Miks minna

Pärast viimaste aastate silmapaistvaid sündmusi, milleks on olnud kuninglikud pulmad, juubelipidustused ja olümpiamängud, on Londonil endiselt sära silmis ning samm kerge (kuigi tuleb hoolega nina ette vaadata, sest niipea kui maailm oma pilgu jälle mujale pööras, olid Londoni tänavad igal pool jälle peale olümpiamänge üles kaevatud).

Londoni kesklinn pole kunagi varem välja näinud nii läbikaevatud ning ükskõik kuhu ka ei vaataks, käivad ümberringi suured uuendusprojektid: King’s Crossi raudteejaamas ja selle ümbruses, Paddington Basini piirkonnas ja isegi Londoni silla juures, kus taevasse tõuseb üle 300 meetri kõrgune püramiid The Shard. Loomulikult käib aktiivne ehitus ka olümpiapargis endas, mis avatakse uuesti 2013. aasta suvel.

Hoolimata majanduslikust madalseisust kihavad pealinna restoranid, baarid ja teatrid endiselt rahvast ning London on põneva ja tegevusrohke suve ja hiljem ka talve ootel. Ja meie arvasime, et peale olümpiamänge sai kõik läbi.

Millal minna

London on äriks alati avatud, aga peaaegu olematu teenindus ootab ees riigipühade ajal. Jaanuar ja juuli meelitavad oma allahindlustega kohale ostuhuvilisi kogu maailmast. Oktoobrist on jällegi saanud tänu Frieze’i kunstinäitusele mitteametlik kunstikuu. Vaiksem aeg saabub linna pärast jaanuarikuu allahindlusi ja kestab märtsi lõpuni. Kiireim periood on aga juuli ja august, kui koolilaste rühmad nagu lärmakad pääsukeste parved asendavad traditsioonilisemaid turistivooge.

Erinevalt Pariisist või Buenos Airesest ei toimu Londonist suvel kohalike elanike väljarännet, üksnes mõni pisike äri sulgeb oma uksed.

Kuidas kohale jõuda?

Londonis on neli lennujaama: London Heathrow (läänes), London Gatwick (kagus), London Stansted (kirdes) ja London Luton (põhjas).

Sõit lennujaamast linna

Iga lennujaamarong, mille nimes esineb sõna „Express”, on tõepoolest kiire, aga ka kallis. Heathrow’ lennujaamast sõidab Londoni kesklinna 15 minutiga ning edasi-tagasi pilet maksab täiskasvanule 34 naela (www.heathrowexpress.com). Gatwicki lennujaamast kulub sõidule 30 minutit ja edasi-tagasi pilet on täiskasvanule 29,55 naela (www.gatwickexpress.com). Stanstedi lennujaama jõuab 45 minutiga ning edasi-tagasi pilet täiskasvanule on 31,50 naela (www.stanstedexpress.com). Kui ei ole kiire, sõitke hoopis bussiga. Need teevad Londoni kesklinnas üldiselt mitu peatust, seega vaadake üle ka oma hotelli asukoht, et teada, millises peatuses on kõige mõistlikum väljuda. Teine odavam variant on reisida kohaliku Southerni rongiga (www.southernrailway.com), mis peatub ka lennujaamas (Gatwickist Victoria rongijaama sõidab umbes 50 minutit ja edasi-tagasi pilet on 13,30 naela. Vastupidises suunas sõites tuleb tähele panna, et rong ikka lennujaamas peatuse teeks).

Kruiisid

Laevad silduvad Tilburys, mis asub Londoni kesklinnast 35 km kaugusel Thamesi suudmes (www.londoncruiseterminal.com). Reisijad sõidutatakse bussiga linna ja tagasi. Lähedalasuvast Tilbury linnast sõidab rongiga Londoni Fenchurchi tänava peatuseni 35 minutiga.

Rongid

Eurostar (tel 08 43 218 6186; www.eurostar.com) väljub Victorian Gothic St Pancras Internationali rongijaamast (tel 02 07 843 7688; www.stpancras.com), millest on saanud lausa omaette turismisihtkoht. Londonist sõidab Pariisi 2 tundi 15 minutit, Lille’i 1 tund 20 minutit, Brüsselisse 2 tundi ja 58 minutit.

Euroopas edasi reisimiseks võtke ühendust RailEurope’iga (tel 08 44 848 4078; www.raileurope.co.uk).

Kuidas liikuda?

