Miks minna

Minna tasub sellepärast, et Hongkong on korraga linnalik, maalähedane ja samas ka mereäärne linn. Sest see on koht, kus Hiina ja Suurbritannia kokku sulasid, luues ainulaadse paiga templite ja trammide ning feng shui ja moodsa finantspoliitikaga. Siin saab tõenäoliselt parimat toitu, mida eales sealkandis proovitud ning saadud kalorid on kohe võimalik ühes maailma turvalisimas linnas maha kõndida. Siin võib kogeda allasurutust või ülevoolavaid emotsioone, ent mitte kunagi igavust.

Millal minna

Tavaliselt on parim aeg Hongkongi külastada jahedamal, kuivemal ja päikesepaistelisemal perioodil oktoobrist jaanuarini, kui puhuvad põhjatuuled Hiina sisemaa poolt. Kahjuks tähendab see teinekord ka ränka õhusaastetaseme tõusu. Kui suudate niiskuse välja kannatada ja olete valmis kogema taifuuni, on parimaks külastamise ajaks juuli ja august, kui puhuvad edelatuuled. Siiski on ilma ennustamine sealkandis osutunud suhteliselt keeruliseks. 2012. aasta augustikuu oli viimase 20 aasta kõige kuivem ning sama aasta november oli alates 1885. aastast kõige vihmasem. Samuti oli hiljuti kõige külmem maikuu päev pärast aastat 1917.

Kuidas kohale jõuda

Hongkongis on suurepärane ühistranspordivõrk, mis saab alguse juba lennujaamast, Chek Lap Kokist. Arvestades asjaolu, et enamikul kohalikest pole isiklikku autot, on see täiesti loogiline. Lennujaama ekspressrong on kiire (viib 24 minutiga Hongkongi saarele) ja pilet maksab 100 Hongkongi dollarit (50 dollarit lapsele vanuses 3–11). Saadaval on ka rühmasoodustused. Rongid sõidavad linna sagedasti vahemikus 6.00–00.48. Enamik hotelle pakub tasuta süstikbussiteenust Airport Expressi jaamadest Kowloonis ning Hongkongi saarel.

Ka taksosid leidub piisavalt ning hind on taskukohane: sõidualustustasu on 20 Hongkongi dollarit. Takso tasub võtta, kui lennujaamast linna on suundumas vähemalt kolm inimest. Sõidu kestus on umbes 40 minutit ja hind 300 Hongkongi dollarit. Iga eseme eest pagasiruumis võtavad taksod lisaks 5 Hongkongi dollarit.

Airport Expressil on linnasisesed lennule registreerimise punktid Hongkongi ja Kowlooni jaamades. Registreeruda saate igal ajal vähemalt 90 minutit enne väljalendu. See on eriti mugav juhul, kui peate hotellist lahkuma keskpäeval, ent lend väljub alles õhtul. Lihtsalt minge jaama, andke oma pagas ära ning võtke pardakaart. Mõned lennufirmad lubavad registreeruda kuni 24 tundi enne väljalendu (mis on mugav, kui lend on varahommikul). Lisateavet saate registreerimispunktides.

Kruiisid

Praegu ehitatakse Kai Takisse (vana lennujaama asukoht) uut kruiisisadamat. Esimene kai plaanitakse avada juunis, teine järgmisel aastal. Vahepeal maabuvad kruiisilaevad kas Ocean Terminalis, mis asub Star Ferry kõrval Tsim Sha Tsuis, või Container Terminalsis New Territoriesil (Uus Territoorium). Viimasest väljuvad praegu kruiisifirmade süstikbussid.

Rongid

Hiina kaugliinirongid saabuvad Kowlooni Hung Homi jaama Shanghaist, Guangzhoust ja Pekingist. Hung Homi jaam on omakorda ühenduses MTRi (Hongkongi raudtee) kahe peamise liini (East ja West Rail) ning mitmete bussiliinidega.

