Nõu annab Babyshopi kliendikogemuse juht ja nõustaja Kristi Neissaar. Tema kinnitusel saab enamikku põhjustest, miks paljud kardavad väikelastega lennureisi ette võtta, nutika planeerimisega maandada. „Lendamine iseenesest pole lapse jaoks midagi hirmsat ning uute põnevate paikade avastamise kogemus on hindamatu. Kas puhkus väikelastega õnnestub, sõltub ennekõike hästi planeeritud logistikast. Tähtis on kaasa võtta selliseid asju ja nii palju, et tegu oleks abivahenditega toredaks puhkuseks, mitte tüütu pagasikoormaga,“ selgitas Neissaar.

Babyshopi ekspert tõi välja viis momenti, millele inimesed lastega reisides mõnikord ei mõtle, aga mis teevad reisi kogu pere jaoks mugavamaks.

Istuge lennukis vaheseina juurde

Lennukis tavaklassi esimeses reas, kohe vaheseina taga istumine seostub tavaliselt sellega, et jalgadel on rohkem ruumi. Aga lastega reisides lisanduvad veel mitmed hüved.

Kuna otse ees ei ole järgmist toolirida, ei hakka ka kõige rahutum jõnglane kaasreisijate seljatugesid nügima. Imikuga reisides on see ainus koht lennukis, kus on mõnikord võimalik panna laps magama lennufirma poolt võimaldatud või enda kaasa võetud hälli.

Kui lapsed on veidi suuremad ja pikema lennu puhul magavad toolis, ei pääse vanemad teinekord akna alt WCsse, sest kardavad suure vaevaga uinutatud last äratada. Vaheseina juures, kus on rohkem ruumi, neid muresid pole. Isegi väikese lisatasu eest nende kohtade valimine võib kokkuvõttes seda väärt olla.

Pagas olgu paindlik

Ühelt poolt on oluline läbi mõelda, mida reisil reaalselt vaja on ning üleliigseid asju mitte kaasa võtta. Aga käsipagasis peaks potentsiaalselt vajaminevaid asju olema pigem rohkem ja varuga. Siia kuuluvad kindlasti beebitoit, snäkid, mähkmed, varuriided nii lapsele kui endale, väikesed kilekotid ja niisked salvrätikud.

Igaks juhuks tasub valmis olla ka selleks, et lend kestab kauem või ümberistumine venib üle öö. Parem olla valmis ja saada ka erakorralistest sündmustest enam-vähem mugavalt läbi kui kaotada reisist sisuliselt terve päev ebavajalikule stressile.

Põhipagas peaks olema pakitud nii, et võimalikult vähe oleks vaja asju kohvripõhjast otsida või reisi käigus ümber pakkida. Teoorias võib tunduda hea mõte mahutada kogu pere asjad võimalikult vähestesse, täpselt kaalupiiride peal kohvritesse. Võib-olla õnnestuks niimoodi veidi raha säästa, aga tõenäoliselt tuleks selle eest reisi kestel maksta aja- ja närvikuluga. Kui juba puhkusereisile minek, tasub pakkida ennekõike nii, et vajalike asjade vajalikul hetkel kättesaamine oleks lihtne.

Võtke kaasa õige käru

Väikelastega liikudes on tähtis, et kaasas oleks reisi iseloomule vastav käru. Kui plaanis vähese ringiliikumisega hotellipuhkus, siis piisab kergkärust, mis sageli mahub käsipagasisse. Lõunamaale minnes peaks vankril kindlasti olema piisavalt pikk kaarvari kaitseks päikese eest. NB! Lihtsalt teki kasutamine päikesevarjuna on ohtlik, sest tekk ei lase hästi õhku sisse ega kuumust välja.

Kui plaanis on pikemate jalutuskäikudega reis, tasub käruga kaasa võtta ka n-ö lisavarustust, et lastel ei hakkaks igav ja vanematel ei jääks käsi puudu. Käru külge saab kinnitada näiteks mänguroole, topsihoidjaid, snäkitaldrikuid või telefonihoidjaid (nt Google Mapsi jälgimiseks). Abiks on ka vankrikiigutaja.

