1. Tutvu olukorraga sihtriigis

Enne reisi tasub end kurssi viia, missugused on ohud erinevates sihtriikides. Tuleks jälgida kohalikku infot rahutuste ja looduskatastroofide võimaluse kohta, ka võimude korraldusi ning soovitusi. Ühtlasi täpsusta, kas sihtriik nõuab viisat ja kas on soovitatav end vaktsineerida. Näiteks Egiptusesse reisides soovitab terviseamet reisijal end vaktsineerida A-hepatiidi vastu. Kui tarvitad igapäevaselt ravimeid, tasuks uurida, kas need on saadaval ka sihtriigis.

2. Vaata kriitiliselt üle oma reisikindlustus

Reisikindlustus tuleks vormistada esimesel võimalusel pärast piletite ostmist või broneeringu tegemist, et kindlustuskaitse oleks võimalikult lai. Kindlasti vaata üle, et valitud saaksid sobivad kaitsed. Loodusõnnetuste ohu korral pakuvad kindlustusseltsid kaitset valides reisitõrke lisakaitse. Kui lisakaitset valitud ei ole, siis ei ole kindlustusseltsil kahju hüvitamise kohustust. Meeles tuleks pidada, et kindlustusjuhtumiks on ootamatu ja ettenägematu juhtum. Seega ei ole kindlustusseltsil hüvitamise kohustust, kui kindlustus vormistatakse pärast juhtumi toimumist või kui on juba kahtlused õnnetuse toimumise osas. Näiteks olukorras, mil meediasse on jõudnud info aktiivsest vulkaanist, mis võib iga hetk purskama hakata.

3. Kontrolli reisidokumente

Pööra tähelepanu, kas sihtriigis peab dokument kehtima ainult planeeritud reisi vältel või on nõue, et see peaks kehtima kindla aja, näiteks kolm või kuus kuud. Lisaks arvesta, et väljaspool Euroopat ei ole reisidokumendiks ID-kaart, vaid pass. Reisidokumentide uuendamist ei tasu jätta viimasele minutile, sest osal sihtriikidel võib olla nõue, et dokument peaks kehtima ka vähemalt kuus kuud pärast reisi lõppu. Kindlasti ei tee halba, kui võtad kaasa reisikindlustuse dokumendid ja koopia passist.

4. Teavita reisimisest ka teisi

Peale selle, et jagad oma reisiplaane lähedastega, on soovitatav oma reis registreerida välisministeeriumi lehel, et tagada vajadusel konsulaarabi. Seda teavet kasutatakse olukordades, kui sihtriikides on tekkinud kriisiolukord või on reisijaga juhtunud õnnetus. Reisile minnes jäta kontaktid lähedastele (ka reisikindlustuse info) ning pea meeles sihtriigi saatkonna kontaktandmed.

5. Uuri kogenumatelt

Kui tundub, et oled end täielikult ette valmistanud, siis kindlasti kogu infot ka teistelt reisisõpradelt, kes enne Sind selles sihtriigis käinud on. Loe foorumeid ja blogisid ning vii end kurssi erinevate juhtumite ja nende lahendustega.

Reisikindlustus on Sinu valik! Võrdle erinevaid pakkumisi: www.iizi.ee

Jaga
Kommentaarid