TULUMI REISIJUHT

Tulum on tõeline boheemlaste paradiis türkiissinise Kariibi mere ääres, mis pulbitseb maitsekalt disainitud hotellidest, spirituaalsetest keskustest ja restoranidest, mis on täppi pannud nii maitseelamuste kui atmosfääri poolest. Tulumi spirituaalne skeene on midagi enneolematut oma ebatavaliste joogatundide, meditatsioonipraktikate, sakraalsete kakaotseremooniate ning paljude muude keha ja vaimu avardavate praktikatega. Seda kõike pakub Tulum lisaks poseerivatest mõjuisikutest kubisevatele rannabaaridele ja -klubidele ning tihkele džunglile, looduskaitsealadele, delfiinivaatlusele, koopasukeldumistele ja ATV-dega sõitmisele.

Endisest kalurikülast on saanud üks Mehhiko eksklusiivsemaid ja populaarsemaid sihtpaiku.

Riiki pääsemine:

Välisministeeriumi andmetel võivad Eesti kodanikud viibida Mehhikos viisavabalt kuni 180 päeva ühe aasta jooksul.

Eraviisiliselt (s.o mitte turismipaketi raames, vaid iseseisvalt reisides) Mehhikot külastavatel isikutel peab olema ette näidata tagasisõidupilet. Kui kutsujaks on Mehhiko kodanik, on piiril vajalik esitada kirjalik küllakutse ning olla valmis esitama lisateavet kutsuja kohta (kutsuja elukoht, kontaktid jms).

Lennufirmad kasutavad riiki sisenemise õiguse kontrollimisel reisiinfo käsiraamatut Travel Information Manual (TIM). Sisestades reisisihi, passiandmed ja reisi eesmärgi, saate teavet viisa vajalikkuse, passi kehtivuse ja lisanõuete kohta.

Eestil puudub Mehhikos välisesindus, seetõttu on soovitatav tutvuda teiste riikide reisiinfo ja reisihoiatustega (Suurbritannia, Saksamaa, Soome, Prantsusmaa, Ameerika Ühendriigid, Kanada, Austraalia).

Kuidas minna?

Tulumis lennujaama ei ole, kuid ühe-kahe ümberistumisega on võimalik lennata näiteks Helsingist Tulumist ligi 130 kilomeetri kaugusele Cancuni. Sageli on üks ümberistumine mõnes USA linnas.

Millal minna?

Talveaeg kattub Tulumis kõrghooajaga, mil tavapäraselt kuum ja niiske kliima on meeldivam. Hotellide hinnad tõusevad märkimisväärselt jõulude ja uusaasta ümber. Nagu ka ülejäänud Kariibidel, on ka Tulumil aeg-ajalt probleeme merevetikatega, mis uhuvad randa, kuid on üldjuhul keskpäevaks koristatud. Oktoobri paiku uhub merevetikaid siiski rohkem ning selle koristamisega on keerulisem hakkama saada. Nendel põhjustel on parim aeg Tulumi külastamiseks oktoobri lõpust detsembri keskpaigani. See ajaaken annab võimaluse vältida merevetikaid ja nautida sõbralikumaid hindu.

Kui planeerite oma reisi, siis tasub kaaluda ka kuufaasidega arvestamist. Täiskuu ajal toimuvad peod on ääretult populaarsed nii rannaklubides kui selleks puhuks toimuvatel eriüritustel. Saab nii rannas tantsida kui end džunglis spirituaalselt puhastada.

Mida võiksid Mehhikost teada?

Valuuta: Mehhiko peeso

Keeled: hispaania keel

“Ma ei räägi hispaania keelt” - “No habla Espanol”

“Olen eksinud” - “Estoy perdido”

“Sooviksin…” - “Me gustaria…”

Riigi suunakood: +52

Pealinn: México

Rahvaarv: 128,9 miljonit (2020)

Kuidas ringi liikuda?

Taksod: Tulumis on piisavalt taksosid, kuid need on ühtlasi ka kõige kallimad liikumisvahendid. Taksod aktsepteerivaid vaid sularaha ja hinnad kõiguvad sõltuvalt liiklusest ja sihtkohast. Kesklinnast randa maksab umbes 13 USA dollarit. Tihedamatel õhtutundidel ka 30 dollarit. Hinnad on läbiräägitavad ja mõistlik on kokkulepe saavutada enne sõidu alustamist.

Jalgrattad: Ääretult populaarne viis erinevate piirkondade avastamiseks. Jalgrattarajad ühendavad linna keskust rannateega. Paljud hotellid pakuvad jalgrattarenti, kuid võimalik on ka rendipunktidest laenutada. Näiteks Ola Bike Tulumist.

Motorollerid: Kui eelistate higistamata läbi ajada, siis rentige roller, millega on võimalik vaevatult ning kiiremini avastada linna äärealadel olevaid varemeid. Parimad hinnad on linna keskel. Tüüpiline hind üheks päevaks on ligikaudu 600 peesot ehk 30 dollarit.

Mida Tulumis teha ja näha?

Jalutuskäik kunstiga Holistikas

Keset La Veleta heaolukeskust asub Holistika nn kunstijalutuskäik ehk lühike ring keset radu džunglis, mis ääristatud interaktiivsete skulpuuride ja muralitega. Kui juba sinna satute, siis võtke kindlasti osa ka joogatundidest, tseremooniatest või spa-hoolitsustest.

Ujuge keset koopajärvesid

Yucatani poolsaare ühed kuulsaimad looduslikud koopajärved asuvad Tulumi ümber. Neid on võimalik külastada nii päevatuuride raames kui iseseisvalt. Gran Cenote, Dos Ojos ja Laguna Kaan Luum on ühed suurematest, kuid ei tasu mööda vaadata ka väiksematest koopajärvedest nagu näiteks Cenote Dos Palmas, mille üle valvab kohalik maiade kommuun.

Külastage Tulumi varemeid

Tulumi Arheoloogiline Tsoon on iidne maiade asustus, mis oli kunagi mereäärne sadamalinn. Seal asuvad rannakaljude sees mitmed ehitised ja templid. Kõige muljetavaldavam on tuulejumalate tempel, mis asub mäe otsas ning valvab väikese kaitse all oleva ranna üle.

Võtke joogatunde Om Collective’is

See kesklinnas asuv joogastuudio pakub laia valikut joogatunde ning on ka Tulumis kõige taskukohasem. Väikesel ja stiilsel stuudiol on kogukonnakeskuse õhustik ning tunde vinyasast akrojoogani.

Keraamika töötoad maiadega

Autentset maiade kogemust võib olla keeruline saada, kuid Tulumi kunstiklubis (Tulum Art Club) on võimalik õppida maiade keraamikat suguvõsalt, kes on maiade meetodeid elus hoidnud aastasadu. Töötoa raames on võimalik õppida spirituaalseid traditsioone ning viia koju oma kätetöö.