Miks minna

Kariibi mere piirkonna parimad hotellid ja restoranid asuvad Barbadose veetleval läänerannikul. Kuid tegelikult seisneb selle saare võlu palju enamas.

Rannad on meeldivad ja mitmekesised, läänerannikul on vesi tavaliselt vaikne nagu tiigis, ent lõunas on võimalik surfilaineid nautida. See on saar, kus üldplaanis kõik toimib. Kohalikud elanikud on mitmekülgsed, enesekindlad ja saavad kõigega hakkama.

Barbadosel on palju näha ja teha. Tasuks leida aega, et külastada metsikut lainetest räsitud idarannikut ja sisemaal suhkruroo väljadele peidetud istandusi. Kariibi standardite järgi on saarel üsna ohutu. Kui mõnes teises Kariibi mere piirkonna riigis käivad puhkajad hotellist väljas ainult organiseeritud ekskursioonidel, siis Barbadosel võiks, ja peaks, ringi vaatama iseseisvalt.

Millal minna

Ilma poolest on parim külastusperiood jaanuarist aprillini, sest siis on kõige kuivem ja tavaliselt ka paar kraadi jahedam kui muul ajal. Piirkonna ametlik orkaanihooaeg kestab juunist novembrini, kõige suuremad tormid on augustist oktoobrini. Siiski jääb Barbados tänu oma idapoolsele asukohale Kariibi meres enamasti otsestest löökidest kõrvale. Kui reisite suve lõpus või sügisel, on halva ilma kätte sattumise oht suurem ning valmis tuleks olla vähemalt mõningaseks vihmaks.

Hinna poolest on talv kahjuks halvim aeg, sest detsembri keskpaigast kuni aprillini on hotellide ja villade hinnad tunduvalt kõrgemad kui muul ajal (eriti jõulude, aastavahetuse ja lihavõtete ajal, mil sageli lisatakse hinda juurde).

Arvestades ilma ja hinda, on mai parim aeg reisimiseks. Majutuse hinnad on siis palju madalamad kui jaanuarist aprillini, kuid ilm on peaaegu sama hea kui eelnevatel kuudel. Kui mais minna ei õnnestu, tasuks panustada detsembri peale.

Kuidas kohale jõuda

Lennud saabuvad Barbadose Grantley Adamsi rahvusvahelisesse lennujaama. Sõit lennujaamast lõunarannikule kestab 15–30 minutit ja läänerannikule 40–60 minutit. Taksosõit Holetowni maksab 58 Barbadose dollarit, Speightstowni 73 dollarit ja St Lawrence Gapi 31 dollarit.

Valmisreis, mis hõlmab hotellibroneeringut ja lendu, tuleb sageli odavam kui hotelli ja lennu eraldi broneerimine.

Mõned reisikorraldajad kasutavad teinekord ka oma tutvusi, et saada parem tuba ja/või tasuta lisateenus, nt spaahooldus vms.

Kuidas liikuda

Autorent: oma autoga ringisõitmine on parim lahendus, isegi kui teete seda vaid paar päeva. Barbadosel on kümneid vaatamisväärsusi ning palju restorane, mida külastada. Eksimine on Barbadosel üsna igapäevane, sest seal on üks maailma tihedamaid teedevõrgustikke ning teemärgistus ja viidad on olemas suhteliselt ebaühtlaselt. Üldiselt on aga teed heas seisukorras ja neil sõidetakse britilikult vasakul.

Kui soovite kasutada kohalikku ettevõtet, siis näiteks Drive Barbados (tel 001 246 426 3944; www.drivebarbados.com) pakub head teenindust ja konkurentsivõimelisi hindu. Autoüürifirmade kaudu saab kohaliku sõiduloa, mis maksab 10 Barbadose dollarit. Tasub meeles pidada, et üüriautod paistavad teiste seast silma oma H-numbrimärkidega, mis muudavad need varaste jaoks kergesti märgatavaks.

Bussid: need on üsna levinud. Kui kavatsete piirduda lõuna- ja läänerannikuga, võib ringiliikumisel bussidele loota. Sinised riiklikud bussid peatuvad ainult ametlikes peatustes, mis on tähistatud kui „To City” või „Out of City”, vt sõiduplaane veebilehelt www.transportboard.com.

Valged lilla triibu ja ZR-numbrimärgiga minibussid on eramarsruuttaksod. Tavaliselt peatuvad need kõikjal, kus vaja (kuigi ei tohiks). Need võivad olla väga rahvast täis, seal võib mängida vali muusika (kuigi ei tohiks) ja need võivad kihutada. Lühidalt öeldes - kohalikud näevad ZR-busse pigem seadustele vilistavate huligaanidena. On olemas ka väiksed kollased erabussid. Kõikide busside piletihind on 2 Barbadose dollarit.

