Soovite näha loodust? Kui jalutada maa ja taeva vahel Anykščiai puulatvadesse ehitatud rajal, jääb tahes-tahtmata lummavate vaadete küüsi, tajudes looduse ülevust. Kohati pealpool puulatvugi kulgevalt rajalt näeb tohutuid metsamassiive ja all looklevat Šventoji jõge. Jah, võrreldes loodusega on inimene kaduvväike.
Soovite nautida kultuuri? See võib olla üllatav, kuid Anykščiai piirkonnas on koguni kümme muuseumi, suursugune Burbiškio mõis, kus toimuvad pidevalt erinevad üritused ja näitused. Soovite õppida tundma Leedu käsitööd ja õppida midagi tegema oma kätega? Seda saate kindlasti proovida, valides mõne paljudest erinevatest haridusprogrammidest. Võimaluste hulka kuuluvad leivaküpsetamine, keraamika õpitoad, "Smėlio džiazas" ("Liiva jazz"), aroomiteraapia, klaasi alkeemia avastamine, inglite loitsude õppimine ja palju muud.

Kui soov lihtsalt meelt lahutada, on Anykščiai selleks parim koht Leedus. Teid ootab suur Labirintų parkas (labürindi park); atraktsioonid, nagu Rogučių trasa (kelgurada) ja Kalitos salto (Kalita salto); veepark; langevarjulend üle järve ja veesuusad; lasketiir; kardirada; COSMOS Paukščių takas (COSMOSE linnutee); neli hobusetalli; bassein; mehhaaniline dresiin kitsarööpmelise raudtee muuseumis; rongireis kitsarööpmelisel raudteel; vibulaskmine või isegi Anykščiai veini degusteerimine Rubikiai järve parvereisil.

Üks ainulaadsetest muuseumidest Anykščiais on ANGELŲ MUZIEJUS (inglite muuseum), avas uksed 2010. aastal. See on esimene omataoline muuseum Leedus, millele kinkis oma inglite kogu kultuuritegelane Beatričė Kleizaitė-Vasaris. Kogus on kokku 109 inglit, maale, graafikat, Leedu rahvakunstnike teoseid ja vanemat rahvakunsti. Inglite muuseumis hoitakse professionaalsete kunstnike teoseid, toimuvad ka õpitoad, mille käigus tehtud tööd jäävad muuseumi. On algatatud kampaania „Kingi muuseumile ingel“. Muuseumis toimuvad kohtumised kunstnikega, kontserdid, haridustegevus, vaid siit leiate salapärase inglite postkasti, teades, et inglid täidavad kõiki soove. Inglite muuseum kutsub sisse astuma ja õppima tundma meid saatvate inglite maailma, kuulama oma hinge ja leidma endale kaitseinglit.
Igaüks, kes saabub Anykščiaisse, leiab siit endale mingi tegevuse. Unikaalseks turismiobjektiks on LABÜRINDI PARK, ainus omataoline Balti riikides, kus meelelahutus on tasakaalustatud kõikidele vanuserühmadele. Märkimisväärsed on muidugi labürindid, mida on isegi kolm. Labürindis "Alice Imedemaalt" ootab teid peeglilabürint ja kõverpeeglite tuba. Alates augustist on võimalus panna end proovile ka maisilabürindis.
Käesoleval aastal on pargis avatud veel üks huvitav hoone – tagurpidi maja. Kohapeal leiate pahupidi vannitoa, elu- ja magamistoa. Suurepärane võimalus proovida, kuidas oleks elu tagurpidi. Pargis on muidki atraktsioone. Läheduses asub tiik, kus saab toita kalu. Lisaks on bassein koos veepallidega ja paatidega, suupistebaar ja aiagrilli ala, istekottidega telk. Väiksematele on mänguväljak, väikeste traktorite juhtimiskool, miniekskavaator, karussell. Täpsed laskurid saavad lasketiirus testida nii õhk- kui värvirelvi.
Kui teie kodus kasvab poisse, murrate ehk sageli pead, kuidas leida tegevusi, mis rebiks neid lahti ekraanidest. Eriti suvel, kui lastel on vaba aega rohkem. Eksperdid ütlevad, et parim vastumürk arvutile on liikumine, sport, kehaline aktiivsus. Anykščiai männimetsas Šventoji jõe kaldal asuv DAINUVOS NUOTYKIŲ SLĖNIS (Dainuvose seiklusorg) pakub külastajatele kuut erineva raskusastmega rada, kus igaüks, sõltumata vanusest või oma füüsilisest võimetest, saab proovida ja kogeda unustamatuid ronimishetki. Kvalifikatsiooniga instruktorid tutvustavad teile professionaalset mägironimise varustust ja koolitavad isegi kõige väiksema ettevalmistusega isikuid, et nad võiksid ronida turvaliselt puult teisele. Kui teil on plaanis külastada Anykščiaid, ärge seda kohta unustage.
Teine meelelahutusi täis koht on MEELELAHUTUS- JA SPORDIKESKUS „KALITA“, mis pakub tegevust aasta läbi. Ameerika mägesid meenutav kelgutrass meelitab lõbutsema kogu perekonda, sõpru, klassikaaslasi, sugulasi või kolleege. Viis kurvi, batuut ja silmus – kinnitage turvavööd ja püüdke tuult, laskudes alla Kalita mäelt. Kalita salto, rattakujuline atraktsioon viib teid alla sellise hooga, et silmis saavad üheks maa ja taevas.
Talvel kogunevad Kalita mäele suusatajad. Mäel valmistatakse ette neli erineva raskustasemega rada, mäele viib viis tõstukit. Ekstreemse suusatamise austajatele on eraldi tõstukiga lumepark. Õhtuti lülitatakse sisse valgustus ja suusatamine muutub romantiliseks.

