Miks minna

Minna tasub sellepärast, et oma silmaga näha, miks see linn nii palju elevust tekitab ja kummutada enda jaoks klišeesid, saades asjadest tegeliku pildi. Esiteks, Dubai ei sarnane Las Vegasega karvavõrdki. Siin ei ole hiiglaslikke neoontuledes silte, staarijäljendussaateid, šõutüdrukuid, kasiinodest rääkimata. Nimelt on siin hasartmängud lausa keelatud, seda isegi maailma suurimatel hobusevõistlustel - Dubai ülemaailmsetel ratsamängudel.

Pigem sarnaneb Dubai Shanghaiga – seda oma ebatavalise arhitektuuri, erakordse linnasilueti, moe- ja stiilitundlikkuse ning õitsva moodsa kunstimaastiku poolest. Vastupidi kuulujuttudele on Dubai rikkaliku kultuuriga paik, ehkki seda ei saa väga selgepiiriliselt eristada beduiini kultuuripärandist: selle jutuvestmise traditsioonidest, rahvaluulest, -lauludest ja -tantsudest, kasvõi jahikullikasvatusest.

Ehkki Dubais on palju futuristlikku ja hulgaliselt läänelikku meelelahutust – kiiskavad metroorongid, mis vuhisevad taeva all nagu ulmefilmist välja karanud futuristlikud masinad, uhked ostukeskused, siseruumidesse rajatud suusapark ja lugematul hulgal baare. Idamaist lusti leidub igal nurgal: lärmakatel turgudel kulla ja viirukite hinna üle tingides, kaameli seljas päikeseloojangut nautides, purjepaadil õdusas valguses aromaatset vesipiipu popsutades. Võib-olla need klišeed siiski eksisteerivad?

Millal minna

Dubais valitseb enamiku aastast kuumus ja palavus. Parim aeg külastuseks on novembrist märtsini, kui temperatuur on mõõdukam. Kõige sobivamaks peetakse jaanuari, ehkki viimaste aastate jaanuarikuud on olnud lauspilves ja vihmased.

Kui teie siiasõitmise põhjuseks on päike, meri ja liiv, on selleks ideaalne aeg kevad ja sügis, kui päeval saab päevitada ja pimeduse saabudes maha jahtuda konditsioneeritud restoranides, baarides ja ostukeskustes. Suveperioodi tuleks vältida, kui teie eelarve just väga piiratud pole – juunist septembrini on keskmine temperatuur tublisti üle 40 °C, samas läheb külastus sel ajal ka kõige vähem maksma.

Sõit lennujaamast linna

Dubai rahvusvahelisest lennujaamast (www.dubaiairport.com) on kõige lihtsam võtta takso, kui teie hotell just tasuta kohalesõidutamist pole pakkunud. Trügige saabuvate lendude uste juures olevast tervitajate massist läbi Dubai Taxi peatusesse (http://dtc.dubai.ae). See on ainuke taksoteenus, millel on ametlik luba lennujaama teenindada.

Peatuses ootab alati mõni takso, kõigis neis on taksomeetrid. Väiksema sõiduki alustustasu on 20, suuremal 25 dirhemit (20 Araabia Ühendemiraatide dirhemit on umbes 4 eurot) ning kilomeetritasu 1,60 dirhemit. Sõit Deirasse võib maksma minna kuni 35 dirhemit, Bur Dubaisse või Sheikh Zayedi teele 35–70 dirhemit ja Jumeirahisse 45–80 dirhemit. Hinnad varieeruvad ning sõltuvad kellaajast, marsruudist ja sellest, millises rannaosas teie hotell asub.

Muud võimalused on Dubai metroo ja Dubai lennujaamabussiga. Ehkki odavad, ei ole neid teenuseid eriti mugav kasutada, kui teil on palju asju kaasas või peatute nelja- või viietärnihotellis.

