Edinburghi reisijuht

Edinburghil on haruldane sarm oma kividest laotud teede ja pimedate nurgatagustega, mis on täis kohutavaid sündmusi ja müsteeriume. Majesteetlikud ehitised ja aiad ning lugematuil hulgal tasuta muuseume muudavad Edinburghi paljude külastajate seas üheks lemmikuks.

Edinburgh on tuntud ka vana suitseva linnana. Seda seetõttu, et vanematel aegadel kattis korstnasuits kogu linna. Ilm on Edinburghis üldjuhul vihmane ja tuuline, kuid kaugel ebameeldivast. Ilm annab linnale erilist vunki ja loob salapärase atmosfääri.

Pealinnal on müstiline sära, kui päikesekiired pilve tagant välja ilmuvad, aga kui saabub õhtu ning Edinburghi tänavatelt lahkumast keelduvad kummitused end taas majades ja tänavatel ilmutama hakkavad, on turistidel giidide saatel mööda surnuaedu ja maa-aluseid käike kolades avastada lõputult.

Peale lugematute kummituslugude on Edinburghis põhjust end ka šoti rahvusjoogi ja -aarde ehk viskiga kurssi viia ning soovi korral end kasvõi tagasi keskaega mekutada. Miljööd aitavad luua nii Rahvajuttude muuseum kui meditsiini ajalugu ja evolutsiooni tutvustav kirurgide muuseum, mis on ühtlasi ka Šotimaa vanim muuseum.

Šotimaa rikkalikud road kombineerituna traditsioonilise šoti hommikusöögiga on tõenäoliselt põhilisteks süüdlasteks, miks reisilt saabudes mõne kilo võrra raskem, kuid see-eest südantsoojendavatest mälestustest rõõmsameelsem oled.

Riiki pääsemine: Eesti kodanikule on Suurbritanniasse reisimine viisavaba kuni kuus kuud järjest. Eestis elavatel määratlemata kodakondsusega isikutel, kellel on välismaalase pass ja Eesti tähtajaline või alaline elamisluba, on riiki sisenemiseks vaja viisat. Täiendavateks küsimusteks võib pöörduda Tallinnas asuvasse Briti Suursaatkonda. Lähim Eesti saatkond asub Londonis, kuid Edingurghis tegutseb Eesti Vabariigi aukonsul.

NB! Alates 01.10.2021 lubatakse ELi kodanikel riiki siseneda ainult passi alusel.

Kuidas minna? Edinburghi on võimalik lennata nii Tallinnast, Riiast kui Hensingist. Edasi-tagasi lennupiletid Tallinnast jäävad ligikaudsesse hinnavahemikku 60-150 eurot täiskasvanu kohta sõltuvalt kuupäevadest ja kampaaniatest, kuid võimalik on ka hakkama saada vähem kui 50 euroga.

Ajavöönd: 2h Eestist maas

Parim aeg külastamiseks

Parim aeg Edinburghi väisamiseks on maikuu. Siis on päevad pikad, 10-15 kraadi sooja ja suhteliselt vihmavaba ehk kõige kuivem kuu aastas. Järgmisena on parim aeg septembri esimene pool, mil sademeid on kül pisut rohkem, kuid endiselt meeldivalt soe. Nii mais kui septembris on ka madalamad majutushinnad ja vähem rahvahorde.

Mida võiksid Šotimaast teada?

Valuuta: Suurbritannia naelsterling, £

Keel(ed): Inglise keel on 18. sajandist saati peamiseks keeleks, kuid variatsioone kõlab nii eri keeltest, aktsentidest kui dialektidest üle Šotimaa.

Suunakood: +44, 0131

Pealinn: Edinburgh

Rahvaarv: 543000 (2021)

Euroopa Liidu ravikindlustuskaart kehtib edasi senises korras, kuid Välisministeerium soovitab täiendavalt sõlmida reisikindlustuse, et kõik ootamatud kulutused saaksid kaetud (nt meditsiiniline transport jt kulud, mida EL ravikindlustuskaart ei hõlma).

Kuidas ringi liikuda?

Edinburg on kompaktne linn, kus on lihtne orienteeruda ka kõige rahvarohkemal suveajal. Jalutamine on üks kõige nauditavamaid linna avastamine viise. Linna keskelt Princess Streetilt kulub kõigest 20-30 minutit, et jõuda näiteks kuningliku botaanikaaiani. Jalutamiskihk on siiski tavaliselt üks-ühele seotud muutlike ilmastikuoludega.

Jalgrattaga ringi liikumiseks on linnas 75 kilomeetri jagu rattateedevõrgustikku. Suuremal osal rattadeedel on ka selge märgistus ja valgusfooridel on sageli peatusboksid jalgratturite turvaliseks liikumiseks.

Bussiga liiguvad nii turistid kui kohalikud. Enamus festivalide asupaiku asub vähemalt ühe peatuse kaugusel ning öised bussid viivad kenasti majutuspaika. Pileteid saab osta bussist, kuid tuleb arvestada täpse rahaga.

Tramm käib lennujaama ja York Place’i terminali vahel linnasüdame idaosas. Regulaarsed peatused läbivad nii Princess Streeti kui Haymarketi rongijaama lääneosas. Piletid on saadaval kõikidel trammiplatvormidel.

Taksod: mustad taksod ja mitmed teised on saadaval üle linna. Traditsioonilised taksod on tavaliselt musta värvi ja neid võib võtta nii tänavalt kinni peatades kui taksopeatustest. Hinnad varieeruvad viiest viieteistkümne naelani.

Autoga ise sõites tuleb tähelepanu pöörata parkimispiirangutele. Paljud parkimiskohad tänavatel on reserveeritud kohalikele. Trahve ja auto eemaldamist puksiiriga tuleb ette.

Rikša on samuti rahvarohkel ajal lõbusaks ringi liikumise viisiks, kuid taksost ligikaudu poole kallim. Hind sõltub sellest, kui palju tuleb juhil ülesmäge vändata. Lepi hind enne sõitu kokku.

Mida Edinburghis teha?

Maa-alune jalutustuur

Avasta Šoti pealinna peidetud saladusi ja sea giidi järel sammud Edinburghi vanalinna lõunaväravast mööda vanasid võlve ning avasta pealinna 18. sajandi lugusid, mida paljud külastajad päevavalgel ei näe.

Edinburghi loss

Ajalooline loss on okupeeritud rauaajast saati. Enam kui tuhande aasta vanust lossi peetakse enim piiratuks paigaks Suurbritannias ja üheks kõige rünnatumaks paigaks kogu maailmas

Matka Arthur Seati

Arthur Seat on välja surnud vulkaan Edinburghist veidi väljas. 251 meetri kõrgune mägi pakub matkajatele piltilusaid vaateid linnast. Matk kestab ligikaudu tunnikese mõlema suuna puhul. Kui ilm on ilus, siis haara kaasa piknikukorv ja veeda pärastlõuna mäel.

Kuninglik miil

Jaluta mööda kuninglikku miili ehk jalakäiatele mõeldud tänavat, mis pulbitseb pubidest ja poodidest. Kuigi suvisel ajal on see üsna rahvarohke, siis sellegipoolest on tegu vapustavalt ilusa ja ajaloolise paigaga, mille teele jäävad ka mitmed monumendid ning lähedusse ka Püha Giles’i katedraal.

Külasta Rosslyni kabelit

Raamatust “Da Vinci kood” ülemaailmselt tuntuks saanud kabel on intrigeeriv oma sümboolika ja kunstiteoste puhul, mis on alust andnud mitmetele konspiratsiooniteooriatele. Kabel asub tunnikese kaugusel Edinburghist ja sissepääs maksab 9 naela ühes giidituuriga.

Scotti monument

1846. aastal ehitatud Scotti monument tähistab söör Walter Scotti elu. Walter Scott aitas Šotimaa tagasi kultuurikaardile ja on mitmete romaanide autor. Gooti stiilis monument on austusavaldus šoti kultuurile ja Edinburghile. Sissepääs maksab 8 naela.

Eestikeelset lugemist:

Minu Šotimaa. Süda seljakotis. Marion Jõepera. 2019

Eestikeelsed raadiosaated: