Miks minna

Esimeseks põhjuseks, miks puhkajad Tenerife randadele kogunevad, on muidugi ilm. Siin on peaaegu alati garanteeritud soe ja päikesepaiste. Kohalik rahvas on alati rahulik ja peresõbralik.

Enamus puhkajaid suundub saare edelaosa kuurortidesse: Los Cristianos, Playa de las Americas ja Costa Adeje pakuvad enamuse saare majutusvõimalustest. Los Cristianos on natuke vaiksem ja rahulikum ja meelitab sellepärast just vanemaealisi puhkajaid. Oma "kõigile ligipääsu" poliitikaga on see hea valik ka puuetega inimestele.

Playa de las Americas on kõvasti pingutanud, et oma mainet parandada. Klišeelikud turistipoed ja väsinud tänavailmed on asendunud brändipoodide ja jalakäijate promenaadidega, praegu meelitab saare endiselt populaarseim kuurort peamiselt peresid ja paare.

Costa Adeje on Tenerife uus särav kuurort ja saare kõige luksuslikum valik. Selle nelja- ja viietärnihotellid, nooblid väikepoed ja klanitud rannad on nagu paljude inimeste helesinine unistus Tenerifest.

El Médano kuurort, mis asub saare kaguosas, on pidevalt ookeanituulte meelevallas ja meelitab kohale surfareid.

Los Gigantes läänerannikul on eraldatud koht tohutute kaljude otsas, pakkudes lõunapoolsetele kuurortitele rahulikumat alternatiivi. Playa San Juan ja traditsiooniline kaluriküla Alcalá näitavad ehedat Tenerife saareelu, naabruses käib ka luksuslike hotellide väljaehitamine.

La Orotava orus kohtab viinamarja- ja banaaniistandusi, põhjaosas asuv Puerto de la Cruz pakub madalamaid temperatuure ja rohkem niiskust talviste vihmahoogudega, olles kui vastand kõrbelikult kuivale lõunarannikule.

Kuum ja kuiv saare pealinn Santa Cruz on populaarne kruiiside peatuskoht. Seal peatuvad igal aastal rohkem kui pool miljonit kruiisituristi. Talvepuhkuse teevad ideaalseks selle linna kaubandusasutused, botaanikaaiad, kunstigaleriid, paleed, head restoranid ja Las Teresitase rand.

Millal minna?

Kuna Tenerife ilma võib nimetada igaveseks kevadsuveks, siis pole olemas halba aega, millal saarele ei tasuks minna. Novembris ja veebruaris-märtsis võib küll natuke vihma kohata (eriti põhjarannikul). Kõrghooaeg on jaanuarist lihavõteteni.

September on hinna poolest üks soodsamaid aegu külastamiseks, kuna hinnad pole tõusnud veel tipphooaja kõrgustesse.

Kuidas kohale jõuda

Kõik lennud saabuvad Tenerife Lõunalennuväljale. Transport lõuna- ja edelarannikule võtab 15-30 minutit ja Los Gigantesesse 40 minutit. Puerto de la Cruzi sõidab 50 minuti kuni tunniga (buss number 343 väljub iga tunni tagant). Buss nr 111 Los Cristianosesse ja Playa de Las Americasse väljub iga poole tunni järel.

Taksod (officialtaxitenerife.com) Los Cristianosesse maksavad 31 eurot; Playa de Las Americasse 34 eurot; Costa Adejesse 36 eurot; Los Gigantesesse 58 eurot; Puerto de la Cruzi ligi 100 eurot.

Ühistransport

Tenerifel on väga hea bussitransport, mida opereerib Titsa (Titsa.com). Bussid väljuvad ja saabuvad täpselt ning katavad liinidega hästi suurema osa saarest. Salongid on puhtad ja korras.

Kohati on bussiliiklus hõre, näiteks Teide rahvusparki või mööda läänerannikut.

Autorent

Oma autoga saart avastada on kõige mugavam. Korralik rannamaantee ümbritseb kaht kolmandikku saarest, sisemaal on aga teed tihti väikesed ja vähese liiklusega.

