Euroopat on sel suvel tabanud autoreiside buum. Tuntud reisiotsingute sait Kayak teatas, et kogu Euroopas ületab autorendiotsingute arv selleks suveks 2019. aasta taset keskmiselt lausa 162% võrra. Tänavusi reisitrende mõjutavad kütusehinna suur tõus, kasvav mure kliimamuutuste pärast ja jätkuv kõhklus seoses rahvarohketes kohtades viibimisega, mistõttu paljud reisijad pole kindlad, kuhu sel suvel autoga rändama minna.

Selle analüüsi põhjal töötas Kayak välja põhjaliku 2022. aasta Autoreiside Indeksi – see on ainulaadne andmebaas, mis pakub autoreisi plaanivatele puhkajatele iga riigi kohta ülevaadet ning teavet kütusehindadest, liiklusohutusest, keskkonnamõjudest, kultuuriga seotud võimalustest ja paljust muust, et reisi plaanimisel abiks olla. Tänu sellele saavad puhkajad ette võtta just sellise reisi, mis neile kõige rohkem meeldib.

Eesti on esirinnas loodussäästlikkuse osas

Analüüsiti 33 Euroopa riiki, mis järjestati 24 teguri põhjal. Seejärel toodi välja viis autoreiside kategooriat, milleks olid: taskukohane reis, loodussäästlik reis, telkimine ja looduses aja veetmine, mugavust ja infrastruktuuri väärtustav reis ning looduse ja huviväärsustega tutvumisele keskenduv autoreis. Reisijad saavad selle põhjal sihtkohta valides keskenduda just sellele, mis on nende jaoks kõige olulisem. Parimad riigid viies autoreiside kategoorias on: Holland (loodussäästlikkus), Serbia (taskukohasus), Prantsusmaa (telkimine ja looduses aja veetmine ning huviväärsused ja loodus) ja Šveits (mugavus ja infrastruktuur).

Paljudele on reisides südamelähedased keskkonnahoid ja loodussäästlikus. Eesti on tänavuses autoga reisimise pingereas loodussäästlikkuse poolest kolmandal kohal tänu meie väga madalatele näitajatele õhureostuse ja liiklusummikute osas. Küll aga kaotasime veidi punkte seetõttu, et elektriautode laadimispunktide arv iga saja ruutkilomeetri kohta on madalam ning autode arv elaniku kohta kõrgem kui enamikes Lääne-Euroopa riikides.

2022. aasta parimaks autoreisi sihtkohaks osutus Saksamaa

2022. aasta arvestuses tuli esikohale Saksamaa, mis sai kõrgeid hindeid selliste tegurite eest nagu mugavus ja infrastruktuur ning loodus ja huviväärsused. Saksamaa on autoreisijate paradiis tänu oma laialdasele teedevõrgule, suurele arvule elektriautode laadimispunktidele ja asjaolule, et seal on 100 000 inimese kohta vähem liiklusõnnetusi kui enamikes teistes võrreldud riikides. Samuti ei saa märkimata jätta Saksamaa mitmekülgset valikut põnevaid ajaloolisi ja looduskauneid kohti. Sõida soojal suveõhtul läbi Schwarzwaldi või avasta romantilise Reinimaa veiniistandusi ja linnakesi.

10 parimat autoreiside sihtkohta Euroopas aastal 2022:

  1. Saksamaa

  2. Hispaania

  3. Leedu

  4. Küpros

  5. Prantsusmaa

  6. Rootsi

  7. Portugal

  8. Eesti

  9. Itaalia

  10. Šveits

„Sel aastal võivad puhkajad veidi segaduses olla, kus parimat autoreisi kogeda, kuna nad pole saanud kahel viimasel aastal reisimas käia. Meie piirkonnas on nii palju näha ja tegelikult on Euroopa teedevõrk nii suur, et kõigi riikide läbi sõitmiseks kuluks iga päev roolis olles 50 aastat. Hakkame siis parem pihta! Meie Autoreiside Indeks aitab reisijaid, pakkudes põhjalikku analüüsi erinevatest teguritest ja jagades nõuandeid suure valiku Euroopa sihtkohtade osas, et puhkajad saaksid teha targa valiku. Neile, kes soovivad raha säästmiseks reisida rendi- või matkaautoga, pakume laia valikut sõidukeid paljudelt autorendifirmadelt,“ kommenteeris Kayaki Euroopa regiooni peadirektor Laure Bornet.

Kõiki allikaid kasutati ja andmed koguti ajavahemikus 22. veebruar – 22. juuni 2022. Numbrid põhinevad värskeimatel saadaval olevatel andmetel. Autorendi populaarsuse kasv põhineb Kayakis tehtud otsingutel ajavahemikus 15.06.2022 kuni 22.06.2022, reisikuupäevadeks 15.06.2022 kuni 15.09.2022. Neid võrreldi otsingutega, mis tehti ajavahemikus 15.06.2019 kuni 22.06.2019 samadeks reisikuupäevadeks.