Kaunase Euroopa kultuuripealinna aasta pole veel küll läbi, kuid juba praegu on tiitel toonud sellesse Leedu linna rekordilise arvu inimesi. Kaunas 2022 meeskond avalikustas esimese poolaasta tulemused.

Kogu aasta jooksul on kultuuripealinna kavas üle 1000 kõrgetasemelise ürituse, mis aitavad tõsta mitte ainult linna, vaid kogu riigi mainet - augustiks oli Kaunas tervitanud juba 800 000 külalist enam kui 600 üritusel. Nagu selgitas Virginija Vitkienė, "Kaunas 2022 juht: „Augustiks oli Kaunases ja selle ümbruses korraldatud juba üle 600 ürituse - näitused, teatrietendused, festivalid ja kontserdid. Meie hinnangul külastas neid esimesel poolaastal rohkem kui 800 000 inimest ja programmi andis oma panuse üle 6000 professionaali. Meid ei rõõmusta mitte ainult numbrid, vaid iga päev tunneme ka seda, et inimesed on kaasatud. Alates esimesest päevast tahtsime, et see oleks kogukonnaprojekt, mis kaasaks kultuuri võimalikult palju linnaelanikke.“


Kaunas tervitab rekordiliselt palju osalejaid olulistel üritustel

Kaunas 2022 programmi kõige oodatum ja enim külastatavam sündmus oli Serbia performance'ikunstniku Marina Abramovići retrospektiivse näituse „Memory of Being“ avamine. Abramovići avalikul loengul osales 6000 inimest, samal ajal kui näitus ise kogus 25 000 külastajat. Teised näitused on olnud samuti väga populaarsed, näiteks William Kentridge'i näitusel „That Which We Do Not Remember“, mis kestab aasta lõpuni, käis esimesel poolaastal üle 27 000 külastaja. Ka Kaunase müüdi kaasaegse triloogia üritused olid väga populaarsed. Jaanuaris vaatas üle 150 000 inimese „Ülestõusu“ etendust ja mais meelitas „Kokkupuute“ nädalavahetus üle 300 000 kultuurihuvilise.

Marina Abramoviči näitus

Juulis külastas Kaunast umbes 20 000 turisti. Väliskülastajad on huvitatud Kaunase modernismist, näitustest ja äsja avatud CulturEUkraine keskusest Ukraina loomeinimestele. Turistide hulgas on palju sakslasi, itaallasi ja inimesi naaberriikidest - Poolast, Lätist ja Eestist.

Kaunas jõuab rahvusvahelistesse meediakanalitesse

Nende kuue kuu jooksul külastas Kaunast 144 ajakirjanikku 19 riigist. Koostati artikleid, intervjuusid ja reportaaže, mis jõudsid suure publikuni.

Kaunase kultuuripealinna programmi mainiti artiklites 62 riigis, sealhulgas mitte ainult Euroopa riikides, vaid ka USAs, Indias, Araabia Ühendemiraatides, Kanadas, Lõuna-Aafrikas ja Singapuris. Kaunasest said teada teiste hulgas selliste meediaportaalide nagu BBC, CNN, TIME, The Guardian, The Telegraph, Deutsche Welle ja Financial Times lugejad.

Sügise saabudes tuleb veel palju sündmusi

Kaunas 2022 direktori Vitkienė sõnul ei ole esimese poolaasta muljetavaldavad tulemused veel lõplikud, sest sügisel ja talvel on veel palju kõrgetasemelisi sündmusi tulemas. „Need arvud kajastavad ainult esimese poolaasta statistikat. Suvel kutsusime külastajaid mitmetele üritustele: kaasaegne linnafestival „Audra“, etenduskunstide festival „ConTempo“ ja festival „Citytelling“. Kuid ka sügis on täis üritusi. Seega ootame 2023. aasta alguses veelgi paremaid tulemusi.“

Suvel alanud arvukad üritused jätkuvad novembri lõpuni, sealhulgas lugude festival, mis jätkab Kaunase ja selle ümbruse paljurahvuselise mälu taaselustamist, ning Jenny Kagani näitus „Pimedusest välja“, mis tutvustab Kaunase geto ajalugu. Teiste kõrgetasemeliste sündmuste hulka kuuluvad veel Yoko Ono suur retrospektiivne näitus „Vabaduse õpiaed“, Kaunase modernismile pühendatud filmi „Folds“ esilinastus ja linnaelanike poolt armastatud Fluxus-festival.

„Kaunas 2022“ täieliku programmi leiad SIIT.

William Kentridge‘i näitus