Autod: Londoni liiklus on andestamatu ning enamik teid ei põhine mitte loogilisel ruudustikul, vaid pigem keskaegsel igas suunas lookleval kaootilisel süsteemil. Kui soovite endiselt autoga sõita, siis EasyCar (www.easycar.com) pakub häid väikeautode laenutamise hindu. Praegu üürivad nad autosid välja Heathrow’ lennujaamas 10 naela eest päevas.

Jalgrattad: Barclaycard Cycle’i rattalaenutuse süsteem (Suurbritanniast tel 08 45 026 3630, mujalt helistades +44 (0) 208 216 6666; www.tfl.gov.uk/barclayscyclehire) on jalgrattaga sõitmist armastava Londoni linnapea järgi hüüdnimeks saanud „Boris Bikes” (Borisi rattad). Trend levib jõudsalt ka väljaspoole kesklinna, kaasa arvatud olümpiapargi lähedal asuvasse linnaossa Tower Hamlets.

Nn juurdepääsutasu ööpäevase laenutuse puhul on 1 nael, nädalas 5 naela ning aasta eest tuleb tasuda 45 naela. 30 minuti jooksul võib rattaid laenutada tasuta, aga hind tõuseb pärast kahte tundi märgatavalt (10 naela 2,5 tunni eest). Laadige alla kaart või mobiilirakendus, mis näitab uusimaid rattalaenutuspunkte, sest kõiki neid ei ole veel jõutud märkida linna infopostidele.

Kui soovite ratast laenutada pikemaks ajaks, leiate Londoni jalgrattaga sõitmise kampaania veebilehelt www.lcc.org.uk nimekirja poodidest, mis laenutavad rattaid. Näiteks Tooley tänaval asuv Your Bike (www.onyourbike.com) laenutab rattaid 18 naela eest esimeseks päevaks ning iga järgnev päev maksab 10 naela, nädal maksab 45 naela.

Taksod: Tuttavad mustad taksod on ainukesed, mis võivad reisijaid tänavalt peale võtta ning on vabad üksnes siis, kui neil oranžid tuled (plafoonid) katusel põlevad. Suveöödel on keeruline aru saada, kas need siis põlevad või mitte.

Mustad taksod on kallid, sest taksojuhid on väga kogenud ja teavad alati, kuhu sõita. Viipega peatamine maksab 2,20 naela ning hinnad kerkivad oluliselt pärast kella kaheksat ja kümmet õhtul.

Minitaksod on vähem reguleeritud, aga odavamad. Uurige sõpradelt või mõnest infopunktist usaldusväärsete firmade kohta, küsige hinda ette ning enne taksosse istumist kontrollige, et istute just õigesse taksosse. 35 penni eest saadab Cabwise (www.tfl.gov.uk/cabwise) teile nutitelefoni asukoha-andmeid arvestades sõnumi lähimate taksode asukohast. Selleks saatke lihtsalt sõnum „CAB” numbrile 60835. Kui soovite jootraha anda, lisage arvele 10% kogusummast või ümardage arve.

Ühistransport: esimese sammuna tuleks osta internetist (või tel 08 45 330 9876; internetiaadress on www.tfl.gov.uk/oyster) või mõnest jaamast Oysteri kaart (Oyster Card), mille eest tuleb tagatisena tasuda 5 naela. Ilma ühistranspordikaardita maksab tsoonides 1 ja 2 metroosõit 4,30 naela, kaardiga aga 2,70 naela tipptunnil (peak) ja 2 naela muul ajal (off-peak). Päeva jooksul tehtavatele sõitudele on kehtestatud tasu ülempiir. Bussisõit ilma kaardita maksab 2,30 naela, kaardiga 1,35 naela, ülempiir on 4,20 naela päevas. Suurendage kaardil olevat krediiti või laadige sellele reisikaart (Travelcard).
Ühepäevane reisikaart (off-peak): 7 naela (tsoonides 1 ja 2), tipptunnil 8,40 naela – need on samuti Oysteri kaardi kasutamisel ülempiiri hinnad.
Seitsmepäevane reisikaart: 29,20 naela (tsoonides 1 ja 2).

Metroo: kui see töötab tõrgeteta, on maa-alune transport suurepärane viis linnas ringi liikumiseks. Uusim liin on ringikujuline London Overground (oranž), mis ühendab 20 Londoni linnaosa. Bussid on odavamad ja aeglasemad, aga vaated aknast on see-eest paremad. Paljudes maapealsetes rongides on nüüd samuti võimalik kasutada Oysteri kaarti.

Olge tähelepanelik „avatud” jaamades (näiteks DLR – Docklands Light Railway). Lihtne on unustada väljudes kaarti lugejast läbi tõmbamata ning tagajärjeks on see, et kaardilt läheb maha päeva maksimaalne tasu. See on väga ebameeldiv.

