Luke mõis – koht, kuhu võid jätta oma südame!

Varaseimad teated Luke mõisa olemasolust pärinevad 1557. aastast. Suursugune puidust peahoone pärineb lõplikul kujul 19.–20. sajandi vahetusest. Arhitektuuri poolest võis märgata neobarokile ja heimatstiilile iseloomulikke jooni. II maailmasõjas mõisahoone aga hävines.

Praegu on Luke mõisa uhkuseks kaunis neobarokkpark. Parki kaunistavad erinevatel kõrgustel paiknevad terrassid ja väga omapärase kujuga pügatud puud. Üht terrassidevahelist trepikäiku ääristavad uhked betoonist lõvikujud. Vaatamisväärne on ka stiilne ajalooline restaureeritud aednikumaja, viinaköögi töölistemaja ja valitsejamaja. Viinaköögi töölistemajas on end sisse seadnud Luke mõisa käsitöökoda, kus saab osaleda töötubades. Veel saab pilgu peale heita põnevale taastatud tiikidesüsteemile.

Suveperioodil on mõisas avatud kohvik. Aasta ringi saab mõisa ruumides pidada sünnipäevi, juubeleid, pulmi ja korraldada erinevaid üritusi. Mõisa köögist saab aasta läbi peolauale tellida ka hõrgutisi.

Mõisas toimuvad perepäevad, kontserdid ja etendused.

Koduleht: www.lukemois.ee

Palmse mõis

Palmse mõisal on pikk ja värvikas ajalugu, mille juured ulatuvad 13. sajandisse. Mõis on säilinud tänu 1971. aastal loodud Lahemaa rahvuspargile, mil Palmse mõisast sai esimene mõis Eestis, mis taastati koos kõigi mõisasüdamesse kuuluvate hoonetega, andes sel viisil hea ülevaate ühest Eestimaale läbi sajandite iseloomulikust mõisast.

Nüüdseks on Palmse mõisast saanud rahvuspargi üks populaarseimaid pärle, mis meelitab kohale külastajaid nii välismaalt kui ka naaberküladest. Mõisa ümbritsevad suur hulk stiilseid kõrvalhooneid ja uhke park.

Näha ja teha on Palmses palju: härrastemajas on üles seatud näitus mõisa ajaloost, palmimajas saab uudistada eksootilisi taimi ja sepikojas oma silmaga näha sepatöö tegemist. Neile, kes end tõelise mõisapreili või -härrana tunda tahavad, pakutakse hobu- või ponikalessiga sõite mõisa ümbruses, matka- ja jalutamishuvilised saavad tutvuda üle 210-hektarilise pargiga ja gurmaanidele viiakse mõisa veinikeldris läbi degusteerimisi.

Palmse mõisas saab veeta nii toreda päeva kui ka pikema puhkuse. Öömaja pakutakse ajaloolises kahekorruselises valitsejamajas ja viinavabriku külalistemajas. Linnakärast eemal, kauni looduse rüpes on mõnus ajaloolist miljööd nautides lõõgastuda.

Korraldada saab ka erinevaid üritusi koosolekutest pulmade ja juubeliteni välja.

Saka mõis – pankranniku pärl

Saka mõis oma erilise asukoha, privaatsuse ja erinevate võimalustega sobib niihästi puhkuseks, tööalasteks väljasõitudeks kui ka kuni 100 osavõtjaga pidulike vastuvõttude ja pulmade pidamiseks.

Külastajate käsutuses on luksuslikku majutust pakkuv Itaalia renessansiarhitektuuri stiilis 17. sajandist pärit härrastemaja, kus on olemas nii ballisaal, 12 luksuslikku hotellituba kui ka võlvitud lagedega à la carte-restoran, mida peetakse Ida-Virumaa parimaks. Saka mõisa restoran on üle Eesti tuntud väga maitsva söögi poolest, seega soovitame oma tulekust ette teatada ja restoranis laud broneerida.

