Miks minna

Jamaica on Kariibi mere ingliskeelse piirkonna üks ilusamaid, elavamaid ja kütkestavamaid saari. Peale randade ja hotellide on Jamaical ka pikaajaline põnev kultuur, mis väljendub kunstis ja loomulikult ka muusikas. Kariibi kogemus on siin kõige tugevam – Jamaica võtab sealtkandist tuttavad detailid ja võimendab neid.

Millal minna?

Parim aeg külastamiseks on siis, kui ilm meil on kõige halvem ja külmem ehk siis detsembri keskpaigast aprilli keskpaigani. Jamaical on see aasta kõige kuivem aeg. Aga hinnad on siis kõige kõrgemad, nii et kaaluda tasub ka perioodi kuni juulini, mil hotellide hinnad langevad kuni kolmandiku võrra, ent ilm on endiselt ilus. Suvekuud on kuumad ja teinekord lausa lämbed. Septembrit ja oktoobrit tasub orkaanide tõttu vältida.

Kuidas kohale jõuda?

Omapead reisijad peaksid teadma, et Jamaical on kaks suuremat lennujaama. Sangsteri rahvusvaheline lennujaam (MBJ) Montego Bay juures loodes teenindab kuurorte saare lääneosas (Treasure Beachilt ümber läänepoolseima punkti (Negril), Montego Bay ise ja mööda põhjarannikut kuni Ocho Riosini). Et minna aga pealinna Kingstoni, Sinistele mägedele või Port Antoniosse kirdes, lennake Norman Manley rahvusvahelisse lennujaama Kingstonis (KGN).

Kruiisilaevad randuvad mitmetes sadamates: Montego Bays, Ocho Riosis (mõlemad on arenenud linnad, mis pakuvad palju tegevust) ja kauges kaunis Port Antonios. 2011. aastal avati uus kruiisisadam ajaloolises sadamalinnas Falmouthis põhjarannikul.

Reisikorraldajad

Arvestades ookeaniületamisega kaasnevat tohutut logistikat ja asjaajamist, on ehk mõistlikum pöörduda reisikorraldaja poole. Reisikorraldajad saavad sageli pakkuda soodsamaid kõik-hinnas-reise ja ka suuremat turvalisust, sest neil on seadusest tulenev kohustus probleemide korral reisijaid aidata. Mis veelgi tähtsam, nende nõu võib olla hindamatu. Kui te veedate nädala või kaks ühes hotellis, on väga oluline, et see oleks just see õige hotell. Mõned reisikorraldajad organiseerivad heameelega ka reise, mis hõlmavad mitmeid peatuspaiku.

Paljud Kariibi-spetsialistid pakuvad ka Jamaica reise ning nende valikus on nii stiilseid ja hästitoimivaid sõltumatuid hotelle kui ka suuri ketihotelle.

Kaks maailma luksusspetsialisti, kellel on Jamaicast head teadmised ja ülevaade, on

Scott Dunn, tel 02 08 682 5400, www.scottdunn.com;

Azure Collection, tel 01 24 432 2770, www.azurecollection.com.

Kaks üleilmset korraldajat, kellel on palju Jamaica hotellipakkumisi, sealhulgas soodsamaid pakkumisi, on

Hayes and Jarvis, tel 08 44 855 4488, www.hayesandjarvis.co.uk;

Kenwood Travel, tel 02 07 749 9200, www.kenwoodtravel.com.

Kuidas liikuda

AutorentÜüriautod on saadaval lennujaamades ja mõnedes kuurortlinnades. Alati saab üüriauto muretseda ka hotelli kaudu. Heade firmade hulka kuuluvad Island Car Rentals (www.islandcarrentals.com), Avis (avis.com.jm) ja Budget (www.budgetjamaica.com). Juhul, kui saate auto kätte ühes linnas ja annate ära teises, lisandub arvele äraviimistasu. Erinevalt enamikust teistest Kariibi mere saartest ei ole Jamaical kohalikku juhiluba vaja. Juhul kui te ei soovi ise sõita, pakuvad need ettevõtted ka võimalust üürida auto koos juhiga.

Taksod: Taksod on saadaval hotelli fuajee juures (või tänaval – Jamaica taksojuhid ei häbene juurde astuda). Kui soovite näiteks ringi liikuda, saab takso võtta terveks päevaks. Samuti on saadaval palju ekskursioone, kui soovite saart avastada organiseeritud teekonnaga. On olemas ühistaksode süsteem, need sõidavad linnade vahel (tunneb ära numbrimärgi järgi, mis algab alati tähega P). Lihtsalt seiske seal, kus kõik teisedki, ja lehvitage innuga. Kohalik bussiliiklus on külastajale ilmselt rohkem põnev seiklus kui usaldusväärne transpordiviis. Tavaliselt on see ülerahvastatud, seal on palav ja see ei ole eriti mugav. Pikemate sõitude jaoks on Knutsford Expressil (tel 00 18 76 971 1822) mugavamad linnadevahelised teenused. Nende bussid väljuvad Harbour Circle’ist Montego Bays, Ocho Riosi peamiselt ringteelt ja Dominica Drive’ist New Kingstonis.

