Põhjapoolkeral on suvekuumus juba minevik ning puhuma hakkavad sügise värskemad ja jahedamad tuuled. Paljudes kohtades tuleb nüüd eriti õhtuti veidi soojemalt riietuda. Sügisvärvid aga alles hakkavad tekkima. Paljude arvates on just september parim aeg puhkamiseks. Loe, millised paigad maailmas pakuvad parimat puhkust just septembris.

Rooma, Itaalia

September on suurepärane aeg Rooma külastamiseks. Suured rahvamassid on nüüdseks juba kadunud. Ent igavene linn on alati populaarne reisisihtkoht. Colosseum on septembri ilmaga palju talutavam, nii nagu ka teised ajaloolised vaatamisväärsused, nagu Palatinuse mägi, Rooma foorumi piirkond ja Vatikan.

Roomas on mõnus rahulikult kõndida ning arhitektuuri imetleda. Oma teel võib Trevi purskkaevu mündi visata ja maitsvat gelatot nautida. Ka muuseumides pole nüüd enam pikki järjekordi.

Hispaania treppide ja Piazza Navona asemel võib külastada Trastevere piirkonda Tiberi jõe kaldal. Kitsad tänavad on täis restorane, tänavail mängib muusika ja jalutuskäik on kindlasti vabam ja ehedam kui Rooma turismitänavatel. Kõige parem ongi kaart kotti visata ja septembrikuu soojuses Trastevere kitsastel tänavatel ekselda.

Kreeka saarestik

Septembris võib sihtkohaks valida mõne Kreeka imelise saare. Hotellide hinnad on soodsamad kui kõrghooajal ja rannad pole enam turiste nii täis. Võib ka laevadel ringi liikudes rohkem sihtkohti läbida.

Santorinile suundutakse enamasti romantikat otsima. Ent hea toidu ja kvaliteetsete hotellide tõttu võib seda soovitada kõikidele mõnusate elamuste otsijatele. Saarele võib ka Kreetalt lihtsalt laevaga sõita.

Kreeta on eriti populaarne lastega perede seas, nagu ka Rhodos. Need populaarsed sihtkohad on turvalised ja nende teenused mitmekülgsed. On üsna ükskõik, kas otsida lõõgastavat rannapuhkust või aktiivsemat ajaveetmist — nendel kahel saarel on palju pakkuda.

Kaunist loodust ja pingevaba õhkkonda tasub otsida eelkõige Korfult ja Kefaloniast. Roheline Korfu vanalinn kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse. See võlub oma kitsaste alleede ja autentse Kreeka atmosfääriga. Sama, ent täiskasvanute maitsele veidi rahulikum atmosfäär on Kefalonias, mis on paljudele tuttav filmist „Kapten Corelli mandoliin“.

Yellowstone’i rahvuspark, USA

Suur Yellowstone'i rahvus- ja looduspark on septembrivärvides muljetavaldav vaatepilt. Wyomingi, Montana ja Idaho osariikidesse levinud ala on USA rahvusparkidest kuulsaim. Septembris on juba suurem osa inimesi tööle tagasi läinud. See muudab külaskäigu — eriti argipäeviti — mõnusaks elamuseks.

Yellowstone on tuntud oma kanjonite ja geisrite poolest. Uudistamist on siin palju, sest kosed ja rikkalik loodus pakuvad lõputult elamusi. Lisaks jalgsi matkamisele saab piirkonnas liikuda rattaga või süstaga, ratsutada ja ka kalastada. Sügise jahedamate ilmadega on kõndimine kergem. Erksad sügisvärvid aga muudavad metsad lausa muinasjutulisteks.

New York, USA

Sageli öeldakse, et parim aeg maailma ühte põnevamasse linna reisimiseks on sügis. Selles on omajagu tõtt, sest pärast kuuma suve tähistab New York aastalõpu algust uute lavastustega Broadwayl, poed vahetavad suvise valiku sügis- ja talverõivaste vastu ning Central Park võlub oma sügisvärvidega.

Kui ilm on veel soe, saavad reisijad nautida pikki jalutuskäike Manhattanil või põikavad Brooklyni poolele, kus on palju kirbuturge ja trendikaid kohvikuid. Reis parvlaevaga Stateni saarele (Staten Island) ja merelt Vabadussamba imetlemine on nüüd juba vähem rahvarohke, kuigi New York on linn, kus on alati turiste.

Labor Day ehk Tööpüha on riigipüha ning seda tähistatakse septembri esimesel esmaspäeval ja see tähendab pidustusi ning üritusi kogu linnas. Septembris on täies hoos ka tennise US Open. Kunstisõpradele pakuvad aga muuseumid ja galeriid imetlemiseks uusi näitusi.

München, Saksamaa

Baierimaa pealinn München on maailmakuulus eelkõige oma õllefestivali Oktoberfest ja ka tehnoloogia poolest. Linnal on rikas ajalugu, kus vana ja kaunis arhitektuur on ühendatud futuristliku tulevikukujundusega. Vaatamist väärivad turismiobjektid on näiteks südalinnas asuv Marienplatz ja tehnikahuvilisi kutsuvad BMW Welt ja maailmakuulus tehnikamuuseum.