Kuidas liikuda

Ühistransport: 1997. aastal võeti esimest korda maailmas just Hongkongis kasutusele kindlaksmääratud summaga ühistranspordikaardid. Octopuse kaart (kaheksa on Hiinas õnnenumber) on eriti vajalik, kui plaanite palju liikuda.

Kaarte saab osta lennujaamast ja igast MTRi jaamast. Vajalik on 50 Hongkongi dollari suurune tagatisraha. Kui viibite linnas vaid paar päeva, on mõistlikum osta turistidele mõeldud Octopusi kaart, millega saate kolme päeva jooksul piiramatult sõita ja lisaks veel ühe või kaks Airport Expressi sõitu (kaardi hind vastavalt kas 220 või 300 Hongkongi dollarit). Kaarte saab laadida metroojaamades ning 7-Eleveni ja Circle K kauplustes. Kaarti saab kasutada ka supermarketites, kohvikukettides ja kiirtoidukohtades maksmiseks.

Kõige tõhusam ühistranspordivahend on MTR. See on puhas (söögid-joogid pole lubatud), kiire, turvaline, seda on lihtne kasutada, seal on mobiililevi ja suvel ka konditsioneer. Peaaegu kõigis jaamades on vähemalt üks sularahaautomaat. Tualetid on olemas uuemates jaamades, enamikus aga mitte.

Bussivõrk on soodsam ja laiaulatuslikum kui MTR. Hongkongi saare peamine bussijaam asub keskuses (Central district) Exchange Square’i all.

Taksojuhtide jaoks tasub sõidu sihtpunkt hiina keeles üles kirjutada. See kehtib kõikjal Hongkongis, välja arvatud kõige turistirohkemates piirkondades. Inglise keelt räägitakse tunduvalt vähem kui kunagisest kolooniast eeldada võiks. Kandke alati kaasas oma hotelli kakskeelset visiitkaarti või oma peatuskoha hiinakeelset aadressi.

Praamid: Hongkongi ja mitmete läheduses asuvate saarte vahel peavad ühendust praamid. Kaid asuvad Hongkongi saare sadamapiirkonnas. Kaid nr 7 ja 8 on reserveeritud Star Ferry jaoks, mis käib tihedalt Hongkongi ja Kowloonis asuva Tsim Sha Tsui vahet.

See on üks kahest kõige meeldejäävamast ja soodsamast (tööpäeval on alumisel tekil sõidu hind 2 Hongkongi dollarit) reisist kogu linnas, kui mitte maailmas. Teine on ding ding ehk tramm, mis sõidab Hongkongi läänepoolelt Kennedy Townist idapoolele Shaukeiwani. Olenemata sõidu pikkusest on trammipileti hind 2,30 Honkongi dollarit (lastele 1,20).

Jalgsi: Hongkong on üllatavalt hea linn jalgsi avastamiseks. Paljud hooned on sildade ja kõnniteede kaudu ühendatud. Hongkongis asub ka maailma pikim kaetud eskalaator, mis asub välitingimustes. Tegelikult koosneb see mitmest eskalaatorist, mis ühendavad omavahel erinevaid tasandeid. Kella kuuest kümneni hommikul viib see tööleminejaid alla ning pärast seda sõidab kuni keskööni üles.

Linna ümbritsevatel saartel ja New Territoriesil on suurepärased tingimused matkamiseks. Ärge laske end petta Tsim Sha Tsui rahvahulkadest. Seal on täiesti võimalik leida subtroopilise loodusega sama rütm (ning sellesse eksida), nii et võtke kaasa piisavalt vett ja mobiiltelefon ning enne minekut visake pilk peale ka ilmateatele (www.hko.gov.hk).

Hongkongi ja Kowlooni ühendavad kolm Victoria sadama alt läbiminevat maanteetunnelit. Kui sõidate taksoga ühest otsast teise, lisanduvad hinnale ka tollimaks ning takso tagasisõidu tasu. Viimane jääb olenevalt tunnelist 10 ja 15 Hongkongi dollari vahele. Tagasisõidu tasu saab vältida, kui kasutate sadamatevahelisi taksosid. Ka taksod, mis enam ei tööta (märgil teade „Out of Service”), otsivad mõnikord reisijaid, kellega oma poolele tagasi sõita. Nemad tagasisõidu raha ei vaja. Selliseid variante leiab sagedamini hilisõhtul või umbes kella nelja ajal pärastlõunal, kui taksojuhtidel lõpeb vahetus. Käeviipega saab märku anda, et soovite minna sadama alt läbi.

The Telegraphi nõuanne pagasi kohta

Kui plaanite tagasireisil sõita Airport Expressiga, saate oma pagasi registreerida ja pardakaardi kätte nii Hongkongi kui ka Kowlooni jaamadest lennu päeval igal ajal hiljemalt 90 minutit enne oma lennu väljumist. Kuna enamikust hotellidest tuleb keskpäeval lahkuda, aga mitmed Euroopa lennud väljuvad alles hilja õhtul, ei pea te nõnda terve päeva oma asju kaasas tassima ega pärast neile hotelli järele minema. Mõned lennufirmad võimaldavad registreerumist 24 tundi enne lennu väljumist. See on mugav, kui teie lend on väga vara hommikul. Seda, millised firmad pakuvad päev varem lennule registreerimise võimalust, saab vaadata aadressilt www.mtr.com.

Kohalikud seadused ja tavad

Unustage 1970. aastate kung fu filmid. Kui teil pole plaanis Mongkoki lõbumajas kaklust alustada, siis ühegi kuritegeliku jõuguga te ei kohtu. Hongkong on seadusekuulelik koht, kus võib end tunda üllatavalt turvaliselt. Siin linnas on rahulikud bussijärjekorrad, alati abivalmis politseinikud, pargikoristajad, korralikku käitumist meeldetuletavad sildid ja piimajoogid kohalike kohvikute menüüdes. Lan Kwai Fongi ja Wanchai baaritänavatelt kaugemal kohtab purjus inimest harva. Kogu oma kärarikkuse ja 21. sajandi tänavakultuuri juures on see vägagi konservatiivne keskkond, kus hinnatakse tagasihoidlikkust, jumaldatakse lapsi (blonde lapsi paitatakse hea õnne nimel) ja väärtustatakse perekonda.

Ärge laske näomaskidel end ära ehmatada. Alates 2003. aasta SARSi levikust on linn muutunud hügieeniteadlikumaks. Haigena maski kandmine ei ole kohustuslik, aga seda peetakse viisakaks. Mõnes bussis on üleval nõuanded, kuidas käituda, kui teil on köha või muu tõbi kallal. Suuremates kaubanduskeskustes on käte steriliseerimise vahendid. Gripihooajal (veebruar/märts) tasub neid kasutada.

Isegi kui te ei tegele äriga, võite varem või hiljem siiski leida end olukorrast, kui keegi ulatab teile visiitkaardi. Võtke see vastu mõlema käega, lugege seda kohe ja hoidke hoolikalt. Samuti on makstes viisakas pangakaarti üle anda mõlema käega.

Avalikus kohas, sealhulgas randades ja parkides, on suitsetamine keelatud.

Viige ennast kurssi mõnede lihtsate reeglitega. Näiteks küsides teed, ärge käige peale inimesele, kes ilmselgelt inglise keelt ei oska. Samuti tasuks vältida kas-küsimusi, millele saab vastata eitavalt või jaatavalt, näiteks „Kas sadam jääb sinnapoole?”. Inimesed, kes soovivad teie au säästa, vastavad jah ka juhul, kui see pole õige.

Riiklikud pühad

Tasuks vaadata veebilehelt www.gov.hk/en/about/abouthk/holiday valitsuse koostatud nimekirja 2013. aasta riigipühade kohta, et vältida rahvamasse ühistranspordis ja praamidel.

