Põhjapoolkeral on juunis kõige valgem aeg, kuid temperatuur pole veel eriti kõrgele tõusnud. Seega pakuvad juunis huvi just Lõuna-Euroopa riigid ja ka paljud kaugemad sihtkohad. Kuhu siis tasub praegu sõita?

Viin, Austria

Ajalooline ja kultuurilt rikas Austria pealinn Viin võlub oma, losside, kaunite hoonete ja munakivisillutisega tänavatega. Schönbrunni keiserlik palee on vaid väike osa ilusast arhitektuurist, mida linn pakub. Paljud muuseumid ja vilgas kesklinn koos ostutänavatega on kõik jalutuskäigu kaugusel, mistõttu on linnaga tutvumine imelihtne. Külastamist väärivad nt Secessioni muuseum, Mumok ehk Museum Moderner Kunst ja Viini Riigiooper Wiener Staatsoper.

Elamus on ka jalutamine kauneid tänavaid pidi Viini populaarseimale turuväljakule Naschmarktile. Kioskites on ülekülluses sööke-jooke igale maitsele ning seda kõike pakutakse küllaltki soodsate hindadega.

Island

Põhjamaisel Islandil pole kunagi palav, ometi on see maa alati võluv. Kiiresti vahelduvad ilmamuutused ei üllata õige varustusega reisijaid. Island on üks kiiremini kasvavaid reisisihtkohti, mis meelitab turiste looduse ja põhjamaise eksootikaga tutvuma. Loodusturistidele ja matkahuvilistele on juuni parim aeg Islandi külastamiseks.

Juunis on ka suurepärane võimalus vaalu näha ning vaalavaatlus ongi populaarne just suve alguses. Lihtsaim viis vaalade juurde jõuda on Reykjavikist või põhjapoolsete sadamate kaudu. Eelkõige on Island elamuste maa. Mõnuleda saab Blue Lagoon Spa piimvalges vees või kuumaveeallikas, kus mõnusalt soojad veed hellitavad ja ravivad lausa lageda taeva all.

Kaunid vaated püüavad pilku Thingvelliri, Vatnajökulli ja Snæfellsjökulli rahvusparkides ning tumedate laavaväljade külastus on nagu täiesti teise maailma sisenemine. Võib minna loodusmatkale näiteks ratsutades. Kuna Islandi hobused on kergesti juhitavad, siis sobivad nad ka algajale ratsanikule. Islandiga tutvumine on lihtne ka autorendi või Golden Circle päevareisi abil.

Peruu

Salapärane Machu Picchu on üks huvitavamaid vaatamisväärsusi maailmas. Parim aeg seda kõrgel pilvedes asuvat kohta külastada on just juunis, mil kevadvihmad on vaibunud ja ilm suhteliselt kuiv. Matkaks mööda inkade rada kadunud inkade linna on parim aeg suve alguses, kui orud helendavad rohelusest. Soodsa ilma pärast on aga juuni ka kõige populaarsem külastamiskuu, mistõttu tasub reis aegsasti ette broneerida. Iga päev lubatakse Machu Picchusse viivale rajale vaid 500 inimest korraga.

Lisaks Machu Picchule on ka ülejäänud Peruu sama kaunis. Amazonase kuiv hooaeg algab juunis, mistõttu on see parim aeg vihmametsa külastamiseks. Pealinn Lima on aga meeldiv segu Euroopa ja Lõuna-Ameerika kultuurist.

Hiina müür ja Peking

Õnneks ei lange juuni kokku hiinlaste puhkuse aja ega ka mitte rahvuspühadega, mistõttu on see Hiina külastamiseks üks parimaid kuid. Pealinnas Pekingis on endiselt kena ilm ning väike turistide arv muudab ka hinnad taskukohaseks. Parim on see, et nüüd on suhteliselt vähe turiste ka Hiina müüri külastamas. Halvimatel aegadel võib see huvitav vaatamisväärsus olla vägagi ülerahvastatud.

Hiinas käivad olevik ja minevik käsikäes. Pekingis konkureerivad väikesed Hutongi alleed tohutute kaubanduskeskuste ja viietärnihotellidega.

