Miks minna

Cannes – kas see on filmifestival, millega käib kaasas linn? Selle küsimuse üleskerkimises on omajagu põhjust, ent vastus pole sellele ühene.

Pealtnäha Cannes särab ja sillerdab hoolimata sellest, et on palju väiksem ja ka vähemtähtsam kui tema naaber Nice. Ent sädelev ja glamuurne on ka Cannes´i sisu. Kogu ulatuses.

Alates ajast, mil Briti aadelkond 1830. aastatel tollal veel väikest kaluriküla külastas, on see koht kujundanud end vaid tippude järgi. Viimastel aastatel on selle linna tõeliseks saavutuseks muutunud kahenädalase filmifestivali tekitatud sädemekese aastaringne ülevalhoidmine.

Muidugi on lisaks linnale imekaunid ka merelaht ja liivarannad. Ent need on Vahemere ümbruses siiski tavalised. Cannes’i teeb eriliseks just see särav glasuur, milles need serveeritakse. Tõde on selles, et Cannes’i ei külasta ainult filmistaarid, Vene miljardärid ja Araabia mogulid, vaid ka meiesuguseid lihtinimesi satub sinna tuhandeid. Linnal on suurepärane võime tekitada mulje, et kõik tema külastajad ongi rikkad ja ilusad, samas kui tegelikult ei pruugi see alati nii olla.

Nii hoitaksegi maailmatasemel hotellide käivet ilusti üleval ja ambitsioonikate poekeste oma ka. Ja nii ongi maailm endiselt Lõuna-Prantsusmaa väikelinnast lummuses.

Kuidas kohale jõuda?

Lennud: lihtsaim viis Cannes’i jõuda on Nice-Côte d'Azuri lennujaamast (tel 00 33 48 988 9828; www.nice.aeroport.fr), mis asub 27 km kaugusel rannikust.

Sõit lennujaamast linna

Azur Helico (tel 00 33 19 390 4070; www.azurhelico.com) pakub Cannes’i jõudmiseks helikopterilende, mis kestavad 7 minutit. Sõidu hind algab 400 eurost kolme kuni kuue inimese kohta, hinna sees on ka transport hotelli.

Takso eest tuleb maksta 67–72 eurot päeval ja 69–85 eurot õhtul kella seitsmest hommikul kella seitsmeni. Hinnad sõltuvad liiklusoludest ja sihtpunktist. Neljas inimene või pagas teevad arve pisut kopsakamaks. Broneerige telefonil 00 33 49 313 7878.

Kui eelistate rongi, sõitke lennujaamast 4 euro eest bussiga nr 99 Nice-Ville’i jaama ning sealt sõitke TER-rongiga edasi Cannes’i. Rongisõit on üsna lühike ning maksab olenevalt kellaajast umbes 6,60 eurot.

Bussi kasutamiseks minge lennujaama 1. või 2. terminalist otse 210 Expressile. Sellega jõuate Cannes’i umbes 50 minutiga ning kulutate 20 eurot ühele või 30 eurot kahele inimesele (Duo piletiga). Nii bussi- kui ka rongipileteid saab osta 1. või 2. terminali Bureau-du-Busist.

Eeldusel, et teil ei ole palju asju, on veel üks võimalus – mootorratas. Paar sellist transporti pakkuvat ettevõtet viivad teid Cannes’i umbes 80 euro eest (sellele lisandub 40% lisatasu ajavahemikul 20.00–8.00). Vaadake veebilehte www.easy-moov.fr või www.happy-traffic.com.

Kruiisid: Cannes’is on madal sadam. See tähendab, et kruiisilaevad jäävad ankrusse lahes ning reisijad tuuakse väiksemate alustega rannale. Sadamasse jõudes leiavad turistid end põhimõtteliselt kesklinnast. Festival Palace jääb vaevalt kiviviske kaugusele.

Kuidas liikuda

Jalgsi: Cannes on linn, kus elab veidi üle 70 000 inimese. Tegemist pole just metropoliga. Pea kõik, mida näha või teha, jääb asukohast olenemata jalutuskäigu kaugusele. Ning jääda ilma jalutuskäigust mööda Croisette’i oleks lihtsalt naeruväärne. Siiski pakub Cannes ja seda ümbritsev piirkond jalakäimisele ka mitmeid alternatiive.

