Ameeriklanna Marisa Fotieo lendas 19. detsembril Chicagost Reykjaviki koos oma isa ja vennaga. Enne lendu oli naine teinud kaks PCR-testi ja umbes viis kiirtesti, mis kõik olid negatiivsed. Kuid olnud umbes poolteist tundi lennanud, hakkas ta tundma kurguvalu. "Hakkasin veidi pabistama ja mõtlesin, et võin ju igaks juhuks testi teha, kuna lennukis pakuti seda võimalust," rääkis naine CNN-ile. "Tegingi kohe lennuki tualetis testi ja see oli positiivne."

Fotieo töötab Chicagos eelkooliõpetajana. Ta on kaks korda vaktsineeritud ja oli enne reisi saanud ka tõhustusdoosi. Samuti ta testis töö tõttu end regulaarselt.

Kui ameeriklanna nägi positiivset testitulemust, sattus ta oma sõnul paanikasse. "Leidsin tualeti lähedalt lennusaatja Rocky. Olin hüsteeriline ja nutsin," jagab naine teda valitsenud tundeid. "Olin suures mures oma pere pärast, kellega just enne reisi õhtusöögil käisin, olin mures kaasreisijate pärast ja muidugi enda pärast."

Stjuardess Rocky, pärisnimega Ragnhildur Eiríksdóttir, rahustas Fotieo maha. "Muidugi on väga ehmatav, kui midagi sellist juhtub," rääkis Rocky hiljem CNN-ile, "Kuid selliste olukordade lahendamine on osa meie tööst."

Lennusaatjad proovisid leida võimalust Fotieole teistest reisijatest eraldi asetsev koht leida, kuid lennuk oli selleks liiga täis. "Kui Rocky tuli uuesti minu juurde, siis pakkusin ise välja võimaluse, et ma jään ülejäänud lennuks tualetti, kuna ma ei tahtnud teisi reisijaid ohustada," rääkis Fotieo. Nii tehtigi. Tualetile pandi "avarii" silt ja sellest sai positiivse reisija isolatsioonipaik ülejäänud lennuks.

Fotieo veetis tualetis mitu tundi. Rocky käis regulaarselt kontrollimas, kuidas tal läheb ja varustas naist söögi ja joogiga. "Ma olin kurb, et perereis jääb pooleli ja pean Islandile karantiini jääma," rääkis naine. "Kuid hirmutav oli veel ka see, et olin enne reisi tundi andnud 20 lapsele ja tahtsin nende peredele teada anda, et sain positiivse testi." Fotieo ostis interneti ligipääsu ja andis koolile oma olukorrast teada.

Kuna internet oli juba olemas, otsustas naine teha oma läbielamistest ka TikToki video, mis sai kiiresti viraalseks ja seda on vaadatud juba miljoneid kordi.

Karantiin Islandil

Kui lennuk islandil maandus, olid Fotieo ja tema pere viimased, kes lennukist välja lasti. Kuna naise isal ja vennal polnud mingeid sümptomeid, lubati neil suunduda jätkulennule Šveitsi. Fotieole tehti lennujaamas nii kiirtest kui PCR-test ja mõlemad olid positiivsed. Ta viidi hotelli, kuhu ta pidi jääma karantiini kümneks päevaks. Arst käis teda kolm korda päevas vaatamas, teda varustati toidu ja ravimitega. "See oli tegelikult meeldiv kogemus. Kõik olid nii hoolitsevad ja lahked," kirjeldas Fotieo oma karantiinikogemust. Ta suhtles edasi ka stjuardess Rockyga, kes saatis talle isolatsiooni isegi jõulukingituse. Fotieo jätkas karantiinis ka TikToki videotega.

Fotieo viimane karantiinipäev oli 30. detsember. Kui ta vabanes, kohtus ta oma isa ja vennaga ja nad said veel koos Islandit avastada, kuni lendasid 3. jaanuaril Chicagosse tagasi.