Investeerides 120,8 miljonit eurot (millest 68 miljonit on pärit Euroopa Regionaalarengu Fondist (ERF)), tagatakse ajalooliste väärtuste säilitamine tulevastele põlvedele, kes vestavad edaspidi juba omaenda lugusid. Et reisi oleks lihtsam planeerida, loodi Läti Kultuuriministeeriumi algatusel seitse kultuuri- ja looduspärandi marsruuti. Neist kõik hõlmavad eri objekte, mis on huvipakkuvad nii ajaloohuvilistele, aktiivsetele reisijatele kui ka lastega peredele.

Restaureeritud ja äsjavalminud objektid on väga mitmekesised ja ainulaadsed mitte ainult riiklikus, vaid ka rahvusvahelises kontekstis. Need võimaldavad suurepäraselt kogeda, ette kujutada ja meenutada Läti rikkalikku ja dünaamilist ajalugu alates rauaaegsetest asulakohtadest ja keskaegsetest kindlustest kuni baroki ja Tudori stiilis losside ja äsjavalminud kontserdilavadeni. Raamatus „Lätist leitud“ („Atrastā Latvija“, saadaval ka elektrooniliselt ja inglise keeles) on kõik uuendatud objektid järjestatud seitsmel kultuuri- ja looduspärandi marsruudil. Tegemist on juba valmis marsruutidega, mis aitavad Lätiga tutvuda. Iga objekti puhul saab vaadata enne ja pärast uuenduskuuri tehtud fotosid, tutvuda koha ajaloo ja tehtud muudatustega. Raamatut saab sirvida SIIN.

Eesti piiri juurest peale hakates on esimene pidepunkt Alūksne läheduses asuv Valguse tee (Gaismas ceļš), saabudes Lätti aga Valka kaudu, on lähimaks vaatamisväärsuseks Balti keti tee peal asuvad Ērģeme restaureeritud linnusevaremed. Sealt edasi võib juba sõita Valmiera poole. Kui on kavas Lätit laiemalt tundma õppida, siis võib liikuda ka Daugava ja Māra teedel, tutvudes Läti kõige järverikkama piirkonna Latgalega. Läti pikka ja vägagi mitmekesist merejoont saab aga kõige paremini avastada Liivi teed mööda liikudes, alustades Vidzeme kivisest mererannast ja jõudes Kolka neemeni, kus Liivi kultuuri hoitakse siiamaani elus. Laia valget liivaranda saab omakorda kõige paremini nautida Vabaduse tee (Brīvības ceļš) marsruudil. Kesk-Lätiga on võimalik tutvuda Jakobi tee (Jēkaba ceļš) kaudu, külastades nii restaureeritud linnuseid, vabaõhu-kunstinäitusi kui ka muid objekte. Kutsume tutvuma iga tee ja selle silmapaistvamate objektide kohta koostatud fotodega varustatud lühilooga, et Lätti reisimiseks ja sellega tutvumiseks inspiratsiooni saada.

Valguse tee (Gaismas ceļš)

14. sajandist alguse saanud tee sümboliseerib kohta, kus kultuur, teadus ja poliitika said uue olulise tähenduse. Valguse tee nelja objekti nägemiseks võib Alūksnes veeta peaaegu kogu päeva, et külastada Alūksne lossivaremetes restaureeritud lõunatorni, kus saab nüüd tutvuda multimeedianäitusega, vaadelda interaktiivset projektsiooni Vietinghoffide perekonna mausoleumis ning ronida Tempļakalnsi mäe otsa ja nautida paviljon-rotundist avanevat linnavaadet. See tee rõõmustab ka lossisõpru, sest taastatud Cesvaine loss on päris elus veelgi uhkem kui piltidel, Stāmerienase loss on aga Läti mõisate seas üks eredamaid Prantsuse neorenessansi näiteid.

Vaata fotosid Valguse tee vaatamisväärsustest:

Balti keti tee (Baltijas ceļš)

Üle 600 aasta tagasi rajatud teel sai alguse ja hävis Liivimaa võim, sündis ja taassündis Läti lipp ning 1919. aastal võideti Võnnu (Cēsise) lahingus kätte Läti vabadus. 1989. aasta 23. augusti õhtul ühinesid mitusada tuhat lätlast Balti ketiga, et näidata koos eestlaste ja leedulastega käest kinni hoides kogu maailmale oma vabadusetahet. Valka kaudu Lätti suundudes saab näha Balti tee esimest objekti, Ērģeme keskaegse lossi põhjatorni, ja sealt edasi võib suunduda Valmiera suunas. Linnas ringi jalutades näeb sel suvel avatud Ziloņu tänava promenaadi ja ka lähedalasuvaid kirikuid. Ööbimisvõimalus on aga Ungurmuiža mõisas. Tegemist on 18. sajandist pärit puithoonete harmoonilise kogumiga. Hiigeltammedega ümbritsetud alal asub praegu Läti ainuke barokkstiilis puithoone, kus saab imetleda ka 18. sajandist pärit ainulaadseid seinamaalinguid.