Bussid: Bus-Azuri liinidel (www.busazur.com) on sõidu hind kõigest 1,50 eurot. Pileti saab osta bussijuhilt. Üks pilet annab teile õiguse sõita ja sealhulgas bussi vahetada 59 minuti jooksul. Sama piletit ei saa aga kasutada tagasisõiduks, isegi kui see jääb sellesama 59 minuti sisse. Ükskõik kuhu te ka ei suunduks, tagasitulekuks tuleb soetada uus pilet. Kui soovite sõita Cannes’ist välja, ostke Ticket Azur (maksab samuti 1,50 eurot ning seda müüb bussijuht).

Sellega saate reisida kogu Alpes-Maritimesi maakonnas. Tegemist on võiks öelda, et geniaalse süsteemiga. Ühe euro vahemikku jäävad nii peale Cannes’i ka Nice, Monaco, Antibes ja sisemaa. Kuid kindlasti tuleb pilet iga kord bussi sisenedes registreerida, muidu võib saada trahvi. Rohkem teavet Ticket Azuri süsteemi kohta saab veebilehelt www.lignesdazur.com või www.cg06.fr.

Jalgrattad: Cannes’i rannajoonel on rattaga sõita lihtne, mägisel sisemaal mitte nii väga. Kui kahel rattal liikumine meeldib, tutvuge Holiday Bikes’i pakkumistega (tel 00 33 497 0630 63; www.loca-bike.fr) aadressil 44 Boulevard Lorraine. Jalgrattaid saab laenutada alates 14 eurost päev, 50-kuubikulisi motorollereid alates 26 eurost päev.

Autorent: sellega ma ennast ei vaevaks. Kui te aga auto kasuks otsustate, siis Cannes’is tekib parkimisega tohutult tüli ja lõpuks läheb kogu see jamamine väga palju maksma. Samas annab auto liikumisvabaduse, mis on eriti tõhus juhul, kui viibite Cannes’is pikemalt ning soovite külastada ka sisemaad. Nii Nice’i lennujaamas kui ka Cannes’is on terve hulk autoüürifirmasid. Aadressilt www.travelsupermarket.com leiab (tavaliselt) konkurentsivõimelised pakkumised.

Kohalikud seadused ja tavad

Prantsuse seadus nõuab, et isikut tõendav dokument peab alati ühes olema, nii et kandke Cannes´is passi kaasas.

Autos peab olema kollane helkurvest. Seaduse järgi tuleb see selga panna, kui auto peaks katki minema ning on vaja tiheda liiklusega maantee ääres autost väljuda.

Kui teid kellelegi tutvustatakse, suruge alati kätt (nii meestel kui ka naistel). Põsele suudlemine tuleb alles hiljem (eriti meeste vahel), kui tutvus on juba kauem kestnud.

Tasub teada, et millegi pakkumisele (veiniklaasi täitmine, leib, väike kingitus) lihtsalt „merci” vastamine tähendab keeldumist, nagu „Tänan, ei”. See komme erineb täielikult inglise keelest, kus lihtsalt „Thank You” tähendab „Jah, tänan”. Nii et kui soovite veini või leiba juurde, ärge öelge „merci”. Öelge hoopis „Oui, s'il vous plait”.

Hea teada

Hädaabinumber: 112
Cannes’i turismiinfokeskus: (tel 00 33 49 299 8422, www.cannes.com või www.cannes-hotel-reservation.com), Palais des Festivals, La Croisette
Valuuta: euro
Suunakood: Eestist helistades valige ette 00 33.

Cannes´is endas on üllatavalt vähe teha. Seal pole ei elujõulisi galeriisid, väljapaistvaid ajaloomälestisi ega ka huvitavaid külastuskohti, kust leiaks jälgi kuulsate endiste elanike kohta.

Samas võib taoline üksluisus olla just positiivne, kuna linna külastajana saab teha täpselt seda, mida ise soovite: jalutada, ostelda või kasutada võimalust rannas täieõiguslikult puhata. Ja seda kõike enne, kui andute jookidele, toidule või muule, mis õhtul ees ootab. Siiski oleks tore, kui valiksite oma jalutuskäigule mingi suuna, näiteks midagi alljärgnevast.

