Miks minna

Lõuna-Küprose kaks kõige elavamat sadamalinna on Limassol ja Larnaca. Limassol (kreeka keeles Lemessos), kauaaegne Lõuna-Küprose peamine sadama- ja tööstuslinn, on tänu 1990. aastate suurele venelaste ja teiste rahvaste sissevoolule täna vägagi mitmekultuuriline. Samuti on Limassol alati nautinud saare jõukate piirkonna mainet.

Elegantse vana kvartali keskmes asub baaride ja tavernidega ümbritsetud väike katusealune turg. Samuti on seal tagasihoidlik keskaegne loss, mis peidab endas veskitesse rajatud toitlustuskohtade ja Lanitise fondi näitusegaleriidega ümbritsetud keskajamuuseumit.

Unisem ja veidi eksootilisem Larnaca koos lähedalasuvate soolajärvede ja palmipuudega on tänu laienevale jahi- ja reisisadamale õige pea saamas suureks turistimagnetiks, ent praegu (veel) teda Limassoliga võrrelda ei saa.

Paphos (ametlikult Páfos) kaugel saare edelaosas on aga lemmiksihtpunkt brittidele, kelle arv sealkandis on kasvanud juba viiekohaliseks. Linn on jaotatud kaheks: kaljupealne Ktíma ja rannikuäärne Káto Páfos. Viimases asub ka enamik linna kuurorthooneid. Võrreldes oma idapoolsete naabritega on see linn rahulikum ja tänu meretuulele sageli ka paar kraadi jahedam.

Tasub meeles pidada, et Küpros asub Lähis-Idas, nii et soojematel kuudel on targem hoida rannikuäärde või kõigist kolmest linnast sisemaa poole kõrguva Tróodose mäestiku jalamile. Kõikjal leiduvad tipprestoranid ja majutusasutused esitlevad Küprose edusamme, mis alates aastatuhande vahetusest astutud. Tegelikult on aga restoranide arv stabiilne või languses, kuna hotellikompleksid pakuvad samuti toitlustust, ning oma jälje on jätnud ka majanduskriis, mis Küprosele mõjus eriti laastavalt.

Millal minna

Küprose lõunarannikul on mõnusaim aeg hiliskevadel (kuni juuni keskpaigani) või sügisel. Suvel on enamiku inimeste jaoks liiga kuum ja mugavalt saab tunda end vaid vee ääres või kõrgemal mäejalamil. Ka talve lõpp on hea aeg reisimiseks, sest siis on loodus kõige rohelisem (lillede õitsemise kõrgaeg on märtsis) ja keskpäeval kannatab ka ujuda. Tasub siiski meeles pidada, et paljud rannaäärsed hotellid on aastavahetusest kuni aprilli alguseni suletud.

Kuidas kohale jõuda

Lennud: Larnacas (Küprose õigekirja järgi Larnaka) avati 2009. aasta novembris uus suur lennujaam. Paphose (Pafos) lennujaam, mis on samuti alates 2008. aastast põhjalikult renoveeritud, on populaarseim odavlennufirmade seas.

Sõit lennujaamast linna

Larnaca lennujaamast (www.cyprusairports.com.cy) maksab taksosõit linnakeskusesse umbes 12 eurot, linnaliinibuss nr 22 on tunduvalt soodsam, kuid sõidab ainult esmaspäevast laupäevani 8.00–17.00, kolmapäeviti ja reedeti lõpetab buss sõitmise varem.

Nikosiasse või Limassoli minekuks tasub kasutada nende linnade kaugliinibusse. Pilet Nikosiasse maksab 8 eurot (www.kapnosairportshuttle.com) ja Limassoli 9 eurot (www.airportshuttlebus.eu). Maist oktoobrini väljub Paphose lennujaamast iga päev soodne (1 euro) linna mõlemast osast läbi sõitev linnaliinibuss number 612. See buss läbib ka peamist rannikuäärset peatust pea iga tunni aja tagant, kella seitsmest hommikul kuni keskööni.Limassol Airport Express (www.airportshuttlebus.eu) ühendab Paphose lennujaama Limassoliga.

Sõit sadamast linna

Hetkel maabuvad kõik kruiisilaevad Limassoli angaari meenutavas uues sadamas, mis asub kesklinnast umbes 4 km edelas. Kruiisi saabudes avatakse reisijatele Küprose turismiameti esindus (tel 00 35 72 557 1868). Terve päeva jooksul viib linnaliinibuss nr 30 sadamast 15 minutiga peamiste vaatamisväärsuste juurde. Terminali juurest leiab ka ootel taksod. Üldiselt on tegemist kõleda piirkonnaga, kuhu pikemalt jääda pole mõtet.

Suurprojekt, millega muudeti Larnaca vanaaegne konteinerterminal saare suurimaks reisisadamaks, sai valmis 2011, ent käiku ei lähe see veel nii pea.

Uus kruiisisadam pidi valmima 2012. aasta lõpul. Seegi suurprojekt ei lähe käiku veel niipea.

