Miks minna

Ilma igasuguse kahtluseta on Istanbul – nagu ka London, New York või Pariis – maailma kõigi aegade suurimate ja võimsamate linnade seas. Linnal on suurepärane asukoht, mille poolest erineb ta ka kõikidest teistest maailma suurlinnadest, asudes korraga kahel kontinendil – siniselt lookleva kontinentidevahelise Bosporuse väina mõlemal kaldal, nii Euroopas kui Aasias.

Vanalinn oma idamaise kuplitest ja minarettidest linnasiluetiga ning kitsaste munakivitänavatega, mille ääres on omanäolised vanad puumajad, asetseb aheneval poolsaarel suunaga Aasiasse. Lõunasse jääb siniste vetega Marmara meri. Põhjakaares, üle Kuldsarve lahe vilguvad elava meelelahutuskvartali Beyoğlu peibutavad tuled.

Istanbul on energiline suurlinn, kus elab üle 15 miljoni inimese. Siin tegutseb väärtpaberibörs ja linnasiluett ärirajoonides teisel pool Beyoğlut meenutab üha enam Manhattanit. See on siiski iidne linn, mille rajasid kreeklased 7. sajandil eKr.

Neljandal sajandil pKr sai Istanbul kristliku Bütsantsi pealinnaks Konstantinoopoliks, mis hoidis islamisõdalasi mitmeid sajandeid Lääne-Euroopast eemal, enne kui 1453. aastal lõpuks Ottomani türklaste kätte langes. Meenutusi kahest suurvõimust võib näha igal pool vanalinnas, võimsast Bütsantsi Püha Tarkuse kirikust kuni Topkapi paleeni, uhketest Ottomani impeeriumi paviljonidest tänaseni säilinud vanade ehitiseni.

Nagu enamiku Euroopa pealinnade puhul, tekitavad siingi palavad kuud juuli ja august kohalikes soovi põgeneda maapiirkondadesse ja Egeuse/Vahemere kuurortidesse. Positiivne on asja juures see, et linnas jääb saginat vähemaks ning ühistransportki pole nii ülerahvastatud.

Õhtuses soojuses on mõnus mõnes trendikas katusebaaris kokteili nautida, Bosporuse-esises kalarestoranis einestada või Ottomani mošee varjus olevas siseaias rahulolevalt vesipiipu (nargilet) popsutada. Küll aga on miinuseks see, et paljud kontserdipaigad, klubid ja muud taolised kohad on suletud või toimub neis üritusi harva. September ja oktoober on peamiselt selgete, päikesepaisteliste päevadega kuud, ideaalne aeg selleks, et avastada linna parimal võimalikul viisil – jalgsi. On ka veel küllalt soe, et õues einestada, Bosporuse kruiis ette võtta või isegi ühelt ilusatest Printsi saartelt (Kızıl adalar) Marmara merre ujuma minna.

Kui te astute ükskõik millisel aastaajal praamile, mis viib teid Aasiasse ooperit kuulama, naudite viimaseid tänapäeva kunsti teoseid Istanbul Modernis, imetlete vapustavaid Bütsantsi mosaiike Chora Püha Päästja kirikus, teete kaupa luksusliku Türgi vaiba ostmisel sajandeid vanal basaaril või uudistate Sinise mošee peenelt plaaditud interjööri – nautige seda linnast osasaamise tunnet.

Millal minna

Istanbul on muutunud aastaringi külastatavaks populaarseks sihtkohaks. Plaanige oma külastus siiski hiliskevadesse või varasügisesse, et nautida sooje päikesepaistelisi päevi, mis on ideaalsed selleks, et linna jalgsi avastada. Kesksuvi on liiga leitsakuline, kuid see on ka hea aeg, et Bosporuse-esises kalarestoranis einestada või välikohvikus Türgi kohvi nautida. Alates detsembri keskpaigast kuni märtsi keskpaigani puhuvad Mustalt merelt külmad tuuled, mistõttu katab linna tihti udu ja mõnikord sajab isegi lumi maha. Selle hüvitavad aga perioodid, mil paistab päike, külastajaid on vähem ning hinnad on madalamad.

