Miks minna

Sest Rooma on olnud olemas juba pea 3000 aastat, ent ometi kannab ta oma ajaloo koormat dolcevitaliku kergusega. Ja ka sellepärast, et see linn ühendab külale omast intiimsust ja inimlikkust Euroopa metropoliga.

Roomas seisavad antiiksed varemed ja varakristlikud pühamud kõrvuti renessansiaegsete palazzo’de ja baroksete purskkaevudega, või siis asuvad hoopis nende all. Ent peale selle pakub Rooma suurepäraseid trattoriaid, põnevaid poode ja elavat kultuuri. Külastajaid Euroopa kargest põhjaosast paelub ka linna pehme vahemereline kliima.

Millal minna

Igavese linna külastamiseks ei ole tegelikult ükski aeg vale, kuigi suvekuudel võib ilm olla liialt kuum ja niiske. Kevad ja sügis on populaarseimad turismiperioodid. Kõige toimekam aeg on kahtlemata lihavõtted, mil suureneb Vatikani palverännakule tulnud inimeste arv. Kui juhtub ilmaga vedama, on parim aeg Rooma reisimiseks talv, eriti jaanuari keskpaigast märtsi esimese nädalani. Hotellihinnad on madalamad ja restoranides meeldivalt vähe rahvast. Kui kuumus on talutav, leiab hea aja odavate hotellitubade nautimiseks ka augustis, mil enamik roomlasi suundub randadesse.

Kuidas kohale jõuda

Roomas on kaks lennujaama. Peamine sõlmpunkt Fiumicino (tuntud ka kui Leonardo da Vinci lennujaam) ning teiseks Ciampino. Mõlemat haldab Aeroporti di Roma (www.adr.it).

Fiumicino asub Rooma kesklinnast 32 km kaugusel edelas. Rongijaam on peamise saabuvate ja väljuvate lendude saali kõrval. Rongid sõidavad Rooma Termini rongijaama (Leonardo Express, 35 minutit) ja väljuvad tihti. FM1-nimeline liin viib lõuna- ja idapoolsetesse äärelinnadesse. Sõidugraafiku leiab veebilehelt www.trenitalia.com.

Taksosõidu eest Rooma kesklinna on määratud püsitasuks 48 eurot.

Erinevalt tavalistest odavlennufirmade lennujaamadest on Ciampino kesklinnale lähemal kui peamine lennujaam (15 km ja 40-minutilise bussisõidu kaugusel Termini jaamast). Sel marsruudil sõidavad SITBusShuttle’i (www.sitbusshuttle.it) ja Terravisioni (www.terravision.eu) sõidukid.

Roomas peatuvad bussid Via Marsalal, peajaama ooteplatvormi idaküljel. Taksosõidu eest Rooma kesklinna on määratud püsitasuks 30 eurot. Ciampino lennujaama saab Ryanairi (www.ryanair.com) ning easyJeti (www.easyjet.com) lennukitega.

Kruiisid

Kruiisilaevad maabuvad Civitavecchia sadamas Roomast umbes 80 km kaugusel loodes. Kaide ja sadama sissepääsu juures asuva Forte Michelangelo kindluse vahel sõidab ekspressbuss, siit edasi tuleb jalutada 10 minutit mööda Viale Garibaldi tänavat, kuni jõuab rongijaama.

Rongijaama teele jääb turismiinfopunkt. Jaamast on mõistlik soetada endale BIRG-nimeline päevapilet (9,30 eurot). Selle eest saab sõita Rooma ja tagasi ning lisaks linna piires nii bussi kui ka metrooga. Sõit Civitavecchiast Rooma San Pietro jaama kestab umbes 45 minutit.

Kuidas liikuda

Ühistransport: Rooma bussivõrku haldab munitsipaalettevõte ATAC (www.atac.roma.it) ning see on ulatuslik ja üsna tõhus, mida ei saa öelda aga metroosüsteemi kohta, mis koosneb praegu vaid kahest liinist, A ja B, mis ristuvad Termini jaamas. A-liin viib teid Vatikani (Battistini suunal, väljuge Ottaviano peatuses), B-liin Colosseumini (Laurentina suunal, väljuge Colosseo peatuses).

