“Kui rääkida Baltikumis ja selle ümbruses toimuvatest festivalidest, siis minu isiklik soovitus oleks loomulikult külastada Weekend Baltic Festivali, mida näiteks esimesel toimumisaastal külastas kolme päeva jooksul juba ligi 100 000 inimest. Samas on meil häid festival siin lähedal toimumas veelgi, näiteks Soomes toimuv Rockfest on eestlastele samuti maiuspalaks kujunemas. Tänavu on seal esinejaks Rammstein, kelle Tallinna kontsert on teatavasti praeguseks juba läbi müüdud,” tõi Weekend Festivali pressiesindaja Gunnar Viese välja.

Baltikumi ühe suurima festivali korraldaja sõnul ei ole aga vaid elektrooniline tantsumuusika ja rokkmuusika need, mis piirkonna muusikasõpru köidavad. “Soovitaks kindlasti ka Lätis toimuvat Positivus festivali, sest seal on alati kõrgetasemeline korraldus ja head artistid ning see on festivalihuntide seas väga populaarne üritus. Samuti pole sinna Baltikumi elanikel eriti kauge kohale sõita ja paljude kolleegide sõnul on seal üks parimaid festivalipiirkondi üldse,“ ütles Viese ja lisas, et tema festivalide TOP5 mahuvad veel ka kaks Eestis toimuvat festivali. “Soovitaks veel Pühajärve jaanituld ja Viru Folki. Mõlemad on juba päris pikalt toimunud ja festivalirahvas on neid üha soojemalt vastu võtmas. Kuuldavasti on ka väliskülaliste arv nendel iga-aastaga suurenenud ning korraldajad on pidevalt otsimas toredaid artiste nii kodumaalt kui ka väljast,” rääkis Viese.

Seda, et Baltikumi elanikele meeldib festivalidel käia, tõdeb ka ja autorendiettevõtte Budget Eesti esindaja Madis Sinijärv, kelle sõnul kasvab eelpool nimetatud festivalide toimumisaegadel autorendi nõudluse tõus ca 15%. “Festivalile autoga mineku eelised lennuki ees on jätkuvalt needsamad eelised, mida ka varem oleme välja toonud – paindlikkus ise reisiaja ning läbitavate sihtkohtade planeerimisel, kogu aeg on mobiilsus tagatud, reeglina on festivalid lennujaamadest kaugel, seega peab lisaks lennukipiletitele siis nii ehk naa ka mingi muu transpordi peale raha kulutama. Baltikum on territoriaalselt nii väike, et soodsam ja kindlasti ka suve silmas pidades on lõbusam reisida autoga, sest nii saab peatusi teha ka teiste vaatamisväärsuste juures. Reisigrupp saab teha mõnusa roadtripi. Lisaks sellele on võimalik autosse panna ka ööbimiseks vajalikud asjad. Nii mõnegi festivali puhul toimub ööbimine telkides, seega selle varustuse transportimine näiteks bussiga, on päris tülikas – seda enam, et ilma ei tea ju kunagi ette ja pakkima peaks igaks ilmaks” tõdes Sinijärv.

Rendiettevõtte esindaja tõi näitena välja, et igal aastal on Positivus Festivali toimumisajal autot rentimas suur hulk justnimelt 3-5 liikmelised seltskondi, kes soovivad saada maksimaalselt festivalielamust, kuhu juurde käib üks lahe autoreis. “Oleme siin aastate jooksul saanud inimestelt ka tagasisidet, et näiteks bussiga või lennukiga sõites oleks neil jäänud see ja see nägemata või et poleks nad kohanud Läti tanklas seda ja seda kuulsust. Eks siin ole lisaks rahalisele võidule ju tegelikult ka see emotsionaalne pool tähtis, et lennukiaknast sihtkohta näha on ju üks asi, hoopis teine on festivalile sõites kogeda ümbruskonda autoga sõites,” lisas Sinijärv.

Weekend Festival Baltic toimub tänavu 3-5 augustil Pärnus, Rockfest 9-10 juunil Soomes Vantaas, Positivus festival 14-16 juuli Lätis Salacgrīvas, Pühajärve jaanituli 22-23 juunil Otepääl ning Viru Folk (tänavu alapealkirjaga “Soome aasta”) 11-13 august Käsmus.