Miks minna

Ei ole kohta maailmas, kus glamuurseid hotelle asuks nii tihedalt koos kui Mauritiusel ning valge liivaga rannad on siin miilidepikkused. Pirnikujuline saar on tuntud eelkõige oma eksklusiivsuse ja stiili poolest, ent Mauritiuse võlu on sellest kuulsusest veelgi suurem. Briti puhkajad naasevad oma reisilt ja jutustavad vaimustunult külalislahkusest, mis neile osaks langes. Mauritiuse kultuuriliselt mitmekesised asukad (kes on peamiselt india, kreooli, hiina ja prantsuse päritolu) on muretud, sõbralikud ja positiivsed ning miski ei tee neile üleliia muret.

Luksus on siin üllatavalt taskukohane – selles piirkonnas on hinna ja kvaliteedi suhe parim just Mauritiusel. Märke Briti koloniaalajastust võib märgata Gymkhanaks kutsutavas spordiklubis, teeistandustes ja vasakpoolses liikluses, eksootilisust lisavad aga turul tšillikoogikesi ja dhal puri nimelist leiba müüvad letid, puusi nõksutavad sega-muusikud ja dodo-kujutised, mida võib märgata pea kõikjal.

Ohtrate veespordivõimaluste, maailma parimate spaade ja golfiradade ning gurmeerestoranide tõttu on hotellist raske lahkuda. Mauritiusel on aga peale selle pakkuda veel paljugi huvitavat: külastajaid ootavad Prantsuse koloniaalstiilis majad, rikkaliku kujutlusvõimega rajatud loomapargid ja matkarajad ning ATVd, ahviraudteed ja ratsutamisvõimalused.

Turismikeskus on koondunud Mauritiuse põhjaossa Grand Baie ümbrusesse, kus asub kõige enam hotelle, randu ja meelelahutusasutusi. Idarannik on see-eest saare kuulsaim osa, kus asuvad kõige tähelepanuväärsemad hotellid ja väidetavalt kauneimad valge liivaga rannad. Lääneranniku rahulikud ja lauged rannad on jällegi enim meeltmööda kogu perega puhkajatele. Lopsakas lõunaosa näitab saare metsikumat, aga vahest ka põnevamat külge. Ka kagu- ja edelaosas on hotelle, mis on koondunud rahulikele rannaaladele surfipiirkonna ja kaljumatkaradade lähedale.

Kirjanik Mark Twain on saare kohta öelnud järgmist: „Võiks arvata, et esmalt loodi Mauritius ja hiljem selle järgi paradiis.”

Seega pole ime, et saarel käib palju turiste.

Millal minna

Ekvaatorist 20 laiuskraadi kaugusel asuvat Mauritiust reklaamitakse kui aastaringset reisisihti, enamikule inimestest seostub saar aga siiski talvepuhkusega. Kõrghooaeg kestab siin oktoobrist aprillini ning on kuum, niiske ja vihmane. Jaanuarist märtsini on orkaanioht, ent see on üsna väike. Mauritiuse talv kestab maist septembrini ning on soe ja kuiv. Moskiitosid on sel ajal vähe ja hotellihinnad langevad 30–50 protsenti. Põhja- ja lääneosa on varjulisemad meie suvel, idarannik talvel. Mauritiuse suvi võib põhjarannikul olla lämmatavalt kuum. Saarel on oma mikrokliima – seal, kus parajasti olete, võib sadada vihma, samas kui viie minuti tee kaugusel paistab päike. Plaanide tegemisel tasub seda meeles pidada.

Kuidas kohale jõuda

Kõik lennuliinid maanduvad saare kaguosas Sir Seewoosagur Ramgoolami rahvusvahelises lennujaamas (SSR). Sõit lennujaamast hotelli võib kesta 10 minutist 90-ni. Keskmine sõiduaeg on 40 minutit. Taksosõit Grand Baiesse ja saare idaossa maksab umbes 40 eurot, lääneossa 38 eurot ja Blue Baysse 30 eurot.

Kui broneerida valmisreis reisikorraldaja või -büroo kaudu, saab parimad lennu- ja hotellipakkumised. Lisaks kantakse hoolt selle eest, et saabuja sõidutataks lennujaamast hotelli. Paljud reisikorraldajad pakuvad nüüd ka lisaboonuseid. Näiteks on võimalik lasta end üle viia kõrgemasse teenindusklassi või saada lastele tasuta tuba. Kauba peale saab vahel ka näiteks tasuta öid hotellis, spaateenuseid, pudeli kihisevat või tasuta toitlustust kahele. Võimalik on ka tasuta meelt lahutada, mängides golfi või sõites veesuuskadel – tuleb vaid pakkumisi küsida.

