Miks minna

Kuigi saar on kuulus oma maailma parimate ööklubide poolest, on siin ka ääretult kaunis rannajoon kümnete väikeste kaljuõõntega, mida avastada, rääkimata Vahemeremaade kõige stiilsematest hotellidest. Sügisel ja talvel külastades saate Ibiza päriselust palju rohkem aimu, eriti siis, kui kaevute ka saare kirjusse ajalukku.

Millal minna

Ehkki hooaeg saab hoo sisse mais ja vaibub oktoobris, on saared täies ilus varakevadel, mandlipuude õitsemise ajal.

Baleaari saared sobivad mitmesuguse raskusastmega aktiivseks puhkuseks igal ajal, välja arvatud kuumimatel kuudel juulis ja augustis. Kui olete taime- või linnuhuviline, siis on siin väga palju vaadata. Päikesepaistelised päevad pole siiski alati tagatud ja hilissügisel võib suure tõenäosusega kaela sadada vihmane aeg.

Kuidas kohale jõuda

Talvel on lende vähem ja tõenäoliselt peate lendama ümberistumisega Palmas, Madridis või Barcelonas.

Es Codolari lennujaam (tel 97 180 9000; www.aena.es) jääb Ibiza linnast 7,5 km edelasse.

Kuidas liikuda

Ibiza Bus (tel 97 134 0383; www.ibizabus.com) sõidab lennujaamast Ibiza linna, Sant Antonisse ja Santa Eulaliasse, niisamuti teistesse linnadesse ja küladesse kogu saarel.

Discobus (www.discobus.es) osutab teenuseid juunist septembrini ja sõidab terve öö jooksul eri ööklubide vahel.

Takso lennujaamast linna maksab umbes 14 eurot.

Baleaari saartel läheb kindlasti vaja autot, kui soovite sõita vaiksematesse randadesse või avastada niisama ümbrust. Autorendilepingul lugege ka väikeses kirjas osi, et olla kindel, kas teie kindlustus katab ka selle, kui väikestel katteta teedel sõites peaksid autole kriimud või mõlgid tekkima.

Lennujaamas on olemas oma filiaal autorendifirmadel Moto Luis (tel 97 134 0521; www.motoluis.com), Auriga Crown (tel 97 130 8854; www.aurigacrown.com), üleriigiline Atesa (tel 97 139 5393; www.atesa.es), Europcar (tel 97 139 5384; www.europcar.com), Avis (tel 97 180 9176; www.avis.es) ja Hertz (tel 97 180 9178; www.hertz.es).

Kohalikud seadused ja tavad

Tehke oma Euroopa ravikindlustuskaardist ja passist mõned koopiad, sest neid läheb igasuguse arstiabi korral vaja.

Seadusega on sätestatud, et oma passi peab alati kaasas kandma.Sageli on passi vaja näidata deebet- või krediitkaardiga makstes.

Autoga sõites peab teil autos olema kaks ohukolmnurka, kaks helkurvesti, tagavararehv ja esitulede varupirnid. Alla 12aastased lapsed tohivad esiistmel sõita vaid turvaistmega.

Võõrastega lauda jagada ei ole kombeks, isegi mitte kiirtoidukohtades. Lõunasöögiaeg on kl 14, õhtusöögiaeg algab kõige varem kell 21, tavaliselt kell 22. Enamikus baarides ei pahandata, kui soovite vaid WC-d (los servicios) kasutada.

Kuigi hispaanlastele meeldib alkoholi pruukida, on purjus ja taaruvad inimesed tänaval siiski harv nähtus.

On veidi odavam tarbida jooke või tapa’sid baaris kui restoranis, välilauas tuleb tavaliselt maksta iga tellitud asja eest 20 eurosenti rohkem.

Kohalikud jätavad tavaliselt väga vähe jootraha – jookide ja suupistete korral vaid mõnikümmend senti, üsna tihti aga ei jäeta midagi. 10protsendise jootraha jätmist peetakse lahkeks, 5protsendine on tavalisem – kui te just kuskil väga peenes kohas ei viibi, kus tulevad mängu rahvusvahelised reeglid.

Kui hotelli hinnas ei sisaldu hommikusöök, on palju odavam ja toredam minna baari – kui te just nälgimas pole, mispuhul on hommikusöök Rootsi lauas asja eest.
Tutvustamisel on kombeks suudelda mõlemale põsele, aga see ei kehti hotelliteenindajate jm puhul.