Autorent on soodsa hinnaga ja enamus autosid on vähem kui kaks aastat vanad. Kõik tuntumad rendifirmad on esindatud: Hertz, Avis, Europcar, Autoreisen hindadega alates 100 eurost 150 euroni nädala eest. Kohalik agentuur on veel Cicar (Cicar.com).

Taksod

Taksomeetriga varustatud taksod on hea valik lühemateks sõitudeks.

Reisinipid

- Odavam on osta sigarette ja alkoholi saarel koos kohaliku maksuga kui lahkudes lennujaama tax-free poodidest.
- osta ettemaksukaart "bono" lennujaama saabuvate lendude saalis asuvast Alpispa poest ja võid selle 15- või 25-eurose kaardiga saada bussireisidelt allahindlust kuni 50 protsenti.

Hea teada

Valuuta: euro; enamus kaubandusasutusi ja hotelle aktsepteerivad krediit- ja deebetkaarte. Samuti on asulates piisavalt pangaautomaate.
Turistiinfo: webtenerife.com ja todotenerife.es on Tenerife turismiameti veebilehed.
Hädaabi: 112. Operaaturid saavad aru hispaania, inglise ja saksa keelest.

Teide mägi.

Troopilised aiad, arhitektuurilised vaatamisväärsused ja ajaloolised linnad asuvad kõik saare põhjaosas, samal ajal kui teemapargid, rannad ja muud merega seotud atraktsioonid on enamasti lõunarannikul. Muud puhkevõimalused sisaldavad golfiväljakuid, maa-asulaid ja vulkaanide maailma.

Teide Rahvuspark (Teleférico del Teide)

Unesco maailmapärandi nimekirja kuuluv 18 km laiune vulkaanikraater domineerib saare keskosas. Teide vulkaani mäetipp kerkib 3718 meetrit üle merepinna, olles Hispaania kõrgeim tipp. Rippraudtee viib külastajad 1200 meetri kõrgusele kraatriservale, kust avaneb vaade Kanaaride arhipelaagile.

Aadress: Teide Rahvuspark
Kontakt: 00 34 922 010 440; telefericoteide.com
Avatud: iga päev 9-16
Sissepääs: täiskasvanud 25 eurot; lapsed alla 14 aasta 12,5 eurot

Siam Park

Tai-teemaline veepark pakub liumägesid, veeteemalisi atraktsioone ja -mänguväljakuid, Siami park on Tenerife suurim teemapark. Atraktsioonid algavad rahulikust sõidust aeglasel Mai Thai jõel kummiparves kuni Tower of Power liumäeni, mis viskab su alla peaaegu vertikaalsest 27 meetri kõrgusest tornist. Siam Park pakub midagi kõigile pereliikmetele.

Aadress: Siam Park, 38670 Costa Adeje (kohe bussijaama taga). Tasuta bussid väljuvad Playa de Las Americast, Los Cristianosest ja Costa Adejest.
Kontakt: 00 34 902 060 000; Siampark.net
Avatud: iga päev 10-17
Sissepääs: täiskasvanud 33 eurot; lapsed vanuses 3-11 aastat 22 eurot. (muuseas, Siam Parki ja Loro Parque´i mõlemat külastades tasub osta kaksikpilet, nii säästab 10 eurot)

Loro Parque

Siam Parki nn tütarpark,mis on Tenerife üks vanimatest teemaparkidest ja sisaldab maailma suurimat papagoide kollektsiooni. Lisaks papagoidele kohtab veel ka delfiine ja merilõvisid.

Aadress: Avenida Loro Parque, Puerto de la Cruz. Tasuta rong väljub Plaza Reyes Católicast (Hotel Las Vegase eest) Puertost iga 20 minuti järel ja Loro Parque´i buss tob kohale lõuna- ja läänerannikult 13,50 euroga (edasi-tagasi pilet). Lähemalt on kirjas Loro Parque´i veebilehel.

