Pikema aja jooksul toimuv vee mehaaniline ja bioloogiline tegevus ohustab seda maailmapärandi objekti ning nüüd teeb teadlaste ja tehnikute eksperdirühm nende veealuste muististe kaitsmiseks tööd ööpäev ringi. Pozzuoli lahe keskel asuva Baia külgedele jääb ühel pool Puteoli (iidse Pozzuoli) sadam ja teisel pool Capo Miseno sadam. Mõlemad maabumiskohad on tohutult prestiižsed – üks neist on Rooma kaubanduse närvikeskus, mis on võimeline vastu võtma üle 1000 laeva aastas ning mille ülesanne on varustada pealinna toiduainetega ja väärtuslike haruldustega eksootilisest idast. Teine sadam juhatab keisririigi laevastikku kogu lahe huvide kaitsmiseks. Silmapaistvad luksuslikud hooned, suurejoonelised spaad ja bordellid, mida külastavad rikkad puhkajad. Pole juhus, et ka keisrid, nagu Caesar, Nero, Marcus Aurelius ja Hadrianus, rajasid pealinna ärevuse eest põgenemiseks oma keiserlikke mõisaid just siia. Seetõttu ei ole ka ime, et just Pozzuolis sündis amfiteater ammu enne tuntuimat Colosseumi Roomas.

Kuvatõmmis

Kuid nii suurel hiilgusel on ka negatiivne külg: bradüseism. Kogu Flegrea väljade piirkond on hetkel maailma ühe ohtlikema supervulkaani korgiks. Baia on aga nautinud sooja hüdrotermilist vett, teadmata, et just sellest imerohust saab linna aeglaselt merepõhja kadumise põhjus. Tänapäeval on nende veealuste mälestiste kaitseks loodud arheoloogiapark, mis on uut liiki veealuse turismi sihtkohaks. Kuid merehoovus kahjustab seda iidset paika ning grupp teadlasi ja tehnikuid on tulnud kokku eesmärgiga veealuseid mälestisi kaitsta.

Kuvatõmmis

Itaalia Restaureerimise Keskinstituudi restauraatorid kasutavad oma laboratooriumides katsetatud ja kontrollitud teedrajavaid tehnikaid ja hüdraulilisi mörte. Taastamisetappide ajal koguvad bioloogid proove, et mõista, kuidas veealuste struktuuride järkjärgulist lagunemist aeglustada. Arhitektid ja arheoloogid kaardistavad ja uurivad seda paika, mis ei ole veel kõiki oma merepõhja peidetud saladusi ja imesid avalikustanud. Siiani on päevavalgele toodud vaid 30% selle aaretest.

See dokumentaalfilm on jäädvustanud restauraatorite tähelepanuväärse ja hoolsa töö ning meeskonna tegevuse, rekonstrueerides ka uppunud linna Baia ning Pozzuoli ja Miseno – Rooma impeeriumi kunagise luksusliku ja ennasthellitava nurga – elu, ajaloo ja saladused.

Kuvatõmmis

Reedel, 20. mail kell 22.00 eetrisse jõudev Viasat History erisaade „Baia – Rooma Atlantis“ annab vaatajatele ainulaadse juurdepääsu keerukale tegevusele, sest dokumentaalfilm vaatleb iga tööetappi.