Kuna seda kõike ei ole võimalik ühe päevaga näha ja teha, tuleb mõelda ka ööbimisele. Rubikiai järve rannal asuv LOODUS- JA VABAAJAPARK „GRADIALI ANYKŠČIAI“ ootab külalisi, kes soovivad nautida meelerahu ja kosutada jõudu. Lõõgastumiseks ja vaba aja veetmiseks mõeldud alal on suurepärased metsad ja Rubikiai järv. Ootame teid aastaringselt!

„GRADIALI ANYKŠČIAI“ on moodsa varustusega loodus- ja vabaajapark. Siin on imeline maastik – külastajaid rõõmustavad koidu ajal ja videvikus pargis laulvad linnud ning juhuslikult ekslevad loomad. Ükskõikseks ei jäta ka suursugune 16 saarega Rubikiai järv. Teha saab paadisõitu, käia saunas ja nautida lõuna- või õhtusööki restoranis. Loodus- ja vabaajapargis „GRADIALI ANYKŠČIAI“ pakub meelelahutust ja lõõgastust nii talvel kui ka suvel.

Kui reisite haagissuvilaga või võtate kõikjale kaasa oma telgi, on hea koht peatumiseks ANYKŠČIAI KÄMPING „Po žvaigždėm” („Tähtede all”), mis asub Šventoji jõe käänaku läheduses männimetsas. Siinsamas kulgeb jalutus-jalgrattarada, mõnesaja meetri kaugusel on Dainuva org ning 15-minutilise jalgrattasõiduga jõuate „Puntukase“ ja „Laju“ radadele. Kämpingusse võib jääda haagissuvilaga või telgiga. Selle alal tunnete end mugavalt ja turvaliselt. Siin on kohvimaja, batuut, grillimiskoht, köök, WC, väljas on lauad ja pingid, kiiged, samuti on lähedal ideaalne kajakite peatuskoht. Suurepärane koht aktiivseks ja rahulikumaks puhkuseks. Külalised on teretulnud alates 1. juunist kuni 30. augustini.

Lisateavet teiste kohtade ja meelelahutuse, samuti ka ka majutuse ning toitlustuse kohta leiate veebiaadressilt www.infoanyksciai.lt.

Kui soovite tellida giiditeenust või teil tekkivad muud küsimused Anykščiai reisi planeerimisel, helistage +370 381 59177 või kirjutage tic@infoanyksciai.lt.

Jaga
Kommentaarid