Kuidas liikuda

Mauritius on küll väike saar, millel pikkust vaid 65 km ja laiust 45 km, ent ringiliikumine võtab aega. Ei ole kuigi haruldane, et hotellist vaatamisväärsuseni jõudmiseks peab sõitma tunni või kaks. Peale ühe suure maantee, mis lookleb lennujaamast põhja Grand Baiesse, on teed enamasti kitsad ja käänulised. Et saare avastamisega kaasneks võimalikult vähe stressi, on mõistlik keskenduda korraga vaid ühele piirkonnale või juhinduda konkreetsest huvipakkuvast teemast.

Bussid sõidavad kõikjale peale inimtühja Plaine Champagne’i. Kuna aga bussisõit võtab aega ning taksod, ekskursioonid ja bensiin on see-eest üsna odavad, reisivad külastajad bussiga harva.

Auto üürimine on saare avastamiseks populaarne, turvaline ja paindlik võimalus. Liiklus on vasakpoolne. Mauritiusel liiklemine ei sobiks nõrganärvilistele. Teedel puuduvad sageli kõnniteed, seetõttu astuvad inimesed ja koerad tihti sõiduteele.

Kuigi olukord muutub üha paremaks, on endiselt vähe viitasid, mis juhiksid linnadesse ja vaatamisväärsuste juurde. Mauritiuse sõidukijuhid on aga üsna ettearvamatud.

Kui soovite trendikat katuseta džiipi või maasturit, pöörduge selliste juhtivate rahvusvaheliste ettevõtete poole nagu Hertz, Avis, Sixt või Europcar. Nende letid asuvad lennujaamades ja suuremates kuurortides, ent nende teenus võib osutuda kulukaks. Kui ei põlga ära lihtsamat mudelit, võib pöörduda mõne maineka kohaliku ettevõtte poole: ADA (tel 00 230 675 2626; www.ada.fr) hinnad on 25–30 protsenti madalamad, proovida tasub ka Grand Baie Travel & Toursi (tel 00 230 263 8771; www.gbtt.com). Auto üürimiseks on vajalik kehtiv juhiluba, vanuse alampiir on 23 aastat.

Paljudes kuurortides on nüüd võimalik laenutada ka jalgratast.

Turistidele mõeldud taksode uksel on kollasel tahvlil kirjas hotelli või maakonna nimi, mille heaks sõidukid töötavad. See hotell või maakond määrab ka oma taksode hinnakirja. Et vältida roolis sõidustressi, võibki vaatamisväärsustega tutvuma sõita taksoga. Päevaekskursioon on selleks mugav ja odav viis ning maksab umbes 44-68 eurot. Veel lihtsam on minna oma hotellist või kuurordist minibussile ja sõita päevasele või poolepäevasele ekskursioonile, mis keskendub ühele piirkonnale või teemale. Nii saab kaeda saare peamisi vaatamisväärsusi veelgi parema hinna eest.

Lennujaamast hotelli saate kõige kiiremini helikopteriga (tel 00 230 603 3754; helicopter@airmauritius.com). Helikopteriga on võimalik minna ka õhureisile ja näha saart linnulennult või sõita sellega golfirajale või lõunasöögile.

Kohalikud seadused ja tavad

Külalislahkus on Mauritiuse kultuuri peamine tunnus. Ootamatutele külalistele pakutakse alati söögi- ja joogipoolist. On viisakas see vastu võtta.

Et saare kogukonnad erinevad üksteisest oma tavade poolest, on kohalikud tolerantsed paljude uskumuste ja käitumisviisides suhtes. Ent kuigi inimesed tunduvad läänelikud, on Mauritiuse kultuur siiski konservatiivne.

Kui külastada religiooniga seotud kohti, ei maksa kanda paljastavaid riideid ning ka jalatsid tuleb ära võtta. Naised peaksid kandma kaasas sarongi, mida saab vajadust mööda kasutada seeliku või pearätina.

