kava, mis kiideti valitsuse poolt heaks teisipäeval toimunud istungil, lubab välismaalastel omada kuni ühe rai (0,4 aakri) suurust elamumaad. Programm on suunatud tippspetsialistidele, suure varaga üksikisikutele ja pensionäridele. Siiski kehtib uus määrus vaid Bangkokis ja Pattayas, viimane on rannaäärne linn umbes kahe tunni autosõidu kaugusel riigi pealinnast.