Dubai lennujaamabussi peatused asuvad kõikide terminalide juures ning konditsioneeriga bussid sõidavad elamurajoonidesse, nagu Al Mankhool, kus on palju keskklassi hotelle ja külaliskortereid. Bussid number 4, 11, 15, 33 ja 44 sõidavad 1. terminali juurde, 2. terminali juurde sõidab buss number 2.

Kui te peatute Deira linnaosas odavate hotellide piirkonnas, siis buss number 401 sõidab Unioni peatusesse, Baniyase tänavale, Al Sabkha bussijaama ja Deira bussijaama, number 402 aga sõidab läbi Deira keskuse Karamasse, Al Mankhooli ja Bur Dubaisse. Kuigi Dubai metroo on suurepärane vahend linnas liikumiseks, on see hetkel üsna kasutu, kui te just ostukeskuses ei ööbi (ärge naerge, Kempinski hotell asubki Ühendemiraatide ostukeskuses). Olukord peaks pärast uute metroojaamade valmimist paranema.

Dubai metroo punane liin sõidab lennujaama (ja tagasi). Liin kulgeb Dubai jõe alt viivast tunnelist läbi ning edasi mööda Sheikh Zayedi tänavat ning on väga soodne nende hotellide jaoks, mis sellel lõigul asuvad. Hinnad sõltuvad linnatsoonist ja piletid jagunevad tava- ja kõrgema klassi piletiteks. Tavakasutuseks mõeldud pilet ehk punane Nol-pilet maksab 4 dirhemit ja sellel on 2 dirhemi ulatuses krediiti. Sõit lennujaama 3. terminalist Burj Khalifa / Dubai ostukeskuseni maksab näiteks 4,50 dirhemit.

Mida te ka ei teeks ja ükskõik kui pikk on taksojärjekord, ärge nõustuge lennujaamas saabuvate lendude saalis teenusega, mida pakuvad tavariietes mehed, kes hüüavad „Takso? Takso?”. Selle asemel tehke kõigile teene ja teatage tüütutest illegaalidest abivalmile Dubai lennujaama personalile.

Kuidas liikuda

Ühistransport: valitsuse tee- ja transpordiamet (ööpäevaringne infotelefon 800 9090, www.rta.ae) vastutab Dubai ühistranspordi korralduse eest. Nende kodulehelt leiate allalaadimiseks marsruudid, sõiduplaanid ja hinnainfo. Vaid mõned aastad vana ülipuhas ja mugav Dubai metroo on parim valik, kui soovite minna sisseoste tegema ja liikuda erinevate ostukeskuste vahel, mille hulka kuuluvad nt Ühendemiraatide ostukeskus, Dubai ostukeskus, Bur Jumani ja kesklinna ostukeskus. Piletite hinnad jäävad vahemikku 1,80–5,80 dirhemit ühe sõidukorra eest olenevalt sellest, mitu tsooni te läbite. 14 dirhemi eest saate terve päeva Dubais ringi sõita.

Dubais sõidavad umbes 79 eri marsruudil ka tänapäevased konditsioneeriga bussid, kuid turistid kasutavad neid harva, jõukamad välismaalased veel harvem. Külastajatel on kõige mugavam kasutada bussi, mis sõidab mööda Jumeirahi rannateed; marsruut ja sõiduplaanid on üleval internetis (http://bus.rtaprojects.me/rta_bus_eng/plan.php). Bussi sisenetakse esiuksest, maksta tuleb bussijuhile (piletite hinnad alates 2 dirhemist). Naised peavad istuma bussi eesotsas naiste sektsioonis.

Meelelahutuslikud, külgedelt lahtised puupaadid abrad tiirutavad Dubai jõel iga päev hommikul kella viiest kuni keskööni (sõit kestab 5–7 minutit) ning ühendavad Deirat ja Bur Dubaid. Sõidutasu tuleb maksta paadikaptenile (1 dirhem). Paat alustab sõitu, kui kõik kohad on täitunud. Abra peatused on soodsates asukohtades Bur Dubai turu, Deira vana turu (vürtsituru), Al Sabkha ja Dubai vana turu läheduses. Õhtune sõit on lausa kohustuslik ettevõtmine, sest see on kogemus omaette.