Lisaks härrastemajale kuulub mõisakompleksi ka 29 toaga hotellimaja ja Meretorn.

Meretorn asub panga ääres ja on ümber ehitatud kaasaegseks kõigi mugavustega seminari- ja majutushooneks. Meretornis on kolm korrust, mille platvormidelt avaneb ahvatlev vaade Soome lahele. Suviti on populaarsed ka meie kämpingumaja, karavani- ja telkimiplats.

Hotellimaja läänetiivas asuv privaatne minispaa peidab endas 8 erinevat kehahoolitsustuba ja 2 erinevat sauna.

Privaatne ja looduskaunis asukoht pankranniku kaldal ning imeilus mõisakompleks muudavad iga külastaja hetked Saka mõisas meeldejäävaks.

Koduleht: www.saka.ee

Kontakt: saka@saka.ee / +372 336 4900

Anija mõis

Tallinnast kõigest pooletunnise autosõidu kaugusel põlispuude rüpes peidab end väärikas Anija mõis, mille äsja restaureeritud härrastemajas saab külaline nautida nii lihtsuse võlu kui ka uhket mõisamiljööd.

Härrastemajas saab uudistada elamuslikku mõisakultuuriteemalist interaktiivset püsinäitust „Mõisa aja lugu“, mis pakub avastamisrõõmu nii suurtele kui ka väikestele. Ja kui häärberis kõik salanurgad läbi on uuritud, siis ei saa külastamata jätta ka meie romantilist Mõisakohwikut ja õitesse uppuvat mõisaparki.

Parim päev Anija mõisa ja pargiga tutvumiseks on pühapäev, 21. august, mil toimub viiendat korda meeleolukas kogu pere mõisakultuurifestival, kus peaesinejaks on võluv Elina Nechayeva. Sisukast kultuuriprogrammist leiab igaüks midagi sobivat – esitleme erinevate ajastute muusika stiilinäiteid ja moodsaimaid mõisaaegseid tantsusamme. Koostöös Rahvusooper Estoniaga demonstreerime kostüüme, grimmi ja soenguid. Erinevates töötubades saavad mõisapreilid meisterdada uhkeid aksessuaare, noorhärrad aga tutvuda rüütlite varustuse ja mõõgavõitlusega. Lisaks hobuvankrisõidud, hõrgud maitsed ja mõnus melu.

Festivali lahutamatuks osaks on kohalikku käsitööd pakkuv pärtlipäeva laat.

Oled südamest oodatud kogu perega, et veeta siin üks vahva suvine päev!

Anija mõis on avatud iga päev kell 12–19.

Sagadi mõis

Punased kivikatused, valgeks lubjatud kaaristud, kellatorn ning teised saksapärased roosad-valged hooned, võimsad pargipuud, roosipeenrad ja Lahemaa loodusrajad ilmestavad suurepäraselt just Sagadi mõisa.

Praeguseks on endised hooned saanud endale uued funktsioonid – koos toimivad muuseum, looduskool, hotell ja restoran. Sagadi mõisakompleksi üheks säravamaks ehteks on värviküllane ja kaunis iluaed koos viljapuudega.

Sagadi mõisa uhkeimaks ehitiseks on 18. sajandist pärit härrastemaja. Häärber oli mõisahärra ja tema pere koduks, mis andis peavarju ka arvukale teenijaperele. Tänapäeval on härrastemaja külastajatele avatud kui mõis-muuseum, eksponeerides endisaegseid interjööre koos ajastutruu mööbliga. Sagadi mõisahäärberis korraldatakse pidulikke vastuvõtte, pulmi, seminare, kontserte ja teatrietendusi. Öömaja pakuvad nii 56-kohaline hotell kui ka 31-kohaline hostel. Toidunaudingut pakub Sagadi mõisa restoran, kus põhirõhk on Põhja-Eesti kohalikul toidul.

Koduleht: www.sagadi.ee

Kontakt: sagadi@rmk.ee / 676 7888

Jaga
Kommentaarid