Ilm

Hongkongi taifuunihooaeg kestab maist oktoobrini. Linnal on taifuunihoiatussüsteem, kus number 1 hoiatussignaal annab märku, et taifuun on Hongkongist 800 km kaugusel, number 3 signaal annab märku, et taifuun liigub Hongkongile lähemale, ning number 8 teatab, et taifuun möödub eeldatavasti Hongkongist väga lähedalt. Kui antakse signaal nr 8, suletakse kõik teenused ja avalikud asutused. Kohalikud tele- ja raadiojaamad hoiavad inimesi asjade käiguga kursis, et kõik saaksid koju liikuda enne, kui ühistranspordivõrk suletakse. Pärast seda, kui on antud number 1 signaal, saate taifuuni eeldatavat liikumisteed jälgida Hongkongi vaatluskeskuse veebilehel www.hko.gov.hk.

Vaatluskeskusel on ka vihmahoiatussüsteem, mille madalaim tase on merevaigukollane ja edasi läheb läbi punase järjest kõrgemaks kuni mustani. Suvekuudel võivad tugevad vihmahood põhjustada suuri üleujutusi ja maalihkeid. Kui antakse must hoiatus, tuleks jääda paigale, välja arvatud juhul, kui viibite kohas, kus teid võib ähvardada maalihe.

Aastaringne riietusnõu: Ükskõik millal te subtroopilist Hongkongi külastate, soojemad riided tuleks alati kaasa võtta. Talvel võib minna ootamatult jahedaks. Turistidele teeb tavaliselt nalja, kui Hongkongi vaatluskeskus annab 12 kraadi juures külma ilma hoiatuse, ent temperatuur võib kiiresti langeda ja jahe ilm muutuda käredaks külmaks. Hooned ei ole soojustatud, enamikus kohtades ei ole küttesüsteeme ning konditsioneerid bussides, praamides, restoranides ja poodides töötavad ilmast hoolimata edasi. Kui te plaanite matkama minna, võtke kindlasti ka kindad ja müts kaasa.

Aga suvel peaks meeles pidama, et hoolimata keskkonnakaitsjate nõudmistest on see linn endiselt pea kogu ulatuses konditsioneeritud ning kinodeski pakutakse pleede, et külalised augustis kopsupõletikku ei saaks. Väljas võib olla 36 kraadi sooja ja 95% niiskust, ent ruumis sees oleks hea kampsun selga panna.

Kui reisite vihmasel ajal, tasub kaasa võtta jalanõud, mis ei ole just teie lemmikud, sest tagasi koju te neid tõenäoliselt enam ei vii.

Hea teada

Hongkongi suunakood: 852.
Valuuta: Hongkongi dollar (mis alates 1983. aastast on fikseeritud kursiga USA dollari suhtes, 1 USA dollar on 7,8 Honkongi dollarit). Kirjutamise ajal oli üks Hongkongi dollar 0,1 eurot.
Hädaabi (kiirabi, politsei, tuletõrje): 999.
Hongkongi turismiinfokeskusesse saab helistada numbril +852 2508 1234, kuid lihtsam on vaadata kodulehte www.discoverhongkong.com.

Esmakülastajale

Tiputramm

Oma 552 meetriga pole Victoria mäetipp (Victoria Peak) kõige kõrgem mägi Hongkongis (selleks on Tai Mo Shan, 957m), kuid vähemalt korra meeldib külastajatele see enamus aega vaid üles minev köisraudteereis ette võtta. Ole valmis Hongkongi saarel asuvas Garden Roadi peatuses järjekorras seisma. (HK$40 edasi-tagasi pilet täiskasvanutele, HK$18 edasi-tagasi pilet lastele – siin saad kasutada ka oma Octopuse kaarti).

Reis on lühike, kuid üllatavalt järsk ning selge ilmaga on vaated imekaunid. Tipust leiad palju kohti, kus ostelda ja süüa, kuid jalutuskäigule minnes avastad, et inimmassid vähenevad üsna kiirelt. Kui reisid koos väikeste lastega, siis tasuks taksoga sõita lähedal asuvasse Victoria mäetipu aeda, mis on kaunis koht, kus tööpäevade pärastlõunatel liigub vahel väga vähe inimesi.

