Miks minna

Eks ikka selleks, et tunnistada oma silmaga uue Euroopa kõige hämmastavamat muutumist. See, et Tšehhi riik tekkis pärast raudse eesriide langemist ja selle presidendiks sai kunagi vangis istunud dissident, kelle lugu inspireeris kogu maailma, võib juba 20 aastat hiljem kergesti ununeda. Eriti arvestades Praha tänast ilmet: IT-firmade esinduslikud kontorihooned, glamuursed poekesed, mille ümber tiirlevad modellivälimusega kaunitarid koos noorte ärimeestega ning kõik see on surutud renoveeritud barokkarhitektuuri ja munakivisillutisega vanalinna.

Kuid sellesse kompaktsesse 1,2 miljoni elanikuga linna, mille jagab kaheks kivisildadega imekaunis jõgi, ei ole saabutud ainult tõe, vaid ka võimaluste otsinguile. Saabunud on nii head kui ka halvad. Nõukogude agendid, Saksa sõdurid, Habsburgi kolonistid ja juba rauaajal slaavi hordid koondusid kõik sellesse kuldsesse linna. Hoolimata pikkadest ja süngetest talvedest on Vltava jõe käänakud suutnud läbi aegade mingi nähtamatu jõuga igasuguseid rändureid kohale meelitada.

Kafka sagedasti tsiteeritud fraas selle kohta, et Prahal on tugevad küünised, vastab tõele. Nagu ka see, et Böömimaa nimega on seotud sõna „boheemlaslik”, millega kirjeldatakse eelkõige tunnetuslikke kogemusi otsivat eluviisi. Seega on isegi Hugo Bossi ülikonnas mehel siin aega teha üks õlu ja 90minutiline lõuna, et nautida guljašši või üht sigaretti kastanipuu all.

Samuti ei reageeri ükski prahalane sellele, kui paarike suudleb metroos, keegi kakerdab purjus peaga trammi pealt maha või suitsetab pargis kanepit. Rahulikke tšehhe ei ole kerge endast välja viia. Paljude sõnul muutus just sel põhjusel ka sametrevolutsioon kiiresti hoopis kinnisvara soodusmüügiks.

Teinekord võib see linn ka pisut ebaviisakalt mõjuda. Näiteks kui poemüüjad eelistavad klientidega tegelemisele suitsupausi. Aga kui see on elunautlemise hind, siis olgu nii. Tasub ettevaatlik olla, sest võib juhtuda, et Prahas viibides tekib ka teil endal soov siia jääda ja kirjanikuks või muusikuks hakata.

Millal minna

Kevadel toimuvad Prahas suured muutused – kahvatu jumega inimesed peatuvad, et end päikesel paitada lasta, ja õlleaedades tärkavad esimesed rohelised lehekesed. Juuni ja august on tavaliselt ülerahvastatud, kuigi turistide eest saab põgeneda Malá Stranasse ja Žižkovi. Sügis on armas, jahe ja peaaegu turistivaba ning talvel on lumised gooti stiilis tornid omaette vaatamisväärsuseks.

Sõit lennujaamast linna

Ruzyně lennujaamast (www.prg.aero/en) saab kesklinna taksoga (www.aaa.cz) mõistliku 650 tšehhi krooni eest (see on 25 eurot). Nöörivad lennujaamataksod on tänaseks õnneks minevik. Olemas on ka lennujaama süstikbussid, mida saab kiiresti SMSi teel broneerida (www.prague-airport-shuttle.com; tel +420 60 239 5421) ning mis viivad linna 20 minutiga.

Rong ja metroo ei ulatu veel Ruzyněni, ent buss nr 119 ulatub. Pileti hind on 28 kohalikku krooni ning seda saab osta 1. või 2. terminali juures asuva bussipeatuse piletiautomaadist. Bussis tuleb pilet kollases karbikeses komposteerida.

Kuidas liikuda

Ühistransport: Praha ühistranspordisüsteem (www.dpp.cz/en) on 1970. aastatel rajatud nõukogude ime, mis pidi vähendama üldist rahva rahulolematust. Suured, kiired, puhtad ja soodsad metroorongid sõidavad kolmel liinil ning trammide ja öötrammide (need, mille number on vahemikus 51–59) võrk katab kogu linna. Metroo lõpetab töö keskööl ja piletikontrolöridele meeldib sõitjaid üllatada, nii et kehtiv pilet tasub alati ligi hoida.