Üksikpileteid saab osta metroojaamades, enamikus tabacchi’des (sigaretipoed, mida tähistab sinine T-täht) või ajalehekioskites. Üksikpileti hind on 1,50 eurot ning see tagab sõiduõiguse 100 minutiks kõigis bussides. Sellele lisandub üks metroosõit. Osta saab ka päevapileteid (6 eurot), kolme päeva pileteid (16,50 eurot) ja nädalapileteid (24 eurot). Kõik piletid tuleb märgistada enne esimest bussisõitu või metroo pöördväravates. Alla 11-aastased lapsed saavad sõita tasuta. Teavet busside liikumiste kohta reaalajas saab veebilehel muovi.roma.it, kuhu tuleb sisestada bussipeatuse viiekohaline number, mis on märgitud peatuse sildile vasakul alumises ääres.

Autod: Roomas ei ole autosõit sobiv nõrganärvilistele ning lisaks on parkimine tõeline peavalu. Pealegi on suur osa kesklinnast piiratud liiklusega ala.

Kui kesklinna on jõutud kavatsusega külastada vaatamisväärsusi, siis parim variant on auto selleks ajaks parklasse jätta. Auto saab üürida Avisest (www.avisautonoleggio.it), Budgetist (www.budgetautonoleggio.it), Hertzist (www.hertz.it) või Europcarist (www.europcar.it).

Taksod: Roomas ei ole taksod odavad. Kuigi ametlik miinimumtasu on 3 eurot, on lõpphind enamasti 12 eurot või enam. Sõit läbi linna ja tiheda liikluse võib aga maksma minna lausa 30 eurot. Ajavahemikus 22.00–7.00 lisandub hinnale lisatasu 3,50 eurot. Tšekki tuleb küsida nii: „Mi fa una ricevuta, per favore?” Kaks mainekat taksofirmat on Samarcanda (tel 065 551; www.samarcanda.it) ja Cooperativa Radiotaxi 3570 (tel 063 570; www.3570.it).

Kohalikud seadused ja tavad

Juhtidel on kohustus hoida autos kollast või oranži helkurvesti, mis pannakse selga, kui auto läheb tiheda liiklusega tänaval rikki või satub õnnetusse ning juht peab autost väljuma. Vestid kuuluvad rendiauto standardvarustusse ning tavaliselt võib need leida tagavararatta seest.

Väljaspool asulaid sõites on juhid kohustatud lülitama sisse esituled ka päeval. Kui ootate võimalust kuskilt välja sõitmiseks ja teine juht vilgutab teile tulesid, ärge arvake kunagi, et see tähendab „Prego — palun mine!”. Tegelikult tähendab see „Ära sõida, ma tulen nüüd!”.

Itaallased teretavad ja jätavad hüvasti igas sotsiaalses situatsioonis, kaasa arvatud poodi või baari sisenedes või sealt lahkudes. Hommikuti öeldakse „buon giorno” ja pärast lõunat ning õhtuti „buona sera”, mõlemaid kasutatakse nii tervituseks kui ka hüvastijätuks. „Ciao” on kõnekeelsem ning seda kasutatakse sõprade ja töökaaslaste vahel ning pöördudes noorte või laste poole. Kui teid tänatakse väljendiga „grazie”, siis on viisakas öelda vastu „prego” (st palun).

Kui kutsutakse õhtusöögile, on tavapärasem viia perenaisele lilli või šokolaadi kui pudel veini.

Kui külastada muuseume ja galeriisid ning on õigus saada tasuta sisse (nt olete Euroopa Liidu kodanik ja noorem kui 18 või vanem kui 65), kandke kaasas passi või muud pildiga dokumenti. Teatud muud kategooriad, milles ei ole vanusepiiranguid ja kuhu kuuluvad ajakirjanikud, kunstiõpetajad, puudega inimesed, tagavad samuti tasuta sissepääsu, ent ka siis tuleb sellesse kategooriasse kuulumist tõendada.

Rooma on üldiselt turvaline, ent ülerahvastatud bussides (eriti nr 40 ja 64, mis sõidavad Vatikani) ja tänavatel tasub olla valvas taskuvaraste suhtes. Vahel juhtub ka seda, et mõni lasterühm vehib tähelepanu kõrvale juhtimiseks papitükiga, samal ajal kui teised teevad tühjaks teie taskud ja käekoti.


Rooma puhul on keeruline otsustada, kuhu mitte minna. Kirikuid, arheoloogilisi väljakaeveid, väljakuid ja maale on nii palju, et ühest eluajast nende nägemiseks ei piisa. Ärge proovige haarata liiga palju korraga: Roomas liigub elu aeglasemas tempos kui põhjapoolsemates linnades. Seega võtke aega, et istuda tänavakohvikutes ja uudistada ringi Sixtuse kabelis.