Hea teada

Valuuta: Mauritiuse ruupia (MUR). Mauritiuse ruupiaid võib võimaluse korral osta ka enne reisile minekut, ent Mauritiusel on vahetuskurss soodsam. Hotellides, suuremates poodides ja restoranides saab maksta ka krediitkaardiga. Enamikus linnades ning ka turismiobjektide juures on olemas sularahaautomaadid. Vahetuskurss kõigub, kuid reisijuhi kirjutamise ajal on see 1 EUR = 388 MUR.

Välisministeeriumi soovitused leiate veebileheküljelt http://www.vm.ee/?q=node/5911.

Turismiinfo: aadressil www.tourism-mauritius.mu asub Mauritiuse turismiarenduse ameti (Mauritius Tourism Promotion Authority) veebilehekülg.

Politsei: 00 230 208 1212

Kui soovite päikese käes lesimise asemel midagi muud teha, siis on Mauritiusel palju näha ja teha. Kui ilm alt veab, siis on arvukad prantsuse koloniaalajastu majad, mitmed huvitavad muuseumid ja kaubanduskeskused heaks alternatiiviks, kus oma aega veeta. Hea ilma korral külastage aga kuulsat botaanikaaeda, loomaparke ning tehke jalutuskäik ökoseiklusparkides või rahvuspargis. Järgnevalt on välja toodud parimad vaatamisväärsused.

Port Louis


Kuigi enamus inimesi tulevad „Por Loowee'sse“, Mauritiuse pealinna, ostlema, on siin ka mitmeid vaatamisväärsusi. Blue Penny muuseum on koduks maailma esimesele koloniaaltemplile. Loodusloomuuseumi teisel korrusel saab aga näha muistse linnu dodo luustikku. Mitmereligioossest Mauritiusest ülevaate saamiseks heitke tsitadellilt pilk saare kirikutele, mošeedele ning Hiina ja India templitele. Samuti võite päikeseloojangu nautimiseks liituda kohalike ja siia elama asunutega hilisel pärastlõunal toimuvale jalutuskäigule Signali mäele, mis sai oma nime selle tipus asuva antenni järgi.

Grand Baie


See saare paate täis turismimagnet oli veel kakskümmend aastat tagasi lihtne kaluriküla. Oma heade ostlemisvõimaluste ja après-sol meelelahutuse tõttu „Le Trop“ hüüdnime saanud koht pakub palju erinevaid ekskursioone, vaatamisväärsusi ning loomulikult randu. Põhjas asuv akvaarium (
) on laste lemmik, sest seal saab toita kalu ning vaadata silmast silma haiga.

Saare ajalooga saab tutvuda interaktiivses muuseumis nimega „L’Aventure du Sucre“ (www.aventuredusucre.com), kus saab proovida ja osta rummi ning mille restoran Le Fangourin on suurepäraseks lõuna söömise kohaks. 18. sajandi Pamplemousses´i botaanikaaiaga tutvumiseks saab selle sissepääsu juures tellida giidi (00 230 243 9403; www.gov.mu/portal/site/ssrbg) Avatud 8.30–17.30, sissepääs tasuta. Vähem kui 300 meetri kaugusel asub keskne ülisuurte meelistähtede tiik.

Eureka


See Prantsuse koloniaalajastu häärber, mis kuulus kunagi saare suurimale suhkruparunile, on oma 109 ukse ning elanikke kuumuse eest kaitsva rõduga inseneride suursaavutus. Selle torne meenutavad katuseaknad näevad eriti kaunid välja just Moka mägede taustal. Uudistage kaunist aeda ja seal leiduvaid eebeni- ja bambuspuid ning seejärel minge kose alla ujuma - just nii nagu seda tegi kunagi naabriks olnud Pierre Poivre.

Aadress: Moka, Lääne-Mauritius
Kontakt: 00 230 433 8477; www.maisoneureka.com
Sissepääs: MUR300 (£6.25), alla 10-aastased lapsed tasuta. Kreoolipärast lõunat serveeritakse iga päev
Lahtioleku kellaajad: Esmaspäevast laupäevani 9.00–17.00, pühapäeviti 9.00–15.30.

Casela loodus- ja puhkepark


Selle haruldaste lindude pelgupaiga staariks oli kunagi roosatuvi, kuid nüüdseks on tegu metsikus looduses matkamise paigaga, kus reklaamitakse võimalust koos lõvidega jalutada. Aafrika loomi võis siin kohanemiseks inspireerida savannistiilis maastik, sh. kaelkirjakuid ja jaanalinde, keda näeb mini-safari bussist (väljuvad iga tunni järel kella 9.30 alates) või fotosafari omast. Aktiivsemad külastajad saavad siin ka ATV´ga ringi sõita, jälgida uitavaid kitsi või proovida ära pikim zipline India ookeanis.

Aadress: Royal Road, Cascavelle, Lääne-Mauritius.
Kontakt: 00 230 452 0693; www.caselayemen.mu
Sissepääs: MUR340 (£7), lastele vanuses 3-12 MUR210 (£4.35).
Lahtioleku kellaajad: Avatud iga päev. Maist septembrini kell 9.00-17.00, oktoobrist aprillini kell 9.00-18.00. Kohtumine lõvidega toimub esmaspäevast laupäevani kell 9.00, 10.30, 14.00 ja 15.30). Osalevad lapsed peavad olema vähemalt 15-aastased ja üle 1,5 m pikad.

Les Vanille Reserve des Mascareignes


Lapsed armastavad seda loomade aretusparki, kus lopsakas keskkonnas saavad nad hoida käes Aldabra kilpkonna või krokodilli, kriisata ulakate makaakide peale või mängida džunglistiilis mänguväljakul enne „Näljase Krokodilli“ restorani suundumist.

Aadress: Rivière des Anguilles, Lõuna-Mauritius
Kontakt: 00 230 626 2503; www.lavanille-reserve.com/eng/
Sissepääs: MUR220/330, lapsed vanuses 3-12 MUR100-180 (£2-3.75).
Lahtioleku kellaajad: Avatud iga päev kell 9.30-17.00

Black River Gorges´i rahvuspark


Siinsetes metsaga kaetud mägedes võib taevasinas märgata elegantseid troopikalinde, kes justkui veaks oma saba otsas kõrsi. Lisaks on siinne ala kaetud erinevate matkaradadega. Siiski on suurem tõenäosus, et troopikalindude asemel satute kokku hoopis makaakidega, kes turnivad Black Riveri tipuks kutsutaval vaateplatvormil, kust avanevad saare parimad vaated. Sinna saare kõrgeimale tipule viib üsna kerge 2-tunnine jalgsimatk metsaradadel (9 km), mis saavad alguse Petrini infokeskusest.

10-meetrine Shiva kuju tähistab sissepääsu Grand Bassini kraatrijärvele, mis on Mauritiuse hindudele pühaks paigaks. Frederica looduskaitsealal (00 230 623 5615; www.domainedebelombre.mu/en/frederica.html), mis asub rahvuspargi jalamil, saab sõita nii ATV´ga kui matkata koseni, kuna just siin avati uusim ökoloogiline seikluspark.

Domaine de L'Étoile


See kunagisest suhkrurooistandusest ümber tehtud ökoloogiline seikluspark pakub parimaid võimalusi saarel ATV´ga sõitmiseks, ratsutamiseks ja mägijalgrattaga Bamboo mägede tõusude võtmiseks - just seal, kus eebeni- ja kaneelipuude vahel hulguvad hirved. Viie pakutava retke seas on ka botaaniline matk ning kõik variandid sisaldavad Mauritiuse buffet-stiilis lõunaeinet. Kaunis rookatusega peahoone, mis on oru kaitsvasse varju pugenud, ehitati saare kõige tuntumal legendil põhineva filmi "Paul & Virginie" (1972) võtete jaoks.

Aadress: Sevastopol, Kagu-Mauritius
Kontakt: 00 230 729 1050; www.cieletnature.com
Sissepääs: Pool päeva kestev ATV-sõit maksab MUR3,444 (£71.75), kahe inimese ATV (üks täiskasvanu ja üks laps vanuses 7-12) MUR4,111 (£85.65).
Lahtioleku kellaajad: Iga päev kell 9.30-13.00 ja keskpäevast kuni 17.00. Pilet sisaldab lõunat.

Mahébourg


Sellesse muistsesse karakteriga pealinna, mis on asutatud kohale, kuhu hollandlased esmakordselt 1598. aastal maabusid, jõuavad vähesed. Siinsete rustikaalsete restoranide terrassidel tunned tõelist vana Mauritiuse hõngu. Samuti on seda tunda, kui jalutate roosade kividega kaetud rannikualal kohani, kus prantslased võitlesid saare nimel brittidega.

