Kuigi esimesest Euroopa festivalist, mis selle anti-establishment'i liikumise käivitas, on möödas kuus aastakümmet, on tänu Euroopa kultuuripealinna programmile Kaunases1960ndate vaim väga elav ja toob linna ka fluxusliikumise ühe suurima kultuurilise ikooni Yoko Ono retrospektiivi.

Fluxus — kogukonna festival Kaunase kunstniku George Maciunase auks

10. ja 11. septembril toimub Kaunases Fluxus festival, mis austab George Maciunast mitmekesise näituste ja etenduste valikuga. Kaunase Fluxuse festival pakub üle 30 etenduse, 7 valgusinstallatsiooni ja peaaegu 400 etendust Kaunase linna kogukondade liikmetelt. Festivali kulminatsioon toimub George Mačiūnase väljaku lähedal asuval Parodose mäel, mis suletakse 22 minutiks, et anda festivalikülastajatele võimalus ronida kõige dramaatilisemal ja ootamatumal viisil mäe tippu.

Samal ajal naaseb Kaunasesse multimeediakunstnik, muusik ja rahuaktivist Yoko Ono oma retrospektiivse näitusega „Freedom Learning Garden“. Jaanuaris Kaunases avatud Ono installatsiooni „Ex It“ järel võimaldab „Vabaduse õppeaed“ külastajatel veelgi sügavamalt tema loomingut uurida.

Fluxus - püsiv anti-establishment kunstiliikumine

1960ndate alguses sai Leedust Fluxuse liikumise sünnikoht tänu avangardist Georg Maciunasele, kes mässas tolleaegse „kodanliku“ kunsti ja muusika vastu, arendades uue, ühtse stiilita liikumise. Ladina keeles tähendab fluxus voolavat; inglise keeles tähendab flux voolamist. Fluxuse asutaja Maciunas ütles, et Fluxuse eesmärk on „edendada revolutsioonilist voolavust kunstis, edendada elavat kunsti, edendada antikunsti“.

Fluxus sai väga populaarseks 1960. aastate suurte avangardistide seas, kelle hulka kuulusid Joseph Beuys, Dick Higgins, Alice Hutchins, Yoko Ono, Nam June Paik, Ben Vautier, Robert Watts, Benjamin Patterson ja Emmett Williams. Esimene Fluxuse üritus toimus 1961. aastal New Yorgis, millele järgnesid 1962. aastal festivalid Euroopas.

Lisainfo Fluxuse festivali kohta leiad SIIT!