Taksod: taksomeetreid pole. Hinnad on reguleeritud, kuid sõidu hind tasuks kokku leppida enne sõidu algust.

Ins & Outs on tasuta jagatav läikiv ajakiri, mille võib leida enamikust hotellidest. Selles on hea sõidukaart, millel on tähistatud kõik hotellid, restoranid, vaatamisväärsused ja rannad.

Tipptundidel ehk tööpäevade hommikul kella seitsmest üheksani ja neljast kuueni pärastlõunal on liiklus Bridgetownis ja selle ümbruses ning lõunaranniku peamistel teedel tihtipeale kohutav.

Kohalikud seadused ja tavad

Sagedusel 92,9 FM edastab Voice of Barbados uudiseid ja telefonikõnesid kuulajatelt.

Kuigi Barbados on üks ohutumaid Kariibi mere saari, tuleks siiski olla ettevaatlik kõrvalises rannas ning pimedas ei tasuks rannas või valgustamata tänavatel liikuda.

Kraanivett võib juua.

Topless-päevitamine on Barbadosel seadusega keelatud.

Hea teada

Valuuta: enamik hindu saarel on Barbadose dollarites, välja arvatud hotellide hinnad. Siiski on tavaliselt võimalik maksta ka USA dollarites, ent tagasi antakse Barbadose dollareid. Vahetuskurss on 1,98 Barbadose dollarit 1 USA dollari vastu (2,68 BBD = 1 EUR). Kõikjal leiduvad sularahaautomaadid väljastavad Barbadose dollareid.

Turismiinfo: Barbadose turismiameti koduleht www.visitbarbados.org

Hädaabinumbrid: politsei – 211; tuletõrje – 311; kiirabi – 511

Kui soovid korraks rannast või basseini äärest eemalduda, siis Barbadosel ei tule oma arvukate istanduste, imeliste aedade ning heade muuseumitega kunagi puudust kohtadest, kuhu minna. Järgnevalt on välja toodud valik parimatest vaatamisväärsustest.

St Nicholas Abbey

Tegu on James I aegse istandushoonega, kus on talvel töötav auruveski ning rummivabrik, mille toodangut on võimalik maitsta ja ka kaasa osta. Kindlasti vaata ära ka kodukootud film Barbadose elust 1930ndatel, millele loetakse peale äärmiselt naljakaid kommentaare.

Aadress: Cherry Tree Hill, St Peter.
Kontakt: 246 422 8725; www.stnicholasabbey.com
Lahtioleku kellaajad: Pühapäevast reedeni kell 10-15.30.
Piletid: BDS$35, lastele vanuses 6-12 BDS$20, alla 6-aastastele lastele tasuta.

Arlingtoni majamuuseum

Tõsiselt loominguline muuseum, mis asub 18. sajandi majas ning kogub kohalike inimeste videosid, et anda korralik ülevaade tänapäeva Speightstownist. Samuti on muuseumis interaktiivsed ekraanid ja mängud, mis taaselustavad sadama kunagise hiilguse. Speightstowni kutsuti kunagi väikeseks Bristoliks selle tihedate kaubandussuhete tõttu Inglismaal asuva Bristoliga.

Aadress: Queen Street, Speightstown, St Peter.
Kontakt: 246 422 4064
Lahtioleku kellaajad: Esmaspäevast reedeni kell 9-17, laupäeviti 9-15.
Piletid: BDS$25, lastele vanuses 5-11 poole hinnaga, alla 5-aastastele tasuta.

Harrisoni koobas

Trammid viivad külastajad ülisuurtesse maa-alustesse koobastesse, kus saab näha stalaktiite, stalagmiite, väikeseid jõgesid, järvi ja jugasid. Muljetavaldavad tunniajased tuurid kulgevad siiski üsna rahulikult.

Aadress: Welchman Hall, St Thomas.
Kontakt: 246 417 3700; www.harrisonscave.com
Lahtioleku kellaajad: Trammituurid väljuvad iga päev kell 8.45-15.45.
Piletid: BDS$60, lapsed vanuses 3-12 poole hinnaga.

Welchman Halli org

Kui usud, et Barbadose saare sisemuses on vaid maalilised künkad täis suhkruroogu, siis mõtle järele. Seda uhteorgu täidab troopiline mets täis silmapaistvaid palme, kiirelt kasvavaid bambuseid ning mahagoni-, ahvileiva- ja sandlipuid. Kergelt kõnnitav rada läheb läbi oru ning külastajatele antakse kaasa raamat, millega taimi ära tunda.