Pileti saab osta iga metroo sissekäigus asuvast automaadist või enamikust tubakapoodidest. 90 minutit kehtiv pilet maksab 32 krooni ja sellega võib sõita piiramatul arvul liinidel. Olemas on ka päeva (hind 110 krooni) ja kolme päeva (hind 310 krooni) piletid. Saadaval on ka SMS-piletid. Selleks saatke sõnum sisuga DPT32, DPT110 või DPT310 numbrile +420 90206.

Vanalinna ja Malá Stranat peaks aga nautima jalgsi.

Ja ärge unustage bussides ja trammides pileteid märgistada.

Rattad: rattasõit linnas ei ole enam kaugeltki nii eluohtlik kui varem, ent trammiteede, jää ja munakivide tõttu tunnevad sellest lõbu vaid hulljulged. City Bike (www.citybike-prague.com) pakub ekskursioone jalgratastel. See on audioekskursioon, mida saab MP3-faili abil iseseisvalt läbida. Hetkel on see omapäi reisijate seas tõeline hitt. Hind on 590 krooni (23 eurot).

Autorent: kui viibite vaid Prahas, siis ei ole autoüürimisel mingisugust mõtet, sest parkimine on keerukas ja kallis. Ka linnast välja liikumiseks on bussid ja rongid soodsamad ja mugavamad, välja arvatud juhul, kui soovite minna väga kaugel asuvatesse sihtkohtadesse. Kohalik firma Alimex (www.alimexcr.cz) pakub alati konkurentsivõimelisi hindu, kuid klientide tagasiside pole eriti positiivne.

Kohalikud seadused ja tavad

Tšehhi seadus nõuab, et isikut tõendav dokument peab alati olemas olema, nii et kandke passi või ID-kaarti alati kaasas.

Kui pöördute kellegi poole kas siis sooviga istuda pubis nende lauda või soetada midagi poest, öelge „dobrý den”, mis tähendab „tere päevast”, või „dobrý večer”, mis tähendab „tere õhtust”.

Suurem osa Praha kesklinnas liikuvatest kohalikest valdab suurepäraselt inglise keelt, ent hindab kõrgelt katseid rääkida tšehhi keelt, isegi kui see piirdub vaid sõnadega „děkuji” – „aitäh” või „prosím” – „palun”.

Praha on õnneks või kahjuks populaarne sihtkoht pidutsejate jaoks. Kuna hiljutiste seadustega keelati ära mitmetes avalikes parkides alkoholi tarbimine, tasub jookidega ringi liikudes pigem varjatuks jääda. Seaduse järgi on suitsetamine keelatud avalikes ruumides ja trammipeatustes. Samuti on enamikus restoranides lõuna ajal osa laudu reserveeritud mittesuitsetajatele.

Vastupidi levinud arvamusele ei ole narkootikumide kasutamine Tšehhis lubatud. N-ö pühapäevakasutajaid karistatakse siiski harva.

Hea teada

Hädaabinumber: 112
Praha teabekeskus: Staroměstské náměstí 1 (tel 00 42 22 171 4444, www.praguewelcome.cz)
Valuuta: Tšehhi kroon
Suunakood: Eestist helistades on vaja ette valida 00 42

Praha on juba keskajast alates enda juurde meelitanud kunstnikke, arhitekte, visionääre ning teisi sarnaseid tegelasi. Seega peaksid külastajad selle kõige tabamiseks käima ära Praha kindluses ning seejärel nautima vanalinna ja muude linnaosade kunsti, muusikat ja toidukultuuri. Galeriide, muuseumite ja kontserdipaikade kõrval panevad juba pelgalt sillad ise inimesed unistama.

Peamised vaatamisväärsused


Astronoomiline kell


Staré Město piirkonna keskmeks olev astronoomiline kell on löönud juba 1410. aastast alates, olles seega tõestus avangardistlikule mõtlemisele, mis on siin alati valitsenud. Selle astronoomilise numbrilauaga esiküljel saab näha Babüloonia aega ning sodiaagimärkide sõõri. Edevus, kadedus, surm ja türklane on iga täistunni kuulutajaks. Kella ümbritsevad vana raekoja varemed, mis purustati taganevate natside poolt.

