Saudi Araabia teatas, et mängud toimuvad rajatavas Neomi mägikuurortis, mille ehitus läheb maksma 500 miljardit dollarit ja mis peaks valmima 2026. aastaks. Plaanide järgi peaks linn laiuma 16 500 ruutkilomeetril, mis teeb sellest mõnest riigistki suuremaks.

Neomi ametliku veebisaidi kohaselt on sinna plaanitud rajada suusakompleks, mageveejärv ja mitmed luksushotellid. See asub rannikust umbes 45 kilomeetri kaugusel, kus talvel langeb temperatuur vahel ka alla nulli.

Projekt on üks vastuolulisemaid Saudi Araabia ajaloos. Nii planeerijad, arhitektid kui ka majandusteadlased on kahelnud, et see üldse teostatav on. Eelkõige tuuakse murekohana välja tehnoloogiad, mida reaalselt veel ei eksisteerigi. Näiteks on pannud paljud kulmu kergitama lendavad taksod, robotteenijad ja hiiglaslik tehiskuu.

Neomi ehitus kuulutati välja 2017. aastal, kuid viis aastat hiljemgi pole selge, kas ja mil määral on linna ehitama asutud. Bloombergi juulikuise aruande kohaselt elab linnas praegu 2000 ehitajat laevakonteinerite laadsetes elamutes, mida on võrreldud Google’i ülikoolilinnaku ja vabakäiguvanglaga.

„Ma ei olnud ainus, kes arvas, et see on täielikult võlts,“ ütles 2020. aastal Neomi projekti kallal töötanud USA hotellijuht Andy Wirth. „Seal pole reaalsusega mitte midagi pistmist.“

Aasia talimängud toimuvad iga nelja aasta tagant. Saudi Araabia on esimene Lääne-Aasia riik, kes mänge korraldab. Viimati toimusid mängud 2017. aastal Jaapanis Sapporos.