Mida Cannes'is teha?

La Croisette
Tegu on imelise promenaadiga, mis käändub ümber lahe. Filmifestivali toimumise ajal võiks arvata, et just siin näeb mõnda suurt staari, kuigi tavaliselt on tegu lihtsalt neile sarnanevate inimestega. Muul ajal on tegu aga Cannes'i kõige iseloomulikuma paigaga. Siinses säras ning eksootilises roheluses tunduvad isegi inetumad inimesed ilusatena.

Mööda kõndimas võib näha ilusaid noori, kenasid peresid ning liialt päevitunud daame kammitud koertega, kes isegi juunis kannavad karusnahka (st. daamid, mitte koerad). Samuti kihutavad siin mööda jooksjad, rulluisutajad, karkudel klounid ning ehk isegi see muljetavaldav kutt, keda siin ükskord nägin. Nimelt läitis ta oma sigareti, pani selle suule, siis keelele, neelas selle alla ning puhus kõrvadest suitsu välja. Seejärel käis muidugi annetusteks müts rahva seas ringi.

Rand La Croisette’is
Palais des Festivals

Hoolimata punase vaiba aegsest kuulsusest iga-aastase filmide hindamise peakorterina, on Palais des Festivals oma arhitektuuri poolest justkui tuumaelektrijaam. On selge, et kes iganes selle kujundas, ei armastanud ta Cannes'i, rannikut, inimesi, ilu, elegantsi ning suure tõenäosusega ka filmistaare.

Hiljuti on selle ehitise igav kivine välisfassaad küll värvitud erkvalgeks ning uus värv on tõsiselt parandanud hoone välimust. Samuti on see valge sein palju paremaks taustaks smokingis ja õhtukleidis poseerivate staaride fotodele.

Kui neist juba rääkida, siis on hoone ühel küljel asuval kõnniteel sealsetesse värvilistesse tellistesse oma käejälje jätnud väga paljud tuntud filmitegijad. Ausalt öeldes on nüüdseks staaride allee (Allée des Stars) veidi mahajäetud ning tänav on täis suitsukonisid, kuid vaikselt asendatakse praeguseid käejälgi roostevabast terasest jäljenditega - järjekordne õige liigutus.

Grand Palace'i hotellid
Minu meelest on Palais’ lähiümbrus isegi glamuursem kui hotellid ise. Tehke üks jalutuskäik rannikul ning nautige vaadet, mis on ligi tõmmanud eliitseltskondi juba aastakümneid.

Palace'i hotellid ääristavad suursuguselt teist tänavapoolt. Esiteks "Majestic Hotel" ning selle taga "La Malmaison", mis on 19-sajandi eramõis, mis nüüd on avalikkusele lahti. Kolmandaks belle-époque'i "Carlton Hotel", siis modernsem "Palais Stéphanie" (praeguseks teatakse seda JW Marriotti nime all) sidudes endaga endise "Palais des Festivals" fassaadi, mis oli 40 aastat koduks Cannes'i filmifestivalile, kuid lammutati 1988.aastal, ning viimaseks art deco stiilis "Hotel Martinez".

Nende vahel asuvad aiad, omapärane laste mänguväljak ning mõned veesilmad, kuhu võid oma kaugjuhtimispuldiga laeva ujutava lapse (või abikaasa) kaotada.

Pointe de la Croisette
Kui jõuate "Hotel Martinez'" ette, siis olete oma põhijalutuskäigu läbinud. Siiski soovitaksin jätkata teekonda mööda rannikuäärt Port-Cantoni ning edasi Pointe de la Croisette'i neemeni. Siin asus kunagi väike rist (“une croisette”), mis kaitses merele teele asuvaid meremehi. Siit pärinevad ka neeme ja promenaadi nimed, kuigi risti siin enam pole. Selle asemel ilutseb nüüd kasiino. See oligi lühikokkuvõte Cannes'ist.

