Kaunas omab juba uhket „UNESCO disainilinna“ tiitlit tänu oma modernistlikule arhitektuurile - ja see oli esimene sellelaadne tunnustus Ida-Euroopas, mis näitab, kui unikaalne on linna disain.

UNESCO disainilinna tiitliga kaasnevad aga teatavad kohustused. Tänavused üritused juhivad tähelepanu mitmele linnaosale, kusjuures rahvusvaheline Kaunase disainifestival keskendub mitmetele disainiga seotud üritustele. Töötoad, konverentsid ja installatsioonid avalikes ruumides kutsuvad linna elanikke ja külastajaid üles rohkem teada saama kaasaegsetest Leedu disaineritest ja kuulsast sõdadevahelisest modernistlikust arhitektuurist.

Laisvės' allee Kaunases

Sõdadevaheline modernistlik arhitektuur on mõjutanud Kaunase identiteeti viimase sajandi jooksul ning linnavõimud loodavad, et UNESCO kultuuripärandi staatus kaitseb jätkuvalt selle silmapaistvust.

Sõdadevahelist perioodi nimetatakse sageli „Kaunase kuldajastuks“, mis on kujundanud Kaunase selliseks, nagu ta täna on. Kaunase silmapaistev art deco arhitektuur, kohvikutega ääristatud tänavate rohkus ja muuseumide arv on toonud Kaunasele hüüdnime „Väike Pariis“.

Kaunase Raekoja plats

Visit Kaunas pakub praktilist „Modernistliku teejuhi“ kaarti, kus on esitatud kõige silmapaistvamad hooned, mida saab külastada.

Seal on loetletud 68 hoonet, kuid toome siin välja mõned olulisemad:

V. Putvinskio tänav - jalutage mööda tänavat, kus sõdadevahelisel perioodil asusid välisriikide valitsused ja saatkonnad.

Keskpostkontor - 1931. aastal ehitatud postkontoril on juba Euroopa kultuuripärandi märgis ja see on üks tähtsamaid maju linnas.

Kaunase avalik raamatukogu - asub K. Donelaičio tänaval ja ehitati 1938. aastal.

Vytautas Suure sõjamuuseum - suures art deco ehitises on ka sõjamuuseumi aed, mis on inspireeritud Prantsuse ja Itaalia eeskujudest.

Leedu Pank - 1929. aastal ehitatud pank, broneerige sinna ekskursioon ette, et näha selle suurejoonelist interjööri.

Pazanga Company - 1934. aastal ehitatud hoone oli Feliksas Vizbarase projekteeritud vilgas keskus.

Statsys Kudokase villa - siin elas sõdadevahelise perioodi üks kuulsamaid arhitekte, kelle uhke Itaalia aed on suurepärane.

Rohkem infot Kaunase kohta leiad SIIT.

Teavet Euroopa kultuuripealinna 2022 sündmuste kohta leiad SIIT.

Kaunase kindlus