Rannatee lõpus asuvas linna parimas restoranis nimega "Les Copains D'abord" (00 230 631 9728) ootavad külastajaid homaaridest ja krabidest valmistatud parimad road, millele lisavad kosutust ingveri- ja vaniljerumm. Kindlasti astuge läbi ka rahvuslikust ajaloomuuseumist! Siinse armsa sini-valget värvi 18. sajandi koloniaalhoone kollektsiooni hulgas on hukkunud laeva Le Saint-Géran´i kell, mis andis inspiratsiooni Mauritiuse kõige kuulsamale legendile. Samuti leiab siit prantslasest linna asutaja Mahé de Labourdonnais’i voodi.

Isle aux Aigrettes (Egreti saar)


Seda saart peetakse iidse linnu dodo ehk drondi viimaseks elupaigaks ning siinsel läbipaistva veega korallipaljandikul ronivad ülisuured Aldabra kilpkonnad. Ka roosatuvid elavad siin pooleldi metsikult.

Aadress: 5-minutilise paadisõidu kaugusel Sun Jettyst, Pointe Jérôme´il, kohe Preskili rannakuurorti lähedal, Blue Bay.

Kontakt: 00 230 631 2396; www.mauritian-wildlife.org
Sissepääs: MUR800 (£16.65), lastele vanuses 4-12 MUR400 (£8.30)
Lahtioleku kellaajad: Igapäevased giidiga ekskursioonid (1,5–2 h) väljuvad iga poole tunni tagant alates 9.30–10.30 ning seejärel kell 13.30–14.00. Pühapäeviti väljuvad vaid hommikused tuurid. Soovi korral saab tellida ka eratuure.

Ostlemisvõimalused


Alates sellest, kui saarest sai tollivaba ostlemise paradiis, on kaubanduskeskuseid kerkinud kui seeni üle saare. Caudan Waterfront (
), mis on avatud Port Louis´ sadamas esmaspäevast laupäevani kell 9.30–17.30, pühapäeviti 9.30–12.30, on neist siiani parim. Disainerite kaubamärke ning tollivabu tooteid müüvad poed asuvad otse punutud korve, saronge (pareos) ja India tekstiile pakkuvate käsitöölettide kõrval.

Kui järgnete nurga tagant levivatele mõnusatele aroomidele, siis jõuate viktoriaanlike raudvõrest väravateni, mis viivad teid kesksele turule ehk bazaarile. Selle toiduletid on parimaks paigaks kohalike eriroogade maitsmiseks. Avatud esmaspäevast laupäevani kell 6.00–18.00, pühapäeviti kell 6.00-12.00.

Paljude jaoks ei avalda Chamareli värviline maapind erilist muljet, kuid hiljuti avatud Rhumerie annab põhjuse seal peatumiseks. Kui te just nagunii läbisõidul pole, siis pole eraldi kohalesõitmine seda siiski väärt.

Ärge langege vana triki ohvriks, kus taksojuhid teid neile komisjoni maksvatesse poodidesse viivad ning küsige ostlemisnõu pigem oma hotellist.

Kui teil on paar päeva vaba aega, siis lennake 90-minutilise sõidu kaugusel asuvale Rodriguesele (www.tourism-rodrigues.mu), mis on Mauritiuse rustikaalsem sõsarsaar. Kuigi saart külastas dekaadi eest ka prints William, on see sellest hoolimata vähetuntud. Saarel on suurepärased snorgeldamis-, süvamere kalapüügi ja sukeldumisvõimalused, matka- ja jalgrattarajad. Kohalike seas stressivastase saarena tuntud paradiisi elurütm on sama aeglane kui saarel ringi liikuvad kilpkonnad ning turiste või sõidukeid näeb harva.

Kašmiirist rõivad maksavad Mauritiusel umbes kolmandik sellest, mida maksaksite Euroopas ning ka linaseid esemeid saab siit soodsalt.

Seikluste otsijail tasub kaunite koralliaedade vaadete nägemiseks ronida lagedale Le Morne´i mäele (556m) ning seda koos Mauritiuse mägede spetsialisti Yan de Maroussemiga (www.trekkingilemaurice.com/eng või minna kanuuga reisile Tamarini joale (www.verticalworldltd.com/canyonging).

Jaga
Kommentaarid