Ärge Londonis kuhugi kiirustage ilma Londoni transpordi värskeid sõidu-uudiseid (www.tfl.gov.uk) kontrollimata. Suurte ümberehitustööde käigus võivad teatud jaamad ja liinid olla suletud ning bussiliiklus ümber korraldatud, eriti nädalavahetusel. Tfl-i kodulehelt saab alla laadida rakendusi, mis näitavad metroode ja busside jooksvaid sõidugraafikuid ning aitavad reisi planeerida. See on uskumatult kasulik.


Mida teha

Üldiselt: kuninglik ja traditsiooniline London ümbritseb Westminsterit ja Victoriat; West Endi teatrid ja kinod asuvad Coventi aias ja Sohos; Lõunakaldal ja Barbicanis on suured kunstikompleksid. Kunstigaleriisid tasub otsida Trafalgari väljakul, Lõunakaldal ja East Endil; klubisid saab külastada Camdenis, Smithfieldis või West Endil; spordi- ja kontserdisaalid on igal pool linna servades.

Peamised vaatamisväärsused

Esmakülastajad

Vältige Buckinghami palee ümber olevat rüselemist (
) seoses valvurite vahetusega kell 11.30 (aprillist juulini iga päev, välja arvatud pühapäeval, muidu erinevatel päevadel) ning vaadake hoopis ratsavalvurite paraadi Malli tänaval kell 10.45 (halva ilma korral võidakse ära jätta). Seejärel oodake St Jamesi palee juures, et näha eelmist valverühma orkestri saatel kell 11.15 lahkumas Buckinghami palee poole. Ratsavalvurite vahetus Ratsavalvurite võlvi juures toimub iga päev kell 11 (pühapäeviti kell 10) ning kell 16 toimub viimane ülevaatus, enne kui hobused puhkama viiakse.

Lamamistooli üürimine (1,50 naela tunnis, 7 naela päeva eest) St Jamesi pargis (2; aprillist oktoobrini) on lihtsalt üks neist armsatest Londoni asjadest. Veel parem on Fortnumi & Masoni (
) piknikukomplekt või üle tee Green Parki raudteejaama kõrval asuv M&S.

Hoolimata oma arvamusest nüüdiskunstist ei suuda keegi jääda ükskõikseks Tate Moderni (3; tel 02 07 887 8888,
) juures oleva Bankside’i ümberkujundatud jõujaama turbiinihalli mastaapsuse suhtes. Maailma populaarseim moodsa kunsti galerii on oma näituste ja näitekunstidega laienenud endistesse õlitankidesse, et ära mahutada oma suured külastajahulgad. Sissepääs on tasuta, välja arvatud ajutistele näitustele.

Londoni suured kirikud ei ole odavad (kuigi palvused on muidugi tasuta), seega kasutage oma pilet täielikult ära. Hoolimata antikapitalistlike liikumiste keskpunktiks muutumisest on St Pauli katedraal (4; 02 07 246 8350, www.stpauls.co.uk) siiski üks Londoni tähelepanuväärsemaid ehitisi, seda isegi oma 300aastase vanusega. Veebipiletid täiskasvanutele maksavad 16 naela ning 7 naela lastele vanuses 6–18. Võite ronida sosistavasse galeriisse (sees) ja kuldsesse galeriisse (väljas), et nautida hämmastavaid linnavaateid ja talvistel pärastlõunatel päikeseloojangut.

EDF Energy London Eye (www.londoneye.com) on täiesti kohustuslik Londoni vaatamisväärsus juba sest ajast, kui see aastatuhande alguses avati. Täiskasvanutele 17,28 naela, lastele 11,07 naela (veebis broneerimisel; alla 4aastased tasuta) ning ilusal päeval näete madalat küngaste ringi, mis Londonit ümbritseb. Olge tähelepanelikud õhtustamis-, jõepaadi ja hooajaliste pakettide suhtes. Näiteks Eye pilet koos õhtusöögiga Skylonis, luksusliku jõevaatega restoranis kuningliku festivalihalli lähedal maksab 25 naela täiskasvanutele ja 12 naela lastele.
Veebis broneerimine on peaaegu alati soodsam ning suured firmad, nagu Merlin (www.merlinentertainments.biz), mis omab London Eye’d ja Madame Tussaud’d, pakuvad ka perepakette.