Abrat on ka võimalik üürida ükskõik millisest peatusest, et korraldada romantiline sõit kuuvalguses sillerdaval jõel (1 tund 100 dirhemit).

Nol-kaarti saab kasutada kõigis ühistranspordivahendites, see on müügil metroojaamade piletikassades, automaatides ja RTA klienditeeninduskeskustes; külastajatele on sobivaim hõbedane Nol-kaart (hind 20 dirhemit, sealhulgas 14 dirhemi ulatuses krediiti).

Taksod: Dubai Taxi (tel 04 208 0808; http://dtc.dubai.ae) on kõige professionaalsem taksoteenus Dubais. Kõikides taksodes on arvestid. Taksopeatused asuvad kaubanduskeskuste juures, samuti saab takso peatada tänaval (tänaval peatatud takso alustustasu on 3 dirhemit; telefoni teel tellitud taksol 6 dirhemit – tellimine kl 6.00–22.00). Ajavahemikus 22.00–6.00 on alustustasu 3,50 dirhemit ning kilomeetritasu 1,60 dirhemit; minimaaltasu on 10 dirhemit. Kui teil on raskusi takso saamisega (see võib tipptundidel ja nädalavahetuse õhtutel küllaltki keeruline olla), suunduge lähima hotelli juurde, tavaliselt on seal taksod ootamas või saab uksehoidja takso kutsuda. Lühike taksosõit linnas maksab kõigest 20 dirhemi ringis, sõit ühest linna otsast teise kuni 80 dirhemit. Kui soovite sõita Sharjah’sse (Ash-Shāriqah) või riigi põhjaossa, küsitakse selle eest lisatasu 20 dirhemit.

Autorent: ärireisil olijad ja need, kes tahavad peale Dubai näha muidki Araabia Ühendemiraatide piirkondi, üürivad tavaliselt lennujaama juurest auto. Saabuvate lendude saalis on kümneid autorendilette, sh Europcar, Thrifty, Budget ja Avis, kuid parimaid pakkumisi leiate internetist, broneerides üüriauto enne reisi. Vajalik on rahvusvahelise juhiloa olemasolu.

Kui te pole kaootilise Lähis-Ida liiklusega varem kokku puutunud, võtke takso ja korraldage asjad nii, et saaksite üüriauto kätte oma hotelli juurest siis, kui olete linna iseloomust juba aimu saanud. Suurematel autoüürifirmadel on letid paljudes viietärnihotellides, lisaks kontorid üle kogu linna; mitmed neist firmadest pakuvad ka auto äratoomise ja -viimise teenust.

Pidage meeles, et Araabia Ühendemiraadid on üks suurema liiklussurmade arvuga riike kogu maailmas. Autojuhid on hoolimatud ja rikuvad sageli liiklusreegleid, mistõttu on liiklusõnnetusse sattumise oht suur. Dubai liiklus on kohati hirmuäratavalt tihe. Vältige autosõitu ajavahemikus 8.00–9.30 (kui tööle minnakse), 12.00–14.00 (lõunapaus), 16.00–18.30 (töölt tulemise aeg) ning neljapäeva ja reede õhtuti ka kella 20 ja 21 vahelist aega (kui inimesed välja lähevad).

Kui üürite auto, hoiduge sõitmisest liivatormi ajal kui nähtavus on halb ning vihma ajal, kui teed on sajuvete halva äravoolu tõttu ohtlikud. Olge ettevaatlikud: kiirteedel võib liikuda ka kaameleid. Kui kaamelid ja liivatormid kõrvale jätta, on automatk Dubaist kõrbesse ja oaasilinna Al Aini ütlemata vahva ettevõtmine.