Sõit lennujaamast linna

Istanbulil on kaks rahvusvahelist lennujaama. Atatürki lennujaamast (www.ataturkairport.com), mis asub Euroopa-poolses osas, sõitke kergrongiga Zeytinburnusse ja sealt edasi trammiga, mis liigub Sultanahmeti juurde (Sinine mošee, Aya Sofya), sealt üle Kuldsarve lahe Galatasse/Beyoğlusse, ööelu ja meelelahutuse keskusesse.

Lennujaama peatuses on automaat, millest ostke 6 liiri eest kaks žetooni (Türgi liir – umbes 0,4 eurot). Kui te kavatsete ühistransporti rohkem kasutada, ostke Jetonmatiku automaadist İstanbulkarti pilet (vt osast „Kuidas liikuda?”), see maksab 10 liiri, laadige sellele ka krediiti.

Tavaliselt kestab sõit 40 minutit kuni üks tund. Teine võimalus on sõita Havataşi bussiga (10 liiri) lennujaama eest Aksaraysse, siis võtta takso Sultanahmeti juurde või jääda bussi peale ja sõita Tepebaşısse või Taksimi väljakule, et Galatasse/Beyoğlusse jõuda. Taksod küsivad sõidu eest umbes 40 liiri. Sabiha Gökçeni lennujaamast (www.sgairport.com), mis asub Aasia poolel, sõitke Havataşi bussiga (12 liiri) Taksimi, aega võtab see tublisti üle tunni. Teine ja odavam võimalus on osta Istanbulkart, istuda E10 bussi ning sõita Kadıköysse (3,5 liiri), siis Turyoli praamiga üle Bosporuse (2 liiri) Karaköysse või Eminönüsse. Taksoga minnes jääte vähemalt 80 liiri võrra vaesemaks.

Kruiisid

Kruiisilaevad silduvad linna südames Karaköys. Siit on vähem kui viie minuti jalutuskäigu kaugusel Galata silla põhjapoolne ots, kust loetud minutitega viib vanasse linnaossa Sultanahmeti tramm (3 liiri). Alternatiivina on hulgaliselt taksosid, mis maksavad umbes 12 liiri.

Rongid

Kuulus Orient Express, mis kunagi sõitis Pariisist Viini kaudu Istanbuli, on nüüd eraisiku juhitav ettevõtmine lõpp-peatusega Veneetsias. Tänapäeval saabuvad ainult kõige kindlameelsemad rongientusiastid Istanbuli rongiga. Vaata ülevaatlikku kodulehte www.seat61.com, kus leidub sellekohast teavet.

Kuidas liikuda?

Ühistransport: Kui te pole just kindlalt pähe võtnud linna äärepoolsemaid osi avastada (see ei kuulu tavalise turisti plaanidesse), on ühistranspordisüsteem ringiliikumiseks suurepärane, eriti tipptundidel. Vana Sultanahmeti linnaosa on lihtne jalgsi avastada (eeldusel, et teil on hea linnakaart).

Tänapäevased trammid sõidavad hommikul kella kuuest keskööni ning ühendavad Sultanahmeti Galata/Beyoğluga ja praamisadama Kabataşega, kust väljuvad paadid imeilusatele Printsi saartele. Kergrongid, mis sõidavad trammidega samal raudteel, on külastajatele vähem huvipakkuvad, välja arvatud Atatürki lennujaama sõitmisel.

Nostalgikutele on mõeldud 19. sajandi lõpus rajatud maa-alune köisraudtee, mis ühendab Karaköyd ja Beyoğlut, samuti punane endisaegne tramm, mis kolisedes Istiklal Caddesil sõidab. Lähirongid väljuvad Sirkeci rongijaamast ja sõidavad mööda Marmara mere rannikut iidse linnamüüri lõunapiirini.