Vanad kalad

Vanim säilinud suursugune muusikahall on Wiltoni muusikahall (6; tel 02 07 702 2789;
), mis on taastamata, kuid mille tegutsemishoog pole raugenud. See asub East Endil ning seal toimuvad suurepärased etteasted ja sündmused. Peenes mahagonibaaris on igal esmaspäeval elava muusika õhtud. Nädala sees avatud 12.00–23.00, laupäeviti 17.00–23.00, pühapäeviti ja riigipühadel suletud.

Wembley staadioni (08 44 800 2755,
) suurejooneline kaar kulgeb 2008. aastast üle Põhja-Londoni taevajoone ning seal toimuvad jalgpallimatšid (sealhulgas olümpiad) ja ragbivõistlused ja isegi kontserdid.

90minutiline staadionituur, mis hõlmab ka tšempionite näitust, maksab täiskasvanutele 16 naela ja lastele 9 naela. Lõunalondonlased eelistavad ehk Stamfordi silla rahalõhna Chelsea staadioni ringkäigul (
). Ekskursioonid toimuvad päev läbi iga poole tunni järel ning sisaldavad ka muuseumis käiku; veebipilet täiskasvanutele maksab 18 naela ja 5–15aastastele 12 naela, sooduspileti hind on 13 naela ning perepilet (kaks täiskasvanut ja kaks last) maksab 54 naela.

„Vaiksed ööd” Dennis Seversi majas (
) toimuvad Folgate’i tänaval Spitalfieldsis igal esmaspäeval kell 18.00–21.00; see maksab 14 naela (vaja on broneerida) ning see on parim võimalus kogeda elu 18. sajandi kasimatus Londonis. 1. oktoobrist 31. märtsini on see avatud ka kolmapäeviti kell 18.00–21.00. Pärast seda minge üle tee Waterpoeti pubisse dringile (
).

Kujutlege ilma tuimestuseta õuduseid 50 aasta vanuses muuseumis, mis asub Southwarkis amfiteatri stiilis vanas operatsioonisaalis (
), kus saate näha Euroopa vanimat säilinud operatsioonilauda, mille alla pandi saepuru vere laiali voolamise takistamiseks... Täiskasvanutele 6,20 naela, lastele 3,50 naela. Detsembri keskpaigast jaanuari alguseni suletud.

Sir Alexander Binnie Greenwichi jalgsitunnel on kaks korda vanem ning on pärast remonti uuesti avatud. See on põnev tee, mis viib vana mereväehaigla, meremuuseumi ja observatooriumini. Sisenege tunnelisse Island Gardensi poolt (raudteejaama juures) ja tulge välja Greenwichi avastamiskeskuse juures (
), mis seletab paiga lahti, ning minge paadiga Londoni kesklinna tagasi. City Cruises (
) pakub üheotsapileteid, täiskasvanutele 8,55 naela ja lastele 4,28 naela (hind veebis).

Tasuta vaatamisväärsused

Hilised galeriiõhtud: rahvusgalerii (
) on reedeti avatud kella 21ni. Sainsbury tiivas saab nautida kammermuusikat ja võluvat lõõgastavad keskkonda. Hilised reedeõhtud V&A-s (
) hõlmavad kuningliku muusikakolledži õpilaste tasuta kontserte, mida peetakse imekaunis valges ja kuldses rokokoo stiilis Norfolki ruumis kooliajal algusega 18.30. Kontrollige kodulehelt üle. Tasuta õhtud „Late at Tate” valitud reedetel Tate Britainis ning igal reedel ja laupäeval Tate Modernis (
). Briti muuseum on nüüd reede õhtuti avatud kuni kella 20.30ni, sissepääs tasuta (
).

Iga kuu esimesel teisipäeval avatakse küünlavalgel (kell 18.00–21.00, pikad järjekorrad) uhke ja ekstsentriline Sir John Soane’i muuseum (
), mis oli koduks 18. sajandi arhitektile, kes kujundas Inglismaa Panga hoone. Avatud teisipäevast laupäevani 10.00–17.00, sissepääs tasuta. Kell 11 laupäeval toimub iganädalane ekskursioon (5 naela) ning muuseum on avatud nagu alati, hoolimata käimasolevast edendusprogrammist „Opening Up the Soane”, mis lõpetatakse aastal 2014.

Hoidke silm peal linnahalli amfiteatril The Scoop (www.morelondon.com/scoop.html); kuigi enamik sündmusi toimub suvel, on seal avatud turg ning jahedal jõuluperioodil toimuvad suurepärased etteasted.

