meri.jpg

Miks minna

Kreetat kutsutakse hüüdnimega Megalónisos ehk suur saar, ja see saar on tõepoolest peaaegu nagu omaette riik. Kreetat peetakse 2000 aastat eKr alguse saanud Minose kultuuri hälliks ning briti kirjaniku Saki sõnul on saar sellest ajast alates loonud enam ajalugu, kui suudetakse nö kohapeal tarbida.

Tänapäeval on saar tänu pikimale kasvuperioodile Kreekas ka märkimisväärne põllumajandussaaduste tootja. Samuti on Kreeta rannahooaeg ümbruskonnas üks pikimaid. Põhjarannad on laiad ja liivased, ent veidi lagedad, mujal aga kitsamad, kuid privaatsemad.

Need, keda rannad eriti ei huvita, leiavad palju põnevat ka sisemaalt. Külastajad saavad imetleda 14. ja 15. sajandist pärinevaid kauneid freskodega ehitud maakabeleid ning Minose kultuuri aegsete paleede ja linnade varemeid. Samuti võib avastada huvitavaid matka- ja loodusradu.

Millal minna

Lõunamaisel Kreetal kestab turismihooaeg oktoobri lõpuni. Kui otsite madalama hinnaga tube, paremat teenindust söögikohtades ja mõõdukat ilma, on mai keskpaigast juuni teise pooleni ja terve septembrikuu parimad ajad Kreetale reisimiseks. Juulis ja augustis on turismihooaeg täies hoos ning merevesi väga soe, ent külastajad peavad taluma rahvahulki ja kas suurt kuumust või meltémi't ehk kurikuulsat põhjatuult, mis lõõtsub pärastlõunati randadel. Parimad kohad talvise linnapuhkuse jaoks on Chaniá, Réthymno ning ka liivane ja kruusane Irákleio.

Kreeta 2011/2012. aasta talv oli sademeterohke – läänekaldal üle 75 cm, Réthymno künklikel aladel pea üks meeter ning tavaliselt kuival idakaldal 60 cm.

Maapiirkonnad on kaunimad hiliskevadel ja varasuvel, lumevööte võib kõrgematel mäetippudel näha juuni alguseni.


Kuidas kohale jõuda

Kreetal on kolm lennujaama: (läänest itta) Chaniá, Irákleio ja Sitía, ent viimase laiendamine rahvusvaheliseks lennujaamaks on rahapuuduse tõttu teadmata ajaks edasi lükatud.

Lennud Irákleiosse ja Chaniásse toimuvad kuni 11 korda päevas lennud ka Ateenast. Neid korraldavad Olympic Air (www.olympicair.com; tel 801 801 0101) või Aegean Airlines (www.aegeanair.com; tel 801 112 0000).

Nende kaudu saab lennata ka Thessaloníkist Irákleiosse, Rhodoselt Sitíasse (Kreeta idaosas) või Irákleiosse. Sky Express (www.skyexpress.gr) pakub lennuühendust ka mitmelt teiselt Kreeka saarelt Irákleiosse, lisaks Prévezast Sitíasse, ent nende pagasireeglid on karmimad (pagasi piirmäär 15 kg ja ruum käsipagasi jaoks pea olematu).

Sõit lennujaamast linna: Chaniá lennujaama ja kesklinna vahel sõidab päevas umbes kuus bussi, ent parem variant on minna taksoga (22 eurot). Irákleio lennujaamast sõidab kesklinna buss kella 11-ni õhtul, taksosõit maksab 16 eurot. Sitía lennujaamast pääseb kesklinna vaid taksoga (8 eurot).

Laevaühendus Kreeka piires

Praamid maabuvad Kreetal Kíssamoses (Peloponnesoselt; www.lane.gr), Chaniás (Ateenast; www.anek.gr), Irákleios (Ateenast, Santorinilt ja Rhodoselt; www.anek.gr ja www.minoan.gr) ja Sitías (Rhodoselt; www.anek.gr).

Sitía ja Irákleio kesklinn (viimases asub Kreeta ainus kruiisisadam, sest selle lähedal on Knossose palee) asub sadamast paraja jalutuskäigu kaugusel sisemaal. Chaniá sadama nimi on Soúda, mis on linnast umbes 10 km idas (linna saab takso (10 eurot) või liinibussiga). Kreeta sadamad ei paku paraku erilisi lisateenuseid ega ka infot.


Kuidas liikuda

Ühistransport: bussid (www.bus-service-crete-ktel.com) sõidavad põhjaranniku suuremate linnade vahel tihti, mägedes ja lõunarannikul harvemini.

Taksod: neid liigub palju, iga takso võtab peale kõige rohkem neli reisijat. Kui jagada sõidu maksumus reisijate vahel, siis tuleb hind peaaegu sama, mis bussipiletil.

Jalgsi: Kreeta on kevadel ja sügisel suurepärane koht matkamiseks. Tunnustatud matkarajad asuvad Chaniá Lefká Óri mäestikus (nimi tähendab valgeid mägesid) ja Irákleio Psilorítise mäe juures. Loraine Wilsoni „The High Mountains of Crete” (Cicerone kirjastus) pakub selleks puhuks vajalikke nõuandeid.

Suur osa raamatust kirjeldab pikamaarada E4, mis ulatub saare ühest otsast teise. Kõrgused varieeruvad rannaäärsetest aladest kõrgmäestikuni, kogu raja läbimiseks kulub vähemalt kuu.