Colosseum

See on pooleldi tsirkuseareen ja pooleldi spordiväljak. Igal juhul ei jää Rooma kõige kuulsam klassikaline vare märkamata – eriti veel nüüd, kui külastajatele on avatud ka põrandaalused käigud, kust kunagi sisenesid areenile gladiaatorid ja metsloomad.

Piazza del Colosseo (tel 067 740 0922).
Avatud iga päev alates 8.30st kuni üks tund enne päikeseloojangut.
Täispilet (hõlmab Rooma foorumit ja Palatine küngast): 12 eurot.

Rooma foorum ja Palatine´i küngas

Siia tulles tasub kaasa võtta plaan (mille saab soetada turismipunktist Via dei Fori Imperialist), et mõista, kus ja kuidas paiknesid Rooma võimukeskus ja kõrgklassi elamurajoon Palatine künkal. Kindlasti tasub registreeruda Casa di Augusto ekskursioonile, mille käigus saab külastada ühe esimese imperaatori üllatavalt tagasihoidlikku ja intiimset eramut, kus on kirkad freskod.

Via dei Fori Imperiali / Via di San Gregorio (tel 067 740 0922).
Avatud iga päev alates 8.30st kuni üks tund enne päikeseloojangut.
Täispilet (hõlmab Colosseumi külastust): 12 eurot.

Panteon

On raske uskuda, et see kõikide jumalate tempel on seisnud siin peaaegu 2000 aastat. Isegi pronksist uksed on ikka terved. Kuppel koos selles asetseva avaga oli kuni 20. sajandi alguseni maailma suurim.

Piazza della Rotonda (tel 066 830 0230).
Avatud E–L 8.30–19.30 ja P 9.00–18.00.
Sissepääs tasuta.

Püha Peetri kirik

Mõnede arvates on selle suurusega pisut üle paisutatud, ent katoliku kiriku peakirik oligi mõeldud šokeerima ja hämmastama. Nautimata ei tasuks jätta vaadet kupli tipust.

Piazza San Pietro (tel 066 988 3731, www.vatican.va).
Avatud iga päev 7.00–18.30.
Sissepääs tasuta (kuppel: 8.00–17.00, 7 eurot).

Vatikani muuseumid

Need on tuntud ka kui „toad, mis on täis paavstide kogutud või tellitud kunsti ja millest tuleb end läbi vedada, et Sixtuse kabelini jõuda”. Tegelikult on aga seal palju, mida nautida, alates klassikalistest kujudest, näiteks „Laokoon”, kuni Pinturicchio veetlevate Borgia eluruumide freskodeni. Broneerige pilet kodulehelt või valmistuge järjekorras seisma.

Viale del Vaticano 100 (tel 066 998 3860, www.vatican.va).
Avatud E–L 9.00–18.00 (kassa suletakse 16.00).
Täispilet: 16 eurot. Iga kuu viimasel pühapäeval sissepääs tasuta, avatud 9.00–14.00 (viimane sissepääs kell 12.30).

Borghese galerii

See on üks maailma suurimaid erakunstikogusid. Kardinal Scipione Borghese on oma Rooma villasse kogunud Tiziani „Taevase ja maise armastuse”, valiku Caravaggio töödest ning Bernini „Apollo ja Daphne”. Hilisemad põlvkonnad tegid samuti tähelepanuväärseid lisandusi, nagu Canova teos „Paolina Borghese võiduka Veenusena”.

Piazzale del Museo Borghese 5 (tel 063 2810, www.galleriaborghese.it).
Avatud T–P 9.00–19.00. Pilet 11 eurot.
Broneerimine on kohustuslik, kuigi mõnikord saab seda teha ka samal päeval.

Caravaggio Rooma

Üks Rooma häid ja samas ka halbu külgi on see, et tema kunstivarad on laiali pillutud ning paljud neist on endiselt peidus kirikutes ja paleedes, mille jaoks need kunagi telliti. Selle isemeelse ja vastuolulise barokk-geeniuse tööd illustreerivad seda olukorda ideaalselt: just nagu Borghese galerii puhul, on ka siin parimate nägemiseks vaja külastada kolme erinevat vanalinna kirikut.

Panteoni ja Piazza Navona vahel asuvas San Luigi dei Francesi kirikus on kolm dramaatilist stseeni Püha Matteuse elust, Sant’Agostino kirikus on liigutavalt realistlik „Loreto Madonna” ja Santa Maria del Popolo kirikus Piazza del Popolo väljakul on kaks suurepärast valguse kujutamise tööd „Peetruse ristilöömine” ja „Püha Pauluse muutumine teel Damaskusesse”.

