Olles korraldanud oma reise Gruusiasse, Filipiinidele, Madagaskarile või mõnda teise kaunisse sihtkohta, on alati leidunud skeptikuid, kes mind hurjutavad ja hoiatavad, et ärge minge sinna või olge aga ettevaatlikud – seal tehakse teiega seda ja teist. Kõige humoorikam kommentaar oli Iraani suusareisi kohta, kui küsiti, kas kohalikud suusatavad seal automaatrelvad rihmaga kaelas?

Niisuguste hoiatuste põhjuseid on kindlasti mitu: inimeste teadmatus tegelikust olukorrast, kujutluspilti kujundav meedia, mis sellise dramaatilise kuvandi teatud kohtadest loob. Näiteks ei ole ju ahvatlev rääkida ilusatest ja rahulikest asjadest Columbias, kui hoopis mahlakama loo saab seal vohavast kuritegevusest. Oma osa on ka kuulujuttudel ja uudislugude vääriti tõlgendamisel.

Ajakirjandus ei ole seega alati kõige usaldusväärsem allikas informatsiooni kogumiseks sihkoha üldise turvalisuse kohta ja reisi planeerimiseks. Kindlasti ei tasuks reisimõtteid unistuste sihtkohta sellise info põhjal veel maha matta.

Kuid ettevaatus, hoolikas planeerimine ja eeltöö on selliste reiside puhul väga oluline.

Kõigepealt alusta faktide kontrollimisega

Faktide kontrollimisel alusta sellest, kas ka välisajakirjandus kajastab lugu samasuguse kriisifaktoriga; milline on seal ohtlikkuse mõiste ja selle tegelik suurus; infoallikad maksab üle komtrollida just aktuaalsuse osas, sest tihti käib sihtkohaga kaasas nende natuke kaugem minevik. Näiteks kümmekond aastat tagasi kergitati veel kulmu, kui rääkisid reisimisest Horvaatiasse. Täna toimuvad sinna regulaarlennud ja pakutakse puhkusepakette, samas kümne aasta tagune olukord ei erinenud palju tänasest.

Paljudel juhtudel on niiöelda ohtlikes piirkondades tegu lihtsalt lokaalsete kriisi- või ohukolletega. See tähendab, et ainult üks väike nurgake riigis on võib-olla ohtlikum reisimiseks ja ülejäänud külalislahke maa ootab avastamist. Näiteks on Filipiinide kohta palju infot moslemite korraldatud röövimistest ja tapmistest ning looduskatstroofidest ja üleujutustest kuni vulkaanipurseteni. Lähemal uurimisel selgub, et moslemid elavad ühel lõunasaarel, kuigi Filipiinid koosnevad rohkem kui 7000-st saarest. Sellele ühele lõunasaarele ei soovitata, kuigi ka see pole veel lõplik tõde. Tegelikult on sellel lõunasaarel umbes kolm linna, kus õhkkond on vaenulikum ja kust tuleks eemale hoida. Sellise olukorra kasutavad ära julged surfarid, kes just sellel saarel naudivad ilusaid laineid ja inimtühje randu.

Rand ja rannavalve Batumis

Tuleb arvestada, et just pealinnad ja suuremad linnad on alati olnud suurema kuritegevusega, kui maapiirkonnad. Seega reisimine on silmaringile kasulik, aga reisida tuleb ettevalmistunult.

Ettevalmistus tähendab, et võta kasvõi kursus esmaabi andmise kohta või õpi kohalikku keelt. Küsi nõu ja aruta reisi sihtkohas käinud inimestega, parem kui mitmega, mis seal tegelikult toimus ja nii saad adekvaatsema pildi sihtkohast. Alusta info kogumist enda lähedalt (tuttavad ja kaasmaalased) kuni foorumite ja blogideni välja.

Reisi koos kaaslastega

Kui ei leia kaaslast oma tutvusringkonnast, siis on alati seiklejaid, kes foorumites otsivad omale reisiseltskonda. Jäta infot ja anna endast igal võimalikul juhul märku, kuhu lähed ja kus liigud. Enne reisi saab ennast ka registreerida välisministeeriumi kodulehel. Sinna jäetud kontaktile saab infot ja juhiseid, kui midagi juhtub reisi ajal sihtkohamaal.

Meil on läbi kogetud Gruusia matk ajal, mil puhkes sõda Gruusia ja Venemaa vahel, kui saime välisministeeriumist juhtnööre kuni maalt evakueerumiseni välja.

Reisi ajal võiks võimalusel kasutada e-posti, SMS-sõnumeid, Twitterit, Facebooki või Skype´i. Postita infot oma verstapostide ja tegevuste kohta. Ära hoia koduseid teadmatuses. Juhul, kui reisisihtkohas on häid tuttavaid, anna ka neile oma kontaktid ja reisiplaan või veel parem, kui saab kaasata ka neid kui kohalikke endaga koos reisima.

Reisides järgi kohalikku seadust ja austa kohalikke kombeid

Birmas tuleb käituda birmalasena ja Armeenias armeenlasena. Juba enne reisi uuri järgi, mida võib teha ja mida mitte. Alkoholi tarbimisega tasub piiri pidada, see toob tavaliselt palju arusaamatusi ja pahandust. Raha ja väärtesemetaga käi ringi ettevaatlikult — ehted võiks üldse koju jätta ja raha paigutada mitmesse kohta. Reisidokumentidest tee koopiad, märgi üles oma saatkonna või konsuli aadress ja kontakt, kellega ühendust võtta, kui sinuga peaks midagi juhtuma.

Naudi oma reisi ja tunne end mugavalt! Seiklusel on turvalisus ülim, aga ei tohi unustada, et see kõik peab ka lõbus olema. Tunne mõnu oma unelmate reisist ja ära jäta üksikasju vaid enda teada, kirjuta reisist ülevaateid ja anna endast märku, kui oled õnnelikult kodus tagasi!