Autorent: see võib Kreetal osutuda kalliks, eriti kui teete seda huupi alles lennujaama jõudes. Eriti tasub olla ettevaatlik, kui üürite auto nt Chaniás ja loovutate selle Irákleios – lisatasu selle teenuse eest võib olla mõistlik (35 eurot) või vahel suisa röövimine (80 eurot).


Kohalikud tavad

Mikró ýpno (lõunapuhkus kolmest viieni pärastlõunal) on seaduslik vaikne aeg.

Riietus on üldiselt vaba, ent meestel ei sobi kanda lühikesi pükse mujal kui rannas.

Kohalik sõidustiil jätab soovida. Turistidel tasub olla ettevaatlik kõrvalteedelt peateele kihutavate sõidukite ja vastu tulles laiutavate juhtide ning hulljulgete möödasõitjate suhtes.

Restoranis on mõistlik kalliste pearoogade asemel tellida mitme peale valik mezé’sid ehk suupisteid. Veini saab osta ka karahviniga (hýma) veerandi, poole või terve liitri kaupa ning see on odavam kui pudelivein ja enamasti ka täitsa joodav. Kahtluse korral on mõistlik tellida esialgu veerand liitrit veini ja kõrvale soodavett, mis muudab ka kõige halvema veini joodavaks, kuigi jääte siis veidral kombel kiiremini vinti.

Baariarved võivad osutuda kopsakateks. Kuigi lisatasusid esineb harva, on õlle hind 4,5–6 eurot ja kokteil 7–9 eurot. Ainus odav naps on väikeses karahvinis serveeritav raki või maismaalt pärit tsípouro, mis on odavamad kui pudelivesi. Tihtipeale pakutakse neid tasuta digestiiviks.


Hea teada

Kreeka turismiamet: www.visitgreece.gr

Kiirabi: 166

Tuletõrje linnas: 199

Metsatulekahjude kustutamine: 191

Politsei: 100

Valuuta: euro

Suunakood: 0030

Ajavahe: +2 tundi

Lennuaeg: 3 tunnist (Londonist Korfule) 4 tunnini (Šotimaalt Rhodosele)


Minose kultuuri vaatamisväärsused

Tosinast väljakaevatud Minose kultuuri linnast ja paleekompleksist on Knossos parim koht alustamiseks, hoolimata Arthur Evansi ja Piet de Jongi 1920. aastate maitsetust ja väga küsitavast restaureerimistööst, milles on oma osa nii hiljem võimust võtnud art nouveau hullusel kui ka Minose esteetikal. Knossos jääb Irákleiost 5 km eemale (suvel avatud 8.00–19.30, talvel suletakse varem, pilet 6 eurot).

Pedandid eelistavad lähestikku jäävaid Phaistost ja Agía Triádat, mis mõlemad asuvad Irákleiost 45minutilise autosõidu kaugusel kagus. Kui külastate ükskõik millist nendest linnadest, võiksite minna ka Irákleios asuvasse arheoloogiamuuseumisse, kus võib näha suurepärased leide, seinamaale, kujukesi, ehteid ja potte mitmetelt Minose kultuuri väljakaevamistelt. Pärast pealtnäha lõppematuid remonditöid, mis algasid 2006. aastal ja mida pikendas ehitise alt avastatud leid, avati peagaleriid järk-järgult taas ajavahemikul august 2012 – august 2013.

Suvel avatud T–L 8.00–20.00, E, P ja riigipühadel 9.00–16.00. Pilet 6 eurot, soodsam on osta ühispilet koos Knossose külastamisega. Talveperioodil on külastusajad lühemad, E 12.00–17.00, T–P 8.30–15.00.

Samaaria mäekuru

Isegi kui te ei soovi sõita maanteed mööda ühest saare otsast teise, siis viietunnine laskumine Samaaria mäekurusse (maist oktoobrini, rahvuspargi sissepääs 5 eurot) peaks kindlasti olema igaühe „kohustuslike asjade” nimekirjas. 15 kilomeetri pikkuselt on see väidetavalt Euroopa pikim kanjon, mis algab Xylóskala (üleval) mägimetsadega.

Veepargid

Laste jaoks on Kreetal kolm veeparki: Limnoupolis Chaniá läheduses (limnoupolis.gr, mai keskpaigast kuni oktoobrini, sissepääs 23 eurot täiskasvanud, 17 eurot lastele, alla 3aastased tasuta); WaterCity Irákleio läheduses (watercity.gr, 25 eurot täiskasvanud, 17 eurot lapsed, alla 90 cm pikkused tasuta) ja Acquaplus Hersónissoses, mai keskpaigast kuni oktoobri keskpaigani (acquaplus.gr, 20 eurot täiskasvanud, 13,50 eurot lapsed kodulehe allahindlusega, alla 5aastased tasuta).

Ühepäevased ekskursioonid

Võite matkata nn surnute mäekurus Káto Zákroses ning nautida sinna juurde kuuluvat randa ja Minose palee varemeid. See Kreeta üks kirdetipu kanjonitest on tegelikult tulvil täis erinevaid taimi ja linde ning umbes poole pealt leidub seal ka joogikõlblikku voolavat vett, mida saab märgitud rada mööda minnes akveduktist võtta. Umbes tunni ja veerandiga läheb rannast mööda kõrvalteed Zákrose küla all asuva sisemaa matkaraja alguspunkti juurde. Arvestage umbes tund ka tagasitulekuks ja tavernis ärateenitud lõuna nautimiseks ning supluseks.

Jaga
Kommentaarid