Bussisüsteem on keerulisem (marsruudid ja hinnad on toodud veebilehel www.iett.gov.tr), kuid bussidega pääseb hästi mitmete vaatamisväärsuste juurde, nt Kariye muuseum; piletihinnad on samad kui trammi ja kergrongide puhul. Hea hinnaga kontinentidevaheline praamireis (vt www.sehirhatlari.com.tr) üle Bosporuse väina Aasia poolele Üsküdari või Kadıköysse maksab 6 liiri.

Kui kavatsete palju ühistransporti kasutada, ostke 10 liiri eest Istanbulkart (sõidupass), mida saab uuesti laadida eri punktides üle kogu linna. See säästab aega, sest te ei pea žetoonijärjekorras seisma, ning kehtib bussis, kergrongis, trammis, lähirongis, praamil ja köisraudteel. Istanbulkarti peamisi eeliseid on see, et sellega hoiab kokku raha (üks sõidukord maksab 2 liiri; žetoon aga 3 liiri) ja aega – Jetomatiku masina otsimine või selle sabas seismine kulutab palju aega. Samuti on see tagastatav. Kaarte saab nüüdsest osta Sabiha Gökçeni lennujaamast ning Atatürki lennujaama kergraudtee alguspeatusest.

Autorent: Kui te pole väga kogenud autojuht, siis ei ole soovitatav autot rentida, sest liiklusõnnetused on sagedased (autojuhid püüavad ummikutes kulunud aega korvata hullumeelsete kiirendustega), liiklusmärgistus on halb ja parkimine keeruline.

Kohalikud seadused ja tavad

Isikut tõendav dokument peab kogu aeg kaasas olema, seega kandke oma passi (või passi koopiat) alati kaasas.

Ärge mingil juhul tehke halvustavaid märkusi Türgi või selle rajaja Atatürki kohta.

Mošeesid külastades riietuge tagasihoidlikult, järgige sellesisulisi juhiseid, mis iga mošee ees välja on riputatud, vältige inimeste pildistamist palvuse ajal.

Paljud türklased tarbivad alkoholi ja mõnikord tundub, et Beyoğlu piirkond on sellele pühendunud. Sellest hoolimata vaadatakse purjusolemisele viltu ning see võib teile kaasa tuua sekeldusi politseiga.

Hea teada

Hädaabinumbrid: kiirabi 112, tuletõrje 110, politsei 155

Peamine turismiinfopunkt: tel 00 90 212 518 8754, www.goturkey.com, Divan Yolu 3, Sultanahmet

Valuuta: Türgi liir


Istanbuli reisijuht hõlmab meie eksperdi nõuandeid parimate vaatamisväärsuste ja tegevusvõimaluste kohta nii linna sees kui ka väljas, alates Sinise mošee külastamisest kuni Bosporuse kruiisini.

Kümme peamist vaatamisväärsust


Arheoloogiamuuseum

Tihtipeale tähelepanuta jäetav muuseumikompleks on linna üks parimaid aardeid. Uurige Istanbuli ajalugu näitusehaaval, imetlege hauakambrit, mille nikerdatud reljeefid kujutavad Aleksander Suurt lahingus, vaadake maailma vanimat rahulepingut Kadeshi ja nautige Ottomani ajastu kahhelplaatide võrratut kogu.

Aadress: Cankurtaran Mh, 34122.
Kontaktandmed: tel 00 90 212 520 7740.
Lahtiolekuajad: aprilli keskpaigast septembrini T–P 9.00–19.00, oktoobrist aprilli keskpaigani 9.00–17.00.
Pilet: 10 liiri.

Hagia Sophia
Hagia Sophia (Püha Tarkuse kirik) hiiglaslik kupliga kaetud 6. sajandist pärit basiilika oli eeskujuks lugematule arvule Ottomani ajastu mošeedele. See on üks olulisemaid ja aukartustäratavamaid religioosseid ehitisi maailmas. See säravate kuldmosaiikidega kaetud hoone on kõige silmapaistvaim Bütsantsi ehitis.