Aadress: Garden Roadi peatus, Hongkongi saar
Kontakt: 852 2522 0922, www.thepeak.com.hk
Piletid: HK$40 edasi-tagasi pilet täiskasvanutele, HK$18 edasi-tagasi pilet lastele. Siin saad kasutada oma Octopuse kaarti

Valgussümfoonia

Igal õhtul kell 20 toimub Hongkongi hoonetes mõlemal pool vett valgussümfoonia. Parim avalik koht selle 10-minutilise lasersõu vaatamiseks on Tsim Sha Tsui kallas.

Täheteemalise ekskursiooni nautimiseks sõitke Star Ferry laevaga ning seejärel kõndige Staaride avenüül, mis on Hongkongi vaste Hollywoodi Kuulsuste alleele. Kui te just Hiina filmide fännid pole, siis te neid näitlejaid ei tunne (kuigi poolel teel leiate Bruce Lee kuju). Siiski on tegu toreda sõuga. Esmaspäeviti, kolmapäeviti ja reedeti saab kuulsuste kohta kuulda ka ingliskeelseid lugusid.
Kõndides promenaadi lõppu, saate teemaga edasi minna väikeses Starbucksi kohvikus, mis on avatud kuni 23.30 õhtul (esmaspäev-neljapäev), kuni 00:30 reedeti ja laupäeviti ning kuni 23.00 pühapäeva õhtutel. Starbucksi globaalse keti kohvikutest on siinne vaade arvatavasti parim maailmas.

Aadress: Tsim Sha Tsui veeäärne promenaad
Kontakt: 852 2810 2770, www.tourism.gov.hk/symphony
Piletid: Tasuta sissepääs
Lahtioleku kellaajad: 20:00

Suur Buddha ja Po Lini klooster

Lantau saarel asuv Po Lini klooster oli enne maailma suurima istuva Buddha kuju avamist 1993. aastal vaikseks pelgupaigaks rahu otsijatele. Nüüd on tegu Hongkongi ühe peamise atraktsiooniga, mida täiendavad lähedal asuv Ngong Pingi köisraudtee ning "kultuuriteemaline" küla (st. mandrituristidele suunatud poed). Soovitatav on külastada seda tööpäevadel. Kohale jõudmiseks võite võtta näiteks laeva 6. kailt (Central Pier 6) Mui Wo peatusesse, mis kiirlaevaga võtab aega 40 minutit ning seejärel kloostrisse jõudmiseks astuda bussile nr 2.

Lantau on Hongkongi saarega võrreldes suurem, mägisem ja tunduvalt vähem rahvastatud, ning bussiaknast avanevad vaated meenutavad üllatuslikult pigem maa- kui linnakohti. Kui soovite laeva asemel köisraudteega minna (sõit kestab 25 minutit, kuid järjekorras seismine võib vahel võtta ligi tunni), siis sõitke MTR'iga Tung Chungi peatusesse, valige väljapääs B ning seejärel minge Ngong Ping 360 suunas. Kuna sõidu toimumine sõltub ilmast ning tihti on köisraudtee remondis, siis enne kohale minekut kontrollige, kas see ikka töötab.

Aadress: Ngong Ping, Lantau saar
Kontakt: 852 2985 5248, www.plm.org.uk, www.np360.com.hk
Piletid: Täiskasvanu HK$28.40, lastele vanuses 3-12 HK$14.20
Lahtioleku kellaajad: Suur Buddha (esmaspäevast pühapäevani 10.00 - 17.30), Po Lini klooster (esmaspäevast pühapäevani 8.00-18.00)

Ajaloomuuseum

Neile, kes soovivad saada Hongkongi ajaloost head ülevaadet, on see kohustuslik külastuspaik. Püsiekspositsioon nimega "" The Hong Kong Story" algab Hongkongi 400 miljoni aasta taguse Devoni aja kirjeldamisega ja lõpeb 1997. aasta üleandmisega. Tegu on äärmiselt hästi kokku pandud näitusega ja muuseum ise soovitab teil sellega tutvumiseks varuda vähemalt kaks, kuid veel parem kolm tundi. Isegi kui te seal nii palju aega ei veeda, saate ikkagi väärtusliku kogemuse ning hommikuseks ajaviitmiseks on see ideaalne koht.

