Edise küla mainiti esimest korda Taani hindamisraamatus aastal 1241. Mälestustes sobrades on tunne, et sama kaua on seal jõhvi külje all edisel olnud ka Valge Hobu trahter.

Tegelikult valmis oma aja kohta moekas söögikoht siiski olümpiamängude ajaks 1980. aastal. Tänaseks on vana Valge Hobu totralt kalli kukruse-jõhvi teelõigu rajamise tõttu oma märgilise tähtsuse kaotanud. aga ta on alles omamoodi sümbolina nagu Postipoisi trahter Pärnus. on alles, aga paraku enam ei midagi erilist.

Ida-Virumaal on mitmeid kohti, kus toidul pole ju väga vigagi, aga toitumiselamus pole täiuslik kas trööstitu interjööri või vahelduvate tujudega ettekandjate tõttu (alex kohtlajärvel, aasia restoran aroma jõhvis). Teeninduskvaliteet ongi Ida-Viru suurim probleem, eelkõige jääb väheks oskusi ja pakkumisjulgust.

Minu subjektiivsed lemmikud on järgmised.

1. Saka mõisa restoran

Täiuslik kvaliteet iga ilmaga. ainuke häda ehk see, et viimati nelja-aastase pojaga seal söömas käies oli poiss kogu aeg hirmul, et võlvitud lagedega keldri kõrvalruumist hüppavad kohe välja mere röövlid. Natuke sünge on seal all, võiks veidi hubasem olla.

2. Toila spaa restoran

Mio Mare on mu teine lemmik Ida-Virumaal. silmusõpradel tasub igaks juhuks ette helistada, et kas too
jõe maius parasjagu ikka menüüs on. aga Mio Mare kokad oskavad teha ka suurepärast lambapraadi. ja ärge unustage toorjuustukooki, mis pole mingi tavaline nätske plönn, vaid hõrk maiustus.

3. Georgia trahter

Mimino jõhvi linna sissesõidul on üks mitmetest headest eestisse rajatud Georgia restoranidest. Tore näide Georgia-eesti ühistööst (omanikest). Ja nende tüdrukute pärast, kes toite ette kannavad, läheksin sinna ikka ja jälle tagasi ka siis, kui toidud poole halvemad oleksid.

4. Restoran Zakarpatje

Narva kesklinnas on väljanägemiselt väga pretensioonitu paik. aga see on koht, kus võib end väikese raha eest väga mõnusalt tunda. Pole ime, et sellest on saanud Narva noorema eestlaskonna stamm-restoran. Õlle ja lihtsa veini kõrvale pakutakse siin imehäid sakuskasid, menüüs on paar tõesti säravat praadi. kanakotletti tasub kohe kindlasti proovida! ei sa öelda, et tegu oleks just eheda Ukraina köögiga, aga simple pleasure, nagu on keegi Tripadvisorisse märkinud, saab siit kätte küll. Restorani omanik olevat legendi järgi Narva parim torumees.

5. Ivani juures

Narva ja Narva-jõesuu vahel asub söögikoht, millel nimeks „Ivani juures”. Mingeid värvilisi reklaamviitasid ei tasu otsida – kes teab, see teab. Pakutakse küll ainult kala, aga see, mida pakutakse, on hea ja värske. Kui mitmekesi minna, peab aega olema, sest siin ei seisa poolfabrikaadid sügavkülmas valmis ja seda ei soojendata mikrolaineahjus külaliste saabudes kiiresti üles. Igatpidi ehe koht.

Ida-Virust leiab ka toredaid kohvikuid

Tartu Ülikooli Narva kolledži keldris ja Toila oru pargi väravas võib saada vana kooli kooke, mis ei jää alla kunagistele Tartu Werneri ja Tallinna Maiasmoka kohvikutele. samad kokad, kelle toidud on oru pargis, opereerivad ka jõhvi kontserdihoones olevat kohvikut Mozart. Head söögid ja imelised magusroad. Viimastest ei saa soovitamata jätta šokolaadi-fondant’i karamelliseeritud ploomide ja vanillijäätisekokteiliga ning vaarikaparfeed kreeka pähkli ja šokolaadi kastme ning astelpaju želeega.

Rohkem ei saa kirjutada, sülg hakkas jälle jooksma.