Vaata fotosid Balti keti tee vaatamisväärsustest:

Daugava tee (Daugavas ceļš)

Daugava jõgi on pikka aega olnud Läti peamine veetee ja keskpunkt ning teiste rahvaste ja kultuuridega (ja ehk rohkem isegi siinsete kohalike rahvaste ja kultuuridega) ühendaja. Varjaagidest kreeklasteni viiva teeharuna oli jõe õitsenguaeg viikingite ajal, muutudes ajapikku ka lahingupaigaks ja -põhjuseks, ning teenis kaubavedajaid kuni Esimese maailmasõjani välja. Taastatud talukohas „Slutiški-2“ on praegu aga võimalik tutvuda Latgale elulaadi ja vanausuliste traditsioonidega. Koknese linnusevaremetes saab külastada ka piinakambrit, kus on väljapanek erinevatest keskaegsetest piinariistadeste nagu venituslaud, piinakorv ja pakk.

Vaata fotosid Daugava tee vaatamisväärsustest:

Māra tee (Māras ceļš)

Ludzast Daugavpilsi suunduv üle 600 aasta vanune tee viib teekonnale läbi Latgale ehk Māra-maa, kus muistsete Latgale elanike mütoloogia põimub tugeva katoliku usu ja Lääne-Euroopa väärtustega. Teel kerkib Ludza esile Liivimaa piiride tugeva kaitsjana, Preiļi aga krahv von der Borchi romantilise ja luksusliku pelgupaigana ning Daugavpils kindlusena, mis hoidis tagasi isegi Napoleoni armee rünnaku. Daugavpilsi kindlus, mille üldpindala on üle 150 hektari, on viimane bastioni-tüüpi kindlus Euroopas. Linnulennult vaadeldes meenutab linnus päikese, tähe, kilpkonna või isegi nahkhiire kuju.

Vaata fotosid Māra tee vaatamisväärsustest:

Liivi tee (Līvu ceļš)

Mööda mereäärt kulgev Liivi tee on juba 16. sajandist saati Ventspilsi Salacgrīvaga ühendanud. Muistsete Kuramaa ja Latgale elanikega samu teid kõndides lõimus liivi keel märkamatult läti keelde, jäädes sinna alatiseks. Liivi teele jääb ka Ventspilsis sel aastal avatud teaduskeskus Vizium. Siin on külastajatel võimalus uudistada tulevikulinna, kus seitsmes tehnoloogia- ja loodusteadustele pühendatud galeriis saab enam kui 80 interaktiivse ja hariva eksponaadi abil põneval moel teadusega tutvuda.

Vaata fotosid Liivi tee vaatamisväärsustest:

Vabaduse tee (Brīvības ceļš)

Läti läänerannikul asuv tee suundub Bernātist läbi Liepāja, Grobiņa, Vērgali Pāvilostasse ning vestab loo vabadusejanust ja laia maailma avastamise soovist. Kuramaalt pärit muistsed meremehed elasid siin juba tuhat aastat tagasi, tänapäeval võivad aga rändajad mitmes kohas nautida valget liivaranda (näiteks Liepāja ajaloolises keskuses asuv uuendatud rand), jalutada Bernāti loodusradadel, kus seitsmel temaatilisel jalutusrajal paikneb kokku 151 objekti. Siin saab nii aktiivselt puhata, tutvuda Läti mütoloogiaga kui ka vaadata puidust, metallist ja kivist skulptuure ning keskkonnaobjekte.

Vaata fotosid Vabaduse tee vaatamisväärsustest:

Jakobi tee (Jēkaba ceļš)

17. sajandil õnnestus Kuramaa ja Zemgale hertsogil Jakobil tootmist arendada ja luua laevaehitus sellisel tasemel, mis võimaldas kauplemist pea kõikjal maailmas. Tänapäevane Jakobi tee saab alguse Alsungast, edasi lookleb see läbi hertsog Jakobi kodulinna Kuldīga ja hertsogkonna pealinna Jelgava. Sinnapoole teele asudes on üheks peatuspaigaks sel aastal külastajatele uksed avanud Dobele loss, mis pakub igapäevaselt erinevaid temaatilisi ekskursioone, näiteks „Muistsete mängude turniir“ või ravimtaimede saladustele pühendatud „Eliisabet Magdaleena aia saladused“.

Vaata fotosid Jakobi tee vaatamisväärsustest:

Teave projekti kohta

Kultuuriministeerium haldab Euroopa Liidu fondide tegevusprogrammi „Kasv ja tööhõive“ esmatähtsa suuna „Keskkonnakaitse ressursside kasutamise tõhusus“ 5.5.1. eritoetust eesmärgiga „säilitada, kaitsta ja arendada olulist kultuuri- ja looduspärandit ning sellega seotud teenuseid“ ning nelja etapina tehtud ERFi investeeringuid Läti piirkondade kultuuri- ja looduspärandi säilitamiseks, kaitseks ja arendamiseks.