Kontakt: 00 34 922 373 841; loroparque.com
Avatud: iga päev 8:30-18:45
Sissepääs: täiskasvanud 33 eurot; lapsed alla 6 aasta tasuta; 6-11 aastased 22 eurot

Vaala- ja delfiinivaatlus

Ligi 28 vaala- ja delfiiniliiki elab Tenerife ja naabruses asuva La Gomera vahelistes soojades vetes. Igapäevased reisid Los Cristianosest ja Los Gigantesest viivad vaatlusretkedele.

Aadress: Los Cristianose laht, Los Gigantese sadam.
Avatud: paadid sõidavad kaks või kolm korda päevas, 9-16
Sissepääs: täiskasvanud 35-55 eurot; lapsed 20-28 eurot (4-12 aastased); hind sõltub sõidu pikkusest ja sellest, kas pakutakse ka lõunat

Masca

Teno mägede kaljusel platool asetsev Masca küla oli muust saarest ära lõigatud kuni 1970ndateni. Ligipääs on Tenerife ühe kõige närvesöövama tee kaudu. Külas on väike muuseum, mõned head restoranid ning vastupidavust proovile panev matkarada alla mäekurusse.

Aadress: Masca, Buenavista del Norte, Tenerife
Avatud: Masca Museum (veebilehte pole) on avatud esmaspäevast reedeni 11-17; suletud pühapäeval
Sissepääs: Masca Museumi pilet maksab 1,50 eurot
Soovitus: Mascat külastades väldi džiibisafarisid ja bussiekskursioone, mis jõuavad kohale enne kella 11, pärast 16 või reedeti. Kui plaanid matkata Barranco de Mascal, osta 10-eurone paadipilet rannast Los Gigantesesse ükskõik millisest külabaarist, enne kui rajale suundud.

Garachico

Tenerife üks jõukamaid linnu Garachico ujutati 1706. aastal laavaga üle. Tänapäeval on see üks Tenerife populaarsemaid päevaekskursiooni sihtkohti, kus ujumine laava poolt voolitud õõnsates kaljubasseinides on elamus omaette.

Sukeldumine

Aastaringselt puhtad ja selged veed ning veealused vulkaanimoodustised koos kireva ookeanieluga teevad Tenerife sukeldujate jaoks suurepäraseks sihtkohaks. Parimad kohad sukeldumiseks on Las Galletas, Los Gigantes, Los Cristianos ja Puerto de la Cruz.

Kontakt: Tenerife Scuba, Las Galletas (00 34 922 785 584; divingtenerifescuba.com); Atlantik, Puerto de la Cruz (00 34 922 362 801; tenerife-diving.eu); Ocean Dreams Tenerife, Los Cristianos (00 34 922 752 362; oceandreamstenerife.com); Los Gigantes Diving Centre (00 34 922 860 431; divingtenerife.co.uk)
Hinnad: üks sukeldumine maksab 32-50 eurot

Matkarajad

Tenerifel on mitmeid häid matkaradasid, kuid nende vähese tuntuse tõttu saab matkata tunde kohtamata ühtki teist matkalist. Parimad matkarajad on Anaga mägedes, Teno Rahvuspargis ja Teide Rahvuspargis, kus suurim väljakutse on tõusta jalgsi Teide mäetippu.

La Laguna

Kunagine saare pealinn ja ülikoolilinn kuulub Unesco maailmapärandi nimistusse ja pakub vaatamisvärsustena 16., 17. ja 18. sajandi arhitektuuri tapasebaaride, antiigi- ja raamatupoodidega.

Kaubandus

Peamised kaubanduskeskused asuvad CC Safaris Playa de Las Américases (disainriided), CC Gran Sur (suurem valik poode) ja Playa Del Duques Costa Adejes.

Tänavaturge leiab Los Cristianosest (Arona Gran Hoteli kõrval) igal pühapäeval 9-14; Costa Adejest (Costa Adeje Gran Hoteli vastas) neljapäeviti ja laupäeviti 9-14; ja Puerto de la Cruzist (Supermercado Municipali ees) laupäeviti 9-14. Santa Cruzis peetakse igal pühapäeval 9-13:30 ka kirbuturgu Aafrika turu lähistel.

Jaga
Kommentaarid