Kohalikud seadused ja tavad

Kui peatute viie tärniga rannakuurordis, on lihtne unustada, et Dubai on islamistlik piirkond, mis järgib sharia seadustiku leebemat versiooni. Siiski toimivad korraga nii sharia kui ka tsiviilõiguse kohtud. Kui te rikute seadust, sõltub teie edasine saatus väärteo olemusest.

Islamiusk on oluline osa Ühendemiraatide igapäevaelust, seda isegi läänestunud Dubais. Emiraatide elanikud peavad kinni islami käitumiskoodeksist, mis järgib islami usu viit sammast (ei ole teisi jumalaid peale Allahi, palvetamine viis korda päevas, annetamine, paastumine, palverännak Mekasse vähemalt korra elu jooksul).

Kui soovite sulanduda ühiskonda ja kohalikega sõbruneda, ei tohiks te riietuda silmatorkavalt: naised peaksid kandma vähemalt põlveni ulatuvat seelikut ja pikkade varrukatega pluusi, riided ei tohiks olla liiga kitsad ega paljastavad; mehed peaksid kandma pikki pükse või teksaseid ja pikkade varrukatega pluusi. Kuigi välismaalased sageli ei järgi seda reeglit, on see emiraatide elanikele siiski ülimalt solvav ning vähendab väljavaateid kohalikega sõbruneda ja oma reisist paremat elamust saada.

Avalikus kohas ärge näidake vastassoo vastu üles kiindumust, eriti ramadaani ajal, kui selline käitumine on keelatud (lisaks on siis keelatud päevasel ajal avalikus kohas söömine ja joomine); ärge jagage hotellituba vastassoost isikuga, kellega te pole abielus; erandiks on lapsevanem või laps. Teid võidakse selle eest vangi panna.

Ärge käituge ebaviisakalt ega ropendage avalikult, kui keegi ehk järjekorras teist ette trügis, kui pahane te ka poleks! Taaskord, Dubais võib see väga tõsiste tagajärgedega lõppeda.

On seadusevastane avalikus kohas alkoholi tarbida või purjus olla; seega pärast klubis või pubis käiku võtke kohe takso ja naaske oma hotelli. Alkoholi müüakse hotellides, klubides ja baarides, väljaspool hotelli tegutsevatel restoranidel ei ole luba alkohoolseid jooke pakkuda.

Ärge kunagi kätelge emiraatide naisega, kui ta oma kätt just esimesena ei paku ja ärge pildistage naisi ilma loata.

Külla minnes võtke jalanõud ukse juures jalast, istudes ärge näidake oma jalataldu, vältige vasaku käega söömist.

Ärge pildistage šeiki paleesid, politseijaoskondi, sõjaväehooneid, sadamaid ega lennujaamasid.

Hea teada

Hädaabinumbrid: politsei 999, kiirabi 998/999, tuletõrje 997
Dubai turismibüroo (www.dubaitourism.ae) kioskid asuvad kõigis suuremates kaubanduskeskustes.
Valuuta: dirhem, lühendid Dh või AED (Araabia Ühendemiraatide dirhem)
Suunakood: Eestist helistades valige 00 971 (Araabia Ühendemiraatide suunakood), seejärel 4 (Dubai suunakood), lõpuks seitsmekohaline telefoninumber.
Viisa: tasuta 30päevase viisa saab vormistada saabumisel immigratsiooniletis, immigratsioonibüroos saab viisat 30 päeva pikendada. Pass peab kehtima veel vähemalt kuus kuud pärast riiki sisenemist.

Paljud külastajad tulevad Dubaisse ja veedavad suurema osa oma ajast kaubanduskeskustes. Kuigi Dubais on need ehk pisut uhkemad kui mujal, on kaubamaja ikkagi kõigest kaubamaja. Dubai külastuse teeb eriliseks aga võimalus sukelduda araabia kultuuri. Ja teha seda sealjuures stiilselt.