Horvaatia

Horvaatia populaarsus on kujunenud viimase kümne aastaga lausa vapustavaks ning seda peetakse nüüd üheks põnevamaks suvesihtkohaks. Aadria mere kõrghooaeg on juuli, mil suundutakse randadesse merd ja päikest nautima. Juunit võibki seega pidada parimaks kuuks Horvaatiasse reisimiseks, sest päevad on pikad ja soojad, ent hotellid pole veel rahvast täis.

Rannikusaared on unistuste sihtkohad, kuid ka Horvaatia kultuuripealinn Zagreb on suurepärane külastuskoht. Muuseumid, stiilsed bistrood ja Zagrebi Design District oma kunstigaleriide ja üritustega on võrreldavad Dubrovnikuga. Pealinn Dubrovnik aga peidab oma seinte vahel ajalugu ja kultuuri ning sobib suurepäraselt näiteks pikaks nädalavahetuse puhkuseks.

Amalfi rannik, Itaalia

Lõuna-Itaalias asuv Amalfi rannik on UNESCO maailmapärandi nimistus ning on oma iluga inspireerinud paljusid luuletajaid ja kirjanikke. Karamellivärvi majad ja kaunilt ehitud hooned sobivad suurepäraselt kokku taevasinise Vahemerega.

Ka juunis meelitab rannik külastajaid, ent ummikud on mõõdukamad kui põhipuhkuse ajal juulis ja augustis. Piirkonna kuulsaimad külad on maalilised Positano ja Amalfi. Kõige kaunimad vaated avanevad kalju serval asetsevast Ravellost. Piirkonna pärliks on aga imearmas Cetara oma randadega.

Budapest, Ungari

Doonau kaldal asuv Ungari pealinn Budapest on maaliline sihtkoht reisimiseks aastaringselt. Juunis hakkab linn tasapisi Euroopa puhkajatega täituma, kuid tõelist sagimist võib oodata alles juulis. Mõlemal pool Doonaud laiuv kaunis Budapest on linn, mille jõe ääres jalutamist võib pidada sama romantiliseks kui Pariisiski.

Lisaks oma kultuurilistele vaatamisväärsustele on ajalooline Budapest tuntud ka kuurortlinnana. Juunis, kui päike juba soojendab, pakuvad mõnusat lõõgastumist eelkõige välibasseinid. Spaasid leidub siin igale maitsele. Alates rahulikest täiskasvanute tervise spaadest kuni lastega peredele mõeldud veesõbralike veeliumägedega basseinideni.

Visby, Gotland

Gotlandi (Ojamaa) saare pärliks on hansalinn Visby, mis on ühtlasi UNESCO maailmapärandi nimistusse kantud. See on võluv vanaaegne linn oma munakivisillutisega tänavate ja madalate majadega, mille kohvikutes võib nautida peaaegu et keskaegset atmosfääri.

Visby linna ümbritseva ajaloolise müüri ümber jalutamine on kindlasti omaette elamus. Just siit avaneb linna keskaegne ajalugu kõige ilmekamalt.

Visbyst saab suunduda ka mujale Gotlandile. See on võimalik lausa jalgrattaga sõites. Saare 800-kilomeetrine rannajoon pakub päikeselisi liivarandu ja mõnusaid piknikukohti. Lähedal asuval Fårö saarel võib imetleda rannikut kaunistavaid paekivisambaid. Samas võib uudistada Ingmar Bergmani filmides nähtud maastikke Rootsi režissööri endise kodu ümber. Kaugemal merel asuv Gotska Sandö saar on populaarne oma peaaegu troopilisena tunduva rahvuspargi poolest.

Rovaniemi, Soome

Juunis on ka huvitav aeg reisida Lapimaale ning külastada Rovaniemit.

Lapimaale reisijatele on öö läbi paistev päike eriliselt meeldejääv elamus. Juunis hakkab temperatuur Rovaniemis lähenema mõnusatele suvistele näitudele, kuigi valmis tuleb olla igasugusteks ilmadeks. Suvised sündmused ja pidustused jätkuvad sageli hommikutundideni ja öö läbi särav päike loob selleks erilise meeleolu.

Suvel on ka põnev aeg jõuluvana külastamiseks tema töökojas, Joulupukin Pajakylässä.

Allikas: Napsu