1. Kihuta läbi talvemuinasjutu koera- või põdrarakendiga!
Võimalusi Lapimaal koerte ka põhjapõtradega sõita on üksjagu, üks populaarsemaid kohti on aga heade lennuühendustega Ivalo. Metsa võib minna mõneks tunniks või pikemale matkale mitmeks päevaks. Isegi paaritunnine matk lubab kogeda looduse kõikvõimsust ning alati lõppeb see mõnusa kuuma lõunaga, mis koosneb traditsioonilistest lapi roogadest, nagu näiteks põhjapõdraliha. Suusarajad ei jää ka seal loomulikult kaugele – kui tahate nautida kõike, mida Lapimaal pakkuda on. Ivalost 30 kilomeetri kaugusel on Saariselkä suusakuurort, mis lisaks mäesuusatamisele on ka populaarne murdmaasuusatamise sihtkoht.

2. Imetle virmalisi!
Nende nägemist ei garanteeri küll keegi ja virmaliste vaatemängud ei alga kahjuks ette teada olevatel aegadel. Aga võimalus neid näha on suur ning parima elamuse nimel on paar hotelli ehitanud mõned toad klaaskuplite alla, et öist taevast saaks otse voodist imetleda.

Foto: Wikipedia

3. "Koli" üheks ööks lumelinna!

Botnia lahe ääres asuv Kemi linn on nimelt kuulus selle poolest, et igal aastal ehitatakse sinna maailma suurim lumeloss. Lisaks tasub külastada kalliskivimuuseumi, kus saab imetleda Soome kuninga krooni mudelit ning näiteks Suurbritannia kuninganna krooni ja Marie Antoniette teemantkaelakee koopiaid.

4.Naudi mootorsaaniretki
Jällegi on võimalusi kümneid. Kui Lõuna-Soome vaevleb lumepuuduses ja ilm on sama heitlik kui Eestis, siis Lapimaal on ilusad rajad ja jäätunud jõed.

Ruka suusakuurort meelitab nii murdmaa- kui ka mäesuusasõpru, aga ka mootorsaanifänne. Tegelikult polegi see nii suur mõistatus – nii pikka hooaega, mis, mis tavaliselt kestab oktoobrist kuni juuni keskpaigani, liiga paljudest kohtadest maailmas just ei leia. Rohkem kui 16 000 voodikohta teevad Rukast ühe Soome suurima talispordikeskuse, kus ruumi on ikkagi nii palju, et võid tundideks üksi või ainult sõpradega metsa kaduda.

5. Jõulud võivad olla iga päev!
Ehkki päris õige Jõuluvana elab legendi kohaselt Ida-Lapimaal Korvatunturi mäel, on tema ametlikuks kodulinnaks kuulutatud Lapimaa pealinn Rovaniemi. Ja on vale arvata, et jõulutaat töötab ainult pühade eel – tema kontorisse saab aasta ringi kestvaid ettevalmistusi minna vaatama loomulikult ka praegu.