Lääne-Virumaal peetakse Wähja festivali, kus tutvustatakse eestimaist jõevähki – kes ta on, kuidas püüda, valmistada ja süüa. Festivali sisustab kohaliku toidu laat tegevustega kogu perele ning sündmuse võtab kokku pidulik vähiõhtusöök kontserdi saatel, mille annavad Saara Pius ja Toomas Uibo. Sagadi mõisas on puupäevad mängude ja meisterdamisega, mis kõigile tasuta.

Pärnus toimuvad gildipäevad, kunsti- ja käsitööturg, kus kaupleb üle saja käsitöölise ja kunstniku Eestist ja välismaalt. Lisaks kaubeldakse kohalike toidusaadustega ning kõike saadab tasuta meelelahutusprogramm. Lisaks elustab Pärnut Supeluse aastalaat, kus on samuti rõõmu kogu perele.

Supeluse aastalaat

Saared on sel nädalavahetusel kohvikute ja mere päralt: Kuressaares toimuvad merepäevad, kus kontserdid väikesadamates on seljataga, ent ees festivali põhipäevad laadamelu ja esinejatega Raiekivi säärel. Hiiumaa on teatavasti kodukohvikute päevade sünnimaa ning praegu on kindlasti rohkesti neid, kes on juba mitmel pool kodukohvikuid nautinud, ent Hiiumaal veel mitte. Mine vaatama ja maitsma!

Hiiumaa kodukohvikute päevad
Hiiumaa kodukohvikute päevad

Kas armastus käib kõhu kaudu? Vahel käib ja vahel ka mitte. Igatahes saab Lõuna-Eestis sel nädalavahetusel mõlemat proovida: Tartus Raekoja platsil toimub traditsiooniline armastusfilmide festival Tartuff ning Kesklinna pargi läheduses Lõuna-Eesti suurim toidu- ja veinipidu. Setomaa rahvas peab kuningriigipäeva ja valib järgmiseks aastaks ülemsootska.

Tartuff

Tallinn elab sel nädalavahetusel suure spordipeo Ironman Tallinna rütmis. Lisaks kogunevad Tallinna lauluväljakule Tallinn Truck Show’le põnevaks täiustatud raskeveokid, saab vaadata mootorrattatrikke, driftišõusid ja veokarallit. Pühapäeval saab Tallinnas tasuta tutvuda õige paljude muuseumidega muuseumipühapäeval. Täpselt keset Eestit toimub maakultuuri tutvustav Oisu aganikufestival, kus palju näha ja teha: alates võiteost ja rehepeksust ning lõpetades lastele mõeldud põhuporilani.

Tuuridest pakutakse romantikutele valguskanuumatka läbi Värska, tuleval kesknädalal aga maalilisi maastikke ja päikeseloojanguvaateid Emajõel lodjaga seilates. Kultuurihuvilised võtku lähiplaani Tartu tänavakunstituur ratastel, looduse ja aktiivse puhkuse fännid Taevaskoja avastusretk elektrilistel fatbike’idel või siis aerulauaseiklus Emajõe-Suursoos.

Muusikainstrumentidest on seekord esindatud orel koguni kahe festivaliga: orel kõlab koos teiste instrumentidega nii ajaloolist kui kaasaegset muusikat esitades Viljandimaa kirikutes ning Tartu tänavad helisevad tänu rahvusvahelisele väntorelimängijate kokkutulekule. Muusikateatri sõbrad on oodatud Brigitta festivalile Pirita kloostri varemetes, bluusisõbrad Haapsallu Augustibluusile. Vana- ja kaasaegne, aga ka ekstra just saarelt pärit heliloojate muusika kõlab Hiiumaal Pühalepa muusikafestivalil, metsa väe ning muusika ühendab taas Intsikurmu festival.

Brigitta festival