Turismiinfopunktid

Ibiza linn: Passeig de Vara de Rey 1, tel 97 130 1900; Casa de la Curia, Plaça de la Catedral, tel 97 139 9232
Ibiza sadam: Calle Antoni Riquer 2; tel 97 119 1951
Sant Antoni: Passeig de Ses Fonts; tel 97 134 3363
Santa Eulalia: Calle Mariano Riquer Wallis; tel 97 133 0728

Hea teada

Üle kogu Hispaania peab telefonikõne tegemisel kasutama suunakoodi. Baleaari saarte suunakood on 971 (saartelt helistades).
Kasulikud reisiinfo veebilehed: www.ibiza.travel, www.illesbalears.es, www.essentialibiza.com, www.ibiza-spotlight.com, www.guiaformentera.com
Hädaabinumber: 112
Valuuta: euro
Suunakood Eestist: 00 34



Ibiza vanalinn (Dalt Vila)

Ibiza linna vanima osa rajasid foiniiklased ning seda ümbritsevad endiselt 16. sajandil püstitatud müürid, mis kaitsesid linna Türgi piraatide eest. Tänapäevalgi ääristavad kitsaid munakivitänavaid nägusad keskaegsed villad. Ibiza katedraal asub linna kõrgeimas kohas kindluse lähedal. Ümber müüride jalutades tajute eriti hästi selle paiga strateegilist väärtust.

Formentera

Väikesele Formentera saarele, mis asub Ibizast mõne kilomeetri kaugusel lõunas, saab sõita paadiga. Kui La Savina sadamas maabute, tasub saare avastamiseks üürida ratas või motoroller. Võtke ette jalutuskäik merekaldal või veetke koguni terve päev mõnel Formentera suurepärastest randadest, kus nudism on täiesti tavaline, ent sugugi mitte kohustuslik. Siinsetest soolakutest on nüüdseks saanud looduskaitseala, mis pakub linnuvaatlejatele suurt huvi. Formenterale sõidavad regulaarliinid Ibiza linnast ning ka Santa Eulaliast, San Antoniost, Es Canarist ja Playa d’en Bossast. Osa praame sõidab Formenterale umbes tunni ajaga ning edasi-tagasipilet maksab 18 eurot. Kiirliiniga olete kohal 35 minutiga, selle edasi-tagasipileti eest küsitakse 42 eurot (www.trasmapi.com).

Sukeldumine

Ibiza rannikul on sukeldumiseks ideaalsed tingimused. Vesi on siin selge ja suviti on veetemperatuur kuni 26 °C. Las Salinase rahvuspargi alale jääv merepõhi kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse, kuna siin kasvab ökoloogiliselt oluline neptunirohi. Sukeldumiskeskusi leidub kogu saarel, nt Active Dive San Antonios (tel 97 134 1344, www.active-dive.com), San Migueli sukeldumiskeskus (tel 97 133 4539, www.divingcenter-sanmiguel.com) ja Subfari sukeldumiskeskus Portinatxis (3) (tel 97 133 7558, www.subfari.es).

Rattasõit

Ratta laenutamine on Ibiza ja Formentera avastamiseks suurepärane valik. Rattamarsruutide kaardi leiate turismiinfokeskusest, neid on võimalik alla laadida ka veebilehel www.ibiza.travel/en/cicloturismo.php. San Antoniost läheb näiteks üks lihtne rada üle põldude saare keskele San Rafaeli külla.

Ratta saate laenutada San Antonios asuvast ettevõttest Ibizasport. Nende veebilehelt leiate teabe kõigi eri raskusastmega radade kohta, samuti pakutakse giiditeenust. Jalgrattalaenutuse hind algab 15 eurost päevas, kaasa saate kiivri ja veepudeli (tel 97 134 8949, www.ibizasport.com).

Aguamari veepark

Playa d’en Bossas Space’i nimelise klubi kõrval asuv Aguamar ei pruugi olla just kõige moodsam veepark, ent väiksematele lastele meeldib siin kindlasti. Pargis on seitse eri järskusega liurada, lisaks basseinid ja mänguväljakud. Piknikualadel on lubatud süüa kaasavõetud toitu ning kui soovite vahepeal tunni või paar rannas puhata, saate sama piletiga pärast uuesti sisse.

Asukoht: Playa d’en Bossa, tel 97 139 6790.
Pilet: täiskasvanutele ja üle 12aastastele 17,50 eurot, alla 12aastastele 9 eurot.
Avatud maist oktoobrini 10.00–18.00.


Ibiza on hipilike turgude poolest kuulus, ent tänapäeval on vähe lootust leida tõeliselt hea hinnaga kaupa. San Carloses toimub laupäeviti Las Daliase turg. Laupäeva hommikuti on turg ka Ibiza linnast pisut eemal asuval Sant Jordi hipodroomil.

Ibiza linnas on esindatud mitu tuntumat kaupluseketti, nt Zara (aadressil Bartomeu de Rosselló 26), Mango (Santa Creu 26) ja Camper (Bisbe Cardona 1), leidub ka palju kõrgmoe kaupa müüvaid boutique’isid. Ibizal tihti kantavad õhulised valged tikanditega kaunistatud kleidid on Ad Libitumi toodang. Kauplus asub aadressil Bisbe Cardona 10.

Kraanivesi on siin kohutava maitsega, ent õnneks on toidupoodides müüdav pudelivesi väga odav. Peamiste kuurortide vahel sõidavad väikesed praamid, millega sõitmine on juba iseenesest lõbus kogemus.

Väiksemad poed on lõuna ajal vähemalt kolm tundi suletud, ent turistidest kubisevais piirkondades on mõned poed see-eest avatud keskööni.

Jaga
Kommentaarid