Aadress: Cankurtaran Mh, 34122.
Kontaktandmed: tel 00 90 212 528 4500.
Lahtiolekuajad: aprilli keskpaigast septembrini T–P 9.00–19.00, oktoobrist aprilli keskpaigani 9.00–16.30.
Pilet: 25 liiri.

Sinine mošee
Hagia Sophia vastas teisel pool imekaunist parki asuv mošee vastab iga läänlase ettekujutusele mošeest. See ehitati enam kui 1000 aastat pärast Haiga Sophiat. Väljast on see kaetud kuplite ja poolkuplitega, mida ümbritsevad kuus võrratut peenikest minaretti. Sisemus särab kuulsate siniste Iznike plaatide tõttu, millest ka mošee nimi.

Aadress: Alemdar Caddesi 22, Cankurataran Mh, 34122.
Lahtiolekuajad: iga päev, välja arvatud palvetamise ajal.
Pilet: annetused on teretulnud.

Fethiye Camii
Endine Theotokus Pammakristose kirik on nüüd mošee. Varasem küljekabel on nüüd vähekülastatud muuseum, milles on hoiul Kariye muuseumile (allpool) konkurentsi pakkuvad mosaiigid.

Aadress: Katip Musluhiddin Mh, 3408.
Kontaktandmed: tel 00 90 212 635 1273.
Lahtiolekuajad: N–T 9.00–16.30.
Pilet: 5 liiri.

Istanbul Modern
Selles endises laohoones saab nautida võrratuid vaateid üle laevadest pakatava Bosporuse ning parimaid rahvusvahelise ja kohaliku kunsti näiteid.

Aadress: Meclis-i Mebusan Caddesi, Liman Isletmeleri Sahasi 305, Antrepo nr 4 (buss või tramm, väljuda Tophanes).
Kontaktandmed: tel 00 90 212 334 7300, www.Istanbulmodern.org. Lahtiolekuajad: T–P 10.00–18.00, N 10.00–20.00.
Pilet: 14 liiri.

Kariye muuseum
Oma hubasel viisil on see ehitis – endine Chora Püha Päästja kirik – igati sama muljetavaldav nagu Hagia Sophia. See asub linnast väljas Bütsantsi-aegsete müüride kõrval ning uhkeldab vapustavate hilis-Bütsantsi mosaiikide ja freskode koguga.

Aadress: Avcıbey Mh, Kariye Türbesi Sokak 16, Edirnekapi.
Kontaktandmed: tel 00 90 212 631 9241.
Lahtiolekuajad: N–T 9.00–18.00.
Pilet: 15 liiri.

Theodosiuse müürid
Loogeldes oma 6,4 km Kuldsarve lahe vetest Marmara mereni, lõikab see võimas topeltmüür koos vallikraaviga üle poolsaare kaela, kuhu ehitati Konstantinoopol. See hoidis mitmeid sajandeid eemal ründavaid võõrvägesid.

Süleymaniye Camii
Taasavatuna pärast pikka restauratsiooni on Süleymaniye mošeekompleks Ottomani parima arhitekti Sinani meistriteos. Seda ei saa märkamata jätta.

Aadress: Mimar Sinan Caddesi.
Lahtiolekuajad: iga päev, välja arvatud palvetamise ajal.
Pilet: annetused on teretulnud.

Sokullu Mehmet Paşa mošee
Sinine mošee ja Süleymaniye tekitavad hämmeldust ning seegi tagasihoidliku suurusega Sinani kujundatud mošee pakub vaatamisrõõmu ja asub kõigest lühikese mäest alla kulgeva jalutuskäigu kaugusel Sinisest mošeest.

