1. Oktoober on Austria kõrvitsate tipphooaeg

Kõrvitsad kuuluvad oktoobris kaupluste dekoratsioonidesse, eri värvi kõrvitsatega on meeleolukaks ja kauniks muudetud restoranide ja kõrtside sissepääsud ja lauad, rääkimata turgude ja supermarketite riiulitest, mis upuvad värvikate eri sorti kõrvitsate alla. Nii on ka restoranide menüüdesse lisandunud road kõrvitsatest, alates Hokkaido kõrvitsasupist ja kõrvitsaguljaššist kuni kõrvitsalasanje ja kõrvitsakoogini välja.

2. Kohe linna

Minu mõte valida airBalticu otselend Viini õigustas end hästi, sest jõudsin kohale juba kell 9 hommikul. Kiirrong CAT viib otse lennujaamast kesklinna ja saab kohe alustada tutvumist kohvikutega. Näiteks otse peasisseostutänava Mariahilfestrasse juures asuv Café Ritter pakub just seda õhkkonda, mis on tüüpiline Viinile nii oma suurte akende, marmorlaudade kui stukklaega, millele lisandub kelnerite kiire teenindus, rohke valik kohvisid, küpsetisi ja kooke. Lõunal ja õhtul saab proovida ka tüüpilisi Austria sööke Viini šnitslini välja.

Peasisseostutänav Mariahilferstrasse on kaunis oma veel lehes oleva puudealleega, kus vasakul ja paremal on rohkelt erinevaid kauplusi, söögikohti ja kohvikuid.

3. Oo – ooper

2022/23 hooaeg on pühendatud Gustav Mahlerile ja toob välja rea uusi lavastusi. Oktoobri lõpus tuleb lavale ballett „Okasroosike“. Ooperi ümber olevates hoonetes on põnevad töökojad, kus valmivad kostüümid, peakatted ja parukad. Sellel hooajal on sisse viidud uus piletisüsteem, uuri lähemalt SIIT. Võimalik on saada ka 20-euroseid pileteid, see on aga neile, kes suudavad tunde püsti seista ja siiski etendust nautida.

4. Heidi Horteni kolletsioon

Uusima põneva kultuuripaigana avastasin enda jaoks juunis 2022 avatud Heidi Horteni Kogu, mis asub Ooperi, Albertina muuseumi ja Burggarteni vahel ja mul õnnestus imetleda kuus meetrit kõrget heliskulptuuri „Vibrosauria“, mille helisid ka kontserdil ette kanti. Austria miljardäri ja kunstimetseeni Heidi Goëss-Horteni (1941-2022) kollektsioonis on mitusada kunstitööd ja skulptuuri kaasaegsest klassikast kuni moodsa kunstini, mida näidatakse vahelduvatel näitustel. Uus näitus avatakse 21. oktoobril. See kannab nime „LOOK“ ja pühendub moele ja naistele. Vaata lähemalt SIIT. Neljapäeva õhtuti on sissepääs tasuta.

5. Mythos –Mozart

Paar sammu ooperimajast, Viini eksklusiivseimas kaubamajas Steffl avati uus interaktiivne näitus-show „Mythos Mozart“, mis valminud üliõpilaste ja kuulsate muusikute koostöös. Soovitav on tellida külaskäik näituse kodulehel, võib aga ka lihtsalt kohale minna. Kui siis oodata tuleb, pole midagi katki, sest kaubamaja ise pakub toodete kõrval ka disaini ja põnevat dekoratsiooni. Klaasliftiga saab sõita RoofTop restorani, millest avaneb suurepärane vaade linnale.

6. Luksus ja mood

Viini Goldenes Quartier ehk kuldne kvartal on luksus ajaloolises õhkkonnas. Sealt leiab palju luksusbrändide esinduspoode: Prada, Saint Laurent, Bottega Veneta, Emporio Armani, Louis Vuitton, Valentino, Miu Miu, Alexander McQueen, Etro, Pomellato, Brunello Cucinelli, Church’s, Akris, Jimmy Choo ja Chanel. Mitmete uste ees on juba oktoobris pikad järjekorrad, mis pikenevad aastalõpu tulekul veelgi. Lähedal asuva kuulsa kohviku Demeli ukse taga on samuti juba tunglemine.

Kõige uuemana lisandus hiljuti kuldsesse kvartalisse Itaalia juveliir Bulgari ehk „Master of Colored Gemstones“, mille kauplus on kujundatud rooma disainile tüüpiliste Bulgari elementidega nagu portaal ja kuldne täht.

7. Naschmarkt

Viini kõhuks nimetatud Naschmarktil saab oktoobrikuus istuda veel väikestest müügiputkadest ümberkujundatud restoranide ees väljas ja nautida nii kohalikku kui rahvusvahelist kööki. Sealt leiab Austria spetsialiteete ja kõike muud, mis kohalikest aedadest sinna saabub, oktoobris on muljetavaldavad kõrvitsate väljapanekud. Laupäeviti on turu lõpus suur vanavaralaat.

8. Museumsquartier

Mariahilferstrasselt jõuab muuseumikvartalisse Museumsquartier, suurimasse moodsa kunsti ja kultuuri alasse maailmas. Jagatud eri õuedesse ja galeriidesse on ta samas hubane. Seal on Wiener Leopold Museumi Austria ekpressionisti Egon Schiele kõige suurema kogu ja MUMOK, Kesk-Euroopa suurim moodsa kunsti muuseumi, mis oktoobris avas uuesti oma uksed peale renoveerimist. Sissepääs kuni 19-aastastele noortele tasuta. Uus kohvik Libelle ei paku ehk parimat kööki, küll aga suurepärast vaadet linnale.

9. Ööbimine

Seal, kus kunagi tantsisid minu ülikoolikaaslased ehk nn baroksetes Sofiensaalides on täna üks erilise kontseptsiooniga Ruby hotellidest: Ruby Sofie. Konseptsiooniks on lean luxury, mis tähendab, et joogamatid, triikraud ja kohviköök on moodsalt kujundatud tubadest välja viidud. Hommmikusöök on pühendatud Austria toodetele ja pärineb ainult mahevaldkonnast. Lennujaamast kiirrongiga CAT saab sõita otse peatusesse Wien-Mitte, kust see hotell asub väikese jalutuskäigu kaugusel.

Nõuanne: Wienna City Card on väga mugav moodus kasutada Viini ronge, tramme, busse ja metrood. Sõitu saab selle kaardiga alustada juba lennujaamast. Kuna kaardiprogramm on keeruliselt üles ehitatud, ei ole ostetud kaarti lihtne aktiveerida, tunduvalt lihtsam on ostagi kaart kohe lennujaamas. Kaart annab ka soodustusi muuseumides, kauplustes ja kohvikutes. Uuri lähemalt SIIT.

Vaata fotosid oktoobrikuisest Viinist: