Miks minna

Mallorca on Baleaari saarestiku suurim saar, millega võivad kohe seostuda rannakuurordid, kuid siin on teisigi võimalusi lisaks rannajoonele ka kogu saare nautimiseks – eriti sügisel ja talvel, kui rahvast on märksa vähem ja õhutemperatuur väljas liikumiseks meeldivam.

Näiteks võite nädala veeta Serra de Tramuntanat kas jalgsi või jalgrattaga avastades. See mäeahelik, mis on vallutanud terve Mallorca lääneosa ja kuulub maailmapärandi nimistusse tunnustusena sajandeid kasutusel olnud erakordsetele põlluharimismeetoditele mäe järskudel nõlvadel. Veel võib külastada saare keskosas asuvaid veinikeldreid, kus kohalikud traditsioonid on tänaseni au sees.

Isegi kui olete Mallorcal juba mitu korda käinud, jääb alati midagi avastada. Siin on hea valik maalähedasi hotelle, mis pakuvad paariks nädalaks luksuslikku kodu, et saaks tundma õppida saare mitmekülgset maastikku ja põnevat rannajoont.

Millal minna

Ehkki rannahooaeg algab mais ja vaibub oktoobris, on saared täies ilus varakevadel, kui mandlipuud õitsevad. Baleaari saared sobivad hästi aktiivseks puhkuseks, välja arvatud kuumimatel kuudel juulis ja augustis. Taime- või linnuhuvilised saavad siin väga palju vaadata.

Jaanuari lõpus puhkevad õide umbes neli miljonit mandlipuud ning need õitsevad saare orgudes ja tasandikel terve veebruarikuu. Siis on madalhooaeg ning majutus ja lennupiletid on odavamad. Kuigi rannas peesitamiseks ei ole piisavalt soe, on ilm täpselt paras, et päikesepaistelisel saarel ringi liikuda.

Profijalgratturid tulevad treenima saare lääneossa Serra de Tramuntana mäeahelikku, mis kuulub nüüd samuti maailmapärandi nimistusse. Kui see tundub liiga suure katsumusena, tuleks end sisse seada mäe jalamil Es Raigeuri piirkonnas, kus on nii mõnigi imekaunis butiikhotell. Või jääda rahustavalt tasasele Es Plale saare keskosas, kus maaturism on tuult tiibadesse saamas.

Kuigi tänaseni vanamoodsad linnad ja külad pole turismi mõjust puutumata jäänud, on need säilitanud oma traditsioonid ja seeläbi muutumas omaette vaatamisväärsuseks. Ühepäevase ratta- või jalgsimatka jooksul saab külastada veinikeldrit, oliiviveskit või farmi, et teada saada, kuidas valmib sobrasada ehk Mallorca sealihavorst.

Mallorca toiduvalmistajad on hakanud traditsioonilisi retsepte uuesti ellu äratama ja kohandama neid tänapäeva maitsetele. Hetkel on saarel kuus Michelini tärniga restorani, kus pakutakse roogi, mida vaevalt et kusagilt mujalt leiab. See taasleitud entusiasm kohaliku köögi vastu avaldub igal pool, nii väikeste külade tagasihoidlikes restoranides kui ka Palmas kerkivates šikkides gastrobaarides ja toidukohtades.

Kui teil pole võimalik saart külastada mandlipuude õitsemise ajal, minge hiliskevadel, kui kirsipuud õitsevad, või sügisel, et näha oma silmaga viinamarjade ja oliivide koristamise töid – või neist osa võtta. Seejärel leidke mõni varjuline kaljuõõnsus ja sukelduge türkiissinisesse merre.

Kuigi enamik kuurortidest sulgeb talvekuudeks oma uksed, tasub Palmasse aasta ringi nädalavahetust veetma sõita, ning ka külakestes jätkub elu tavalisel moel. Kui soovite rohkemat kui lihtsalt rannas lebada, kasutage ära talvist madalate hindade perioodi, samuti saate sel ajal tegeliku ülevaate Baleaaride igapäevaelust.

Kuidas kohale jõuda

Son Sant Joani lennujaam (tel 97 178 9000; www.aena.es) jääb Palmast 8 km ida poole.

Kuidas liikuda

EMT Palma (tel 97 121 4444; www.emtpalma.es) bussid sõidavad Palmas ja selle ümbruses. Lennujaamast suundub buss nr 1 Palmasse ja nr 21 kuurortlinna S’Arenali. Piletid maksavad 2,50 eurot.

Takso lennujaamast Palma kesklinna maksab umbes 22 eurot.

Kruiisilaevad silduvad Palma sadamas, mis jääb linnast 4 km lääne poole. Buss number 1 sõidab kesklinna ja maksab 2 eurot. Taksosõit mõnesse kesklinna sihtkohta, näiteks Passeig d’es Borni promenaadile maksab umbes 9 eurot. Sealt võib jalutada mööda promenaadi, mis viib kuulsa Palma katedraalini umbes 30 minutiga.

Saare linnade vahel on hea bussiühendus, keskne bussijaam asub Palmas Plaça de Espanyal. Leheküljelt www.tib.org saab ühistranspordi kohta rohkem teavet.

Rongid sõidavad ainult Palmast Incasse, Manacori ja Sa Roblasse. Lisaks sõidavad kitsarööpmelise raudtee rongid Palmast Sólleri.

Saarel jõuab palju rohkem avastada ja ühtlasi aega säästa, kui üürida auto. Lennujaamas on olemas oma filiaal Atesal (tel 97 126 6001; www.atesa.es), Avisel (tel 97 178 9187; www.avis.es) ja Record Rentacaril (tel 08 70 735 0372; www.recordrentacar.com).

Mallorca, Hispaania

Kohalikud seadused ja tavad

Euroopa ravikindlustuskaardist ja passist tasub teha mõned koopiad, neid läheb igasuguse arstiabi korral tarvis.

Seaduse järgi peab oma passi alati kaasas kandma.

Sageli peab passi näitama deebet- või krediitkaardiga makstes.

Autoga sõites peab autos olema kaks ohukolmnurka, kaks helkurvesti, tagavararehv ja esitulede varulambid. Alla 12-aastased lapsed tohivad esiistmel sõita vaid turvaistmega.

Võõrastega lauda jagada ei ole kombeks, isegi mitte kiirtoidukohtades.

Tutvustamisel on kombeks suudelda mõlemale põsele, aga see ei kehti näiteks hotelliteenindajate jt puhul.

Lõunasöögiaeg on kell 14, õhtusöögiaeg algab kõige varem kell 21, tavaliselt kell 22.

Enamikus baarides ei pahandata, kui on soov vaid WCd (los servicios) kasutada.

Kuigi hispaanlastele meeldib alkoholi pruukida, on tänaval purjus ja taaruvad inimesed siiski harv nähtus.

Kokteile või tapasid on pisut odavam tellida baarist kui lauast, ja välilauas tuleb tavaliselt iga tellitud asja eest maksta 20 eurosenti rohkem.

Kohalikud jätavad tavaliselt väga vähe jootraha – jookide ja suupistete eest vaid mõnikümmend senti, sageli aga mitte midagi. 10protsendise jootraha jätmist peetakse lahkeks, 5protsendine on tavalisem – kui just kuskil väga peenes kohas ei viibi, kus tulevad mängu rahvusvahelised reeglid.

Kui hotelli hinnas ei sisaldu hommikusöök, on palju odavam ja toredam minna baari – kui kõht just äärmiselt tühi pole, on siis hommikusöök Rootsi lauas asja eest.

Hea teada

Kogu Hispaanias on helistamisel vaja kasutada vastavaid suunakoode. Baleaaride suunakood on 971 (ükskõik millisel saarel).
Turismiinfokeskused Palmas: Casal Solleric, Passeig des Born 27 (tel 97 172 9634); Parc de las Estacions (tel 90 210 2365) ja Plaça de la Reina 2 (tel 00 34 97 171 2216)
Kasulikud veebilehed: www.balearsculturaltour.es, www.illesbalears.es, www.infomallorca.net
Hädaabi: 112
Valuuta: euro
Suunakood: 0034


Mallorca

Palma

Mallorca pealinn on nädalavahetuse reisiks ideaalne sihtkoht. Linn on just õige suurusega, et poodlemine oleks nauditav, mitte väsitav. Ka mõnusa õhustikuga kohvikuid ja tapasid pakkuvaid baare, kus jalgu puhata, on siin ohtralt. Palma tuntuim ehitis on La Seu gooti stiilis katedraal, mis on eriti muljetavaldav, kui seda vaadelda mere poolt.

Ka kunstihuvilistel on Palmas palju teha, külastada tasub Es Baluardi nüüdiskunsti muuseumi, Juan Marchi sihtasutust ja ka Pilar ja Joan Miró sihtasutust, mis asub kesklinna ääres. Lastele on enamasti enim meeltmööda akvaarium, kus saab haisid päris lähedalt vaadata, kui teil peaks selleks soovi olema.

Retrorongiga Sóllerisse

Puidust rong, mis suundub Palmast 27 km kaugusel põhjas asuvasse nägusasse Sólleri linna, sõidab mööda meeliülendavat marsruuti ja läbib mitmeid tunneleid Tramuntana mägedes. Raudtee möödub veetlevaist maastikest, mida kaunistavad männimetsad, oliivisalud ja tsitrusepuude aiad. Liin ehitati umbes sajand tagasi talunike jaoks, et need saaksid oma sidrunid ja apelsinid Palma turule müügiks tuua. Kui olete Sólleris piisavalt ringi jalutanud, näinud küllaldaselt suurejoonelisi juugendstiilis maju ja teinud sisseoste peentes käsitööpoodides, on aeg linna peaväljakul Plaça Constituciól süüa üks jäätis või kosutada end suupistetega. Sellele võiks järgneda trammisõit Port de Sólleri ning lõuna sadamas või mere ääres.

Rongid väljuvad Plaça Españalt aadressil Eusebio Estada 1 asuvast jaamast, tel 97 175 2051; www.trendesoller.com. Üksikpilet maksab 19,50 eurot. Edasi-tagasipilet, mille hinnas on ka trammisõit, maksab 28 eurot.

Robert Gravesi majamuuseum Deiàs

Siin, ülimalt maalilise Deià küla serval asuvas majas veetis suure osa oma elust poeet, novellist ja ajaloolane ning romaani „Mina, Claudius” autor Robert Graves. Tubades on palju kirjaniku mööblit ja temale kuulunud esemeid ning maja näeb välja pea samasugune nagu siis, kui Graves siin elas. Ka kaunis aias, kus kasvavad mandli-, oliivi- ja jaanikaunapuud, saab jalutada. Kui maja ja aed üle vaadatud, võite minna väikesele rannale ning võtta ette supluse ja einestada mere ääres, nagu Graves ise armastas teha.

Carretera Deià-Sóller, Deià, tel 97 163 6185; www.lacasaderobertgraves.com.
Täiskasvanutele maksab pilet 7 eurot, lastele 3,50 eurot.

Binissalemi küla

Palmast kirdes asuvas Binissalemi külas ja selle ümbruses valmistatakse suur osa Mallorca veinidest. Binissalemi veinidele on antud Hispaania kvaliteedimärk Denominación de Origen, mis on Hispaania vaste prantsuse appellation d’origine contrôlée’le. Punase veini tootmiseks kasutatakse peamiselt kohalikke viinamarjasorte Manto Negro ja Callet ning valge veini tootmiseks sorti Moll. Enamik veinikeldreid on külastajatele avatud, ent soovitatav on ette helistada.

Tuntuim on José L. Ferreri veinikelder, ent ka Macià Batle, Vins Nadal ja Son Prim on külastamist väärt. Teavet veinikeldrite kohta saate Denominación de Origen’i kodulehelt www.binissalemdo.com. Kui soovite abi külastuse korraldamisega, helistage telefonil 97 151 2191.

Artà linn

Kui teil on tuju lonkida ringi veetlevas väikelinnas, kus asub palju vabaõhukohvikuid ja ehtepoode, tasub minna saare idaosas asuvasse Artàsse. Seda eriti teisipäeviti, mil linnas toimub turg. Santuari de Sant Salvadori pühamu juurest avaneb hunnitu vaade üle katuste ja maastike ning eemal asuva ranniku.

Põnev vaatamisväärsus on ka kunagine Talaioti asula Ses Païsses, mis asub linnast veidi eemal ja rajati tõenäoliselt üle 3000 aasta tagasi. Asula lähedal on ka head golfiväljakud, koopad ja kaunid rannad.