Dubai ülevalt vaadates

Dubaid ja tema hulljulgeid ettevõtmisi on kõige parem vaadata õhust. Aeglast lendu vesilennukiga piki tähelepanuväärset rannajoont pakub Seawings (www.seawings.ae), pisut närvekõditavama kogemuse saab aga helikopterist Heli Dubaiga (www.helidubai.com) või Alpha Toursiga (alphatoursdubai.com).

Õhuruumi vaatamisväärsuste hulka kuuluvad purjekujuline seitsmetärnihotell Burj Al Arab, sürreaalsed tehissaared The Palms ja The World, Sheikh Zayed Roadi pilvelõhkujad ja maailma kõrgeim tornhoone, pilvedeni kõrguv Burj Khalifa.

Lendude hinnad on erinevad, vaadake infot veebilehtedelt.

Dubai muuseum

Selles konditsioneeritud muuseumis, mis asub 1787. aastal ehitatud Al Fahidi kindluses, on teil võimalik kuumuse eest põgenedes ajas tagasi minna ja Dubai minevikuga tutvuda. Seda, et Dubai asustati juba pronksiajal, tõestavad toredad alabasteresemed, mis pärinevad aastatest 3000 eKr.

Siin saab näha ka esimest kirjalikku viidet unisele kalurikülale ja kaubasadamale. Selle on üles tähendanud aastal 1580 Veneetsia juveliir Gasparo Balbi, kes põikas siit läbi pärlite otsinguil. Usaldage mind, kui soovitan teil lihtsalt ringi uudistada ning elusuuruses dioraame ja kostümeeritud mannekeene imetleda.

Aadress: Al Fahidi Street, Bur Dubai.
Kontaktandmed: tel 00 97 14 353 1862, www.definitelydubai.com.
Lahtiolekuajad: L–N 8.30–20.30, R 14.30–20.30.
Pilet: 3 dirhemit täiskasvanutele, 1 dirhem lastele.

Bastakiya

Dubai vanimad hooned asuvad mõnusas Pärsia kvartalis Bastakiyas, mis jääb viieminutilise jalutuskäigu kaugusele Dubai muuseumist. Dubais on vähe vanaaegseid hooneid, kuna beduiinid olid rändrahvad, kelle elumajadeks olid kitsenahast telgid. Pärliotsijad ja kalamehed elasid aga Dubai jõe kaldal habrastes barasti’des (palmiokstega kaetud onnid).

Esimesena ehitasid päris maju Pärsia kaupmehed, kes tulid siia Lõuna-Iraanist Bastakist. Nemad püstitasid uhked majad kipsist, korallist ja liivast valmistatud barjeel’idega (tuuletornid, mis olid ühed esimesed konditsioneersüsteemid). Veel kümme aastat tagasi olid need kõik lagunemas, ent siis ulatas valitsus abikäe ning nüüd võib taastatud hoonetest leida kunstigaleriisid, kohvikuid ja pisikesi hotelle. Jahedamatel talvekuudel toimuvad kvartali kitsastel tänavatel turud.

Šeik Mohamedi kultuurilise mõistmise keskus

Elegantses vanas kahekordses sisehooviga residentsis asuv keskus (4) tutvustab islami ja emiraatide kultuuri nii külalistele kui ka kohalikele välismaalastele. Keskus korraldab jalgsiekskursioone Bastakiyas, araabia keele tunde ja ekskursioone Jumeirah’ mošeesse (sh pesemine ja palvused ning islamiteemaline küsimuste-vastuste seminar; L, P, T ja N kell 10.00). Kultuurihommikusöögil (E ja K kell 10.00) ja -lõunasöögil (P ja T kell 13.00) saab tutvuda emiraatide pidusöömaaja ja teiste traditsiooniliste kommetega.