Kohalikud seadused ja tavad

Isiklik ohutus on mitmetes Kariibi mere riikides probleem. Ärge jätke väärisesemeid rannas või autos järelevalveta. Ärge kõndige linnade ega randade eraldatud piirkondades, eriti õhtul ja öösel. Kui tekib kahtlusi kohalikes kommetes, küsige hotelli vastuvõtust, mida nemad taolises olukorras teeks. Enamjaolt on jamaicalased meeldivad ja kui neilt teed või nõu küsida, aitavad nad meeleldi. Inimesele lähenedes olge siiski ettevaatlik ning mõelge järele, kuidas te ise reageerite, kui kodus keegi teie poole pöördub.

Suurtes linnades kohtate kindlasti kaubitsejaid, kes pakuvad teile kõike alates puuviljadest kuni narkootikumideni. Nad võivad olla väga järjekindlad, ent parim vastus on sama järjekindel ei.

Jamaicalased sõidavad kiiresti ning mõned neist sooritavad teedel uskumatuid manöövreid. Sõitke ettevaatlikult. Suurema osa ajast on sõitmine siiski lõbus. Saar on erakordselt ilus, nii et sõidu ajal sättige raadio Irie FMile (105,5 ja 107,7) ja kuulake mööduva maastiku taustaks kerget reggae’t.

Enne taksosse istumist küsige sõidu hinda. Taksodes ei ole taksomeetreid, hinnad määratakse hinnakirja alusel. Hea on enne teada, milliseks tasu hinnakirja järgi võib kujuneda.

Hea teada

Valuuta: Jamaica valuuta on muutuva kursiga Jamaica dollar ehk J, mille kurss praegu on umbes 130 Jamaica dollarit 1 euro eest. Siiski kasutavad paljud inimesed USA dollarit (näiteks hotelliarved on selles valuutas). Mõistlik oleks vaadata kursse ja arvutada, milliseid vahetuskursse pakutakse.

Hädaabinumbrid / kontaktandmed: kiirabi 110, tuletõrje 110, politsei: 119.

Rahvusvaheline Jamaica suunakood Eestist helistades on 00 1 876.

Suuremate linnade haiglates on erakorralise meditsiiniabi osakonnad. Tervisehädade korral peaks esimesena helistama oma hotelli.

Lisaks tavapärastele Kariibi avamere reisidele nagu akvalangiga sukeldumine, purjetamine ja päikeseloojangu kruiisid pakutakse Jamaical ka laia valikut kultuurilisi ja ajaloolisi atraktsioone. Näiteks on võimalus minna töötavatesse istandustesse, mõisamajadesse, Blue Mountaini kohvi- ja suhkruvabrikutesse ning Kingstonisse Bob Marley kodu ja stuudiot vaatama.

Kergema seikluse otsijatele on hiljuti hakatud lisaks ronimisele ja imekaunite koskede vahel ujumisele pakkuma ka kergemat jõeraftingut (kärestikusõit), tuubimist, džunglis ratsutamist, ATV matku, zip-line'i vihmametsades ning bobisõitu Jamaica bobikelgutamise meeskonna auks, keda portreteeriti ka filmis „Cool Runnings“.

Zip-line'id

Värskelt Jamaica ellu tulnud zip-line pakub erinevaid seiklussõite saare rikkalikes ja viljakates metsades. Köied on spetsiaalselt paigaldatud nii, et saaksid nautida parimaid vaateid imelisele maastikule, nii et ühel hetkel oled varikatuse all ette valmistumas ja järgmisel juba 150 jala kõrgusel jõe kohal rannikuvaadet imetlemas. Lisaks standardsetele kerge nurga all toimuvatele laskumistele on võimalik laskuda ka täiesti vertikaalselt spetsiaalsetelt platvormidelt. Ettevaatusabinõusid tundutakse hästi jälgitavat. Zip-line'i teenust pakuvad mitmed ettevõtted ja need leiab peamiste kuurortlinnade lähedusest.

Montego lahe ääres asuvad nii „Zipline Adventure Tours“ (www.zipline-tours.com) kui „Chukka Caribbean Adventures“ (www.chukkacaribbean.com) ning viimasel on esindused ka Ocho Rioses ja Negrilis. Samadest ettevõtetest saad tellida ka ATV sõite ning ratsutamisreise väiksematesse paikadesse.

