Tõelised ja lätlaslikud maitsed elavad Valmiermuižas. Valmiermuiža õlleköök on Läti maapinda juurdunud maitsete meistritöökoda, kus – pidades lugu traditsioonidest ja loodusest – luuakse enneolematuid maitsekombinatsioone. Lauale pannakse headest kohalike talunike toodetest valmistatud hõrk ja tervislik toit. Siin luuakse maa- ja loodusandidest suupisteid, omaküpsetatud leiba, erinevaid õllekastmeid ning ka kõige laiemat Valmiermuiža õllevalikut. Õllevalik on tõeliselt vägev: suitsuõlu, meeõlu, porter, ale, selters ja kali. Degustatsioonide käigus pakutakse võimalust jutustuste ja maitsmise teel tutvuda nii Valmiermuiža klassikaliste maitsetega kui ka eripruulide ning hoolikalt valitud ja sobitatud suupistetega.

Uuri Valmiermuiža õllelugu.

Iidses Amata jõe ürgorus asuvas Kārļamuižas luuakse Kārļamuiža restoranis rikkaliku maitsebuketiga meistriteoseid. Maamõisa köögis valmistatakse road kohalikest ja hooajalistest toiduainetest, võõrastemaja aias kasvatatud aedviljast, rohelisest, maitseainetest ja mõisametsast korjatud seentest. Eriti hinnatud on toitvad forellid, mida kasvatatakse sealsamas Kārļi kalakasvanduses. Mõisa saja-aastane õunaaed õitseb kevaditi valgetes ja kreemika tooniga roosades õiepilvedes. Ja õunaaias kasvavatest õunadest, aed- ja metsamarjadest saavad õhulised ja õrnad desserdid.

Sigulda jäätis on valmistatud hoolikalt väljavalitud ja looduslikest toorainetest ning toob palju rõõmu ja naeratusi. Siguldas saldējumsi külastus on tõeline gastronoomiline elamus – jäätise degusteerimine, jäätise mullikoogi valmistamise meistriklass ja degusteerimine ning isegi jäätise serveerimise meistriklass. Valikus sisalduvad klassikalised väärtused – vanilli- ja šokolaadimaitsed – ning ka veidi ebatavalisema maitse nautimiseks loodud linnase-, rabarberi- ja astelpajumaitseline jäätis. Juba esimeses suutäies on tunda ehtsat piima ja koort, magusaid maasikaid, rabarberit, šokolaadi, rukkileiba ja vanilli.

Hõrgud, lepahalgudel suitsutatud tooted on Rāmkalni uudiseks. Lepahalg ja õige marinaad kana, koduste ja jahivorstide suitsutamisel lisab mekki ja suurepärast lõhna. Suitsutatud lihatooted on traditsioonilised ja lätlastele südamelähedased tooted nii igapäevaselt kui ka peolaual. Ja veel üheks uudiseks on Rāmkalni hot dog – jahivorst, suitsutatud kana või hernevorstike omaküpsetatud leivas koos aedvilja ja erilise kastmega. Suve saabudes on maitsete nautijate jaoks ellu viidud ka uus ja oodatud gastronoomiaprojekt „Maize & Delikateses“ ja „Bella Pizza“. Leib ja pitsa valmivad Rāmkalnis tõelises puuahjus ning koosnevad vaid parimatest koostisosadest. Rāmkalni lai valik ulatub soolastest kuni magusate maitsenootideni. Pelmeenid on käsitöö ja hoolikalt valmistatud, tervelt seitsme erineva täidisega variatsioonis – nii liha kui ka aedviljaga. Rāmkalnis toodetakse ka vitamiinirikkaid puuvilja- ja marjasukaade ning sukaadides on säilinud puuviljadesse ja marjadesse kogunenud looduse jõud ja väärtuslikud ained. Sukaadide maitsevalik on tõeliselt lai – kõrvits, jõhvikas, must sõstar, rabarber, tikker ja isegi seller – ning pakutakse ka šokolaadiglasuuri „rõivastatud“ sukaade.

Vaata, kuidas leivaastjas kerkib tainas ja puuahjus küpseb jõudu andev rukkileib.

Gauja rahvuspargis kasvavad marjad, puuviljad, õied ja taimed muudetakse 20 erineva maitsega veinideks, keedisteks, rohu- ja marjateedeks. Rikkalike ja väljendusrikaste maitsete bukett, lõhn ja ilmekad värvitoonid luuakse naturaalsetest loodusandidest. Maasikad, vaarikad, mustikad, punane sõstar, must sõstar, tikrid, rabades kasvavad murakad ja isegi mahlased pihlakamarjad muutuvad peenteks jookideks. Degusteerimine Līgatne jõe kaldal asuvas liivakivikoopas Lustūzis loob ebatavalise õhkkonna ja seda organiseeritakse romantilises küünlavalguses nii paaridele, peredele kui ka turistigruppidele.

Gauja rahvuspargis asuvad paljud peened restoranid, hubased kohvikud ja turukesed, kus on võimalik nautida ja soetada kohalikke ning hooajalisi, metsadest, jõgedest, niitudelt ja väikeaedadest pärinevaid loodusande. Riia-Gauja regioon sai 2017. aastal Euroopa gastronoomiaregiooni tiitli. See oli lugu Läti kohta – lugu põhjamaalaste kangekaelsusest, vastupidavusest ja sidemest kõige ürgse ja autentsega.

Minge gastronoomilisele seiklusrajale!

Rohkem teavet puhkamisvõimaluste kohta Gauja rahvuspargis otsi aadressilt www.entergauja.com.

Enter Gauja on oma külastajate eest hoolitsedes loonud spetsiaalse ja hõlpsasti kasutatava mobiiliäpi Enter Gauja, mis lihtsustab looduses viibimist ja võimaldab mugavalt orienteeruda Gauja rahvuspargi territooriumil. Laadi see alla siit!

Materjal loodi klastriprogrammi projekti 3.2.1.1/16/A/009 „Gauja rahvuspargi turismiklastri arendamise 2. etapp“ raames.

Jaga
Kommentaarid