Aadress: Bastakiya kvartal, Bur Dubai.
Kontaktandmed: tel 00 97 14 353 6666, www.cultures.ae.
Lahtiolekuajad: L–N 8.00–14.00.
Pilet: sissepääs on tasuta, ent erinevad tegevused tasulised, rohkem teavet leiate veebilehelt.

Bur Dubai tekstiiliturg ja Shindagha

Viieminutilise jalutuskäigu kaugusel Dubai muuseumist on mõnusalt tuuline Bur Dubai tekstiiliturg (5) ning kümneminutilise jalutuskäigu kaugusel piki kaldapealset asub Dubai vanim linnaosa ja iidse kaluriküla asukoht Shindagha.

Kuigi kaardi järgi tundub loogilisem tulla siia pärast Dubai muuseumi külastamist, siis põnevam on siin õhtul, kui on jahedam ja kohalikud tulevad tekstiiliturule kauplema. Kõndige veepiiril ning eriti talvel ja ramadaani ajal nautige selliseid üritusi nagu püssi viskamise võistlus ning traditsiooniliste laulude ja tantsude pidu, mis toimub Heritage and Diving Village’is.

Päevasel ajal on Shindaghas vaid turistid. Shindagha veepiir on mõnus koht ka vesipiibu või araabia mezze nautimiseks (näiteks Village’i kõrval asuvas KanZamanis), vaadeldes samal ajal jõel triivivaid hägusalt helendavaid purjekaid.

Heritage and Diving Village (tel 00 97 14 393 7139). Avatud L–N 8.30–22.00, R 15.30–22.00. Külastusajad ramadaani ajal: L–N 9.00–14.00 ja 20.30–00.00, R 8.30–00.00.

Deira turud

Kui Dubai muuseum, Bastakiya ja Shindagha on nähtud, oleks mõistlik hüpata väikesele puust paadikesele, mida nimetatakse abra’ks, ning külastada ka Deira-poolset kallast ja sealseid kaootilisi logisevate kaubalettidega turge, mis on Dubai tuntuks teinud.

Peatuge korraks, et imetleda arhitektuuri vürtsiturul, kus kahjuks küll enamik vürtsipoode on tänaseks asendunud suveniiri-, nipsasjakeste ja mänguasjaputkadega, ning seejärel suunduge kitsaid radu pidi kullaturu poole.

Seal imetlege juveelipoodide säravaid vaateaknaid. Kuld ei ole küll nii soodne kui varem, aga atmosfäär on endiselt täiuslik.

Avatud L–N 9.00–12.00 ja 17.00–22.00, R 17.00–22.00. Pidage meeles, et need lahtiolekuajad on ligikaudsed, nii et arvestage 30–60minutiliste nihetega erinevate poodide puhul. Ramadaani ajal on kauplused päeval kauem suletud ning avatakse pärast õhtust palvust ja jäetakse lahti kuni südaööni.

Al-Ahmadiya kool ja Heritage House’i muuseum

Kullaturust paariminutilise jalutuskäigu kaugusel on kaks pisikest, aga põnevat muuseumi, mis asuvad kahes kaunis omavahel sisehooviga ühendatud hoones. Al-Ahmadiya, ehitatud 1890. aastatel, oli Dubai esimene kool, kus asub nüüd haarav haridusteemaline muuseum.

Heritage House, samuti pärit 1890. aastatest, oli kunagi ühe pärlikaupmehe kauni sisehooviga residents. Nüüd on siin hulk ajastutruult dekoreeritud tube ja elusuuruses kostümeeritud mannekeene.

Kontaktandmed: tel 00 97 14 226 0286.
Lahtiolekuajad: L–N 8.30–20.30, R 14.00–20.30.
Pilet: tasuta.

Jumeirah

Jumeirah’ks nimetatakse madalate majadega jõukat eeslinna, mis laiub lagunevast Satwa piirkonnast kuni rannani. Jumeirah jaguneb tegelikult piirkondadeks nimedega Jumeirah 1, 2, 3, Umm Suqeim ja nii edasi, kuid külastajana ei pea te endale seda kõike meelde jätma.