Kuidas liikuda

Ühistransport: Limassolis, Nikosias ja (vähemal määral) Larnacas on linnaliinibussid olemas (vastavalt www.limassolbuses.com, www.osel.com.cy ja www.zinonasbuses.com; hind alates 1 eurot sõit), kuid paljud bussid lakkavad sõitmast pimeduse saabudes. Paphose OSYPA bussifirmal on uued sinised bussid ja kaugeid külasid hõlmav liinivõrk, ent jällegi sõidetakse hilisel pärastlõunal vaid populaarsematel liinidel (tavapilet 1 euro). Kaugliinibusse kohtab peamistest linnadevahelistest maanteedest eemal harva ning takso on kulukas. Kõige mõistlikum on ringiliikumiseks üürida auto.

Autorent: just madalhooajal on see Küprosel vägagi soodne variant. Meie maksime nädala jooksul 11 eurot päeva eest. Auto kättesaamise saab veebilehtede www.comparecarrentals.co.uk, www.skycars.co.uk või www.auto-europe.co.uk abil korraldada ka Larnaca või Paphose lennujaamast. Kohalikku lehekülge www.elephantrentacar.com soovitavad ka saareelanikud ise.

Peenraha tasub kaasas kanda, et maksta tänaval parkimisautomaadis või linnale kuuluvates parklates. Eraparklad (põhimõtteliselt iga koht, mis tundub parkimiseks sobivat) on pööraselt kallid. Mõnel tänaval saab nüüd kasutada ka SMS-parkimist. Selleks tuleb ettenähtud numbrile saata auto registreerimisnumber ja parkimise kestus. Paljud linnaparklad on pärast pimedat tasuta.

Kohalikud seadused ja tavad

Enamikus kirikutes ja kloostrites on pildistamine keelatud (kuigi kohalikud astuvad pulmade ja ristimiste ajal sellest keelust tihti üle).

Kirikuid külastades tuleb riietuda tagasihoidlikult. See tähendab, et meestel ei tohi olla lühikesed püksid või ilma varrukateta särgid ning naised ei tohi kanda pükse või püksseelikut.

Peale tavaliste keeldude, nagu joobes sõitmine, lahtise turvavööga sõitmine või autojuhtimise ajal mobiiltelefoniga rääkimine (vabakäeseade on lubatud), ei tohi autojuhtimise ajal ka suitsetada.

Hea teada

Hädaabinumber: 112
Limassoli kesklinna turismiinfokeskus: (tel 00 35 72 536 2756), Agíou Andréou 142
Larnaca turismiinfokeskus: (tel 00 35 72 465 4322), Platía Vassiléos Pávlou
Larnaca lennujaama turismiinfopunkt: tel 00 35 72 400 8368
Paphose lennujaama turismiinfopunkt: tel 00 35 72 642 2833
Valuuta: euro
Suunakood: Eestist helistades valige ette 00 357.

Kuigi nii Limassol kui Larnaca saavad uhkustada värvikate vanalinnadega ning külastust väärivate muuseumidega, siis asuvad Küprose kõige huvitavamad vaatamisväärsused Limassoli mäejalamil, pealinnas Nicosias ning osati isegi saarest eemal, mida kõiki saab ühepäevase reisi jooksul avastada. Suured maanteed ja enamus väiksemaid teid on väga heas korras ning mitte ükski järgnevatest vaatamisväärsustest ei asu rohkem kui kahe tunni kaugusel kolmest põhilisest linnast.

Vaatamisväärsuste TOP 5

Küprose muuseum, Nicosia

Siit leiate saare põhjalikuima arheoloogilise kollektsiooni, mis on üks maailma parimaid. Samuti saabuvad muuseumi paljud kruiisilaevade tuuribussid ning seda igati õigustatult. Ekspositsiooni kõige haaravam osa on pronksiajastut imiteerivate esemete kollektsioon, kuigi tutvuda saab iga ajastuga alates kiviajast kuni Bütsantsi perioodini välja.

Põhilisteks muuseumi juveelideks peetakse terrakotakujukesi Agía Iríni pühakojast, mis pärinevad 7. ja 6. sajandist enne Kristust, samuti suursuguseid lõvi- ja sfinksikujusid, mis leiti Tamassosest alles 1997. aastal, kuulsat 12. sajandist pärit pronksist kuju nimega "Horned God" ("Sarvega jumal") Enkomist, Assüüria mõjutustega paekivist vormitud välgunoolt viskava Zeusi kujutist ning rikkalikke Mükeene-stiilis hauakambri leide Salamisest.