Aadress: Staroměstské náměstí
Kontakt: 0042 724 911 556; www.prazskeveze.cz
Lahtioleku kellaajad: Teisipäevast pühapäevani 9.00 - 22.00, esmaspäeviti 11.00 - 22.00
Piletid: 100 Kč
Makseviis: võimalik kaardimakse

Vana juudi kalmistu
Kalmistu on üks osa kokku viies eri asukohas asuvast Juudi muuseumist. Kunagi oli see piirkond muust linnast äralõigatud geto. Praegu puhkavad seal aga mitme kihina üksteise otsa maetuna paljud juudid, pea kohal hauakivid, mille peale on raiutud erinevad kujud sümboliseerimaks perekonnanimesid. Enim käiakse austust avaldamas Rabi Lowe'd kujutava lõvi ees.

Aadress: U starého hřbitova 3a
Kontakt: 0042 221 749 211; www.jewishmuseum.cz
Lahtioleku kellaajad: Novembrist märtsini pühapäevast reedeni 9.00-16.30, aprillist oktoobrini pühapäevast reedeni 9.00-18.00
Piletid: 300 Kč
Makseviis: võimalik kaardimakse

Dekoratiivkunsti muuseum
Praha on olnud Kesk-Euroopa stiilisuuna näitajaks juba sajandeid ning muuseumis saab näha nii selle kõrg- kui madalhetki. Imetleda saab lõigatud klaasist taieseid, deco décor'i ning parimaid moepalu Habsburgide aristrokraatidest kuni džässiajastuni.

Aadress: 17. listopadu 2
Kontakt: 0042 251 093 111; www.upm.cz
Lahtioleku kellaajad: Teisipäeviti 10.00-19.00, kolmapäevast pühapäevani 10.00-18.00
Piletid: 120 Kč
Makseviis: ainult sularaha

Praha kindlus
Kunagisele paganlikule pühapaigale ehitatud kindluskompleks, kust omal ajal juhtisid riiki Charles IV ja hull Rudolph II, koosneb gooti stiilis Püha Vitus'e katedraalist, barokkstiilis vanast kuningalossist, romaani stiilis Püha Jüri basiilikast, muuseumitest, galeriidest ja lastesõbralikust näitusest "Praha kindluse lugu". Paljudele piisab hõngu tajumiseks aga lihtsalt selle erilise atmosfääriga alal ringi kõndimisest, eriti öötundidel.

Aadress: Hradčanské námestí
Kontakt: 0042 224 372 423; www.hrad.cz
Lahtioleku kellaajad: Iga päev 9.00-18.00
Piletid: 140 -350 Kč
Makseviis: võimalik kaardimakse

Žižkovi torn
Retrostiilis kosmoseajastu tornitipp, mis algupäraselt ehitati lääne eetrisignaalide blokeerimiseks, kuulub kommunismi klassika alla. Hiljuti renoveeritud tornist saab nüüd aga 100 meetri kõrguselt imetleda 360-kraadiseid vaateid ning seal asuvad kohvik, ühetoaline hotell ning sürreaalsed Praha vembuvenna David Černý' tehtud beebikujud.

Aadress: Mahlerovy sady 1
Kontakt: 0042 242 418 784; www.towerpark.cz
Lahtioleku kellaajad: Iga päev 8.00 kuni südaööni
Piletid: 150 Kč
Makseviis: võimalik kaardimakse

Karli sild
Linna kivist signatuursild, mis on täis tänavamuusikuid, armunuid ning 30 pühakut, kes sillal valvet peavad, on perfektseks raamiks Praha kindluse vaatele ning on ühendanud vanalinna Malá Stranaga juba 1357. aastast alates.
Aadress: Karlova tänav, vanalinn
Piletid: Tasuta

Veletržní palee
See rahvusgalerii modernistlik kollektsioon, kus nüüd on väljas ka Alfons Mucha rabavad Slaavi eepose paneelid, annab ülevaate Tšehhi visionääride ja kosmoloogiahulludest maalikunstnike, näiteks Vladimír Kokolia loomingust. Samuti on esindatud Otto Gutfreundi stiilis kubistlike skulptuuride tegijad ning intrigeerivad sõjaeelse Praha disaininäited.

Aadress: Dukelských hrdinů 47
Kontakt: 0042 224 301 122; www.ngprague.cz
Lahtioleku kellaajad: Teisipäevast pühapäevani 10.00-18.00
Piletid: 240 Kč
Makseviis: võimalik kaardimakse

Petříni mägi ja vaatlustorn
Sellelt Praha kindluse varjus asuva armsa mäekese tipust avanevad avarad vaated linnale. Lisaks on tegu lihtsalt idüllilise ajaveetmispaigaga endistes kuninglikes aedades. Lapsi ja armunuid tõmbab alati köisraudtee, millega sõitmiseks piisab vaid trammipiletist. Siin saab näha 299-astmelist järgitehtud Eiffeli torni, peeglilabürinti ning Štefániku observatooriumi (suletud esmaspäeviti, pilet 65 Kč, www.observatory.cz).

