Ida-Viru turismiklastri eestvedamisel toimub juba kuuendat aastat turismisektori tootearenduslik kampaania, mille käigus saavad ettevõtted-organisatsioonid võimaluse välja arendada seiklusi, mida kutsutakse testima erinevate valdkondade eksperdid. Nii juhtuski, et augustikuu viimasel nädalal käisid Ida-Virumaal seiklemas Visit Estonia esindaja Kristiina Jors, Eesti Turismi- ja Reisifirmade Liidu projektijuht Tiiu Vilbrant, Soome turundusekspert Timo Raussi ja ajakirjanikud Sirle Sommer-Kalda Põhjarannikust ning Rein Sikk Maalehest, eesmärgiga välja selgitada parim uus seiklus, mida kindlasti 2023. aasta jooksul kogema peaks. Žürii hindas seikluse testimise käigus seikluse uuenduslikkust, seikluslikkust, aga ka teenindusvalmidust, ligipääsetavust, hinna ja kvaliteedi suhet ning aktraktiivsust sihtgrupile. Parima tiitli võitis parimate hinnetega seiklus, milleks osutus SA Eesti Kaevandusmuuseumi eksklusiivne tuur pimedates kaevanduskäikudes.

Teekond läbi pimedate käikude kulgeb mõne üksiku lambikese valgel, nii nagu see oli kaevanduses sadakond aastat tagasi.

Retk läbi pimedate maa-aluste käikude tõi ihule tibutagi ning tekitas suure aukartuse maa-aluse maailma suhtes. Ja giid, kaevur Andrus – kui ehe ja vahetu! Ning millised maa-alused lood ning olukorrad – uskumatult lahe kogemus,“ kirjeldas kogemust žürii liige Tiiu Vilbrant.

Teekond läbi pimedate käikude kulgeb mõne üksiku lambikese valgel, nii nagu see oli kaevanduses sadakond aastat tagasi. Giidiks on endine kaevur Andrus Park. Seikluse käigus kuuleb tõestisündinud lugusid ja saab teadmisi maa-aluste kaevanduste eluolust. Programmi käigus külastatakse kaevanduskäikude neid kohti, kuhu tavaliselt ekskursiooni ajal ei satu ning kuhu ilma asjatundajata, kes oskab keerukatest käikudest ohutult tagasi maa peale tuua, pigem ei kipuks ka. Retkel näeb ja kuuleb täpselt nii palju, kui julged vaadata ja küsida.

Kaevandusmuuseumi haldusjuht Sirle Parik: „Uue seikluse idee tekkis rohepöörde ja kõrgete elektrihindade teemalisest vestlusest.“

„Tekkis küsimus, aga mis siis juhtuks, kui kustutaks kaevanduskäikudes tuled ära ja viiks inimesed kogema 100 aasta tagust kaevurite elu? Mõeldud-tehtud ning üsna loomulik tundus, et pimedust võiks vürtsitada sõprade-tuttavate-sugulaste päris elus juhtunud lugudega,“ lisas Andrus Park.

Giid Andrus Park jutustamas põnevaid päriselu lugusid kaevanduskäikudes.

Allmaamuuseum ja rikastusvabrik on Eesti Kaevandusmuuseumi ja Ida-Virumaa tõmbeobjektid ning ühed põnevaimad atraktsioonid, kus on võimalik allmaaretke jooksul sattuda kaevurite maa-alustesse töö- ja puhkepaikadesse, lõhkeaineladudesse, sõita saab maa-aluse kaevurite rongiga, tutvuda maa-aluse tehnika ning kaevanduse tehnoloogiatega. Seiklusmaale kohaselt pakub Eesti Kaevandusmuuseum seikluseid ka majast väljaspool, koostöös Adrenaator Grupi ja Alutaguse Matkaklubiga saab korraldada meeskonnakoolitusi ning vahvaid terve päev kestvaid seikluseid muuseumi territooriumil ja Aidu karjääris.

Lisaks põnevatele ja meeldejäävatele seikluspakettidele annab kaevandusmuuseumi ainulaadne keskkond võimaluse korraldada konverentse, seminare, koolitusi ja teisi sündmusi. Konverentsikeskus mahutab 200 kohta teatristiilis, laudadega üritusel 150 kohta, soovi korral pakutakse ka toitlustus- ja majutusteenust.

Kaevandusmuuseumi saalis on sisustuselemendina säilitatud konveierliin, millel tehase hiilgeaegadel sorteeriti põlevkivist välja paekivi.

Külastuse Eesti Kaevandusmuuseumisse saab broneerida telefonil +372 332 4017 või e-kirja teel info@kaevandusmuuseum.ee.

Lisaks tiitlile „Parim uus seiklus“ selgus rahvahääletuse tulemusena rahva lemmik – Karukella Puhkemaja ja Adrenaator Grupi ühisseiklus „Seikluslik peatuulutamise pakett“. Žürii andis välja ka ühe eripreemia „Raamist väljas“, mille pälvis Iisaku Kihelkonna Muuseum SA seiklusega „Iisaku Muuseumi vaimujutud pimeduses“.

Ida-Viru turismiklaster on Ida-Virumaad defineerinud kui seiklusmaad. Hea seiklus on põnev, ootamatu, arendav, emotsiooni loov ja rutiinist välja toov. Ida-Viru turismiklastrisse kuulub 55 Ida-Viru kõige aktiivsemat, suure missioonitundega ettevõtet ja organisatsiooni, kelle hulgas on nii majutus- kui ka toitlustusettevõtteid, elamusteenuseid, kuid ka kõik Ida-Viru omavalitsused. Klaster on tegutsenud üle kümne aasta.

Jaga
Kommentaarid