Olenevalt liiklusoludest jõuab selle piirkonna läbida 20–40 minutiga, kas siis auto, takso või bussiga sõites. Ärge isegi mõelge jalutamisest, eriti suvel, kuna siis lõpetate kuumarabandusega haiglas.

Siin kandis leidub luksuslike aedadega madalaid villasid ja kõrgete müüride taga peituvaid tohutult suuri šeikide paleesid. Parim aeg Jumeirah’ külastamiseks on hommikul. Siis saate alustada Jumeirah’ mošee ekskursioonist (broneerige šeik Mohamedi kultuurilise mõistmise keskuse kaudu, info eespool) ja edasi randa suunduda. Teele jäävad ka pisikesed kaubamajad ning kohvikud ja restoranid.

Dubai rannad

Dubais on suurepärased rannad ning paljud külastajad jäävadki just seetõttu viietärnihotellidesse, millel on oma isiklik valge liivaga rand, kus saab rahulikult päevitustooli akvamariinsinise mere vahetusse lähedusse vedada.

Vesi on ka mõnus ja soe. Kui teie eelarve aga viietärnihotelli ei luba, siis minge juba mainitud Jumeirah’ mošee külastamise järel sama teed mööda edasi ja jõuate avalikku randa (tuntud ka kui Vene rand), kus saate oma varbad Araabia merre torgata. Siin on tavaliselt esindatud läbilõige kogu Dubai ühiskonnast ja lisaks bussitäite viisi Vene turiste. Bussiga saate Umm Suqeimi, kus asub mõnus avalik rand, mida armastavad kohalikud võõramaalased. Siin saate ujuda ja nautida kaunist vaadet Burj Al Arabile, mistõttu on see ka populaarne pildistamiskoht.

Madinat Jumeirah

Pärast Madinat Jumeirah’d (10) on oma uksed avanud ka hulk teisigi kaubanduskeskusi, alates ülikülluslikust Mall of the Emiratesist kuni monumentaalse Dubai kaubamajani, ent esimene on endiselt minu lemmik. Ilma kaubamajadele omase sagimiseta on kauni arhitektuuri abil suudetud taasluua müütiline vana Araabia linn, mis teeb sellest ühe mõnusa lihtsa ostukoha.

Siin on esindatud kvaliteetkaubamärgid, kõik riietest kuni vaipadeni ning tohutu hulk söögi- ja joogikohti alates kohvikutest kuni Maroko, Araabia, Aasia ja Itaalia restoranideni. Olemas on ka kärarikkad pubid ja peened baarid.

Ükskõik kuhu vaatate, ikka näete inimkäte loodud kanaleid ja veeteid, mis viivad Burj Al Arabi juurde. Siin on ka väga hea teater. Poed on avatud iga päev 10.00–22.00, restoranid ja baarid on avatud erinevatel aegadel, kõige lihtsam on iga ühe puhul eraldi välja uurida.

Burj Khalifa

Maailma kõrgeim hoone on tõepoolest omaette vaatepilt. Võimalik on külastada vaateplatvormi (tavaliselt kestab külastus 90 minutit, aga tegelikult võib seal viibida nii kaua, kui soovite), millelt avanevad hingematvad vaated Dubaile, või imetleda seda sätendavat torni hoopis Dubai kaubamaja terrassikohvikutest. Kõige parema vaate tornile saab aga selle vastas asuva Addressi hotelli katuselt peenest kokteilibaarist nimega Neos.

Helistage ja broneerige aknaalune laud, et saaksite nautida ka allpool toimuvat tantsivate purskkaevude etendust. See kõlab küll tobedalt, aga tegelikult on vaatamist väärt.

Helistage ja broneerige aknaalune laud, et saaksite nautida ka allpool toimuvat tantsivate purskkaevude etendust. See kõlab küll tobedalt, aga tegelikult on vaatamist väärt.