San Clemente

Üks Rooma tähelepanuväärsemaid, ent vähe reklaamitud vaatamisväärsusi. See ajalooline tort on tänavatasandil keskaegne ja vararenessansi kirik, kus leidub Masolino freskosi. Selle all peitub aga omakorda neljandast sajandist pärit varakristlik kirik ning selle all teise sajandi elamukvartal koos Mithraeusele pühendatud altariga.

Via Labicana 95 (tel 06 774 0021, www.basilicasanclemente.com).
Avatud iga päev 9.00–12.30, 15.00–18.00.
Ülemine kirik tasuta, alumine kirik ja väljakaevamised 5 eurot.

Kaputsiinide muuseum

Õudusjutte armastavad lapsed ilmselt naudivad lugu Rooma kiriku kaputsiinidest munkadest (8), kes maeti hauakambrisse Püha Maa mulda, kust nad hiljem üles kaevati, et järgmistele ruumi teha, ning kelle luid kasutati dekoratsioonide ja lühtrite tegemiseks.

Via Veneto 27 (06 487 1185, www.cappucciniviaveneto.it).
Avatud iga päev 9.00–19.00.
Pilet 6 eurot.

MAXXI

Keda huvitab, kui hoone tõmbab selles olevalt kunstilt tähelepanu ära? Zaha Hadidi disainitud moodsa kunsti ja arhitektuuri muuseum põhja pool äärelinnas kiirgab 21. sajandi energiat ja dünaamilisust.

Via Guido Reni 4A (tel 06 321 9089, www.fondazionemaxxi.it).
Avatud T–R, P 11.00–19.00, L 11.00–22.00, E suletud.
Pilet 11 eurot.

Ühepäevased ekskursioonid

Ostia Antica

Et saada aimu tõelisest Antiik-Roomast, tuleks võtta suund Rooma endisele sadamakohale, mis on tänaseks täielikult välja kaevatud koos teatri, elamukvartalite, termide ja avaliku tualetiga. Siin on täpselt sama palju ajaloohõngu kui Pompeis, aga tunduvalt vähem turiste. Suunduge Piramide poole (Colosseumist lõunas) ja minge Roma-Lido rongiga (20 minutit) Ostia Anticasse, sealt jääb sissepääs 10minutilise jalutuskäigu kaugusele.

Via dei Romangnoli 717, Ostia (tel 065 635 8099, www.ostiaantica.net).
Avatud T–P 8.30–18.00.
Pilet 6,50 eurot.

Ninfa

Üks Itaalia kaunimaid aedu on Ninfa, mille rajas 20. sajandi kahekümnendate ja kuuekümnendate vahel anglo-itaalia päritolu Caetani perekond mahajäetud keskaegse küla kohale 60 km kaugusel Roomast. Kui teil pole autot, minge rongiga Latinasse (Napoli põhiliin) ja võtke seejärel takso.

Giardino di Ninfa (tel 077 335 4242, www.fondazionecaetani.org).
Avatud aprillist oktoobrini kuu esimesel laupäeval ja pühapäeval, ka juuni kolmandal pühapäeval.
Pilet: ekskursioon koos giidiga 10 eurot.

Poed

Roomas on endiselt palju pisikesi erapoode, kus sisseostude tegemine on omamoodi värskendav kogemus, nii et astuge peatänavatelt looklevatele kõrvaltänavatele.

Mood

Via del Governo Vecchio on suurepärane koht, kust leiab kohalike moeloojate loomingut, näiteks Patrizia Pieroni Arsenales (nr 64) või Luciana Iannace Maga Morganas (nr 27). Itaalia moe aristokraatia varitseb Hispaania treppide jalamile jäävatel tänavatel.

Toit

Suurepäraste toidupoodide otsinguil liikuge vanalinnast välja – Via Cola di Rienzol Vatikani lähedal on gastronoomilised aarded Franchi (nr 204) ja Castroni (nr 196, www.castroni.com). Või minge Testaccio linnaossa, kus Volpetti (via Marmorata 47) tekitab teis ahvatlust. Hommikust (E–L) turgu Campo de’ Fioris on tore vaadata, kuid hinnad on kõrged.

Turud

Millegi tõelisema jaoks külastage Pizza Testacciol asuvat turgu, kust leiab lisaks muule ka tervete vahekäikude viisi kvaliteetseid jalanõusid ja kotte soodsate hindadega. Kvaliteedi leidmiseks Via Portuense äärsel Porta Portese kirbuturul tuleb hoolikamalt otsida. Siin on kõik väga idülliline, aga hoidke end taskuvaraste eest.

Jaga
Kommentaarid