Aadress: 100 Chatham Road South, Tsim Sha Tsui, Kowloon: minge Tsim Sha Tsui MTR'i peatusesse (väljapääs B2) ja sealt on muuseum 10 minuti jalutuskäigu kaugusel
Kontakt: 852 2724 9042, www.hk.history.museum
Piletid: HK$10, kolmapäeviti tasuta.
Lahtioleku kellaajad: Avatud 10.00-18.00; pühapäevadel ja riiklikel pühadel 10.00-19.00. Suletud teisipäeviti (v.a. riiklikel pühadel) ja Hiina uue aasta esimesel kahel päeval.

Hobuste võidusõit

Enamus inimesi käib vähemalt korra Hongkongi külastades hobuste võidusõite vaatamas, ükskõik kas kolmapäeva õhtul Happy Valleys Hongkongi saarel või nädalavahetusel Sha Tinis New Territories'e piirkonnas. Eriadministratiivregioon (The Special Administrative Region ehk SAR) on koht, kus on elanike kohta enim hobuste võidusõidu peale kihla vedajaid maailmas. Võidusõidu toimumise päeval on Hongkongi kuningliku džokiklubi kihlveokontorite ees pinevil silmil tabeleid uurimas väga palju rahvast, kellest peaaegu kõik on mehed.

Üks kahest rajast, Happy Valley, kus Hongkongi võidusõitudega alustati juba 1846, on erilisema atmosfääriga just õhtuti. Ka nimi aitab populaarsusele kaasa. Ärge kindlasti lihtsalt oma kohal istuge, vaid liituge rahvahulgaga ning tunnetage linna kirge.

Aadress: Sõitke MTR'iga peatusesse nimega Causeway Bay (väljapääs A) ning seejärel kõndige mööda Wong Nai Chung Roadi, kuigi veelgi parem variant on istuda trammile ja sõita otse võistlusrajale.

Kontakt: www.happvalleyracecourse.com
Piletid: Tavaline sissepääs HK$10, piletid HK$20
Lahtioleku kellaajad: Võiduajamiste hooajal toimuvad võistlused igal kolmapäeval kell 7.00-23.00

Shek O (nii vanadele kui noortele, kuna see meeldib ju igaühele)

Shek O on ajas muutumatuna püsinud küla Hongkongi saare idarannikul. Sõitke MTR'iga Shau Kei Wani peatusesse ning otsige viitade järgi üles bussijaam, kus hüpake bussi nr 9 peale (istuge ülemisele korrusele paremale poole). Selle 25 minutit kestva reisi jooksul nähtav rohelus ei jäta kedagi külmaks.
Rannas soovitavad naised teil kindlasti omale rannatool ning - vari rentida. Hinnad on erinevad ja sõltuvad teie kauplemisoskusest. Uudistage ka külas asuvat templit ning selle taga paiknevaid tänavaid, jalutage üles neemele ning hingake sisse mereõhku. Seejärel võiksite lõunatada või õhtust süüa Tai kuningliku perekonna ning Hongkongi viimase valitseja Chris Patteni portreede all lihtsas Hiina ja Tai mereandide restoranis, mis asub küla ringtee juures.

Aadress: - 303 Shek O küla
Kontakt: +852 2809 4426, nädalavahetustel on soovitatav laud kinni panna

Eakamatele seiklejatele

Lung Fu Shani matk

Lung Fu Shani park hõlmab maa-ala Pokfulamist Hongkongi saare lääneosani ning seda kuni tipuni välja. Igal hommikul peale koitu võib siit lehistelt jooksuradadelt leida linnulaulu saatel oma hommikuvõimlemist harrastavaid inimgruppe, kelledest mõned on üsna eakad. Samuti leiab siit kalatiike, kaunilt hooldatud maalappe ning kohti, kus kohalikud keedavad teed. Lisaks läbite Pinewood Battery, kus Hongkongi sõdurid küll üritasid jaapanlasi 1941. aasta detsembris eemale hoida, kuid kahjuks põrusid. Jalutuskäik tippu võtab umbes 45 minutit.