Oluline on, et käruga oleks nii kaalu kui töökindluse mõttes kerge toimetada, eriti, kui käru lahti ja kokku panemise ajal tuleb ühtlasi mitmel lapsel silma peal hoida. Auto-fold-tüüpi kärud lähevad ise kokku. Hea mõõdupuu on, kas käru saab sulgeda/avada ühe käega. Et oleks, kuhu asju käest ära panna, võiks kärul olla parajalt suur kaubakorv.

Mõnikord võidakse ka mõõtude poolest käsipagasisse mahtuv käru siiski lennukiuksel ära võtta (kui salongis kottide ruumiga kitsas), saata pagasiruumi ning kätte saab pagasilindilt. Seetõttu tuleks käru igal juhul panna lennureisi ajaks spetsiaalsesse transpordikotti, et vältida õnnetut pagasiruumis suurte kohvrite vahel katkiminekut.

Sügis on käes – ravimid kaasa

Väikelapsed jäävad sageli ootamatult haigeks, eriti sügisel. Aga isegi äkitselt tabanud nohu või palavik ei pea reisi rikkuma. Oluline on tõvele kohe jaole saada. Kaasas võiks olla kõik ravimid, mis ka kodus viiruse ilmudes käiku lähevad. Unustada ei tohiks kraadiklaasi ega palavikualandajat.

Kõige tähtsam on mitte paanikasse sattuda ning ühtlasi olla valmis plaane ümber tegema. Tõenäoliselt ei ole te teel kuhugi, kus ei oleks vajadusel saada arstiabi. Ravimid juba on endal kaasas. Kui ka tuleb mõni plaanitud tegevus ära jätta, et laps saaks puhata ja kosuda, ei tähenda see, et puhkus ei läheks asja ette. Alati on võimalik leida rahulikumaid tegevusi ööbimiskoha läheduses, mis viivad pere sellegipoolest argirutiinist välja.

See, kui perekond koos kohaneb, saab raskusest üle (selleks võib sügisese külmetuse asemel olla ka ärajäänud lend vms) ja veedab ikkagi koos väärtuslikku aega, võib pärast meenutades olla tore mälestus.

Kui võimalik, tasub juba lennupileteid ostes jätta endale võimalus reis kasvõi päev enne tühistada ja piletiraha tagasi saada. Või valida kindlustuspakett, mis katab ka ootamatuid haigestumisi. Nii on meelerahu suurem ka siis, kui laps peaks tõbiseks jääma vahetult enne reisi.

Riided kihiti

Eriti, kui reis kulgeb talvisest Eestist näiteks Vahemere äärde, tasub lapsed (aga ka ennast) riietada kihiti. Talvejopega pole sihtkohas võib-olla üldse midagi teha ja sellest saab ebavajalik koorem, aga nutikalt valitud eri kihtide riideid saab kombineerida ja kasutada ka varuriietena.

Kihiti riietamist võiks eelistada ka siis, kui lähte- ja sihtkoha vahel ei olegi väga suur temperatuurivahe. Eriti ümberistumistega lendude puhul võivad reisi käigus kogetud temperatuurid lennukites (erinev temperatuur maapinnal ja õhus), lennujaamades ja transfeeril väga kõikuda.

Kihtide planeerimisel tasub väiksemate laste puhul ka arvestada, et pikemalt paigal istumise etappide (lennuk, lennujaam) pealmised kihid võivad määrduda ja nende jaoks peaks käsipagasis olemas olema vahetusriided.

Babyshopi eksperdi sõnul on lastega puhkamise juures aga kõige olulisem, et reisi ei planeeritaks liiga tegevusi täis. „Alati tuleb ette ootamatusi ja kui üritada järgida tihedat päevakava, võib see tekitada hoopiski rohkem stressi kui argielu. Igasse päeva peaks jääma ka niisama olemise, otsesõnu puhkamise aega. Kõige tähtsam on ju see, et kogu pere on tulnud igapäevatoimetustest eemale ja saavad koos aega veeta,“ soovitas Neissaar.