Veneetsia reisijuht

Veneetsia on sadamalinn Itaalia põhjaosas Aadria mere looderannikul. Kanalid, gondlid ja Rialto sild. Veneetsia tundmaõppimine nõuab rohkem kui ühe pärastlõuna. Samal ajal, kui päevakülastajad tormavad Rialtolt Püha Markuse väljakule, võiksite te olla ühe või kahe kvartali kaugusel, jälgides, kuidas käsitöömeistrid valmistavad renessansiaegseid esemeid, vaadates sillakaartel tantsivaid helkivaid peegeldusi ja imetledes marmoriga kaetud hooneid, millest üks on fantastilisem kui teine. Öeldakse, et Veneetsias eksimine on rõõm — kuigi ükskõik kui kaugele sa ka ei jalutaks, ei ole sa kunagi rohkem kui paari kiriku kaugusel Tizianist või Tintorettost.

Ärge piirduge ainult linnaga, vaid liikuge näiteks Lidole, Murano saarele ning kaugemale Torcellosse ja Buranosse, kus Veneetsia 1600 aastat tagasi alguse sai.

Riiki pääsemine: Eesti kodanikule on Itaaliasse reisimine viisavaba.

Riiki sisenemise tingimused:

Alates 01.06.2022 riiki sisenemisel enam reisipiirangud ei kehti ning ei nõuta EL COVID digitõendi (vaktsineerimis- läbipõdemis- või testimistõend) olemasolu.

Kuidas minna?

Veneetsiasse on võimalik lennata rahvusvahelise otselennuga Tallinna lennujaamast. Kahe otsa pilet jääb 150-350 euro vahemikku. Pikemalt ette ostes võib edasi-tagasi lennata ka 100 euro eest.

Parim aeg külastamiseks

Kui soovite rahvamassidest hoiduda, siis pole paremat aega kui talv, mil külastajate arv on kõige madalam. Kuigi selles on oma romantika, ei ole talvine Veneetsia oma hammustava külma, udu ning sagedase tuule ja vihmaga kindlasti mitte inimeste unistuste puhkusekoht. Suvel on linn rahvarohke ja kuum, kuid see on ka ideaalne aeg, et suunduda Lido randa või laguuni. Kevad ja sügis pakuvad parimat mõlemast maailmast — kui minna Veneetsiasse märtsi lõpust aprilli keskpaigani, lihavõtted kõrvale jättes, peaksite saama korralikku ilma nautida ilma liigse rahvamassita. Jõulud kipuvad olema vaiksed, kuid uusaasta on rahvarohke ja karneval (umbes jaanuari keskpaigast veebruari keskpaigani) on rahvarohked.

Mida võiksid teada?

Kuna tegemist on populaarse sihtpunktiga, peaks valmis olema rahvarohketeks tänavateks. Samuti on soovitatav reisile kaasa võtta veesõbralikud jalanõud. Soovitatav oleks end eelnevalt kurssi viia kohalike restoranidega, et mitte mõnda turistilõksu sattuda. Kuna gondlisõit on üpriski kallis, tasuks end kurssi viia ka veebusside graafikuga. Jalgsi ringi liikudes avaneb teile hoopis teine pilt Veneetsiast, kuid võib olla päris väsitav.

Valuuta: Euro

Keel: Itaalia

Suunakood: +39

Pealinn: Rooma

„Ma ei oska itaalia keelt“ - Non parlo Italiano

„Sooviksin“- Vorrei...

„Kui palju maksab...“- Quanto costa...


Kuidas ringi liikuda?

Rongid: Venezia Santa Lucia ja Venezia Mestre on Veneetsia kaks peamist rongijaama, kuid esimeses peatuvad ainult kaugrongid, samas kui kohalikud rongid sõidavad teise.

Bussid: Vaporetto on linna ühistranspordisüsteem, mis tegutseb 20 eri liinil kogu linnas. Veebussid sõidavad mööda Grand Canal'i ja maksavad 7,50 eurot ühe sõidu eest. Reisijad saavad osta ka Venezia Unica City Pass'i (10 €), millega saab kasutada nii mandri- kui ka mõnda veebussi.

Taksod: Veetaksosid saab lennujaamas, rongi- ja bussijaamas ning Püha Markuse (Piazza San Marco) väljakul. Mujale tuleb need ette tellida. Pange tähele, et need on kallid. Minimaalne tasu on 60 eurot. Maapealsed taksod (auto) võivad teid lennujaamast Rooma väljakule (Piazzale Roma), mis asub kohe linna sissepääsu juures, viia tunduvalt odavamalt.

Autoteenindus: Hotellid võivad korraldada transfeere, tavaliselt veetaksodega.

Gondel: Ehkki tegemist on pigem maalilise kui pragmaatilise transpordiviisiga, on gondlisõidud Veneetsia sünonüümiks ja neid ei tohiks vahele jätta. Päevane hind on tavaliselt umbes 80 ja öösel 100 eurot, jootraha arvestamata.


Mida Veneetsias teha?


Grand Canal

Grand Canali kanali siksakilistel liinidel sõitvad vaporettod (vesibussid) pakuvad ka suurejoonelist kruiisiteenust. Hüppa Piazzale Roma peatuses või jaamas number 1 veebussi peale ja möödu mitmetest marmorpaleedest, millest üks on kaunistatum kui teine, enne kui sõidad Rialto silla alt läbi, mööda Püha Markuse väljakust ja Doodžide paleest ning lõpetad San Zaccaria juures.

Piazza San Marco

Enamik Veneetsia külastajaid reisib sinna vaid ühe asja, hingematva, veeäärse Püha Markuse väljaku pärast. Jooge kohvi mõnes väljakul asuvas kohvikus, külastage Basilica di San Marco kirikut, mis on pealaest jalatallani kaetud säravate kuldsete mosaiikidega, ja jalutage mööda Riva degli Schiavoni veepromenaadi, et nautida klassikalisi laguunivaateid.

Burano ja Torcello

Sõida vaporettoga ühele neist Veneetsiast 40 minutit väljas asuvale saarele. Kalurilinn Burano on oma värviliste majade tõttu Instagrami paradiis (mine varakult hommikul või hilja õhul, et tõeliselt linna avastada), samas kui pooleldi hüljatud Torcello, kust Veneetsia alguse sai, on tuntud Santa Maria Assunta basiilika bütsantsi mosaiikide poolest.


Jaluta mööa Giudeccat

20-minutiline jalutuskäik mööda Giudecca rannapromenaadi pakub mõningaid linna kõige erakordsemaid vaateid, mille taustal on alati Püha Markuse ja ümmargune Salute'i kirik. See on ka üks kõige vähem turistirohkeid piirkondi, nii et järgige kohalikke ja leiate kindlalt meeldiva koha ühe Aperol Spritzi jaoks.

Lido

Kui on päikesepaisteline ilm, tehke väljasõit Lidole, pikale liivaribale Veneetsia kesklinna lähedal. Sügava liivaga rand on uskumatu — suunduge lääne poole, kus on „tasuta“ osa, eemal rannatoolidest.

Gondlisõit

Jah, see on kallis, aga seda väärt. Veneetsia on ehitatud niivisi, et seda saaks vaadata veest. Aga ärge rentige gondlit Grand Canali kanalil. Otsige väikseid veeteid, kuhu ei pääse ühistranspordiga ja kus ainus heli, mida kuulete, on vee loksumine vastu gondlit. Alustage sõitu rongijaamast, et läbida tavamarsruutidest välja jäävaid teekondi.