Aadress: Feyzullah Mh. Mimar Sinan Caddesi 4.
Lahtiolekuajad: iga päev, välja arvatud palvetamise ajal.
Pilet: annetused on teretulnud.

Topkapi palee
Võrratult eklektilise seeriana hoonetest, mis ümbritsevad kaunist õueaeda, oli palee võimsa Ottomani impeeriumi valitsusehoone ning kodu sultanitele, konkubiinidele, eunuhhidele ja orjadele. Seal on ka ohtrasti eksponaate, alates kuulsast Topkapi pistodast prohvet Muhamedi hambani.

Aadress: Cankurtaran Mh, 34122.
Kontaktandmed: tel 00 90 212 512 0480.
Lahtiolekuajad: aprilli keskpaigast septembrini K–E 9.00–19.00, oktoobrist aprilli keskpaigani 9.00–17.00.
Pilet: 25 liiri, haarem 15 liiri.

Ühepäevased ekskursioonid


Parim viis linna vaatamisväärsustega tutvumisest, ostlemisest ja ööelu saginast pääsemiseks on paadireis.

Bosporuse kruiis
Vaadake laevatekilt vasakule, et näha Euroopa rannikujoont, ning paremale, et näha Aasia mägesid, mis on puudega kaetud. Sõitke kahe ulatusliku kontinentidevahelise rippsilla alt läbi või jälgige veepinna kohal lendavate tormilindude lõputuna näivaid parvesid.
Nautige Türgi parimat tuhksuhkruga kaetud jogurtit, mille toovad pardale Kanlica rändkaupmehed, maitske odavat ja meeldivat kalarooga viimases peatuses Anadolu Kavagis, mis on võluv kaluriküla ja kus kõrgub Bütsantsi loss.
Şehirhatları (www.sehirhatları.com.tr) korraldab kruiise, mis väljuvad Eminönüs Galata sillast idas aasta ringi kell 10.35, maist septembrini kell 10.35 ja 13.35, alates 9. juunist 29. augustini sõidab ka lõunane laev. Ringreis maksab 25 liiri.
Kui ajaga on kitsas, proovige pooleteisetunnist kruiisi, mida korraldab Turyol (www.turyol.com) 12 liiri eest. Laevad lahkuvad igal täistunnil aasta ringi ning sõidavad teise rippsillani. Tee peal näete kõike Domabahçe paleest Ottomani kindluse Rumeli Hisarınini, lisaks kormoranide parvesid ja madalalt lendavate tormilindude eskadrone. Turyoli sadamasild asub Eminönüs olevast Galata sillast läänes.

Printsi saared
Oma õitseajal 19. sajandil olid Kabataşe praamiterminalist kõigest tunnise teekonna kaugusel asuvad Printsi saared rikaste linnaelanike suvine puhkepaik. Siin käisid puhkamas kreeklased või Armeenia kristlased. Nende sajandilõpuaegsed puust häärberid ja kirikud märgistavad saart üleni, eriti neist suurim, Büyük Ada.
Saared pakuvad siiani pelgupaika suurlinna eest ning Istanbuli elanikud tulevad siia hobukaarikutega sõitma (kõikidel saartel on autod keelatud), jalgrattaid laenutama, piknikut pidama või kalarooga nautima.
Şehirhatları (www.sehirhatlari.com.tr) praamid väljuvad Kabataşe terminalist, käivad suveajal sageli ja edasi-tagasipilet maksab 10 liiri. IDO (www.ido.com.tr) palju kiiremad Kabataşest lahkuvad katamaraanid küsivad edasi-tagasipileti eest 18 liiri. Nii praamid kui ka katamaraanid on tunduvalt odavamad Istanbulkartiga.

Tulge kohale vähemalt tund enne väljasõitu, et hankida piletid Bosporuse kruiisi jaoks ning vältida pikki järjekordi ja saada hea istekoht. Sama käib ka Printsi saarte kohta – eriti suvistel nädalavahetustel.

Jaga
Kommentaarid