Aadress: Welchman Hall, St Thomas.
Kontakt: 246 438 6671; www.welchmanhallgullybarbados.com
Lahtioleku kellaajad: iga päev kell 9-16.30
Piletid: BDS$20, lastele vanuses 5-12 poole hinnaga, alla 5-aastastele tasuta.

Andromeda Botaanikaaiad

Neist imekaunitest aedadest on olemas kena vaade idarannikule. Kokku on pandud kaks iseseisvalt käimiseks mõeldud rada. Irise rajal on taimede mõttes rohkem vaadata, kuid Johni rada läheb mööda aia suurimast vaatamisväärsusest - tohutust habemega viigipuust, mis on oma õhujuured ajanud sõna otseses mõttes igale poole. Kui oled kohal veidi enne või pärast sulgemist, võid näha ka rohelisi ahvipärdikuid.

Aadress: Bathsheba, St Joseph.
Kontakt: 246 433 9384; http://trust.funbarbados.com
Lahtioleku kellaajad: Iga päev kell 9-16.30.
Piletid: BDS$25 (£8), lastele vanuses 5-12 poole hinnaga, alla 5-aastastele tasuta.

Barbadose Concorde'i elamus

Angaar, kus hoitakse lennukit Concorde G-BOAE, asub vaid 3-minutilise jalutuskäigu kaugusel lennujaama check-in laudadest. Näituse tähtsamaks osaks on ülehelikiirusel lendava lennumasina külastus ning sütitav ja informatiivne heli- ja valgusshow, mida näidatakse lennuki külje peal. Kui sul on enne lendu tunnike aega, siis on see palju lõbusam ajaveetmisviis kui poodides uitamine.

Aadress: Grantley Adamsi rahvusvaheline lennujaam
Kontakt: 246 420 7738; www.barbadosconcorde.com
Lahtioleku kellaajad: Teisipäevast laupäevani 9-17.
Piletid: BDS$40 (£13), lastele vanuses 2-12 BDS$25 (£8).

George Washingtoni maja

Maja, kus 1751. aastal elas Ameerika esimene president koos oma poolvennaga on hoolikalt taastatud, kuigi ükski mööbliese pole seal originaal. Ülemisel korrusel on mõtlemapanev muuseum, mis ei ilusta Washingtoni suhtumist orjadesse, kreolisatsiooni (Euroopa ja Aafrika päritolu inimeste omavaheline segamine) ega istandusmajandusse, samuti mitte seda, kuidas tema lühike Barbadosel veedetud aeg mehe vaateid mõjutada võisid. George Washingtoni maja asub Barbadose ajaloolises Garrisoni piirkonnas. Selle piirkonna all on ulatuslik maa-aluste tunnelite süsteem ning ühte osa maja lähedalt jooksvast tunnelist on võimalik majas asuvast vaatetoast video vahendusel näha. Plaanide kohaselt peaks külastajatel 2013. aastal olema võimalus läbi tunneli kõndida.

Aadress: Bush Hill, The Garrison, St Michael
Kontakt: 246 228 5461; www.georgewashingtonbarbados.org
Lahtioleku kellaajad: Esmaspäevast reedeni 9-16.30.
Piletid: BDS$20 (£6.50), lastele vanuses 5-12 BDS$5 (£1.60), alla 5-aastastele tasuta.

Lõunaranniku laudtee

Lai puidust tee jookseb siksakiliselt mööda rannikut Accra ranna (mida kutsutakse ka Rockley rannaks) läänepoolsest otsast kuni Hastingsini. Kokku on selle pikkuseks umbes poolteist kilomeetrit, mis on ideaalne lühikeseks jooksutrenniks või jalutuskäiguks. Vahepeal meelitab peatusi tegema koht nimega „Tapas“ (vt. ka restoranide soovitusi). Laudtee valmis mõni aasta tagasi ja aitab elavdada veidi mahakäinud rannikuosa, kuid ideaalini on veel pikk tee.

Sunbury istandusmaja

See elegantne maja oma roheliste ribakardinatega pärineb aastast 1660. Kõikides tubades võib ringi vaadata ning silmailu on palju: antiiksed mahagonist lauad, kiiktoolid, baldahhiinvoodid jpm. Tasub mainida, et ainult istanduse omaniku kontoris olev mööbel on originaal, sest ülejäänu hävis kohutavas tulekahjus 1995. aastal. Keldris asub aga muljetavaldav kollektsioon vanadest vankritest. Kui võimalik, siis söö siin lõunat. Rootsi lauas pakutakse Barbadose roogi ning eriti rikkalik valik ootab külastajaid pühapäeviti.

