leidsime kümmet erilist võimalust Amsterdamis täiesti tasuta aega veeta ja linnaga teistmoodi tutvuda.

1. Begijnhof

Squi väljakult avaneva raske puitukse taha on end peitnud maagiline Begijnhofi siseõu, mis on siin olnud juba keskajast. Siin saad endasse ahmida Amsterdami ajalugu ja kultuuri, kuid peaasi, et liiga lärmakaks ei muutuks - tegemist on ikkagi privaatse kohaga.

2. Stadsarchief

Ideaalne paik tõelisele ajaloohuvilisele. Stadsarchief ehk linnaarhiiv tutvustab külastajatele Amsterdami ajalugu läbi mitmete näituste. Sissepääs esimesele korrusele on tasuta, mujal olevad näitused aga on tasulised. Kuid ka arhiivihoone ise on vaatamist väärt.

3. Blijburg

Kuigi Amsterdam ei laiu otseselt mererannas, on hollandlastel ikkagi õnnestunud linnasüdamesse liivarand rajada. Blijburg asub IJburgi kunstsaarel ning lisaks ujumisele ja päevitamisele võib osaleda ka lahedatel rannapidudel.

4. Openbare Bibliotheek Amsterdam

OBA ehk Amsterdami avalik raamatukogu pakub midagi enamat, kui lihtsalt raamatukogu. Viimaselt korruselt avanevad kenad vaated kogu linnale, lisaks saab siin mõnikord ka klaverimuusikat nautida.

5. EYE – Hollandi Filmiinstituut

EYE ehk Hollandi Filmiinstituut pakub külastamiseks nelja kino, filmilaborit, 1200-ruutmeetrist näitusepinda ning Hollandi suurimat filmikogu. Kuigi vaid alumine korrus püsinäitusega on tasuta, tasub vaadata kogu hoonet kui üht moodsa arhitektuuri kunstiteost.

6. Vondelpark

Otse Amsterdami südamest leitav Vondelpark pakub kiiret põgenemisvõimalust linnakärast ja tänavasaginast. Pargis kohtab rahvast päikest võtmas, palli mängimas või lihtsalt puhkamas.

7. Amsterdamse Bos

Amsterdamse Bos ehk Amsterdami mets on veel üks hollandlaste linna keskele rajatud tehismaastik. Mets on selle kohta siiski palju öeldud - tegemist on piirkonnaga, kust leiab väikesed tiigikesed, sörkimis- ning rattarajad ja jõekese.

8. Amsterdami pühapäevaturg

Igal pühapäeval peetakse kuskil Amsterdamis pühapäevaturgu. Asukoht muutub pidevalt. Lisaks tasuta söögi- ja joogimaitsmistele leiab turult alati ka huvitavaid suveniire.

9. Noord

Noord asub tegelikult Amsterdami naabruses, kust leiab palju põnevaid kohti, mida avastada. Nieuwendammerdijk ja Schellingwouderdijk on näiteks tänavad, mis ehitati kunagi kui tammid - olen üsna kindel, et enamus inimestest pole midagi sellist kunagi näinud. Hea on veel see, et Noordi saab sõita praamiga täiesti tasuta.

10. Oosterpark

India kogukonna naabruses ja kohe tänavanurgal asuva idamaise kvartaliga näitab Oosterpark hästi Amsterdami tõeliselt multikultuurilist palet. Lisaks huvitavale segule erinevatest inimestest leiab siit ka kuulsa skulptuuri "De Schreeuw" ehk "Karje", mis püstitati Theo Van Goghi auks.

Jaga
Kommentaarid