Automuuseumis on välja pandud ligi 40 autot. Esialgse plaani järgi ollakse avatud septembri lõpuni. Kui ilmad lubavad, siis ka oktoobris. Talvel on muuseum suletud ja avatakse jälle kevadel.

Väljapaneku ühes osas saab näha paljude riikide tootjailt pärit vanema aja autosid: maletaja Paul Keresele kuulunud Rambler, ZIS 110 eeskujuks olnud Packard One-Eighty, Mercedes-Benz 300 W112 ja teised. Väljapaneku teises osas on nõukogude ajast pärit nostalgiaautod.

Automuuseumi omanik Peeter Kalli sõnul on peaaegu igas maailma riigis olemas automuuseumid, suuremates riikides lausa mitu: "Väga heatasemeline riigile kuuluv automuuseum on ka Lätis. Eesti on selles osas olnud pisut vaeslaps, sest seni on külastajaile avatud automuuseumi tahtnud ja suutnud pidada vaid autoentusiast Valeri Kirss.”

Peeter Kalli on autosid taastanud pea kogu eluaja ja automuuseum on selle tegevuse loomulik jätk. Esimese auto, 1937. aastast pärineva Fiat 500 restaureeris ta juba 16-aastaselt. Praegu on tema kogus 23 musta numbrimärgiga sõidukit, mis näitab taastamise head taset.

Muuseumiautode hulgast lemmiku väljavalimine on raske: “Mõnele on Moskvitš 408 nostalgiline, kuna peres on selline sõiduk olnud ja ameerika autod jätavad täiesti külmaks. Meie inimesed on olnud nõukogude autodega seotud, neist unistanud ning neid kasutanud – pereautona, taksona.”

Eesti vanaautode maailm läheb Peeter Kalli arvates iga aastaga põnevamaks. Rohkem lisandub huvilisi, kes muretsevad klassikalise auto, et seda taastada ja üleval pidada. “Teiselt poolt – aegade jooksul on hulk tõelisi, ajalooga haruldusi Eestist välja müüdud ja see on tänaseks üldist taset mõnevõrra alla viinud,” lisab Kalli.

Muuseumi omanik ootab huviga, kuidas see inimestele meeldib – kui on näha, et huvi on suur, siis on plaanis seda jätkata.

Tallinna Automuuseum asub aadressil Paldiski mnt 135a, samal pool loomaaeda, sellest veidi linna poole.

Tallinna Automuuseum