Kärestikusõit jõel (river rafting)

Vastupidiselt vahutavas vees kihutamisele on Jamaica jõerafting lõõgastav tegevus, mille algatajaks oli legendi kohaselt puhkamisvõimalusi otsiv Errol Flynn. Umbes kahe tunni jooksul viib paadimees bambuspaadiga sõidule kaunite jõgede peale. Vahepeal tehakse ujumis- ja söögipeatusi. Kärestikusõitu saab teha kolmel jõel: Martha Brae ja Great River, mis mõlemad asuvad Montego lahe lähedal, ning suurel Rio Grandel Port Antonio lähistel, mis on ka Jamaica kärestikusõidu koduks.

Umbes kahe tunni jooksul viib paadimees bambuspaadiga sõidule kaunite jõgede peale.

Siseveed

Jamaica jõed ja joad on imekaunid. Kõige kuulsama joa nimi on Dunns River Falls, mis kujutab endast ridamisi kärestikke ja kiviseid looduslikke basseine ning kus vesi langeb osade kaupa umbes 600 jalga ning jõuab lõpuks rannikule Ocho Riose lähedal. Tegu on väga atraktiivse vaatepildiga, mis alati meelitab ligi palju inimesi. Mine kohale varakult või päeva lõpus ning oota hetke, mil rahvahulgad on lahkunud. Ka teised joad on vaatamist väärt. Edelas asuv YS Falls on üks neist ning siin pakutakse muuhulgas ka zipline’i teenust. Samuti tasub külastada Reach Fallsi, mis asub Port Antonio lähistel idas.

Kingston

Kuigi Jamaica pealinn on suur ja halastamatu linn, on siin siiski mõned kohad, mida tasub külastada ning kuhu saab lihtsalt ka ekskursioone organiseerida. Devon House ehk Devoni maja (4) on väga atraktiivne kreooli häärber koos aedadega New Kingstonis. Lisaks majale asuvad siin oaasis ka mitmed restoranid ja poed, sealhulgas jäätist müüv „I-Scream“. Siin lähedal asub ka Bob Marley muuseum, mis asub muusiku kunagises kodus ja tema „Tuff Gongi“ salvestusstuudios. Näha saab kontsertide postreid, tema paljusid plaatinaplaate, Jamaica aumärki (Jamaican Order of Merit) ning mõningaid salvestusi Marleyst esinemas.

Devoni maja on väga atraktiivne kreooli häärber koos aedadega New Kingstonis - oaas keset linna.

Botaanikaaiad

Jamaica floora on ääretult eksootiline. Siit võib leida lilli, mis näevad välja nagu homaaride sõrad või paradiisilinnud. Kui purustad mõne tritruselise lehe, võid tunda selle puuvilja lõhna. Iga põõsas leiab kuskil omale rakenduse, olgu see siis meditsiinis, kodukaunistuses või muudes praktilistes kohtades.

Su hotelli aednik selgitab hea meelega, mida tema aiast leiab, kuid külastada võiks ka botaanikaaedu. Nii Ocho Rios, Shaw Parkis kui Coyaba Rover Gardensis on neid lausa kaks. Lisaks leiab mitmeid koloniaalajastu aedu, mida algupäraselt kasutati seemnevilja levitamiseks ja müügiks. Castleton, mis asub Wag Water maanteel Kingstonist põhjas, on tore koht külastamiseks ning kõrgel Blue Mountainsis asuvad Cinchona aiad, kus kunagi kasvatati hiniinipuid malaariavastaseks võitluseks. Mõnedes aedades võidakse küsida sissepääsutasu. Igasuguse aia külastamisel oleks hea võtta giid.


Erinevalt enamusest Kariibi mere saartest, mis impordivad suure osa oma müügiks vajalikke materjale mujalt, on Jamaica piisavalt suur ning jamaikalased piisavalt originaalse mõtlemisega, et toota tooteid, mida tasub just siit osta. Näiteks on kohalikud head kastete, vürtside ja seepide tegijad. Samuti leiab siit häid kunstnikke, puunikerdajaid ning teisi käsitöömeistreid.

Parim on ostlemiseks küsida soovitusi oma hotellist. Montego lahel asuvad käsitööturg ning mitmed kaubanduskeskused, sh. City Centre plaza ning linnas veidi väljas ka Half Moon, kust leiab valiku erinevaid poode, kohvikuid ja baare. Island Village'i ostukeskuses Ocho Rioses on palju häid poode ning reggae muusika muuseum nimega Reggae Xplosion.

Jamaical on kauplemine tavapärane. Mitteametlikes putkades seda lausa eeldatakse ning vääriti ei vaadata kauplemise peale ka turistidele mõeldud poodides.

Jaga
Kommentaarid