Aadress: St Philip, Six Cross Road'ist põhja poole.
Kontakt: 246 423 6270; barbadosgreathouse.com
Piletid: BDS$20 (£6.50), lastele vanuses 5-12 poole hinnaga, alla 5-aastastele tasuta.
Lahtioleku kellaajad: iga päev 9-17.

Ajalooline Bridgetown

Enamik Barbadose pealinna külastajaid tuleb siia tollivabalt (duty-free) ostlema. Siiski on see väike elav linn ka kultuuri poolest rikas. Lisaks lähedal asuvale Garrisoni piirkonnale lisati ka Bridgetowni vana süda UNESCO maailmapärandi nimekirja kui väljapaistev Briti koloniaalarhitektuuri mälestis.
Peamisteks vaatamisväärsusteks on Neitsi Maarja kirik, armas ehitis Cheapside'i turu juures ning elegantsed neogooti stiilis 19. sajandist pärit parlamendihooned, mis esindavad Barbadose teekonda isevalitsemiseni ning tutvustavad riigi kangelasi.
Ka Bridgetowni sünagoog on külastamist väärt. 1650ndatest pärinev asutus on üks kahest vanimast sünagoogist läänepoolkeral. Selle kõrval asuv Nidhe Iisraeli muuseum räägib elava loo juudi inimeste olulisusest Barbadosel.

Parlamendimuuseum
Aadress: Trafalgar Street.
Kontakt: 246 427 2019; barbadosparliament.com
Hinnad: BD$10 (£3)
Lahtioleku kellaajad: Esmaspäeviti ja kolmapäevast laupäevani 9-16.

Bridgetowni sünagoog ja Nidhe Iisraeli muuseum
Aadress: Synagogue Lane.
Kontakt: 001 246 436 8043; trust.funbarbados.com
Hinnad: Sissepääas muuseumisse BD$25 (£8).
Lahtioleku kellaajad: Esmaspäevast reedeni 9-16.

Sügavamale sisemaale sõites leiate eest Earthworks Keraamikakoja (www.earthworks-pottery.com), kus on välja pandud imelisi kausse, potte, kanne ja taldrikuid ning lisaks saate näha, kuidas kohalikud naised tööd teevad. Barbadose majade kujuga kohvikannud on eriti vahvad suveniirid. Keraamikakoja kõrval asuv „On The Wall Art Gallery“ (www.onthewallartgallery.com) tutvustab kohalike kunstnike töid ning pakub müügiks ilusaid ja soodsaid kaupu, näiteks maalitud kookosekoori.

Holetownis asub uus Limegrove'i elustiili keskus (www.limegrove.com), mis on üle võlli minev eksklusiivne juveelimüüjate ja butiikide kaubakeskus. Veidi taskukohastemate suveniiride leidmiseks külasta poodi nimega "Best of Barbados" Holetownis asuvas Chattel Villages, kus müüakse hea hinnaga kohalike maaliliste kohtade pilte, mida on trükitud isegi lauamattidele ja kandikutele. Samuti on siin poes hea valik Barbadosest rääkivaid raamatuid ning muusikat. Poodidekett kuulub ühele perele ja sarnaseid suveniiripoode võid leida ka mujal saarel. Vaata lähemalt: www.best-of-barbados.com täpsemate asukohtade leidmiseks, sh. lennujaama ootesaalis.

Barbadosel on randu erinevatele maitsetele. Kui Mullins on ehk liigagi ülerahvastatud, siis Gibbes on kuldsete liivadega, kuid täiesti kommertsivaba rand. Saare kõige ihaldatuimad villad asuvad just selles rannas ja külastajad ongi rohkem villa- ning jahiomanikud.

Põhjaliku sündmustekalendri leiab aadressilt www.barbados.org.
Rohelist värvi ahvid on Barbadosel üsna tavalised. Sa võid neid leida oma hotelli aiast või üle maanteede hüppamas. Kuid kui ei leia ning lapsed käivad siiski ahvide nägemise sooviga peale, siis näed neid kindlasti pärastlõunases Barbadose looduskaitsealal, mis asub saare põhjaosas St Nicholas Abbeys.

Selleks, et saada Broad Streetil ja teistes üle saare asuvates poodides paremaid tollivabu hindu juveelidelt ja riidekaupadelt, pead enne ostu näitama oma passi ning lennupiletit.

Jaga
Kommentaarid