„Seekordses voorus on eriline see, et reisipasside võitjaid saavad osaleda mitmetes tegevustes, mis toetavad DiscoverEU reisi kogemusest õppimist — näiteks reisieelsed koolitused reisi planeerimiseks ja rahvusvahelised kokkusaamised kõigis Euroopa riikides,“ ütles haridus- ja noorteameti Euroopa Solidaarsuskorpuse koordinaator Anni Tetsmann.

Erasmus+ egiidi all tegutseva DiscoverEU reisipassi lunastamiseks tuleb esitada avaldus Euroopa noorteportaalis aadressil https://youth.europa.eu/discovereu_en ning seejärel täita seal samas Euroopa Liidu väärtuste teemaline valikvastusega küsitlus. Selle aasta teine taotlusvoor kestab kuni 25. oktoobrini.

Tasuta reisipass on mõeldud 18-aastastele noortele, mis tähendab, et osalemiseks peab noor olema sündinud vahemikus 1. jaanuar kuni 31. detsember 2004.

Tasuta reisipass võimaldab sõita rongiga läbi terve Euroopa, õppida tundma kultuuripärandit, kogeda uut, harjutada keeli ning kohtuda erinevate inimestega. Oma unistuste reisile saab minna üksi või võtta kaasa kuni neli sõpra.

Võitjatega võetakse ühendust e-posti teel. „Ei maksa pead norgu lasta, kui õnn kohe ei naerata. Kõiki osalejaid hoitakse ootenimekirjas ja nendega võetakse piletite vabanedes ühendust. Kui ka siis ei lähe õnneks, on Erasmus+ ja Euroopa Solidaarsuskorpuse programmidel veel hulgaliselt võimalusi maailma avastamiseks, näiteks vabatahtlik teenistus, noorte osalusprojektid, õpiränne, praktika välismaal ja palju muud,“ rääkis Tetsmann.

Üleeuroopalisele seiklusele saavad minna kõik Euroopa Liidu liikmesriikide ning Erasmus+ programmiga seotud riikide elanikud. See tähendab, et osaleda saavad ka Islandi, Liechtensteini, Põhja-Makedoonia, Norra, Serbia ja Türgi noored. Lisaks reisipassile saavad noored ka sooduskaardi, mis on abiks toidu, majutuse, kohaliku transpordi, kultuuri, spordi ja muude kulutuste eest tasumisel.

Kõik reisipassiga noored kogutakse kokku ühte Facebooki rühma, mille kaudu saab end üksteise seikluste ja soovitustega kursis hoida, ühiseid kohtumisi korraldada ning reisiplaane sättida.

Reisipasse on alates 2018. aastast jagatud pea 165 000 noorele eurooplasele.