Vaadake ka akrobaate ja mootorsaega žongleerijaid Coventi aia Piazzal (
), kus toimub avalikke üritusi üsna tihedalt; jalutage mööda Lõunakallast raamatumüüjate, rulatajate ja parkuurijate seas ning vaadake üle keskuses (
) pidevalt toimuvad tasuta üritused. Trafalgari väljakul (
) toimub kõike, tasuta filmilinastustest tantsuetendusteni, ning see on koduks Fourth Plinthile, kus on vahelduv skulptuuride näitus. Praegu on seal üleval nelja meetri kõrgune kiikhobusel istuva lapse skulptuur, mille autorid on Taani kunstnikud Elmgreen & Dragset ja mida hüütakse Kuldseks Poisiks; järgmisena tuleb näitusele taevasinine noor kukk.

Vaadake Magna Cartat, Shakespeare’i esimest portfooliot ja Beatlesite laulusõnu Sir John Ritblati galeriis, mis asub Briti raamatukogus (
), ning ärge kõndige mööda hindamatutest interaktiivsetest digiraamatutest, mis jooksevad fuajees ekraanide peal.

Tasuta kunstigaleriid: rahvuslikus portreegaleriis (
) on lisaks maalidele ka imekaunid fotod. Igal suvel juunist septembrini tulevad inimesed hulkadena kohale, et (tasuta) näha BP portreeauhindade jagamist, millele järgneb Taylor Wessingu fotograafiaauhindade üleandmine talvel (novembrist veebruarini). East Endil Whitechapeli galeriis (
) näeb väljas peent kunsti ja käsitööd ning sees ülimalt modernseid töid; Inglise kodude interjööre ja aedu näeb Geffrye muuseumis (
) ja V&A võluvat lapsepõlvemuuseumi (
) Bethnal Greenis.

Jalutuskäigud

Thamesi rada (
) on 180 miili pikkune rahvuslik rada ning Kesk-Londonis saate jalutada selle mõlemal poolel.

Proovige järele ka kuningliku pargi jalgradasid. Kesklinnas on neid viis ja nende läbikäimine võtab ainult kolm tundi ning veebilehel on olemas suurepärased interaktiivsed kaardid (
).

Saatjaga rajad: rappija Jacki Rada (
), pigem asutus kui jalutuskäik, mis meelitab kokku hulgaliselt inimesi. Minge õhtul, soovituslikult talvel, kell 19.30 Tower Hilli raudteejaamast (täiskasvanutele 9 naela, sooduspilet 6 naela, alla 15aastastele tasuta, kui on koos vanemaga). Algupärased Londoni rajad (
) pakuvad kümneid erinevaid radu igal kuul.

Laupäevased jalutuskäigud ümber kuninganna Elizabethi olümpiapargi (QEOP) sinise märgi giididega algavad Bromley-by-Brow’ raudteejaamast kell 11 (9 naela täiskasvanutele, 5 naela lastele, sularaha ainult); koolivaheaegadel ja riigipühadel on mõned lisatoimumisajad. Alates pargi avamisest 27. juulil läheb üks rada otse läbi pargi.

23. juunini toimuvad kõvakübaraekskursioonid „Park in Progress”, mida korraldab Londoni pärandiedenduse korporatsioon (tel 08 44 581 4995,
); see maksab 10 naela inimese kohta, kuid kohtade arv on piiratud. Ekskursioon ei lähe ehitustööde tõttu olümpiapaikade juurde ega parki, kuid külastab ArcelorMittal Orbitit.

Paadid

Paat Tate’ist Tate’ini käib Bankside’il Tate Moderni ja Millbankil Tate Britaini vahel, kõigest 5,50 naela ühe otsa eest. Kaardiomanikud saavad 10% soodustust, lastele 2,80 naela (www.tate.org.uk).

Thamesi õhtusöögikruiisi (
) maksumus on 32 naela lõunasöögi ja 76 naela õhtusöögi eest, nädalavahetuste diskokruiisiõhtud maksavad 30 naela inimese kohta.

Londoni pardiekskursioonid (www.londonducktours.co.uk) toimuvad kollaste amfiibsõidukitega, mis libisevad mööda Vauxhalli ellingut suureks rõõmuks Thamesi jõele. Täiskasvanutele 23 naela, lastele 15 naela, perepilet 65 naela. Iga kuu esimesel pühapäeval on dessantpäeva ekskursioonid ja iga kuu kolmandal pühapäeval on James Bondi ekskursioonid.
Minge Greenwichi või Thamesi barjäärile Thames Clipperiga (www.thamesclippers.com); River Roameri päevapiletid maksavad täiskasvanutele 15 naela, lastele 7,50 naela ja perele 32,50 naela, Oysteri ja Travelcardi omanikud saavad kolmandiku võrra soodustust.

Jaga
Kommentaarid