Aadress: Újezdi tänav, Malá Strana
Kontakt: 0042 257 320 112

Lahtioleku kellaajad: Oktoobris ja märtsis esmaspäevast pühapäevani 10.00-22.00, novembrist veebruarini 10.00-18.00, aprillist septembrini 10.00-22.00
Piletid: 100 Kč

Výstaviště
Linna peamine näitusteala, mis asub pidevalt arenevas Holešovice piirkonnas, pärineb kommunismiajastust, kus siiani meelitab lapsi lõbustuspark ning hiljuti avatud Meremaailm, kus saab näha sadu eri liike mereelukaid („Seaworld“, avatud iga päev 10.00-19.00, pilet 280 Kč).

Aadress: U Výstaviště
Kontakt: 0042 220 103 111
Lahtioleku kellaajad: Iga päev 7.00-23.00
Piletid: Tasuta

Vyšehrad
Iidsed varemed, mis asuvad kohas, mille Vratislav II 1085. valis oma koduks peale võitlust Hradčanyga Böömimaa valitsemise üle. See 15-minutiline metroosõit kesklinnast lõuna poole tasub end ära, kuna siin asuval kalmistul puhkavad kirjanik Karel Čapek, ooperistaar Emmy Destinn ning Antonín Dvořák.

Aadress: Soběslavova 1
Kontakt: 0042 241 410 348; www.praha-vysehrad.cz
Lahtioleku kellaajad: Iga päev 9.30-17.00
Piletid: Tasuta.

Ühepäevased reisid


Kutná Hora

Endine keskaegne hõbedakaevanduslinn, mis tõi Böömimaale tema rikkuse ning viis sõna "dollar" kasutamiseni Tšehhi "tolar'i" järgi, asub umbes pooletunnise bussisõidu kaugusel Praha Florenci jaamast (http://jizdnirady.idnes.cz). Piletid on mõistliku hinnaga - 50 Kč. Kaunist Püha Barbara kirikut on muuhulgas kasutatud filmivõteteks, kuid päris judinaid tekitavad hoopis ekskursioonid kaevandusse ning hauakambrisse Sedleci lähedal, kus katkuohvrite luid on kasutatud dekoratsioonidena (www.kutnahora.cz).

Mělník
Loss, mis on selle ajaloolise väikse linna suurimaks sümboliks, asub kohal, kus tšehhid Karl IV juhendamisel alustasid viinamarjakasvatuse arendamisega, mida viimane oli õppinud Prantsusmaal. Lobkowiczi lossi keldrituur on seega külastajaile kohustuslik tegevus, täpselt nagu ka populaarse kohaliku napsi Ludmila proovimine. See pole küll midagi väga erilist, kuid kindlasti leiate siit ka paremaid "vintage" jooke. Pool tundi kestva kaunite vaadetega bussisõidu alustamiseks mine Florenci jaama Prahas (http://jizdnirady.idnes.cz). Piletid maksavad üsna taskukohast hinda - 50 Kč.

Karlštejn
Böömimaa kuldajastu taga seisva Karl IV endine suveresidents kujutab endast muljetavatavat kombinatsiooni nurkadest, tornidest ja küllusest, kui mitte öelda suurusehullustusest. Rongid sõidavad siia Praha põhijaamast, Hlavní nádražíst (http://jizdnirady.idnes.cz) mitu korda päevas. Reis kestab 40 minutit. Turismihooajal võib siin olla palju rahvast, kuid madalhooajal on kindlasti vaiksem. Tuur nr 2 piletid maksavad 300 Kč ning sisaldavad Püha risti kabeli külastust (vaid juunist oktoobrini), mis on kindlasti uudistamist väärt oma imepärase sürreaalsete gooti portreede kollektsiooni tõttu (www.hradkarlstejn.cz). Tuuril nr 1, mis näitab kõike muud, on võimalik osaleda aastaringselt.

"Prague Welcome" www.praguewelcome.cz lehelt leiate põhjaliku nimekirja eesolevatest kontsertidest, festivalidest, näitustest ning ingliskeelsetest tuuridest. „Praha post“ (The Prague Post) (www.praguepost.com) avaldab oma paberväljaandes samuti nädala sündmused. Lehte saab osta enamikest keskuses asuvatest kioskitest 50 Kč eest.

Jaga
Kommentaarid