Nõuandeid, kuidas reisida võimalikult säästlikult, jagavad Citadele panga eksperdid.

„Reisimine ja ühised elamused pere või sõpradega on üks tõhusamaid viise nii füüsilise kui ka vaimse tervise parandamiseks. Uuringud ütlevad, et puhkamine muudab inimesed rahulikumaks, produktiivsemaks ning loomingulisemaks. Paraku võib ilma eelneva planeerimiseta puhkus aga üsna kalliks minna. Seetõttu kutsun teid üles reisi kohta infot hankima, planeerima ning kaaluma ka sellised sihtkohti ja tegevusi, mis võib-olla ei ole tavapärased. Samavõrd oluline on hankida reisikindlustus, et puhkus ootamatult kallimaks ei kujuneks,“ ütleb Citadele panga Eesti filiaali jaepanganduse juht Marina Hakiainen.

Reisi rongi või bussiga

Reisima ei pea tingimata autoga, eriti ajal, mil kütusehinnad on oluliselt tõusnud. Lisaks on lastega reisivatele peredele ühistranspordi piletid üldjuhul soodsamad. Nädalavahetusel kodumaal seigeldes või naaberriiki külastades kasuta ajakulukamat transporti. Mida aeglasemalt sa liigud, seda säästlikumalt sa reisid. Muidugi ei maksa kohe liiga kaugele sõita, sest väikelastega peredele võib pikk bussisõit olla paras väljakutse. Kõige parem on eesmärgipäraselt reisida, sõites konkreetsele üritusele või tegema midagi, millest kogu pere saab osa võtta.

Vali reisimiseks tipphooaja väline aeg

Kui soovid reisipiletite ja -kulude pealt kokku hoida, eelista sihtkohti, kus turismihooaeg on lõppenud. Samuti võid sihtkohariigis valida mõne vähem populaarse piirkonna. Näiteks kui on soov sõita soojale maale, tasub Itaalia asemel külastada Horvaatiat, Montenegrot, Sloveeniat või mõnd muud Aadria mere äärset riiki, kus on palju madalamad hinnad.

Võid kasutada ka odavate lennupiletite otsimiseks mõeldud rakendusi. Siiski tuleb meeles pidada, et kõige odavamad lennud on enamasti ümberistumistega, mis ei sobi kartlikumale reisijale.

Kindlasti saab säästa, reisides ainult käsipagasiga. Pealegi tuleb praegugi veel ette äraantud pagasi kadumist, kuna nii mõnelgi lennujaamal ja -kompaniil on liiga vähe töötajaid. Kui registreeritud pagas on siiski vajalik, ei tohiks unustada pagasikindlustust.

Ühenda meeldiv kasulikuga

Üha populaarsemaks muutuv loodussuunitlusega turism annab võimaluse loodusega seotud tegevustesse atraktiivses sihtkohas, enamasti kaitsealadel. See tähendab, et turistid teevad sihtkohas mõnd loodusele ja keskkonnale kasulikku tööd, näiteks aitavad Barcelonas aerusurfi lauaga sõites mereranda koristada, puhastavad Amsterdami kanaleid või abistavad Kreekas kilpkonni päästes.

Kuna üha hoogustuv reisimine ja laienev puhkemajandus avaldab mõju meie looduskeskkonnale, tuleks reisida viisil, mis toetaks loodus- ja kultuuripärandi säilimist ning kohalike elanike heaolu. Selliselt saab näiteks teha vabatahtlikke tegevusi või matkata kasvõi mitu nädalat, et õppida tundma Euroopa metsiku loodusega piirkondi ja saada teada, kuidas hoolitseda nende püsimajäämise eest. Niisuguse välisriigis aset leidva seikluse maksumus algab 40 eurost ja lõpeb tuhandeid eurosid maksvate mitmenädalaste reisidega, mille ajal saab kasutada ka giidi teenuseid.

Ent nii välismaal kui ka Eestis on võimalik loodussõbralikult reisida ka oma jõududega, kulutades ainult sõidule ja majutusele. Üks kasulikke töid, mille üle rõõmustab nii kodumaa kui ka ükskõik millise teise riigi loodus, on prügi koristamine. Seda võib teha koos pere või sõpradega, sorteerides pärast jäätmed õigesti.

Reisi turvaliselt

Citadele panga jaepanganduse juhi Marina Hakiaineni sõnul tuleb selleks, et vältida soodsa reisi kujunemist selliseks, mille käigus tuleb säästmise asemel raha hoopis rohkem kulutada, aegsasti mõelda enda ja pere kindlustamise ning ka vara turvalisuse peale. Reisikindlustus ei ole välja mõeldud ilmaasjata. Iga kindlustusfirma pakub aga erinevaid teenuseid ja erinevat kindlustuskatet ehk seda, milliste olukordade tekkimisel makstakse hüvitist. Näiteks kui on kavas aktiivne puhkus või autoreis, tuleb kindlasti veenduda, et valitud reisikindlustus katab selliseid riske. Samuti ei kehti reisikindlustus sageli lähireiside ajal, näiteks siis, kui sõidate puhkama mõnda Läti linna. Seetõttu tuleb hinnata mitut pakkumist ja valida välja selline, mis sobib just teie reisi jaoks.