Aadress: Pokfulamist tipuni
Kontakt: 852 2311 3731, www.afcd.gov.hk

Chungkingi härrastemajad

Paljud Hongkongi elanikud pole ise kunagi sellele kurikuulsale aadressile tulnud, kuid kui soovite näha 21. sajandi kaubandusinstinkti pärinud elanikke, kes Hongkongi lõid, siis siin nad on: nigeerlased, nepaallased, hindud, pakistaanlased ja iga teise Aasia või Aafrika riigi esindajad, kes siin ostavad ja müüvad telefone, riideid, toitu (ning veidi vähemmärgatavalt ka seksi ja narkootikume) jmt.
Tegu on ühe laoga teise sees ning siin on huvitav ringi vaadata, eriti õhtusel ajal. Ülemistel korrustel asuvad linna odavaimad külalistemajad (ei soovita) ning mõned head India restoranid. Pöörase ja ebaglamuurse, kuid väga maitsva elamuse saamiseks minge logiseva liftiga üles Khyber Passi.

Aadress: 36-44 Nathan Road, täpselt Tsim Sha Tsui turismipiirkonna keskel
Kontakt: www.chungking-mansions.hk

Khyber Passi aadress: Blokk E, 7/F
Kontakt: +852 2721 2786, nädalavahetustel on soovitatav laud kinni panna, kuigi nende broneerimissüsteem on üsna lihtsakoeline.

Chi Lini nunnaklooster

Kui soovite võtta endale spirituaalset puhkust linnamelust, siis külastage Chi Lini nunnakloostrit ning selle kõrval olevat Nan Liani aeda Kowloonis. Budistlik nunnaklooster renoveeriti 1990. aastal Tangi dünastia arhitektuuri matkides, mis tähendab, et ehitusel pole kasutatud ühtegi naela ja kogu hoone osad on ühendatud üksteise külge kinnituva puiduga. Kombinatsioon nunnakloostrist ja elegantsest aiast koos lootuseid täis tiigi ning veevulinaga on äärmiselt lõõgastav. Siit leiate ka väga head taimetoitu pakkuva restorani, mis sobib nii lõuna- kui õhtusöögiks, kuid broneerige endale enne minekut laud.

Chi Lini nunnakloostri kontakt: www.chilin.org
Taimetoidurestorani aadress: Sõitke MTR'iga peatusesse nimega Diamond Hill, väljapääs C2 ning seejärel jälgige suunaviitasid
Kontakt: +852 3658 9388, broneerige laud ette.

Rannakaitse muuseum

Tegu on liialt vähe külastatava (kuna asub veidi põhimarsruutidest eemal), kuid siiski külastust väärt muuseumiga. Vanasti oli see kindlus, mis kaitses kitsast idapoolset ligipääsu Victoria sadamale. Siit avanevad vaated on fantastilised ning väljas asuv ajalooline rada tutvustab kaduvaid relvi ja Brennani torpeedo laskejaama. Muuseumi vanas reduudis asuv sisemine osa aga jutustab loo kohalikust merendusajaloost, sh Hongkongi langemisest 1941. aastal. Näha saab palju tulirelvi ja mundreid ning ka lapsed on siin oodatud külalised.

Shau Kei Wani MTR'i peatusest (väljapääs B2) on muuseum umbes 15 minuti jalutuskäigu kaugusel, kuid lihtsam on võtta kohalejõudmiseks takso (umbes HK$100 Centrali põhijaamast).

Aadress: 175 Tung Hei Road, Shau Kei Wan
Kontakt: 852 2569 1500, www.hk.coastaldefence.museum
Piletid: Pilet maksab HK$10, kolmapäeviti tasuta
Lahtioleku kellaajad: Avatud iga päev 10.00-17.00, v.a. neljapäeviti ja Hiina uue aasta esimesel kahel päeval.

Jaga
Kommentaarid