Aadress: 1 Mouseiou Street
Kontakt: 00 357 2286 5854 (piletid), 00 357 2230 3112 (info)
Lahtioleku kellaajad: Teisipäeviti, neljapäeviti ja reedeti kell 8.00 - 16.00, kolmapäeviti 8.00-18.00, laupäeviti 9.00-16.00 ja pühapäeviti 10.00-13.00. Esmaspäeviti suletud
Piletid: €3,40

Iidne Kourion (Curium)

Veel üks kruiisilaevade lemmikkohti asub 18 km Limassolist lääne poole. Iidne Kourion (2) pakub rannikul asudes kauneid vaateid merele. Tohutult purustav maavärin 365. aastal tegi linna sisuliselt maatasa, mistõttu on väljakaevamised ja renoveerimine keskendunud madalaimale osale, eriti just Kourioni põrandamosaiikidele, mis on Paphoses asuvate mosaiikide järel saare uhkeimad.
Puidust kõnniteed ning ülisuured plastikust ja presendist katused pea kohal on kahjuks vajalikud abinõud koha säilitamiseks. Tänu nendele võib piiranguteta vaadata Eustoliose majas olevaid pealiskirju, geomeetrilisi mustreid ja Ktisise pead. Samuti maskeerus just siin Achilleus Trooja sõja vältimiseks tüdrukuks ning madistas Odysseusega.

Lahtioleku kellaajad: Novembrist märtsini iga päev kell 8.00 - 17.00, juunist augustini iga päev kell 8.00 - 19.30, aprillist maini ja septembris ning oktoobris iga päev 8.00-18.00
Piletid: €1,70

Veinituurid Krassohoriátesse

Nagu arvata võib, on kolm megasuurt veinitehast Limassoli linnas asuvas vanas kalasadamas (KEO, ETKO, & LOEL) populaarsed ja sobivad kohad veinide degusteerimise tuurideks. Veidi vabama graafikuga päeva sisustamiseks ning rafineeritumate veinide maitsmiseks külastage Limassoli piirkonna viinamarjaistandusi täis mäejalameid, kus enamustes krassohoriátes (veinikülakestes) on vähemalt üks pisike veinikelder.

Mõned neist on ära ostetud kolme ülalmainitud suure veinihiiglase poolt, mille mõju kvaliteedile on raske hinnata, kuid siiski leidub ka palju omaette tegutsevaid veinikeldreid, mida saab eelneval kokkuleppel samuti külastada. Eraldi tasuks esile tuua järgmisi nimesid, kelle toodangut leiate ka paremate kõrtside veinide nimekirjast: Domaine Vlassides (00 357 9944 1574) Kilánis, Vasa veinikelder (00 357 2594 5999) Vássas, Nikolettino (00 357 2524 4414) Ársoses, Domaine Nicolaides (00 357 2522 1709) Anógyras ning Pitsilia veinikelder (00 357 2599 1080) Peléndri lähistel.

Paphose lähedal asuvatest pisikestest veinitehastest tasuks külastada Nelioni Pretóris (00 357 2544 2445) ja Tsangaridesi Lemónas (00 357 2672 2777, www.tsangarideswinery.com).

Maalidega kaunistatud Troödose kirikud

Limaassolist loodes asuvates Troödose mägedes, mis tõusevad pea 2000m kõrgusele, peituvad peenekoelised, freskodega kaetud hilisbütsantsi kirikud. Väljastpoolt ei paljasta need väikesed ristkülikukujulised hooned ning järsud lund tõrjuvad katused midagi sees leiduva imelisuse kohta.
Neil kõigil on erinevad lahtioleku kellaajad ning enamasti elab võtit omav valvur kuskil kiriku läheduses. Enamik neist asuvad mäe põhjaküljel, kuhu on kõige lihtsam jõuda Nicosia poolt tulles, kuid kolm kirikut on kergesti ligipääsetavad ka Limassolist sõitu alustades. Louvarási külas asuvas imeväikses kirikus nimega Ágios Mámas on multifilmilaadsed Kristuse elu kujutavad pildid aastast 1495. Stavróse kirikus Peléndri küla ääres on aga terve tsükkel Neitsi Maarja elu kujutavaid joonistusi, mis on veel sajand vanemad.

Veel kaugemal asuv, kuid Larnacast sama hästi ligipääsetav Metamórfosi kabel Palekhórise küla tipu lähedal on pilgeni täis isikupäraseid lõvide ja jõgede pilte.

Akvalangiga sukeldumine Larnacas

Üks Vahemere parimaid vrakisukeldumiskohti on Zenobia, mis vajus Larnaca sadamas elektroonilise vea tõttu põhja juba oma esimesel reisil 1980. aastal. Oma praegusesse, rannast veidi alla pooleteise kilomeetri kaugusele asukohta viiduna, on laeva külge siiani üsna ebakindlalt aheldatud üle 100 veoauto ning samuti saab seal näha väga palju mereelukaid.

Oma 140 jala maksimaalse sügavusega pole Zenobia täies ulatuses algajale sukeldujale sobilik koht, seega on ühe toreda sukeldumispäeva veetmiseks soovitatav minna teistesse lähedal asuvatesse laevavrakkidesse, riffidele ja koobastesse. Dive-In (www.dive-in.com.cy) on turvalisust pakkuv ning pikalt tegutsenud teenusepakkuja Larnacas ja Limassolis (Four Seasons hotellis).

Praeguseks pole just väga palju järele jäänud seda originaalset käsitööd, mida Küproses kohapeal tehakse. Siiski leiab Ktima Paphose turult ehedat käsitööd ja hõbedat tasub osta Léfkara külast.

Jaga
Kommentaarid