Sardiinia on üpris suur saar: pikkus on 271 km ning laius 144 km. Tegemist on Sitsiilia järel suuruselt teise Vahemere saarega. Tegelikult ei olegi Sardiinia pindalalt väga palju väiksem, aga elanikke on siin vaid 1,7 miljonit, seda on kaks ja pool korda vähem kui Sitsiilias. Kohalikud räägivad, et saarel on lambaid rohkem kui inimesi. Ent Sardiiniat väisates me eriti palju lambaid ei näinud, mille peale ütles kohalik giid, et lammaste koguarv saarel tõuseb alati hüppeliselt enne EL-i lambakasvatustoetuste jagamist. Seega jääbki selgusetuks, palju neid täpselt on.

Sardiiniast pärit sarda tõugu lambaid kasvatatakse piimatootmise eesmärgil üle kogu Itaalia ning teistes Vahemere riikides. Saar kuulub Itaalia suurimate lambapiima tootjate hulka ning sellest valmistatakse Itaalia kuulsamate kõvajuustude hulka kuuluvaid pecorino juustusid. Saare keskosas kasvatatakse hobuseid ning siin on üks kohalik hobusetõug – giara. Need metsikud hobused elavad saare lõunaosas suhteliselt isoleeritud piirkonnas.

Sardiinia kuulub kindlasti nende sihtkohtade hulka, kuhu võib puhkama sõita mitu korda, sest nädalaga ilmselt kõike näha ei jõua.

Algheros puhates tasub kindlasti külastada lähiümbruse maalilisi väikelinnu – Castelsardot, Stintinot ja Bosat. Algherost 150 km põhja pool asub Santa Teresa di Gallura linnake, kust saab laevaga sõita Prantsusmaale kuuluvale maalilisele Korsika saarele. Algherost umbes 165 km kaugusele jääb aga kuulus Costa Smeralda ehk Smaragdrannik, kus armastavad puhata rikkad ja ilusad üle kogu maailma.

Sardiinia saare turismindus tekkiski umbes 60 aastat tagasi just Costa Smeraldas. Külastades saare põhjaosas paiknevat kuulsat Costa Smeraldat ehk Smaragdrannikut, kuulsime põnevaid lugusid siinsete turistide soovidest. Kohaliku turismifirma esindaja rääkis oma klientuurist, kelle reisieelarve ja ootused meie jaoks ulmelised tundusid. Ta mainis, et korraldab saarel tihti sünnipäevi ja muid pidusid väiksemale seltskonnale, mille ettevalmistused hõlmavad rahvusvaheliselt tuntud itaalia artistide etteasteid, Michelini tärnidega kokkasid jms. Perekondliku tähtpäeva pidamiseks on esitatud palve kogu lahesopp või isegi terve laid broneerida.

Kuivõrd aga rannad kuuluvad riigile, siis pole ka kõige paksema rahakoti omaniku soovidele selles osas võimalik vastu tulla. Hea tasu teeb aga leidlikuks ning kui pole võimalik randa sulgeda, siis ometigi saab näiteks paatidega lahe mõneks ajaks nö blokeerida. Porto Cervos on ööklubisid, kuhu sissepääsuks on tarvis mõnd klubiliikme staatuses soovitajat ning ainuüksi laua broneerimine maksab umbes 1400 eurot. Siin võib suvisel kõrghooajal tõepoolest kohata maailma rikkamaid inimesi, maailmakuulsaid filminäitlejaid ja kroonitud päid.

Sardiinias tasub proovida kuulsatest Vermentino viinamarjadest valmistatud veine. Iselise nimelist veini peetakse hinna ja kvaliteedi suhte poolest saare parimate hulka kuuluvaks. Vermentino viinamarju kasutatakse peamiselt Itaalias ning enamiku Itaalia Vermentino viinapuuistandustest leiame just Sardiiniast.

Cala Domestica rand.

Kuigi veinis on tunda ananassi ning banaani nüansse, ei ole tegemist magusa veiniga. Vein on maitselt meeldivalt puuviljane.

Sardiinia korgitammedelt saab kvaliteetset korki ning paljudel maailma parimate veinide pudelitel on justnimelt Sardiinia korgitammest valmistatud kork.

Kohalike sõnul viimasel ajal korgitammede kasvatajate arv muudkui kahaneb, sest enne kui tammelt korki saab, peab puu kasvama 40-aastaseks. Kaasaja inimesed pole aga enam sedavõrd maa külge kinnistatud nagu vanasti ning järeltulevatele põlvedele keegi korgitammesid kasvatada ei viitsi, sest pole ju teada, millise elukutse lapsed endale valivad. Sardiinia on suur durumjahu ja safrani tootja. Laialdaselt tegeletakse tomatisortide aretamisega ning kirsstomatite kasvatusega.

Sardiinias leidub surfarite rõõmuks arvukalt tuuliseid rannikuid.

Lisaks surfile ja lohesurfile on populaarne ka sukeldumine.

Sukeldujad käivad vaatamas veealuseid koopaid, peamiselt II maailmasõja päevilt pärinevaid laevavrakke, Alghero ümbruse rannikuvetes aga punaseid koralle. Sardiinia ja Korsika vaheliste saarte ümbruses käiakse uudistamas looduskaitsealuseid kiviahvenlasi. Need on 50–100 cm pikkused paksude huultega kalad, kes võivad kaaluda kuni 40 kilo.

Sardiinia kultuuriliseks eripäraks on eelajaloolised nuraghed, mis pärinevad ajastust umbes 1600 aastat e.Kr. Nuraghe'sid on saarel kokku peaaegu 7000.

Need on suured ümmarguse põhiplaaniga ning ülevalt kitsenevad kiviehitised, mida kasutati elamutena või kindlustena. Nuraghe keskel oli altar, hoones oli kindlasti koosolekute saal ning eraldi ruumid koduloomade jaoks. Ehitise keskel oli tulease.

Kes otsustab omal käel rendiautoga saarel seigelda, võib sõita saare lõunaossa pealinn Cagliarit avastama. Siin võib näha näiteks roosa veega soolajärvesid, mis pakuvad elupaika ja toidulauda kaunitele roosikarva flamingodele, kes toituvad järvedes elutsevatest krevettidest ja vetikatest.

Hea teada

Eeloleval suvel korraldab Aurinko kaks tellimuslendu Tallinnast Sardiinia saarele väljumistega 13., 20. ning 27. septembril.

Lennuk maandub Alghero lennuväljal, transfeer esimese hotellini kestab 20-30 minutit. Algheros on heleda liivaga rannad, promenaad, restoranid-baarid, kauplused ja hotellid.