S’Albufera looduskaitseala

Kirderannikul Port d’Alcúdia lähedal asuva märgala suurus on üle 4200 aakri ning see on suurepärane paik lindude vaatlemiseks, rattaga sõitmiseks ja jalutamiseks. Looduskaitsealal elutseb aasta jooksul enam kui 200 linnuliiki, nende hulgas tuuletallajad, vahemere pistrikud ja purpurhaigrud.

Kaitsealal on keelatud autoga sõita, ent oma sõiduki saate jätta parklasse peatänava lähedal oleva Anglesose silla juurde. Parkla on Sa Roca infopunktist allakilomeetrise jalutuskäigu kaugusel, sealt saate omale soetada kaardi ja laenutada ratta.

Carretera Alcúdia-Artà, MA-12; tel 97 189 2250; www.mallorcaweb.net/salbufera.

Sissepääs tasuta.

Alfàbia aiad

Palmast põhjas Bunyolas asuvates Alfàbia aedades on selgesti eristatavad islami, itaalia ja inglise mõjud. Aeda kaunistavad apelsini- ja sidrunipuud, troopilised taimed, basseinid ja purskkaevud. Praegusel kujul on aiad eksisteerinud 1954. aastast. Maja ja aed pärinevad aga tegelikult 13. sajandist, kui see oli Inca linna mauri päritolu valitseja eluase. Kui kõnnite aias piki rada, mida ääristavad lõhnavad kuslapuud ja jasmiinid, jõuate väikese baarini, kus pakutakse omavalmistatud limonaadi ja apelsinimahla.

Carretera Palma-Sóller, km 17, tel 97 161 3123; www.jardinesdealfabia.com.

Talvel on pileti hind 5,50 eurot, suvel 6,50 eurot.

Lluci klooster

Kaunis Serra de Tramuntana mäestikus asuvat Lluci kloostrit peetakse Mallorca vaimseks keskuseks. 13. sajandil leiti siit mustanahalise madonna (katalaani keeles la Moreneta) kuju, mille järel muutus paik palverännakute sihtkohaks ning siia rajati klooster, millest on praeguseks saanud lihtne, ent meeldiv hotell. Kuju, millel on nüüd peas juveelidega kaunistatud kroon, saab imetleda 17. sajandist pärinevas basiilikas, kus laulab igal hommikul ja õhtul poistekoor. Jalutada saab ka botaanikaaias. Siit algavad paljud jalutusrajad, mis viivad ümberkaudsetele mägedele.

Plaça des Peregrins, Escorca, tel 97 187 1525; www.lluc.net.

Pääs muuseumi maksab 4 eurot.

Poed

Palmas on hulgaliselt nii traditsioonilisi kui ka trendikaid poode, mis asuvad elegantseil tänavail, millest paljud on mõeldud vaid jalakäijatele. Disaineripoed asuvad Avinguda Jaime III avenüül, Passeig d’es Bornil ja seda ümbritsevatel tänavatel, eriti Plaça Chopini ümbruses. Massimoe poed, nt Camper ja Custo, on Carrer Sant Miqueli ja Carrer Sindicati tänavatel.

Incas asuvad kingapoodide ning Manacoris pärlipoodide tehasekauplused. Manacoris toimub esmaspäeviti ka turg. Laupäeviti tasub kiigata ka Sólleri käsitööturule ja reedeti Binissalemi veiniturule.

Ühepäevane ekskursioon

Cabrera saar

Mallorcast lõunas asuv Cabrera saar on osa saarestikust, mis on looduskaitse all, sest sealne elustik on looma- ja taimeliikide poolest eriti rikas. Sõitke paadiga saarele ja veetke päev mallorca müürisisalike, kalakotkaste ja pistrike seltsis. Paadid väljuvad iga päev kell 9.30 Colonia de Sant Jordist (tel 97 164 9034) ja Porto Petro sadamast (tel 97 165 7012, pühapäeviti kell 8.45). Pileti hind on umbes 30 eurot.

Suuremad kaubanduskeskused on iga päev avatud kogu päeva vähemalt kella üheksani õhtul, ent paljud väiksemad kauplused sulgevad ka Palmas uksed lõuna ajaks, st kella kahest viieni.

Mallorca on suurepärane paik matkamiseks ja jalgrattaga sõitmiseks. Saarele tasub minna kevadel, mil maapiirkonnad on eriti veetlevad ning ilm ei ole veel liialt kuum.

Jaga
Kommentaarid