Le Suquet
Enne, kui selle avastasid suured, head ja räpaselt rikkad inimesed, oli Cannes väike kalapüügikülake Suquet' mäe ümber, mis kerkib üsna järsult sadamataguselt alalt. Kalamehed ning teised kalandusega seotud inimesed elasid siin looklevate tänavakeste ning järskude treppide käänulises labürindis rasket elu. Labürint on küll alles, kuid tänapäeval on selle vallutanud baarid, restoranid ja poed, mis müüvad peamiselt mittevajalikku kaupa.

Ärge aga kaevelge ega jumala eest öelge, et see on "turistilik". Esiteks oleme me kõik turistid. Teiseks, kui kalameestele oleks kunagi öeldud, et nad teeniksid palju kergemalt elatist postkaarte ja dekoratiivseid savinõusid tehes, siis oleks nad oma võrgud hetkega merre uputanud. Igal juhul on Le Suquet's jäänud alles omapärane atmosfäär.

Kui külastate seda hommikul või väga hilja õhtul, siis võite tunnetada koha olemust ning seda, kui lähedalt sealsete inimeste elud omavahel seotud olid. Alustage Rue St Antoine'iga ning seejärel uidake ringi nii, nagu jumal juhatab.

Musée de la Castre
Suquet´ mäe tipus asuv peen 11. sajandist pärit moodustis oli kunagi Lérinsi munkade peamine keskus (vt. allpool). Nüüdseks on sellest kujunenud meelelahutuslik eklektiliste kollektsioonide muuseum, kus saab näha esemeid arheoloogilistest leidudest kuni muusikainstrumentideni. Samuti on siin esmaklassiline rahvuskunsti kogu ning viielt kontinendilt pärinevaid järeletehtud esemeid. Muuseumi tasub külastada, eriti novembrist märtsini, mil iga kuu esimesel pühapäeval on sissepääs tasuta. Lisaks, kui teid 109 trepiastet ära ei kohuta, siis ootavad tornitipus lihtsalt suurepärased vaated.

Aadress: Place de la Castre
Kontakt: 00 33 493 38 55 26, www.cannes.com
Lahtioleku kellaajad: Septembrist juunini teisipäevast pühapäevani 10.00-13.00, 14.00-17.00 (kuni 18.00 aprillist juunini ja septembris). Juuli-august iga päev 10.00-19.00
Piletid: €6. Alla 25-aastastele €3. Tasuta kõikidele alla 18-aastastele külastajatele ning alla 26-aastastele tudengitele.

Ile Ste-Marguérite
Umbes 10-15 minutit Cannes'i rannikust eemal asuvad Iles de Lérins, mis on kaks armast saarekest, kus pole tuledesära, ning kus saate vabalt hingata: Ile Ste-Marguérite ja Ile St-Honorat. Praamid sõidavad saarele Quai Laubeufist, mis asub Cannes'i vana sadama lääneküljel. Kahjuks on sinna sõit liiga keerukas, et teha ringreis mõlemale saarele korraga. Kui soovite minna St Honorat'lt Ste Marguérite'ile või vastupidi, siis peate esiteks naasma Cannes'i ja siis reisi uuesti alustama.

Ile Ste-Marguérite, mille männi ja eukalüptiaroomid tõusevad teie ninna kohe peale praamilt maha astumist, on kahest saarest suurim. Esimene maabumispaik peaks olema saare Fort Royal (vt allpool).

Selle kõrval asuv Musée de la Mer pole minu meelest just kõige huvitavam paik. Kui olete aga merearheoloogia tõsine huviline, võite muidugi teisiti arvata.

Selle asemel eelistaksin ise metsas või saare kaljustel servadel ringi jalutada. Seda kõike on lihtne teha, kuna Ste-Marguérite on vaid veidi üle 3 kilomeetri pikk ning alla kilomeetri lai ning matkarajad on selgelt märgistatud. Seega on tegu pigem pargijalutuskäigu kui loodusmatkaga. Joovastavalt mõnusad paigad on aga pisikesed abajad, mis on ideaalsed pikniku pidamiseks.

Saarel on ka käputäis toidukohti, kuid minu meelest on nad veidi liiga kallid.