Õllekultuuri austajate aasta tipphetk on septembri lõpupoole algav ja kaks nädalat kestev õllefestival Oktoberfest, mis meelitab igal aastal linna kuni kuus miljonit külastajat. Vaatamata oma nimele ei tähistata Oktoberfesti üksnes õllega. Seal leidub ka hulgaliselt tegevust kogu perele. Kui on plaanis reisida mõnele populaarsele festivalile, tuleks majutus aegsasti broneerida.

Albaania

Vahemere kaldal asuv ajalooliselt paeluv Albaania on septembris pärast suvekuumust juba mõnusalt mahe. Koos kevadega on varasügis parim aeg seda kaua aega suletud riiki külastada. Turistide seas veel mõneti tundmatu reisisiht pakub hulga vaatamisväärset: väikesed mägikülad tutvustavad kohalikku kultuuri ning vesi rahulikes abajates on ujumiseks paras. Ajaloosõpradele pakuvad huvi UNESCO maailmapärandi objektid Gjirokastëris ja Butrintis.

Mõnus september on Albaanias suurepärane aeg aktiivseks puhkuseks, näiteks matkamiseks ja jalgrattasõiduks. Mägised maastikud jalgratta või mootorratta seljas pakuvad rõõmu nii hingele kui kehale. Rattamatkad Albaanias ongi turistide seas väga populaarsed.

Türgi

Türgis, mis on tuntud kogu pere reisisihtkohana, on september ilmastiku poolest suurepärane külastusaeg. Suvine kõrvetav kuumus hakkab tasapisi taanduma, ent merevesi pole veel maha jahtunud. Seetõttu on näiteks Alanya ja Antalya vaheline rannikuala oma liivarandadega septembris soe ja sobib suurepäraselt lastega reisijatele või näiteks golfimängijatele. Türgi parimad golfiväljakud asuvad väidetavalt Beleki piirkonnas. Rannapuhkuse kasuks räägib ka asjaolu, et Istanbulis on september liiga rahvarohke.

Kapadookia on eelkõige tuntud oma kuumaõhupallilendude poolest. Ning september on selleks suurepärane kuu, sest maastike värvid tulevad just siis kaunilt esile. Suvejärgne aeg on ideaalne ka muuks aktiivseks tegevuseks. Näiteks Türgi arvukate arheoloogiliste vaatamisväärsuste külastamiseks.

Borneo, Malaisia ​​ja Indoneesia

Borneo saar, mida jagavad peamiselt Malaisia ​​ja Indoneesia, paneb paljud inimesed esmalt mõtlema paksude vihmametsade varjus elavatele orangutangidele. Loodusrändurite keskseimad piirkonnad asuvad Malaisia ​​poolel Sabahi ja Sarawaki piirkonnas, kus on turistidele kõige enam mõeldud. Aladelt leiab nii maailmatasemel sukeldumiskohti kui ka metsloomade kaitsele suunatud loodusparke.

Tõelistel džungliseikluste otsijatel tasub aga suunduda Indoneesia poolele Kalimantani, kus vihmametsade retkele saab minna vaid jõelaevaga. Kalimantan on ka koht, kus saab looduses orangutange kohata.

Ekvaatoril asuval Borneol, mida oma loodusrikkuse poolest imetles isegi Charles Darwin, on aastaringselt palav ja niiske. Kõige kuivem hooaeg siia reisimiseks on aprillist septembrini.

Peruu

Septembris on Peruu taevas kirkalt sinine ja aeg parim loodusretkedeks ning matkadeks. Kui suunduda Peruu reisil inkade linna Machu Picchusse, on september kuiva hooaja viimane hetk enne, kui suvised turistide hordid saabuvad täitma seda inkade rada.

Cusco linna lähedal on ka teisi ajalooliselt ja maastikuliselt huvitavaid paiku, näiteks Sacred Valley (Püha org) ja seal asuvad Moray varemed. Cuscost umbes kolmetunnise autosõidu kaugusel asub „vikerkaaremägi“ Vinicunca, mis tõuseb enam kui kuue kilomeetri kõrgusele. Selgel päeval hämmastab mägi oma erksate värvidega.

Prantsuse Polüneesia

Prantsuse Polüneesias on kõige rahvarohkemad kuud juuli ja august. Septembris on saabunud veidi rahulikum aeg ning vee kohale ehitatud bangalodki on lihtsamalt saadaval. Septembri ilm on endiselt suurepärane, sest tugevad vihmad saabuvad piirkonda alles novembris. Kaugel eemal maailma saginast valitseb vaid sulnis sinine rahu.

See, mis paljude arvates tundub paradiisina, on kohalike meelest igav (Bora Bora on kohalikus kõnes tõlgitud kui „igav igav“). Prantsuse Polüneesia on seega ideaalne reisisiht väljaspool kõrghooaega neile, kes soovivad eemalduda igapäevaelu tormamisest ja stressist ning kasutada oma puhkust rahulikuks lõõgastumiseks.

Kõik piirkonda saabuvad lennud maanduvad pealinnas Papeetel Tahiti rahvusvahelises lennujaamas. Ent peasaarelt tõelisse troopilisse paradiisi jõudmiseks tuleks suunduda teistele saartele, nagu Moorea või Bora Bora.

Allikas: Napsu