Aadress: Burj Khalifa, 1 Emaar Boulevard, Dubai kesklinn.
Kontaktandmed: tel 00 97 14 888 8888/8124, www.burjkhalifa.ae.
Lahtiolekuajad: P–K 9.00–00.00, N 8.30–00.00, R–L 4.30–00.00 (piletite müük lõpeb 45 minutit enne sulgemist).

Pilet: kindla kuupäeva ja kellaajaga sissepääsu pilet maksab 125 dirhemit täiskasvanutele ja 95 dirhemit lastele vanuses 4–12. Kohapeal müüdav pilet, millega saab kohe sisse minna, maksab 400 dirhemit täiskasvanutele ja lastele. Alla 3aastased lapsed saavad sisse tasuta.

Ühepäevased ekskursioonid

Põgenemine kõrbesse

Hoidke mõned dirhemid, et veeta öö või paar (või kolm, kui eelarve lubab) mõnes luksuslikus kõrbekuurordis, nagu Bab Al Shams või Al Maha Desert Resort, kus Araabia atmosfäär on täiesti võrreldamatu. Peatumine ühest neist kuurortidest tähendab, et pääsete populaarsetest, ent turistirohketest kõrbesafaritest ja saate kõrbekogemuse stiilselt.

Kõrbekogemuse all pean silma kõrbesõitu, kaamelisõitu, jahikullide etendust, araabiapärast pidusööki ja miks mitte ka kõhutantsijate etteastet. Keskkonnahoidlikus Al Mahas, mis on osa Dubai kõrbe kaitsepiirkonnast, on võimalik näha haruldast Araabia metsikut loodust.

Al Ain

Minge üüriautoga oaasilinna Al Aini ja veetke seal öö või paar. Dubaist tunduvalt maalähedasemas Al Ainis leidub kauneid kindluseid, rahulikke datlipalmi oaase, vanamoodne, ent huvitav arheoloogiamuuseum, tasemel loomaaed ja mitmeid väikseid turge. Sisuliselt on see täielik Dubai vastand ning paljude sõnul näeb just siin, millised Araabia Ühendemiraadid tegelikult on.

Ärge kõndige ringi keskpäeval, kui ka kohalikud hoiduvad kuumuse eest ning veedavad aega kodudes lõunatades ja puhates. Turud ja mitmed poed, mis ei asu kaubanduskeskustes, on keskpäevast kuni kella viieni suletud. Planeerige vaatamisväärsuste külastamine hommikusse, lõunasöök pärast keskpäeva ja pärastlõuna veetke basseini ääres. Välja minge jälle kella viie paiku.

Kandke kergeid puuvillaseid või linaseid rõivaid, et vältida palavust, kuid pidage siiski kinni kohalikest kommetest: naised peaksid kandma seelikuid, mis on vähemalt põlvedeni, ja küünarnukkideni ulatuvate varrukatega pluuse, mis ei paljasta dekolteed. Mehed peaks lühikesed püksid hotelli jätma ja pikad püksid jalga panema. Muidu paistavad nad kohalikele justkui alasti. Võtke ka kampsun, jakk või kardigan kaasa, sest restoranides ja kaubanduskeskustes võib konditsioneeride tõttu jahe olla.

Dubais / Araabia Ühendemiraatides on nädalavahetuse päevad reede ja laupäev. Enamikul inimestest on reede vaba päev (palvepäev), samas kui mõned inimesed töötavad laupäeval pool või terve päeva.

Lahtioleku „ajastamised” on alati teeninduste ustel/akendel kirjas. Supermarketid, nagu Carrefour ja Spinneys on avatud iga päev 8–22, ostukeskused aga 10–22. Väiksemad äärelinna ostukeskused, poed ja turuletid hakkavad sulgema alates kella 13st ja viimased lõpetavad kella 16-17 paiku ning reedeti ei alustata tööd enne kella 16-17 (see on palvepäev).

Jaga
Kommentaarid