Riviera Lines (www.riviera-lines.com) ja Trans Côte d’Azur (www.trans-cote-azur.com) korraldavad regulaarseid liinireise Cannes'ist Ile Ste-Marguérite'ile. Edasi-tagasi piletid: täiskasvanu €12.50, lapsed vanuses 5-10 aastat €8, lapsed vanuses 11-14 aastat, üle 65-aastased ja tudengid €11.50. Kui broneerite piletid internetis ette, siis on hinnad veidi soodsamad.

Fort Royal
Nii nagu paljud teised Prantsusmaa rannikukindlused, polnud ka Ile Ste-Marguérite’il asuv Fort Royal (8) kaitse seisukohalt erilist väärtust, kuid see-eest oli tegu imetlusväärselt toimiva vanglaga ning muuhulgas hoiti siin maskiga meest (the Man In The Iron Mask). 1687. aastast alates piinati teda seal 10 aastat. Keegi pole veel tema isikut täiesti kindlaks teinud. Oli see Louis XIV abieluväline vend? Kõrgest soost võlgnik? Tumedanahalise teenija ning Louis XIV naise armuafäärist sündinud laps? Panuseid tehakse tänapäevani…

Ükskõik, milline on tõde, on maskiga mehe vangikong alles hoitud, samuti protestantidest pastorite omad, kes oma usu tõttu Prantsusmaa ususõdades vangistati. Igal juhul on tegu huvitavate väljapanekutega.

Kontakt: Fort Royal (00 33 493 38 55 26, www.cannes.com), Ile-Ste-Marguérite.
Lahtioleku kellaajad: Teisipäevast pühapäevani oktoobrist maini 10.30-13.15; 14.15-16.45 (aprillis ja mais kuni 17.45); juunist septembrini kell 10.00-17.45. Esmaspäeviti aastaringselt suletud.
Piletid: €6. Alla 25-aastastele €3 Tasuta kõikidele alla 18-aastastele külastajatele ning alla 26-aastastele tudengitele.

Ile St-Honorat
Teisele saarele Ile St-Honorat'le minnes peaks teadlikult hoidma tagasihoidlikumat joont, kuna see kuulub siiani tsistertslastest munkadele. Praegu elab saare kloostris 25 munka (vt. allpool). Kui olete siivsalt riides, lubatakse teid sisse, kuid proovige teha võimalikult vähe kära ning võimaluse korral ostke midagi kallihinnalist kloostri poest.

Keskajal oli neljandal sajandil St Honorat' poolt rajatud algupärane klooster ristirahva üks olulisemaid. Seda külastasid paavstid ja palverändurid ning mungad valitsesid praegusest Musée de la Castrest Cannes'i.

Samuti nägid nad kurja vaeva, et piraadid ja saratseenid lahest kaugemale ei jõuaks.

Ile St-Honorat´ saarel metsas ning rannikul kõndimine on sama mõnus kui Ste-Marguérite´il. Kindlasti pange tähele ka paljusid maastikku kaunistavaid kabeleid.

Praamid St Honorat'sse väljuvad Cannes'is asuvalt Planaria kailt (www.cannes-ilesdelerins.com). Edasi-tagasi piletid: €14 (£11.80) täiskasvanutele, €6.50 (£5.50) lastele vanuses 5-10; alla 5-aastased tasuta.

St-Honorat' klooster
Hästi kaitstud vana klooster on St-Honorat´ saare peamine vaatamisväärsus. See asub saare lõunatipus, kus kloostri varbad vett puudutavad. Kuigi see on üsna hooletusse jäetud, on tegu siiski jõulise atmosfääriga kohaga, kuhu sissepääs on tasuta.

Saare keskel asuv modernsem klooster on aga külastajatele suletud. Siiski võiks proovida kirikusse sisse piiluda ning sealses poes käia. Nii nagu mungad igal pool mujal, on ka St Honorat’ tsistertslased muu maailma eest peitu pugenud, et valmistada jumala tööna alkohoolseid jooke. Ning hiljuti on nad hakanud valmistama mõningaid väga häid (kuigi ka väga kalleid) veine saarel kasvatatud viinamarjadest. Poes ilutsevad hinnasildid pole mõeldud neile, kel raha puuga seljas kaasas pole.

Nooblimad neist leiab La Croisette´ilt.

Jaga
Kommentaarid