Koos ukrainlastega, kes Eestisse tulid, on mitme söögikoha menüüsse lisandunud vareenikud, Ukraina pelmeenid ja eriliselt hästi maitsevad supid ja mõnikord ka täiesti uued maitsenüansid. Näiteks toimetab nüüd Eestis ukrainlanna Aleksandra, kelle on oma hõlma alla võtnud Tallinnas Faehlmanni tänaval asuva Derek Burgeri eestvedaja Fleur Sprenk. Derek Burgeris kokkab Aleksandra Ukraina roogi nagu vareenikud kartuli ja seentega või pelmeenid. Aleksandral on ka kondiitrioskused ja kui õigel ajal tellida, valmistab ta ka torte. Kes Fleuri teab, teab ka seda, et tema on samuti väga loominguline ja ka tema „sahvrist“ võib leida palju huvitavat, mida saab maitsta nii burgerites kui borši sees.

Saabuval laupäeval, 3. septembril, toimub Põhjala tehases üritus „Maa tuleb linna“, kus on võimalik tutvuda nii Aleksandra enda kui tema kokakunstiga ja valmivaid hõrgutisi proovida. Tal on kavas teha näiteks vareenikuid kukeseentega.

Aleksandra jagas järele proovimiseks ka oma borši retsepti.

Ukraina borš kukeseentega

Vaja läheb: peet, kapsas, porgand, tomat, paprika, sibul, kartul, kukeseened.

Valmistamine: prae kukeseened pannil päevalilleõlis pehmeks, tõsta kõrvale, seejärel prae paksu põhjaga kastrulis päevalilleõlis sibul, riivitud porgand ja peet.

Pane eraldi kastrulisse kaks liitrit külma vett ja lase keema.

Kui sibul, porgand ja peet on praetud, lisa väikesteks kuubikuteks lõigatud kartulid ning lisa pool liitrit vett ja keeda kartuleid veidi madalal kuumusel.

Kui kartul on valmis, lisa hakitud kapsas ja peeneks hakitud paprika. Kui kapsas ja paprika muutuvad pehmeks, vala sisse 50 ml tomatimahla ja lisa kõik köögiviljad keevasse vette, maitsesta soolaga, lisa loorberilehed ja praetud kukeseened, peeneks hakitud petersell ja till.

Sega hoolikalt ja kontrolli veel kord, kas puljongis on külalt soola, seejärel keeda borši veel 10-15 minutit ja pane kõrvale (ära unusta supi seest loorberilehti eemaldada, et borš ei muutuks kibedaks).

Enne serveerimist keeda borši veel 20-30 minutit, vala taldrikusse ja serveeri hapukoore ja värskete ürtidega.

Vaata ka galeriid hõrgutavatest Ukraina toitudest: