Iga töökoht teeb sind kogemuse võrra rikkamaks ja kunagi ei tea, kust võib alguse saada midagi suurt. Alustades tööd telefoniagendina hotelliketi kõnekeskuses ei teadnud ma, et see võib olla minu jaoks olulise tee stardipaik. Mõtlesin, et see on minu jaoks väike peatuskoht, kust kiiresti edasi liigun. Nüüdseks olen töötanud 12 aastat samas ettevõttes ja kokku 10 riigis. Tean oma kogemuse põhjal, et kui teha oma tööd hingega ja olla töökas, siis on tunduvalt lihtsam silma jääda ja karjääriredelil kiiremini edasi liikuda. Usun, et olenemata tööst algab inimese jaoks mainekujundus juba esimesest päevast.

Hotellisektor on rahvusvahelise karjääri alustuseks üks häid võimalusi, mida oma kogemuse põhjal kindlalt väita võin. See annab võimaluse kiirelt areneda, keeli õppida, erinevaid rahvusi tundma õppida ja reisida. Kuid kindlasti ei tooda kõike kandikul ette ja ainult heale õnnele lootma jääda ei saa, vaid vaeva tuleb näha palju, et saada ette tervikpilt. Ennast erialaselt harida ja ajaga kaasas käia on väga oluline, kuna klientide ootused, ostukäitumine ja suhtlemisharjumised muutuvad pöörase kiirusega.

Rahvusvahelise karjääri varjuküljed

Muidugi ei ole alati kõik nii värviline ja rõõmus nagu Ameerika filmis. Rahvusvahelist tööd tehes peab paratamatult arvestama ka paljude aspektidega, mis võib-olla esmapilgul tunduvad põnevad ja seikluslikud, kuid pakuvad suurt väljakutset. Pidevalt on vaja ennast proovile panna, nii igapäevaste asjade ajamisega kui ärilise orienteerumisega erinevates maailma osades ja kultuuriruumides. Näiteks töötasin ma karjääri algusajal paaril aastal korraga kolmes riigis — Eestis, Soomes ja Rootsis. Seega peab kindlasti rahvusvahelisel tasandil töötavale inimesele meeldima reisida! Ilma selleta ei saa. See aga tähendab päevi, nädalaid või kuid eemalolekut oma lähedastest ja sõpradest. Boonus on muidugi, kui saab reisida ja töötada koos oma kaaslasega. Eelmisel aastal töötasin pea 75% ajast välismaalt ja vaid veerandi aastast sain kodumaa pinda jalge all nautida. Reisisin erinevate kontorite vahel Tokyost Mexico City’ni. Kokku teeb see lennumiilides umbes kolm tiiru ümber maakera või kolmandiku teest kuuni. See kõik on aga nauditav siis, kui töö väljakutseid pakub ja meeldib.

Samuti nõuab erinevates ajatsoonides viibimine paindlikku elukorraldust. Tihti tuleb töötada õhtul või varajastel hommikutundidel, kui suhtlus käib partneritega näiteks teisel pool maakera. Ka pikad lennureisid väsitavad ja pärast öist lendu hommikul koosolekutega alustada võib olla kurnav. Seetõttu on ülioluline leida aega puhkamiseks. Töö ja eraelu tasakaal on välismaal töötades sama tähtis kui ka kodumaal olles. Muutusteks peab olema valmis kogu aeg.

Kultuuride tundma õppimine töösuhtluse teel

Kui turismireisid aitavad õppida tundma erinevate maade omapärasid, tuntumaid objekte ning söögi- ja joogikunsti, siis töö välismaal annab võimaluse tutvuda erinevate töökultuuridega. See võib olla üsnagi väljakutseid pakkuv. Peab arvestama, et on riike, mis on iseloomult meile sarnasemad ja neid, mis nõuavad rohkem uurimist ja kohanemist. Kogemuse tulevad töö käigus, kuid tähtis on ka eeltööd teha. Üks põnevamaid väljakutseid on olnud Hiina. Seal elades ja kohalikku tiimi juhtides õppisin iga päev midagi uut. Kui hetkeks tundus, et saan asjadest aru, juhtus järgmisel hetkel jälle midagi, mis üllatas. Hiina on saanud väga südamelähedaseks ja praeguseni on sinna reisides tunne, et lähen oma teise koju. Ameerikas elades üllatas kõige enam kommunikatsioonikultuur. Rääkida tuli rohkem ja valjemalt kui ühele viisakale eestlasele kombeks ja uute tavade õppimiseks läks pikalt aega.

Olenemata riigist on hea, kui tugisüsteem on paigas. Nii on ka tunduvalt lihtsam kohaliku töökultuuriga toime tulla. Olen aastate jooksul endale leidnud mitmed olulised tugiisikud, kes mind on aidanud paremini tööellu sisse elada, selgitanud kohalikke tavasid ja töökombeid. Samuti on hea ka keelepraktikat arendada. Näiteks määrati mulle algusaastatel mentoriks üks Šoti kolleeg, kellelt sain alati kõike küsida ja uurida. Sellest oli palju kasu. Juhtides nüüd Hiltoni üheksat kõnekeskust üle maailma ja tegeledes nende äri- ja püsikliendiprogrammide arendusega, tean, et asjad toimivad, kuna mul on kindel tugisüsteem ja oma inimesed, keda saan nende töös täielikult usaldada.

Eestlaste uudishimu viib kaugele

Kõigile neile, kes unistavad rahvusvahelisest karjäärist, panen südamele, et tasub endale esmalt seada eesmärgid. Eestlasel on selline hea omadus nagu jonnakus. Kui see õigesse kohta suunata, kannab see tõeliselt vilja ja viib kaugele. Usun, et minuga nõustuvad paljudki teised välismaal töötavad kaasmaalased. Näiteks on mul alles paber, kuhu töökarjääri alguses üles punkt-punktilt üles kirjutasin, mida karjääris saavutada sooviksin. Tänaseks olen need täitnud. Eesmärkide seadmise kunst on individuaalne — pane need kirja, lindista videole või jaga kaaslasega. Üks on aga kindel, eesmärgid on selleks, et motiveerida ja innustada kaugemale jõudmist ja ilma nendeta edu ei saavuta.

Kristiina Laur on Hiltoni rahvusvaheliste klienditoe keskuste tegevjuht.