Vahemeri: liikumises. Emotsioonid

230 kilomeetrit tasaseid liivarandu on otsekui loodud nendele, kes eelistavad pikki jalutuskäike mööda rannaäärt. Nendele, kes armastavad vaikust ja üksiolemist, sobivad Haifa, Herzliya ja Netaya. Kui on aga soov rikastada oma rannapuhkust näiteks šoppamise ja kontsertidega, siis tuleb kõne alla Tel Aviv. Kindlasti tuleks ära käia Yafo rajoonis. Siin on suurepärased kohalike kunstnike ja juveliiride ateljeed ning ebatavalised suveniiripoekesed. Jaluta mööda kitsaid tänavaid, mis on nimetatud Sodiaagi märkide auks. Leia kindlasti üles oma tänav ja soovi midagi. Yafolt avanevad parimad vaated merele ja linnale.

Soovitused: Suveniire ja kingitusi otsides tuleb minna Karmeli turule. Siit võib osta absoluutselt kõike.

Surnumeri: tervisele. Lõdvestus

Selle mere vesi on parem igasugusest päästerõngast. Heida lihtsalt vee peale ja naudi kaaluta oleku tunnet. Arstid soovitavad Surnumerd liigeste ja nahahaiguste raviks. Dermatiidi nähud ja ekseemid kaovad mõne päevaga. Samuti leiab siin abi kurnatuse ja stresside vastu. Vaikus, rahu, mudamähised ja SPA on selleks nagu loodud. Lisaks liivarandadele on siin ka kiviseid randu. Kõik laskumised mereni on varustatud treppidega. Ning loomulikult on enamikus hotellides olemas basseinid raviva „surnud“ veega.

Soovitused: Võib üritada elada ka tõelises kibutsis. Näiteks on Ein Gedis selline mugav võõrastemaja. Siinses SPAs tehakse protseduure mitte üksnes Surnumere mudaga, vaid ka veega, mis on pärit mitmetest ravivatest mägiallikatest.

Punane meri: sukeldumine pea ees vette. Avastused

11 kilomeetri pikkusel rannajoonel on umbes 50 hotelli igale maitsele ja igale rahakotile. Kõige luksuslikumatel neist on omad isiklikud merealad. See on muidugi mugav, ent linnarannad, kus päevitavad need, kes elavad lihtsamates hotellides, pole millegi poolest halvemad. Just see on siin peamine. Arvukad sukeldumisklubid pakuvad sukeldumiseks kõige erinevamaid variante — algajatele ja edasijõudnutele, gruppidele ja individuaalseid koos instruktoriga. Võib käia kursustel ja saada ka tõelise sukelduja sertifikaadi.

Soovitused: Delfiinide rifis saab ujuda koos delfiinidega.

Galilea meri: mööda pühapaiku. Ajalugu

Nii kutsutakse iidsetest aegadest saadik Kinnereti (ka Tiberiase) järve. Kristlastele on see kõige püham meri maailmas. Mööda seda sammus Jeesus vee peal ning nimelt seal toitis ta kahe kala ja viie leivaga oma 5000 järgijat. Just neis paigus on toimunud paljud piiblis kirjeldatud sündmused. Võib tellida ekskursiooni pühapaikadesse või minna sinna iseseisvalt. Igal juhul pole eksimist karta.

Hea oleks peatuda Tverijas. See on linnake, mille lähedal asuvad kõik vaatamisväärtused. Soovitav on külastada ka Tverija Rahvusparki Hamat, kus asub 17 kuumaveeallikat. Need on niivõrd kasulikud, et juudi targad lubavad neis supelda isegi sabati ajal.

Soovitused: Kesklinnas on hulgaliselt restorane, kohvikuid ja pubisid. Kindlasti võiks tellida siinset firmarooga — Püha Peetruse kala.

Allikas: Dobrõje Sovetõ, september 2017